AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvallat haluaa pitää kiinni Internetin säännöstelyvastuusta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 4.8.2012 14:19 Kommentteja (14)

Yhdysvallat haluaa pitää kiinni Internetin säännöstelyvastuusta Yhdysvaltain ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistun kannanoton mukaan maa vastustaa Internetin säännöstelyvastuun siirtoa YK:n alaiselle ITU-organisaatiolle. Tällä hetkellä säännöstelystä vastaa muutamat yhdysvaltalaiset järjestöt, kuten esimerkiksi ICANN.
ITU:n jäsenmaat keskustelevat vuonna 1988 voimaan tulleen ITR-säädöstön päivittämisestä tämän vuoden lopulla pidettävässä konferenssissa (WCIT). Joidenkin maiden on spekuloitu käyttävän tilaisuutta hyväksi vaatimalla Internetin säännöstelyn kansainvälisen organisaation alaisuuteen.

Yhdysvaltojen mukaan se on huolissaan siitä, että joidenkin maiden ehdotukset saattavat lisätä säännöstelyä nykyisestä. Maan mielestä nykyinen järjestely on toiminut tehokkaasti ja mahdollistanut Internetin terveen sekä nopean kasvamisen.

Wcitleaks-sivuston vuotamien tietojen mukaan ainakin Venäjä haluaisi Internet-säännöstelyn pois yhdysvaltalaisten käsistä. Vastuun maa antaisi mieluummin ITU:lle. Russia Today -uutispalvelun mukaan ainakin Kiina ja Intia tukevat Venäjän näkemystä.

Koska ITU:n päätökset ovat ehdottoman yksimielisiä, riittää Yhdysvaltojen vastustus kaatamaan aikeet säännöstelyvastuun siirtymisestä.

Tägit: Yhdysvallat ITU YK
Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

14.8.2012 15:26

Mielestäni ei ole hyväksi jos poliisivaltio säännöstelee internettiä.


2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

24.8.2012 15:40

Saako USA internetin kiinni ja alas, jos joku Wikileaks ym. taho paljastaa liian suuren luokan salaisuuksia?

Miten muuten tuon uuden Eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän kanssa kävi. USA:han vaati jo useita vuosia sitten sen ylintä hallintavaltaa itselleen ja Euroopasta lähti iso valtuuskuntakin jenkkilään keskustelemaan asiasta. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Onko USA:lla siis ylin paniikkinappi tulevaan GPS-paikannukseen, jolla se saa halutessaan systeemin pimeäksi tai heikennettyä paikannustarkkuutta, omien intressiensä turvaamiseksi? Galileo-järjestelmä on sentään Eurooppalaisten kustantama oma systeemi, jonka ylin päätäntävalta pitäisi olla Euroopalla itsellään.

Sama juttu maksuliikenteen kanssa, kun Euroopan ja USA:n välille tulee iso kriisi, USA sulkee Visan, MasterCard ym. liikenteen ja Eurooppa on sekaisin.

Ylin poliisi ja isoveli tuo setä-Samuli.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.8.2012 @ 15:41

34.8.2012 18:28

Juu, USA haluaa vaan pitää vallan itsellään.

44.8.2012 18:36

Hyvä vaan että usalla on säänöstelyvalta! uSA on suhteelisen vapaa maa verrattuna esim, Kiinaan ja Venäjään ja on tähänkin asti pitänyt netin aika vapaana. jjos Olisi kiinasta ja venäjästä kiinni, niin venäjällä ja kiinassa pääsisi vain valtion omille sivuille, jossa ne syöttävät kansalaisillen propaganda paskaa.. Back to coldwar..

54.8.2012 19:48

Eikös Obama ollut valmistelemassa jotain tappokytkintä netille?

http://www.cbsnews.com/8301-501465_162-20029302-501465.html


2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

64.8.2012 22:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TUHKANE:
Hyvä vaan että usalla on säänöstelyvalta! uSA on suhteelisen vapaa maa verrattuna esim, Kiinaan ja Venäjään ja on tähänkin asti pitänyt netin aika vapaana. jjos Olisi kiinasta ja venäjästä kiinni, niin venäjällä ja kiinassa pääsisi vain valtion omille sivuille, jossa ne syöttävät kansalaisillen propaganda paskaa.. Back to coldwar..
Onko jollakin taholla oltava valta säännöstellä(lue: sensuroida) internettiä? Toki jokaisella valtiolla saa olla valta poistaa omassa maassaan sijaitsevat rikolliset sivustot/palvelimet. Mutta ei kai esim. suomalaisia sivuja jotka rikkoisivat jotain naurettavaa jenkkilakia tarvi poistaa jos ne ovat suomessa laillisia?

74.8.2012 22:47

6@ ei ei, mutta jos kiinalla ja venäjallä olisi tämä valta, joka on nyt on usalla, niin tasan varma että he sulkisivat tai rajoittaisivat internetin käyttöä maassan.. Kuten sulkemalla/rajoittamalla fb, twitterin, youtuben käyttöä..

84.8.2012 23:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TUHKANE:
6@ ei ei, mutta jos kiinalla ja venäjallä olisi tämä valta, joka on nyt on usalla, niin tasan varma että he sulkisivat tai rajoittaisivat internetin käyttöä maassan.. Kuten sulkemalla/rajoittamalla fb, twitterin, youtuben käyttöä..
Mutta Kiina ja Venäjähän haluavat säännöstelyvastuun YK:n ITU:lle.

2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

95.8.2012 8:10

@8 Ja kaikki jotka ovat esimerkiksi seuranneet YK:n Syyria päätöksiä, tietävät miksi vallan keskittäminen YK:lle on huono idea. Jos joku suurista (Ranska lolololololol) ei tykkää jostain päätöksestä niin vedotaan se vain pois. Internet saa pysyä kaukana tälläisestä hallintojärjestelmästä, joka yhtä kaukana demokratiasta kuin ICANN.

105.8.2012 10:22

@9, Se ei käy että jokin yksittäinen valtio voi sulkea minkä tahansa palvelun mistä päin maailmaa niin halutessaan. Internetti ei voi olla Usan tullin, FBI:n taikka kauppaministeriön panttivanki.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.8.2012 @ 10:23

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

115.8.2012 12:17

@10 Eh, mitä? Suomen valtio voi halutessaan sulkea koko Suomen internetin. Ainakin teoriassa. Puhut asiasta aivan kuin meillä olisi joku hätä ja siinä olet oikeassa: Internetin joutuminen YK:n käsiin, joka on aivan väärä taho hoitamaan asiaa. Mutta eipä esim Wikileaksia ole heitetty alas vaikka siitä on varmasti Yhdysvalloille ja monille muille maille haittaa, joten esittämäsi väite on aika absurdi. Tuskin edes totta.
Itse en näe tämänhetkisessä tilanteessa mitään ongelmaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.8.2012 @ 12:18

125.8.2012 19:03

@11, huh no ei voi.

Wikileaks ajettiin alas nimenomaan Usan hallinnon toimesta sulkemalla ICANNIN hallussa oleva osoite. Samoin on ajettu monia muita sivuja jotka ovat liittyneet vertaisverkkoihin. Ja entä Megauploads ? Tuntuuko tutulta?

Miksi YK olisi väärä organisaatio? Tai jokin Yk alainen organisaatio, nyt muut maat haluavat varmistaa internetin neutraalisuuden.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

136.8.2012 10:02

@Sefriol & khandaras

USA on ottanut esim. espanialaisia domain-nimiä haltuun, vaikka ne eivät ole rikkoneet mitään lakeja omassa maassaan. En todellakaan halua sanoa, että valta pitäisi antaa YK:lle, mutta Amerikka ei todellakaan ole mikään sensuuria vastustava vapauden tyyssija kuten olette saattaneet ymmärtää. Kyseinen maa on erittäin halukan säätelemään internettiä omien taloudellisten etujen nimissä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.8.2012 @ 10:05

147.8.2012 15:35

Tai kierrätetetään oikeuksia kuten olympialaisia. Annetaan valvonta vuoro vaikka Albanialle. Gloobalit asiat pitäisi olla globaaleissa käsissä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto