AfterDawn: IT-alan uutiset

Ministeriö harkitsee netin vähimmäisnopeuden nostoa 10 megabittiin

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.6.2012 16:04 Kommentteja (11)

Ministeriö harkitsee netin vähimmäisnopeuden nostoa 10 megabittiin Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Viestintävirastoa selvittämään, millä aikataululla laajakaistan yleispalveluvelvoite eli kaikkien saatavilla olevan laajakaistan vähimmäisnopeus voitaisiin nostaa 10 megabittiin sekunnissa. Lisäksi Viestintävirasto selvittää palveluiden kattavuuden laajentamista myös kesämökeille.
Netin nopeudet ovat olleet tasaisessa nousussa ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan valokuitu on yhä useamman saatavilla. Lisäksi nopeita yhteyksiä voitaisiin toteuttaa langattomilla tekniikoilla. Liikenne- ja viestintäministeriöstä viitataan ensi vuoden alussa huutokaupattavaksi tulevaan 800 MHz:n taajuuteen, jolla LTE-yhteydet voidaan toteuttaa huomattavasti nykyistä kattavammin sekä halvemmalla.

Viestintäministeri Kiuru haluaa varmistaa, että kukaan ei jää paitsi tulevista digitaalisista palveluista. "Meidän on nyt syytä katsoa, miten nopeasti laajakaistan yleispalveluvelvoitteen nopeus voidaan nostaa kymmeneen megaan. Näin myös varmistamme, että uudet digitaaliset palvelut on jatkossa kaikkien kansalaisten saatavissa", Kiuru kommentoi.
Kesämökkien osalta Viestintävirasto tekee arvion siitä, paljonko nopean laajakaistan tuominen myös mökkiläisille maksaisi, millä tekniikalla se voitaisiin toteuttaa sekä millä aikataululla se olisi mahdollista.

Yleispalveluvelvoitteen nostolla olisi käytännössä vaikutuksia lähinnä kaikkein syrjäisimmillä haja-asutusalueilla, sillä keskuksissa on jo pitkään ollut tarjolla huomattavasti yli 10 megabitin yhteyksiä.

Selvitys nopeuden nostosta valmistuu vuoden loppuun mennessä ja yleispalveluvelvoitteen laajentamista koskeva selvitys jo syyskuun loppuun mennessä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

17.6.2012 20:24

Lainaus:
Yleispalveluvelvoitteen nostolla olisi käytännössä vaikutuksia lähinnä kaikkein syrjäisimmillä haja-asutusalueilla, sillä keskuksissa on jo pitkään ollut tarjolla huomattavasti yli 10 megabitin yhteyksiä.

Ei tuo yli kymmenen megaa ole kiveen kirjoitettu vielä läheskään joka paikassa kaupungeissakaan.

27.6.2012 20:58

Lainaus:
Ei tuo yli kymmenen megaa ole kiveen kirjoitettu vielä läheskään joka paikassa kaupungeissakaan.

Ehkä ei kiinteissä yhteyksissä, mutta kun laskee myös langattomat niin kyllä aika moni kaupunki on katettu noilla Suomessa.

Saisivat vain Liikenne- ja viestintäministeriö keskittyä myös muihin epäkohtiin Suomessa, kuten TV-kanavien jakelu kuluttajille. Tuntuu siltä kuin isot numerot tilastoissa ovat niille tärkeämpi kuin se että kuluttajat olisi tyytyväisiä kaikkiin viestintä palveluihin Suomessa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2012 @ 21:39

37.6.2012 22:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Saisivat vain Liikenne- ja viestintäministeriö keskittyä myös muihin epäkohtiin Suomessa, kuten TV-kanavien jakelu kuluttajille.
Offtopicin syövereihin, mutta eikös YLE ja Canal Digital värkänneet jonkun diilin, että jos voi toteennäyttää, että ihan oikeanoikeasti omassa osoitteessa ei TV näy ollenkaan, voi hommata "yleispalvelutelevisiopaketin" lautasen muodossa, jossa tulee mukana YLEn kanavat ja käsittääkseni MTV3 ja Nelonen?

Itse aiheeseen liittyen, 10Mbps saatavuuden varmistaminen joka niemeen ja notkoon on sinänsä ok, kunhan samalla pistetään langattomien yhteyksien vaihteluvälivaatimus myös järkevään kuosiin, esim. 3-10Mbps väliin. Muutoin tarjotaan teoriakymppiä, mutta runko ei kestä kuin yhden käyttäjän kerralla.

10Mbps tarjoamispakko on kuitenkin varsin hyvä velvoite, netti kuitenkin kehittyy aika lujaa ja se, että edes isommalla rahalla pystyy sen kymppimegaisen saamaan, auttaa etätyössä, jne. Se nyt sinänsä on IMO oikein, että jos asuu jossain Ivalosta 200km vasemmalle, että se 10Mbps on vain yhden operaattorin tarjoamana ja saattaa maksaa satasen kuukaudessa -- niitä elämän valintoja, jossa kaupungin okt-tonttihinnalla saa wanhan Uudenmaan läänin kokoisen läntin maata, mutta vastaavasti jotkut muut jutut maksaa enemmän :-)

47.6.2012 22:49

Tämä on ehdottomasti hyvä asia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
10Mbps saatavuuden varmistaminen joka niemeen ja notkoon on sinänsä ok, kunhan samalla pistetään langattomien yhteyksien vaihteluvälivaatimus myös järkevään kuosiin, esim. 3-10Mbps väliin. Muutoin tarjotaan teoriakymppiä, mutta runko ei kestä kuin yhden käyttäjän kerralla.

10Mbps tarjoamispakko on kuitenkin varsin hyvä velvoite, netti kuitenkin kehittyy aika lujaa ja se, että edes isommalla rahalla pystyy sen kymppimegaisen saamaan, auttaa etätyössä, jne. Se nyt sinänsä on IMO oikein, että jos asuu jossain Ivalosta 200km vasemmalle, että se 10Mbps on vain yhden operaattorin tarjoamana ja saattaa maksaa satasen kuukaudessa -- niitä elämän valintoja, jossa kaupungin okt-tonttihinnalla saa wanhan Uudenmaan läänin kokoisen läntin maata, mutta vastaavasti jotkut muut jutut maksaa enemmän :-)
Mutta miten sitten, jos asuu 25 000 asukkaan kaupungissa, jossa on yhden operaattorin monopoli ja tämä yksi operaattori perii riistohintoja?

Minun tilanne on juuri yllä kuvattu. Asun parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta, jonne kuulemma saa ainakin Soneraa, minun asuntoon sitä ei ollut tarjolla. Saunalahtea tälle kunnalle ei saa mihinkään. Kilpailuvirasto ja Viestintävirasto nostivat kädet pystyyn, kun tein asiasta valituksen. Maksan nyt 1/1 liittymästä 22 euroa kuussa. Ei ole paljoa. 2/1 maksaisi 29 euroa, joka on minusta melko kohtuuton hinta ottaen huomioon, että Saunalahden tuplalaajakaista, eli 10/1 adsl ja 15mbit/s 3G maksaa yhteensä 29 euroa. 24/1 maksaa 44 euroa kuukaudessa. Naapurikaupungissa, (30 kilometrin päässä), asuva veljeni maksaa Saunalahden 100/5 kaapelista 90 senttiä enemmän. Ja jotta kukaan ei luule, että naapurikaupunki olisi isompi, niin kerrottakoon, että siellä on asukkaita noin 10 000. Silti kilpailu toimii ilman ongelmia, operaattorin saa valita vapaasti.

Tänne ei ole vuosien odotteluidenkaan jälkeen saatu muita operaattoreita. Sonera alkoi mainostamaan melko isosti keväällä 2005, (muistaakseni), että vihdoinkin saatavilla täällä. Soneran adsl. Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, kysyn edelleen: missä se Soneran adsl on saatavilla? Niin, sitä saa "kaupungin keskustaan." Minun nykyinen asunto on noin kahden kilometrin päässä keskustasta, enkä saa Soneran adsl-yhteyttä tänne, vaikka haluaisin.

Kilpailu kuntoon myös pienillä kunnilla, kiitos. Pari vuotta sitten yritin lähettää silloisella adsl-liittymällä radiolähetystä muutaman kuukauden ajan 24/7. Muuten kiva, mutta yhteys alkoi jossain vaiheessa katkomaan kymmeniä kertoja päivässä. Tämä tottakai viikonloppuna - jolloin operaattorini helpdes ei tietenkään ollut auki. Se, kun on auki arkisin klo. 8-16, muutoin ollaan oman onnen nojassa, jos yhteys sattuu katkeamaan. Toisin sanoen, jos vika on operaattorin päässä, niin siinäpähän olet sitten ilman nettiä. Hienoa, jos näin käy perjantaina klo. 16:01. Ei nettiä ennen maanantaiaamu kello kahdeksaa.

58.6.2012 00:58

Uskoisin, että markkinatalous toimii -- eli jos kilpailijat näkevät, että paikkaan X on taloudellisesti järkevää laajentua, ne sinne myös menevät. Eli T/D/F:n tapauksessa kilpailijat ovat katsoneet, että markkina on niin pieni, että sinne ei ole järkevä mennä. AfterDawnkaan ei tule aikalailla varmasti koskaan laajentumaan islanninkieliseksi ;-)

Ministeriön linjanvedot siitä, että 1Mbps netti pitää olla saatavilla jokapaikassa -- ja mahdollisesti jatkossa myös 10Mbps -- koskettavat sitten vieläkin pienempiä paikkoja, eli tilannetta, jossa yksikään operaattori ei ole katsonut järkeväksi tarjota yhtään mitään paikkakunnalla.

Ja kun 25'000 asukkaan paikkakunnasta on kyse, olettaisin, että kuitenkin vaihtoehtoja löytyy 3G:n muodossa? Okei, kaikille se ei ole vaihtoehto, mutta jos nyt ajatellaan Pertti Peruskäyttäjän näkökulmasta -- eli about 95% ihmisistä näkökulmasta -- se, että paikkakunnalla saa sekä kiinteän 1Mbps nettiliittymän ja myös 3G:nä useammalta operaattorilta nettiliittymän -- kertoo, että mitenkään mahdoton tilanne ei todellakaan ole.

Jenkeissä on 50'000 asukkaan kaupunkeja, joihin ei saa modeemi-dialuppia kummempaa, edes tuhannella dollarilla kuukaudessa :-)

29e/kk 2/1-liittymästä on _minun_ mielestäni itse asiassa aika halpa hinta, jos sen ajattelee siitä saatavan hyödyn näkökulmasta. Jos nettiä oikeanoikeasti tarvii työn tai vastaavan syyn vuoksi, sanoisin että tuollainen 70-100e/kk on kipuraja jossain todella pienellä paikkakunnalla. Eihän se kivaa ole maksaa satasta kuukaudessa, mutta kannattaa muistaa, että todnäk tuossakin tapauksessa ISP myy sitä ns. persnetolla ja juurikin Suomen lain takia ylipäätään edes tarjoaa sitä nettiliittymää.

Maksan omasta nettiliittymästäni Oulussa muistaakseni noin 60 euroa kuukaudessa - 200M DNA Welho. Aiemmin, eri osoitteessa, maksoin about saman 8/1 ADSL:stä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2012 @ 00:59

68.6.2012 01:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Uskoisin, että markkinatalous toimii -- eli jos kilpailijat näkevät, että paikkaan X on taloudellisesti järkevää laajentua, ne sinne myös menevät. Eli T/D/F:n tapauksessa kilpailijat ovat katsoneet, että markkina on niin pieni, että sinne ei ole järkevä mennä. AfterDawnkaan ei tule aikalailla varmasti koskaan laajentumaan islanninkieliseksi ;-)
Markkinatalous ei toimi. Isot operaattorit huolehtivat vain keskusta-alueen liittymistä, koska vuokrat on niin korkeita, ettei linjoita kannata vetää pidemmälle. (oletettavasti) Ja kuten sanottu, Sonera on ainoa vaihtoehto. Saunalahdella on alueelle kyllä hinnasto, mutta liittymiä ei tänne saa. Saunalahti on varmaan neljä vuotta sanonut samaa: "Toistaiseksi ei saatavilla, tulossa on." Ja millä on selitettävissä se, että naapurikaupungissa, jonka markkina-alue on yli kolme kertaa pienempi kuin tämän kaupungin, kilpailu toimii ilman ongelmia?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ministeriön linjanvedot siitä, että 1Mbps netti pitää olla saatavilla jokapaikassa -- ja mahdollisesti jatkossa myös 10Mbps -- koskettavat sitten vieläkin pienempiä paikkoja, eli tilannetta, jossa yksikään operaattori ei ole katsonut järkeväksi tarjota yhtään mitään paikkakunnalla.

Ja kun 25'000 asukkaan paikkakunnasta on kyse, olettaisin, että kuitenkin vaihtoehtoja löytyy 3G:n muodossa? Okei, kaikille se ei ole vaihtoehto, mutta jos nyt ajatellaan Pertti Peruskäyttäjän näkökulmasta -- eli about 95% ihmisistä näkökulmasta -- se, että paikkakunnalla saa sekä kiinteän 1Mbps nettiliittymän ja myös 3G:nä useammalta operaattorilta nettiliittymän -- kertoo, että mitenkään mahdoton tilanne ei todellakaan ole.
Itsekin sen juuri sanoit, kaikille se ei ole vaihtoehto. Pertti Peruskäyttäjä kyllä pärjää 3G:llä, mutta mietitäänpä tilannetta, jossa nettiliittymää käytetään vaikkapa nettiradion pyöritykseen. 3G katkoo ja yskii jatkuvasti, koska kapasiteetti verkossa ei riitä. Eli se ei ole vaihtoehto. Tämän saisivat nuo virastotkin ymmärtää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

29e/kk 2/1-liittymästä on _minun_ mielestäni itse asiassa aika halpa hinta, jos sen ajattelee siitä saatavan hyödyn näkökulmasta. Jos nettiä oikeanoikeasti tarvii työn tai vastaavan syyn vuoksi, sanoisin että tuollainen 70-100e/kk on kipuraja jossain todella pienellä paikkakunnalla. Eihän se kivaa ole maksaa satasta kuukaudessa, mutta kannattaa muistaa, että todnäk tuossakin tapauksessa ISP myy sitä ns. persnetolla ja juurikin Suomen lain takia ylipäätään edes tarjoaa sitä nettiliittymää.

Maksan omasta nettiliittymästäni Oulussa muistaakseni noin 60 euroa kuukaudessa - 200M DNA Welho. Aiemmin, eri osoitteessa, maksoin about saman 8/1 ADSL:stä.
Minun mielestäni se ei ole kohtuullinen hinta, koska kilpailijoilta, (jos niitä siis olisi...), saisi enemmän ja paljon halvemmalla. Vrt. täällä 2/1 29 e/kk vs. Saunalahti Tuplalaajakaista, eli 10/1 adsl tai 10/2 kaapeli ja 15mbit/s 3G 28,90 e/kk.

Nyt operaattori myy "FullRate" -liittymää 44 euron kuukausihintaan. Liittymän nopeus siis voi olla ihan mitä tahansa välillä 10-24mbps. Kaveri maksoi 40 kilometrin päässä 24/1 adsl:stä ja 1/1 nettitikusta 39 euroa kuukaudessa aikakaudella, jolloin täällä 8/1 maksoi saman verran. 24/1 maksoi silloin muistaakseni 49 euroa kuukaudessa. Ai niin, operaattorithan kai joskus muistavat vanhoja asiakkaitaan eduilla? Täällä ei ole muistettu - liittymänopeuksia on muutettu koko kymmenvuotisen asiakkuuden aikana kolme kertaa. Viimeisin muutos tapahtui maaliskuussa 2012, kun operaattori vihdoin poisti alle 1M liittymät valikoimistaan. Edellinen muutos tästä tapahtui melkein yli puolitoista vuotta ennen tätä. Aikaisemmin toiminta oli vielä hitaampaa. Täällä 256/256 maksoi 50 euroa kuukaudessa samaan aikaan, kun Elisaa käyttänyt kaveri maksoi 2/1 liittymästä saman hinnan. Kertoi aloittaneensa myös 256-yhteydellä, mutta totesi, että Elisa tuplailee niin tiheään, ettei meinaa perässä pysyä. Koko juttuni pointti on se, että en käsitä, miksi näinkin isossa kaupungissa ei saada tervettä kilpailua toimimaan, kun paljon pienemmissä naapurikaupungeissa kilpailu toimii täysin.

78.6.2012 10:17

Täälläkin mennään Soneran riistohinnoilla.

Semmonen hullu juttu on tällä paikkakunnala, että valokuitukaapeli menee kaupungin keskustan poikki, jota kukaan keskustassa asuva ei kuitenkaan voi käyttää.

Se tässä on vielä hauskaa, että n.8 kilometrin päässä asuva isoäitini saisi 100/100 Mb/s yhteyden melko järkevään hintaankin.88.6.2012 11:31

Joo ei keskustojenkaan tilanne täysin tasa-arvoinen missään tapauksessa ole, itse joudun maksamaan 40e/kk Full Rate -nopeuden (24/1) ADSL-liittymästä melko lähellä Tampereen keskustaa ja saan kuitenkin käytännössä vain 13/1 nopeuden. Syynä taitaa olla kyllä vanhan talon paskat kuparit, mutta silti kaverit saavat halvemmalla 100/10 liittymiä (kaapeliverkossa). Myöskään vaihtoehtoja ei ole, eikä se tässä tapauksessa auttaisikaan, koska kyseessä on antennitalous ja myös muiden operaattoreiden liittymät kärsisivät talon sisäisten johtojen heikosta kunnosta.

Kaikista ongelmista huolimatta saan kuitenkin yli 10Mbps nopeuden, joka on riittävä suurimmassa osassa omia käyttötarpeita.

Silti perus ADSL-liittymien hintakilpailu vaikuttaisi olevan käytännössä olematonta keskustojenkin alueilla ja sen tilanteen soisi parantuvan.

98.6.2012 13:22

Miksi maksat 24/1-yhteydestä jos saat vain 13/1?

Itse olen aina tehnyt niin että mittautan yhteyden tietääkseni kuparilinjojen todellisen nopeuden ja otan hieman sen alle. Jos ottaa yli tuon linjojen maksimi nopeuden niin jotkut adsl-laitteet toimivat hieman epävarmasti, koska joutuvat muuttamaan nopeutta tarvittaessa. Tällä hetkellä saisin paljon linjaani paremman nopeuden kuin minun nykyinen 4/1 yhteys joka maksaa noin 31€/kk, mutta ei ole mitään tarvetta asialle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2012 @ 14:07

108.6.2012 15:54

Samassa veneessä kuin sinä T/D/F.
En varmaksi voi sanoa mistä päin maailmaa olet, mutta itse olen Salosta ja tilanne on täysin sama. Täällä ei muilta kuin SSP:ltä saa kiinteää laajakaistaa. Toinen vaihtoehto on nettitikku, mutta koita sen kanssa nyt sitten jotain pelailla..
En aivan 100% tiedon totuudenmukaisuudesta ole, mutta joskus kuulin että SSP omistaisi kaikki paikalliset verkkopiuhat ja pitää niistä niin kovaa vuokrahintaa ettei muiden palveluntarjoajien ole kannattavaa edes yrittää myydä tälle alueelle laajakaistaa. Tiedä sitten onko totta, mutta kuluttajaahan tässä silmään kustaan ja pahasti.

119.6.2012 13:01

10km lahden ydinkeskustasta= maksiminipeus 5mb..Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto