AfterDawn: IT-alan uutiset
Osallistu Elisan arvontaan ja voita Xiaomi Mi Robot Vauum-Mop Pro -robotti-imuri!

Testissä: joko 4G-yhteys korvaa kiinteän liittymän?

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.5.2012 16:48 Kommentteja (48)

Testissä: joko 4G-yhteys korvaa kiinteän liittymän? Mobiilitekniikan kuumin sana on tällä hetkellä 4G. Mainosten mukaan ennennäkemättömiin nopeuksiin yltäviä 4G-liittymiä on tarjolla jo kaikilla suomalaisilla verkko-operaattoreilla. AfterDawn testasi miten 4G toimii ja voisiko siihen luottaa kodin ainoana nettiyhteytenä.

4G vai 3,5G


4G-tekniikan liittymämyyntiä hämärtää tällä hetkellä 4G-termin määrittely. Osa operaattoreista laskee 4G-liittymiksi myös DC-HSPA+ -liittymät, jotka toimivat edelleen 3G-verkossa, mutta saavuttavat aiempaa suuremman nopeuden hyödyntämällä kahta erillistä kantoaaltoa. Alun perin standardoinnista vastaava kansainvälinen ITU-R-järjestö määritteli neljänteen sukupolveen kuuluvaksi vain ne tekniikat, jotka pystyvät yhden gigabitin sekuntinopeuteen päätelaitteen ollessa paikallaan ja 100 megabitin nopeuteen nopeasti liikkuvan päätelaitteen tapauksessa. LTE- ja WiMAX-verkkojen yleistyessä operaattorit kuitenkin ryhtyivät brändäämään palveluitaan 4G-termillä ja myös ITU-R laski vaatimuksiaan. Nykyisellään 4G-termi kattaa siis LTE- ja DC-HSPA+ -verkot.
LTE-verkoissa teoreettinen maksiminopeus tukiasemalta päätelaitteeseen on jopa 100 megabittiä sekunnissa ja laiteelta tukiasemalle enintään 50 megabittiä sekunnissa. DC-HSPA+ -verkoissa nopeus on enintään 42 megabittiä sekunnissa verkosta päätelaitteelle päin. Kuten aina, toteutuneet nopeudet vaihtelevat voimakkaasti riippuen käyttäjän sijainnista tukiasemaan nähden.

Suomalaisoperaattoreiden LTE-verkkojen peittoalueet ovat kevään mittaan laajentuneet mukavasti, mutta silti LTE-modeemin kanssa ei voi vielä lähteä matkustamaan ja odottaa saavansa kymmenien megabittien sekuntinopeuksia missä tahansa. Verkkoja löytyy tällä hetkellä isoimmista kaupungeista ja niissäkin lähinnä keskustasta ja sen lähiympäristöstä.


Elisan kuuluvuuskartta Tampereen seudulla

Peittoalueiden vertailun tekee vaikeaksi 4G-termin sekoittaminen myös DC-HSPA+-tekniikaan. Esimerkiksi Elisa mainostaa 4G-verkkonsa ulottuvan jo 150 eri paikkakunnalle, mutta silti LTE-verkko löytyy vain harvasta paikasta. Myös DNA sekoittaa markkinoinnissaan iloisesti DC-HSPA+:n ja LTE:n, mutta Sonera viittaa pelkkään LTE-tekniikkaan 4G-termillä.

Liittymien hinnat vaihtelevat operaattorista riippuen paristakympistä kuussa noin neljäänkymppiin kuussa. Halvemmissa liittymävaihtoehdoissa latausnopeus on rajoitettu yleensä 50 megabittiin sekunnissa kun taas tuplahinnalla saa operaattorin verkon täyden nopeuden. Lisäksi tietokoneeseen liitettävistä tikuista kertyy kuukausimaksuun vielä muutamia euroa lisähintaa. Käytännössä LTE-verkko siis päihittää nykyiset ADSL-verkot nopeudessa moninkertaisesti (ainakin teoriassa) ja suurin piirtein samaan hintaan.

Langattomien verkkojen riesana on kuitenkin nopeuksien suuri vaihteluväli, eikä LTE ole poikkeus. Operaattoreiden esittämät verkkojen peittokartat perustuvat pelkästään laskennallisiin peittoihin ulkotiloissa, eikä niissä oteta suuremmin huomioon rakennusten tai muiden tekijöiden aiheuttamia vaimennuksia. Tästä syystä katvealueita esiintyy väistämättä, vaikka kartan mukaan kuuluvuuden pitäisi olla hyvä. Kuuluvuutta voi kuitenkin yrittää parantamaa lisäantenneilla.

Parhaimmillaan huippunopea


Saimme testiin Elisan verkossa toimivan LTE-liittymän. Liittymän nopeus on rajoitettu enintään 50 megabittiin sekunnissa. Päätelaitteena toimii Huawein E392-tikku yhdistettynä kannettavaan tietokoneeseen. Nopeustestit suoritettiin Tampereella keskustassa ja sen läheisyydessä sekä Elisan kuuluvuuskartan mukaisen peittoalueen rajalla. Mittauksiin käytettiin speedtest.net-palvelua.

Elisan mukaan LTE-verkon siirtonopeudet vaihtelevat nopeimman liittymän tapauksessa 5 - 80 Mbit/s välimaastossa ja testien perusteella nopeuksien vaihtelu on tosiaan suurta. Kaupungin keskustassa testiaikana suurin mitattu nopeus oli 42,79 Mbit/s verkosta päätelaitteeseen ja 12,95 Mbit/s verkkoon päin. Silti keskustankin alueella paikasta riippuen nopeus oli alimmillaan 27,53 Mbit/s. Keskustan ulkopuolelle mentäessä nopeudet laskivat jonkun verran ilmeisesti tukiasemapeiton harventuessa ja nopeudet tippuivat huippulukemista.

Lähestyttäessä laskennallisen peittoalueen rajaa nopeus tippui viiden megabitin tuntumaan ja kun kartan mukainen peittoalue loppui, loppui myös todellinen kuuluvuus. Käytännössä peittoalueen reunamilla kuuluvuus olisi todennäköisesti ollut jo olematonta sisätiloissa. Testin aikana eteen osui myös täydellinen katvealue paikassa, jossa kartan mukaan LTE-verkon kuuluvuuden olisi pitänyt olla olemassa.Nopeuden lisäksi LTE:n hyvä puoli 3G-tekniikkaan verrattuna on huomattavasti matalammat vasteajat. Vaikka verkon nopeus jäi puoleen maksimista, pingi pysytteli 40 millisekunnin tietämillä, mikä on vielä käyttökelpoinen nopeus nopeatempoisissakin nettipeleissä. Myös vasteaika luonnollisesti kasvaa verkon reuna-alueilla.

Verkko kasvaa nyt vauhdilla


LTE-verkkojen peitto kasvaa nyt kovaa vauhtia ja operaattoreiden mukaan LTE-verkkojen kattavuutta ollaan ainakin kaksinkertaistamassa vuoden 2012 loppuun mennessä. Seuraava merkittävä edistysaskel LTE:n ylestymisessä tulee olemaan uuden 800 MHz:n taajuuskaistan jakaminen operaattoreille huutokaupalla ensi vuoden alussa. Nykyisiä 1,8 ja 2,6 GHz:n verkkoja matalampi taajuus parantaa yhden tukiaseman avulla saavutettavaa peittoaluetta ja matalampi taajuus myös kärsi vähemmän esteistä. Hallituksen tavoitteena on, että LTE-verkko kattaisi 95 prosenttia väestöstä vuoteen 2016 mennessä.

Toisaalta päätelaitteiden lisääntyessä 4G-verkotkin tulevat todennäköisesti kärsimään nykyisten 3G-verkkojen tavoin ruuhkautumisesta. Käytännössä siis nykyisillä verkoilla saavutettavat huippunopeudet tulevat laskemaan ainakin tiheämmin asutuilla seuduilla.

Asiantuntijat ovat myös kyseenalaistaneet tarpeen 4G-verkkojen mahdollistamille nopeuksille. Historia kuitenkin osoittaa, että laskentateholle tai verkon kapasiteetille löytyy aina käyttöä, vaikka juuri nykyisillä palveluilla kaikkea kapasiteettia ei saataisikaan hyödynnettyä.

Kannattaako 4G-nettiä sitten hankkia kodin ainoaksi liittymäksi? Kyllä kannattaa, tietyin varauksin. Testien perusteella LTE-verkko tosiaan toimittaa sen minkä lupaa, jos vain olosuhteet ovat sopivat. Eli jos aikoo käyttää liittymää lähinnä kotonaan ja verkon peitto on hyvällä mallilla, halvemmallakin LTE-liittymällä saa moninkertaisen nopeuden verrattuna moniin ADSL-liittymiin. Ennen pidempään sopimukseen sitoutumista kannattaa liittymä kuitenkin testata (mahdollisesti lisäantennin kera) kotona ja hyödyntää lain mahdollistama kahden viikon palautusaika, jos 4G-verkko ei kartan mukaisesta peitosta huolimatta satu toimimaan kunnolla omassa kodissa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Elisa LTE 4G
Edellinen Seuraava  

48 kommenttia

127.5.2012 17:09

"Toisaalta päätelaitteiden ja lisääntyessä 4G-verkotkin tulevat todennäköisesti..." tuo ja varmaan turha?

Ja artikkelista jäi nyt kysymys, että minkälaisia nämä lisäantennit ovat ja mikä niiden hinta on?

227.5.2012 17:28

Ja soneralla on varmasti kaikista kalleimmat hinnat.327.5.2012 18:16

Latenssit...

427.5.2012 18:21

Täällä ADSL pingi Tallinnaan 26ms että kai tuollaista voisi alkaa harkitsemaan kunhan saavat LTE pystyyn tänne. Nopeuskin säälittävät 8/1.

527.5.2012 18:42

Mitä sillä nopeudella tekee?

Itselläni on kai 4Mbits yhteys ja olen ajatellut tiputtaa nopeutta. Kyllä saisin 20Mbits yhteyden, mutta kun sillä nopeudella ei tee mitään. Ainoa missä tarvitaan nopeampia nopeuksia on streaming pohjainen media (IPTV jne). Kaikessa muussa se on vain kysymys kuinka kauan se kestää ladata, ei siitä että toimiiko.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2012 @ 18:42

627.5.2012 19:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä sillä nopeudella tekee?
Paljon. Toki, tietty määrä ihmisiä on kyseenalaistanut tuota nopeuden tarvetta jo aikanaan, kun modeemeissa siirryttiin 9600bps:stä 14.4kbps:ään. Sama "eituleonnistumaan", "kukaaneituotatarvi" -keskusteluhan käydään aina läpi, kun kovalevyissä siirrytään seuraavaan teratavuluokkaan, prossuissa uusiin nopeuksiin, jne :-)

Jos nyt vertaa vaikka mainitsemaasi 4Mbps -yhteyttä kaupungeissa suht yleisesti saatavilla oleviin 100/100 -yhteyksiin, niin tulee ainakin yksi sana väistämättä mieleen eli "pilvipalvelut".. Kun kaiken toiminnallisuuden käyttää pilvipalveluina, niin kummasti alkaa nopeus maistumaan. Dropbox, GDocs, Spotify, Voddler, jne ovat vasta ihan ensimmäisiä raapaisuja siitä mihin ollaan siirtymässä kodeissa(kin).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2012 @ 20:00

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

727.5.2012 20:39

Oma muutama mittaukseni Saunalahden 4G -nettikulla Helsingissä, Itiksessä ja ydinkeskustassa:

link

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2012 @ 20:51

827.5.2012 21:45

Lainaus:
Kun kaiken toiminnallisuuden käyttää pilvipalveluina, niin kummasti alkaa nopeus maistumaan. Dropbox, GDocs, Spotify, Voddler, jne ovat vasta ihan ensimmäisiä raapaisuja siitä mihin ollaan siirtymässä kodeissa(kin).

Korjaan tuohon että jotkut ihmiset ovat siirtymässä. Minä en ole missään nimessä siirtämässä yksityisyyttäni kolmalle osapuolelle. Minulla on NAS kotona joka hoitaa noita asioita. Paitsi tietysti viihdeteollisuuden tuotantoa, mutta sen käytön olen kohta lopettanut kokonaan.

Tarkoitukseni on tuoda esille että tuo kommenttisi kyseenalaista nopeuden tarpeen, ei ole sitä että ei tiedä mihin sitä voi käyttää vaan että sille mihin sitä voi käyttää ei ole tarvetta. Siinä on hiton iso ero.

927.5.2012 21:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Tarkoitukseni on tuoda esille että tuo kommenttisi kyseenalaista nopeuden tarpeen, ei ole sitä että ei tiedä mihin sitä voi käyttää vaan että sille mihin sitä voi käyttää ei ole tarvetta. Siinä on hiton iso ero.
Toki, mutta perustelu "kun minä en tarvitse, sille ei ole tarvetta" on vähän huono :-) Samalla logiikalla sanoisin, että omasta mielestäni niitä turhimpia keksintöjä ever ovat tamponit ;-)

Eli joo, ainahan on osa jengistä, joka ei ainakaan vielä näe noista isomman kaistan/kovalevyn/kellotaajuudeen/jne mahdollisuuksista mitään sellaiseksi, jota itse käyttäisi. Mutta se, että käyttökohteita on - selkeitäkin - jo nyt, kertoo sen, että juna kulkee, kuten sen pitääkin.

Ja täytyy muistaa toki se, että kyllä se änkyrävänkyräjengikin on siirtynyt pikkuhiljaa nopeampiin nettiyhteyksiin, aina ilmoittaen, että nyt on hyvä, nyt on tarpeeksi nopea =)

Palatakseni on-topic, hyvä että langattomallakin puolella syntyy oikeaa kilpailua langalliselle laajakaistalle.

1027.5.2012 22:02

Itse en tule todennäköisesti siirtymään mokkulaan enää koskaan, vaikka saavuttaisivat gigabitin nopeuden. Sen verran huonoja kokemuksia on tästä nopeasta ja toimivasta 3G:stä löytyy.

Verkon ruuhkaisuuden vuoksi ei netissä surffaamisesta tullut iltaisin yhtään mitään ja vastineeksi saunalahdelta vain voivoteltiin tilannetta ja todettiin että korjauksia ei ole tulossa. Niin ja 10 euron alennuksen sain seuraavasta laskusta... :o

Nyt makselen sopimuskauden loppuun vaikka mokkulaa ei ole tullut käytettyä enää moneen kuukauteen. Irtisanominen kun ei kuulemma onnistu näillä perusteilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2012 @ 22:03

1127.5.2012 22:15

Lainaus:
Toki, mutta perustelu "kun minä en tarvitse, sille ei ole tarvetta" on vähän huono :-) Samalla logiikalla sanoisin, että omasta mielestäni niitä turhimpia keksintöjä ever ovat tamponit ;-)
Hehe, mutta näin se on että eri ihmisillä on eri tarpeet. Vain se että on keksitty jokin uusi asia ei tee siitä tarpeellista jokaiselle ihmiselle.

Oli siellä kiinteältä puolella aikanaan myös noita samoja huonoja kokemuksia eli sielläkin oli ruuhkaa silloin modeemi aikakaudella. On ne paljon edistyneet niistä ajoista ja uskon että langattomat tekee saman jossain vaiheessa. Hyvä vaan että tulee kilpailua.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2012 @ 22:16

1227.5.2012 22:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jarmolahti:
Oma muutama mittaukseni Saunalahden 4G -nettikulla Helsingissä, Itiksessä ja ydinkeskustassa:

link
Mitäs haittaa koit? Oma Elisa HSPA+ yhteyteni tuottaa täysien tolppien kentässä (paikallaan,kotona)vastaavia lukemia,ilman lisäantennia.Huawei E 367 tikulla.

Myös vanha Samsung Waveni testaa vauhdiksi HSDPA (dual)
yhteydellä 28 Mb/sec.(down)12(up).

Mikään käyttämäni palvelu ei Elisa Mobiililaajakaista-palvelussa käytä eikä tarvitse kuin hetkittäin noin 9M nopeutta,keskiarvona neljänneksen tuosta.

Mikään ei takkuile,videot ja telkkari eivät ylikuormita.
Joten onko on-line pelaaminen (jota en tee) ainoa hyötyjä?

Turha parantaa toimivaa,pullonkaulat etenkin Saksa / Englanti / USA-yhteyksissä,näyttävät aina olevan servereissä tai kaukoyhteyksissä.

1328.5.2012 07:41

Aika merkittävä harppaus pitää tapahtua että 100 megasta kuituliittymää alkaisin vaihtamaan.


iMac 27" 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz- 8GB 1600MHz DDR3 SDRAM 2X4GB-256GB Flash Storage- NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5- Apple USB SuperDrive Apple Magic Mouse + Magic Trackpad- Elisa-viihde 100/10 valokuitu. Asus X70AC Series.

1428.5.2012 08:11

Kiitokset kirjoittajalle hyvästä artikkelista. Ilahduttaa ainakin Tamperelaista omakotitalon rakentamista suunnittelevaa lukijaa ;)

1528.5.2012 09:43
absterb
Vahvistamaton

Ilahduttaa myös minua, jonka vanhemmat asuvat senverta korvessa, että ainoa nettiliittymä (huonosti toimivan mokkulan lisäksi) olisi 512kt/s laajakaista, jota ei alle 50euron saa. Ainoana palveluntarjoana sonera ja tähän ei muutoksia ole kuulemma tulossa.

1628.5.2012 09:49

Missä paikassa maksaa 512kt/s laajakaista yli 50€?

1728.5.2012 10:28
absterb
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:
Missä paikassa maksaa 512kt/s laajakaista yli 50€?
okei, nykyään taitaa olla jollain 2 vuoden määräaikaistarjouksella nelisenkymppiä maksiminopeustarjouksella tuota kaupiteltiin. Fakta kuitenkin on, ettei tuota 512 nopeampaa yhteyttä saa.

1828.5.2012 17:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä sillä nopeudella tekee?

Itselläni on kai 4Mbits yhteys ja olen ajatellut tiputtaa nopeutta. Kyllä saisin 20Mbits yhteyden, mutta kun sillä nopeudella ei tee mitään. Ainoa missä tarvitaan nopeampia nopeuksia on streaming pohjainen media (IPTV jne). Kaikessa muussa se on vain kysymys kuinka kauan se kestää ladata, ei siitä että toimiiko.
En tiedä, että itkeäkkö vai nauraa.

Sinun asenteellasi asuttaisiin edelleen luolassa ja lähetettäisiin savumerkkejä.

1928.5.2012 20:00

Lainaus:
Sinun asenteellasi asuttaisiin edelleen luolassa ja lähetettäisiin savumerkkejä.

Mitä asenteellani on tekemistä sen kanssa että en hanki tarpeettomia asioita tai hankin toisenlaisia ratkaisuja tarpeeseeni?

Pitäisikö juosta jokaisen uuden muoti villityksen ja mainosten perässä ostamassa kaikkea tarpeetonta?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2012 @ 20:18

2028.5.2012 22:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tarmo78:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä sillä nopeudella tekee?

Itselläni on kai 4Mbits yhteys ja olen ajatellut tiputtaa nopeutta. Kyllä saisin 20Mbits yhteyden, mutta kun sillä nopeudella ei tee mitään. Ainoa missä tarvitaan nopeampia nopeuksia on streaming pohjainen media (IPTV jne). Kaikessa muussa se on vain kysymys kuinka kauan se kestää ladata, ei siitä että toimiiko.
En tiedä, että itkeäkkö vai nauraa.

Sinun asenteellasi asuttaisiin edelleen luolassa ja lähetettäisiin savumerkkejä.

-----------------------------------------------------------------------------
Tuo on turhan tökerösti sanottu.

Jos lukee Hesarin,sähköpostin,ja hoitaa pankkiasiat,on 1,2 Mb/sec täysin riittävä.

Moni ei muuta kaipaakaan.Kunhan ei ole pimeä.

Esim.84 v äitini haluaa katsoa lapsenlapsen lapsia videoina.

Tuohon riittä 10 M yhteys paremmin kuin hyvin. Kuormitus noissa keskimäärin alle 3 M.

Hitaammalakin näkyy.Jos ei ole kiire.

2129.5.2012 02:16

Mulla on toi Huawein E392 mokkula, ei sillä kyllä vastetta täällä saimaan saaressa ole, mutta se on paljon stabiilimpi kuin E1820.
Sillä pysyy aika tasan 6-10 Mbittiä. Tosin huiput oon vetänyt 13.92, mutta siloin oli kai niin hyvä radiokeli. Sanoisin, että tämä on riittävän hyvä. Mulle ei siitä mitään ihmekuluja tule, kun on täysin vapaa data-oikeus 4 sim korttia, joita saunalahti ei enää myy. Sen verran olen eri mökeillä läppärien kanssa kiertänyt testailemassa, että ihan ihmeellisiä nopeusheittoja löytyy. Eräällä mökillä sisältä ei tahtonut saada mitään yhteyttä, mutta terassilta tuli ihan normaalisti. Vanhana armeijan radistina tiedän jonkun verran noita juttuja, että kenttävoimakkuudet heittelee aika ihmeellisesti.


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

2229.5.2012 08:51

Se on sama miten nopea internetyhteys on, pankkisiirto kestää silti kaksi vuorokautta siirtyä ja viikonloppuna pitempään. Nykyteknologian nopeusihme.
Asioiden piti nopeutua reaaliaikaiseksi internetin myötä, mihin se jäi esim pankkipalveluiden osalta?

2329.5.2012 16:25

Ihmettelee hieman miten tuo upload-nopeus on noin alhainen? Itselläni Saunalahden 3G-yhteys eli samassa verkossa ollaan mutta silti upload-luvut aivat erillaiset

edit: näyttäisi tuossa speedtestin kuvajaossa olla joku häikkä tällä hetkellä mutta viimeisin testaus Speedtestissä antoi:
Ping 55ms
DL 7.43 Mbps
UL 2.76 Mbps

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2012 @ 16:29

2429.5.2012 19:02

3G, 3,5G(HSPA+ tai HSDPA),sekä 4G poikkeavat nopeudeltaan toisistaan ainakin testilaboratorioissa.

Ulkona käytännössä mennään etäisyyden,maaston ja ruuhkan ehdoilla.

Ei ole älykästä maksaa lisää teoreettisesta lisänopeudesta,jos se kuitenkaan ei toteudu omassa käytössä.

Outoa,että joku kehtaa laskuttaa poskettomia 0,5M yhteydestä,vain siksi,että on "only game in town",monopoli.

Selvä osoitus siitä mihin kilpailua tarvitaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2012 @ 19:03

2529.5.2012 23:00

En ajatellut mainostaa omaa 4G käyttöä mutkun uutinen tehty niin jaan omat käyttö kokemukset

Itellä on DNA mokkula kokeilussa ja saan sillä 33\12mb Helsinkissä

Kun miettii että DNA 40mb\s maksaa 35e jossa upload on rajoitettu 8mb\s niin kyllä tuo 4G mokkula paihittää kiinteän ja on 15e kk halvempi

Lainaus:
mutta silti LTE-verkko löytyy vain harvasta paikasta
Joo Helsinkissäkin 1km väärään suuntaa niin nopeus tippuu kuin lehmän häntä

Lainaus:
Kannattaako 4G-nettiä sitten hankkia kodin ainoaksi liittymäksi? Kyllä kannattaa, tietyin varauksin.
100% samaa mieltä jos EI pelaa netti pelejä

Sain 2 viikon ilmaiskokeiluun DNA Huawei E392u 4G tikkun

Jos en palaisi Steam pelejä niin tää olis mun ainut liittymä

42-67 ping moni serveri heittää ulos joten pelaaminen ei onnistu

Mut 1080p yuotube video tai perus surfailu ym ruutu.fi ei huomaa eroa 40mb\s kiinteään DNA liitymään paitsi lasku olis 15e kk pienempi

Ainakin omalla koti alueella tuo nopeus pysyy vakiona melko hyvin latasin ison 24min video yuotubeen upload oli koko ajan 10-12mb\s välitä kun kiinteä on rajoitettu 8mb\s
Jos ping tippuisi alle 20 niin tää olis mun ainut liitymä

19,80e kk ei ole paha hinta yllä näkyvän kuvan nopeudesta

Nyt menossa toinen testi viikko 4g toimii täydellä teholla koko ajan

Olen ehkä tämän korttelin ainut 4G käyttäjä joten nyt kirjoitus hetkellä DNA 4G on parempi

Mut mitä se on 6kk tai vuoden päästä kun en enään ole kortelin ainut 4G käyttäjä
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2012 @ 23:45

2629.5.2012 23:38

img tagit poistettu hieman suuren kuvan vuoksi

2729.5.2012 23:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
En ajatellut mainostaa omaa 4G käyttöä mutkun siitä nyt uutinen tehty niin jaan omat käyttö kokemukset

Itellä on DNA mokkula kokeilussa ja saan sillä 33mb\12mb Helsinkissä

Kun miettii että DNA 40mb\s maksaa 35e jossa upload on 5-7mb\s niin kyllä tuo 4G mokkula paihittää kiinteän DNA 4G maksaa 19,80e kk

Lainaus:
mutta silti LTE-verkko löytyy vain harvasta paikasta
Joo Helsinkissäkin 1km väärään suuntaa niin nopeus tippuu kuin lehmän häntä

Lainaus:
Kannattaako 4G-nettiä sitten hankkia kodin ainoaksi liittymäksi? Kyllä kannattaa, tietyin varauksin.
100% samaa mieltä jos EI pelaa netti pelejä

Sain 2 viikon ilmaiskokeiluun DNA Huawei E392u 4G tikkun

Jos en palaisi Steam pelejä niin tää olis mun ainut liittymä

42-67 ping moni serveri heittää ulos joten pelaaminen ei onnistu

Mut 1080p yuotube video tai perus surfailu ym ruutu.fi ei huomaa eroa 40mb\s kiinteään DNA liitymään

Ainakin omalla koti alueella tuo nopeus pysyy vakiona melko hyvin latasin ison 24min video yuotubeen upload oli koko ajan 10-12mb\s välitä kun kiinteä on rajoitettu 8mb\s
Jos ping tippuisi alle 20 niin tää olis mun ainut liitymä

19,80e kk ei ole paha hinta yllä näkyvän kuvan nopeudesta

Nyt menossa toinen testi viikko ja edes puuduttavassa yuotube videon latauksessa ei verkko hyytynyt

Olen ehkä tämän korttelin ainut 4G käyttäjä joten nyt kirjoitus hetkellä DNA 4G on parempi ja halvempi kuin kiinteä netti

Mut mitä se on 6kk tai vuoden päästä kun en enään ole kortelin ainut 4G käyttäjä
Tuossa lie asian ydin.Kuidussa ei ruuhka rajoita.
Mutta useilla ei sitä vaihtoehtoa ole edes valittavissa.
Luulen, että G-mikähyvänsä tukkeutuu lähinnä kaupungeissa,ei niinkään taajamissa.

Täälä periferiassa ei ole HSPA+ hidastellut,kun tolppakin on vain 0,9 Km päässä,ja naapuritkin kaiketi pääosin kuidussa.
Sitä myös minä käytin kalliilla ennen,mutta kun tämä on ilmainen läheisen kylkiäinen,kelpaa hyvin tarkoitukseensa.

2830.5.2012 00:03

Minulla tuota laskutusongelmaa ole, mutta tietysti 20 kuussa on jonkun verran rahaa. käytän Saunalahtea ja Huawein E392 mokkula ja E 1820 ja vielä toi ZTE:n mokkula, testailen näitä eri paikoissa... Loistava artikkeli taas afterdawnilta. Minä käytän myös lempinimeä "Aamunkoi"


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

2930.5.2012 00:10

Sorry mut tuo oli oma afterdawn kuva

Joten jos siellä pystyisi screen shottia pienentää niin

Lainaus:
zipzap

Se on sama miten nopea internetyhteys on, pankkisiirto kestää silti kaksi vuorokautta
Riippuu pankista kaveri osti mun vanhan näyttiksen makso Nordean tilitä mun Nordean tiliin kesti 1s

Mut esim Nordea -> osuuspankki 2-3 päivää

Joten ei ole netin nopeudesta kiinni vaan pankkien tavasta toimia
Lainaus:
Asioiden piti nopeutua reaaliaikaiseksi internetin myötä, mihin se jäi esim pankkipalveluiden osalta?
Pankit haluu pitää kilpailevaan pankiin siirettävää rahaa itellä 2-3päivää joten saa niistä korot

Menin ruutu.fi katsoin tän paivän poliisi jakson kun painoin play nappi niin video alko Heti joten minusta on aika reali aikasta

Lähetät tänne kommetin tai kaverille s-postin se näkyy heti301.6.2012 07:23

Oisko jollain sen verran harrastusta asian suhteen, että pitäis vähän tilastoa siitä miten latausnopeudet kehittyvät vähän pidemällä aikavälillä.

Nythän nämä laitumet on vielä tyhjillään kun vasta "valveutuneimmat" käyttäjät ovat hankkineet 4G:n.

Oma veikkaukseni on että tässä päästään samoihin ruuhkakeskusteluihin kuin nyt ollaan 3G:n kanssa.

Tai sitten 4G yllättää, mene ja tiedä.

311.6.2012 23:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Rehvastelija:
Oisko jollain sen verran harrastusta asian suhteen, että pitäis vähän tilastoa siitä miten latausnopeudet kehittyvät vähän pidemällä aikavälillä.

Nythän nämä laitumet on vielä tyhjillään kun vasta "valveutuneimmat" käyttäjät ovat hankkineet 4G:n.

Oma veikkaukseni on että tässä päästään samoihin ruuhkakeskusteluihin kuin nyt ollaan 3G:n kanssa.

Tai sitten 4G yllättää, mene ja tiedä.
Eipä taida hetikohta yllättää,tuokaan
Radioyhteystie on huterampi ja rajatumpi kapasiteetiltään, kuin kuitu. Tavallaan sivuseikka, huomioiden alkup.kysymyksen: Onko korvaavana kelvollinen ainoaksi yhteydeksi?

Mielestäni jo HSPA+(3,5G)on.
En keksi 4G:ssä mitään lisäetua nykyiseeni verraten,ehkä siksi että en pelaa netissä.

Sekä kuidussa että 3,5G:ssä olen kokenut palvelukatkoja n.3/v.
Pomminvarmaa ei ole.

Yli 1h sähkökatko pimentää molemmat,kaapelin yleensä heti,3-tai 3,5G:n,n.20 min.viiveellä.
Ja asun maakaapeloidun sähköverkon alueella.

Tuo 20 min.on tukiaseman vara-akkujen havaittu kesto.
Niillä ei ole genuja, vieläkään.Vaikka Tapani-ja Hannumyrskyjen jälkeen luulisi olevan.

Siis:täydellistä ei ole,ota halvin riittävä mikähyvänsä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.6.2012 @ 23:30

322.6.2012 08:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:
Itse en tule todennäköisesti siirtymään mokkulaan enää koskaan, vaikka saavuttaisivat gigabitin nopeuden. Sen verran huonoja kokemuksia on tästä nopeasta ja toimivasta 3G:stä löytyy.

Verkon ruuhkaisuuden vuoksi ei netissä surffaamisesta tullut iltaisin yhtään mitään ja vastineeksi saunalahdelta vain voivoteltiin tilannetta ja todettiin että korjauksia ei ole tulossa. Niin ja 10 euron alennuksen sain seuraavasta laskusta... :o

Nyt makselen sopimuskauden loppuun vaikka mokkulaa ei ole tullut käytettyä enää moneen kuukauteen. Irtisanominen kun ei kuulemma onnistu näillä perusteilla.
Kyllä sen saa noilla perusteilla irtisanottua. Mulla oli samoja ongelmia ja irtisanoin liittymän kesken määräaikaisen sopimuskauden. Oli vielä läppärikin siinä samassa paketissa kuukausimaksulla, niin maksoin vaan sen loppuun ja sovittiin, että puretaan sopimus. Jouduin tikun käydä vaihtamassa pari kertaa ja sitten välillä netti oli katki kokonaan, niin olivat kyllä ihan tietoisia, että jos lähdetään kuluttaja-asiamiehen kanssa selvittämään riittääkö irtisanomisen perusteeksi, niin olisivat sen hävinneet. Sinne vaan vänkäämään ja purkamaan sopimus, jos et ole tyytyväinen.

3327.6.2012 23:04
tomb4
Vahvistamaton

itellä ainaki tässä espoossa soneran tikulla 77mbit/s sisäänpäi ja 22mbit/s ulospäin. pingi 19. nebulan serverille speedtestin kautta.

3428.6.2012 00:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tomb4:
itellä ainaki tässä espoossa soneran tikulla 77mbit/s sisäänpäi ja 22mbit/s ulospäin. pingi 19. nebulan serverille speedtestin kautta.

------------------------------------------------------------
Tuo hipoo teoreettista maximia.
Jos toteutuu,oikeasti,mitä hyötyjä olet noteerannut?
Käytännössä?

Useimmiten pullonkaula on kauempana, esim USA:sta harvoin yli 7Mb Down. Omasta riipuumatta.

Miltei kaikki datasyöpöt lähetykset on optimoitu n.10 Mb tasolle.
Joka sekin harvoin toteutuu yli 2 sec.aikana.

Ei kai sitä kotiyhteys torniin voi mitenkään parantaa?

Isoimmat bittilukemat HSPA+ ("3,5G") mittarillani ovat olleet
n.11 Mb/sec.down hetkittäin,ja Suomesta.

Olisi kiva kuulla 4G eduista,vaikka melko paikallisia nyt ovatkin.

351.7.2012 15:08

Eipä tule mobiili-kaistaa enää ikuna talon sisäiseen käyttöön. Nyt kun päässy kärvistelee samperin tikun kanssa viimoset 4kk on erittäin ikävä kiinteää yhteyttä, olisi edes yksi ainoa päivä kun yhteys toimisi täyden päivän ilman ongelmia, mutta kun ei... Parhaina päivinä netin käyttö on erittäin vaivalloista ja hermoja kuluttavaa kiitos satunnaisesti toimivan tikun...

361.7.2012 15:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti raven0ak:
Eipä tule mobiili-kaistaa enää ikuna talon sisäiseen käyttöön. Nyt kun päässy kärvistelee samperin tikun kanssa viimoset 4kk on erittäin ikävä kiinteää yhteyttä, olisi edes yksi ainoa päivä kun yhteys toimisi täyden päivän ilman ongelmia, mutta kun ei... Parhaina päivinä netin käyttö on erittäin vaivalloista ja hermoja kuluttavaa kiitos satunnaisesti toimivan tikun...
Miksi näin?Minulla ei pahaa sanaa 3,5G eli HSPA+ tikusta.
Yhteys poikki vasta kun sähkökatkossa tukiaseman vara-akut tyhjentyvät,käytännössä n.25 min.
Muuten toimii kuin"junan vessa",tuo kaiketi muinoin?

Tikun antenni on varsin suuntaherkkä näköjään.
Ajoin Saunatestin parissa eri asennossa.
"Naama"kohti etelää,jossa tukiasema on,~4,8Mb up.
Kohti kaakkoa(45 asteen käännös)9,8Mb up.

Toistin molemmat 3 kertaa.Ei pientä heittelyä isompia poikkeamia.
Tikku koneen kyljessä ei siis ole hyvä.
Pitää olla USB-piuhassa,jotta asennon voi valita.Testaamalla.

Mahdollisimman lähellä ikkunaa ja sälekaihtimet nostettuna.

Täten Huawei E367-tikkuni on paljon nopsempi,kuin entinen kaapeli.

3724.7.2012 17:07

Heippa!

Tässä saattaisi olla oikea paikka tälle kysymykselle,
eli onko kellään kokemuksia jonkin palvelutarjoajan 4G yhteydestä Seinäjoella, keskustassa tai keskustan läheisyydessä? Itse asun n. 1,5km keskustasta ja haluaisin kuulla kokemuksia muilta ennenkuin alan tuota 4G:tä vakavammin harkita. Tällä hetkellä saunalahden 3g ja tiedonsiirto katkeilee vähänväliä, joten aika uudelle yhteydelle olisi.

Pieni kirjoitus vielä 3g:llä pelaamisesta..
Eli omien kokemuksieni mukaan 3g:llä voi pelata nettiräiskintää, kaunista se ei toki ole, mutta pystyy kuitenkin. Siihen tarkoitukseen en 3g:tä todellakaan suosittele, mutta se on mahdollista. Ping pyörii yleensä n. 75-130 välillä.. Battlefield 3:n pelaaminen playstation 3:lla onnistuu siten, että itse ammut vihollista 2 sekuntia tappaaksesi pelaajan ja vastustaja räiskii noin puoli sekuntia. Vasteaika kyllä tekee tepposet, vastustajiin ei tahdo osua sitten millään liikkeestä. Eli 3g - ei pelaamiseen - 4g, kokemuksia kiitos!

3824.7.2012 23:23

Kiinteän liittymän korvaajaksi siitä ei tuskin koskaan ole, mutta läppärin kaveriksi matkalle mikä jottei.

3925.7.2012 18:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä sillä nopeudella tekee?
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:
Jos lukee Hesarin,sähköpostin,ja hoitaa pankkiasiat,on 1,2 Mb/sec täysin riittävä.

No kyllä sillä nopeudella on todellakin väliä. Kun taloudessa asuu 5 henkilöä joista muutama surffaa netissä, yksi pelaa pleikalla verkkopelejä, yksi surffaa kännykällä netissä, telkkari haukkaa osan kaistasta jne... Kokemuksesta tiedän että 10 Meganen ei riitä millään.

Mokkuloista ei ole vielä pitkään aikaan korvaamaan langallista. Ruuhka-aikoina nopeudet putoaa murto-osaan teoreettisesta maksimista.

4025.7.2012 19:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä sillä nopeudella tekee?
No kyllä sillä nopeudella on todellakin väliä. Kun taloudessa asuu 5 henkilöä joista muutama surffaa netissä, yksi pelaa pleikalla verkkopelejä, yksi surffaa kännykällä netissä, telkkari haukkaa osan kaistasta jne... Kokemuksesta tiedän että 10 Meganen ei riitä millään.

Mokkuloista ei ole vielä pitkään aikaan korvaamaan langallista. Ruuhka-aikoina nopeudet putoaa murto-osaan teoreettisesta maksimista.
Oletin,että kyse oli 1 käyttäjä/1 yhteys.Viiden käyttäjän tarve on tietty aivan toinen.
100M kuitu on tuohon hyvä,ja halpakin viiden kimpassa-maksettavaksi.
Kytky-viihdehömpästä huolimatta,vaikkei kukaan käyttäisikään.

Yksinäiselle tyyris,ja liikkuvalle hyödytön.
Tarpeeton vertailu.Kummalekin on paikkansa.

Tikulla hyvässä kentässä,kaukana kaapelista,on 10M yhteys hieno.
Tämä siis 3G/HSPA+("3.5G"),joskus väärin nimetty 4G:ksi
Oikeata 4G:tä ei Suomessa taida vielä olla kuin isojen kaupunkien keskustoissa?

4126.7.2012 15:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Oletin,että kyse oli 1 käyttäjä/1 yhteys.Viiden käyttäjän tarve on tietty aivan toinen.
100M kuitu on tuohon hyvä,ja halpakin viiden kimpassa-maksettavaksi.

Väärinkäsitysten välttämiseksi, oikaistaan että "viiden hengen taloudella" tarkoitin ihan jotain muuta kuin 5 hengen opiskelijaryhmän soluasuntoa. Perheessä kun kahden aikuisen lisäksi on 3 lasta, niin tiedätte varmaan kuka sen, ja monet muutkin laskut maksaa. En siis pidä 100:n megan kuitua kovin halpana.

Mutta ihan asiaan palatakseni. Yhdessä asiassa mokkulayhteys hakkaa sen kiinteän 1000-0. Opiskelijoille mokkula on ihan huippu. Viikot asutaan jossain opiskelija-asunnossa, viikonlopuksi tullaan kotiin. Välillä konetta (yhteyttä) ehkä tarvitaan koulussakin, tai matkalla sinne.

4219.9.2013 16:47
sam15
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
Sinun asenteellasi asuttaisiin edelleen luolassa ja lähetettäisiin savumerkkejä.

Mitä asenteellani on tekemistä sen kanssa että en hanki tarpeettomia asioita tai hankin toisenlaisia ratkaisuja tarpeeseeni?

Pitäisikö juosta jokaisen uuden muoti villityksen ja mainosten perässä ostamassa kaikkea tarpeetonta?
Ihan sama mieltä sinun kanssa Lumikki! Nykyän ihmisiä ongitaan niin kuin kaljoja :) Ostakaa uutuus! Sinun pitää osta sen,sitten olet onnelinen!..j.n.e. ha!

432.11.2013 20:52
Kovakone
Inactive

Olen lueskellut näitä keskusteluja jonkin aikaa ja ihmetellyt kun kukaan ei epäile että oman kone on joka hidastaa tai huonontaa yhteyttä ,varsinkin kannettava tietokone on se joka rajoittaa nopeutta . Monikaan kone ei anna tarpeeksi virtaa mokkulalle kun ne on mitoitettu niin kinttaalle . Uskoisin että ulkoisella virtalähteellä toimiva mokkula säästää tältäkin murheelta .

442.11.2013 22:04

Täytyy kyllä sanoa että aika iso on mokkula. Jos ruvetaan menemään noihin kännykän kokoisiin laitteisiin, niin laitteen mukana olisi hyvä aina toimittaa vähintään metrinen kaapeli(laitteessa itsessään mielellään mini- tai micro-USB), ettei laite törrötä läppärin kyljestä ja vie kahta USB-liitäntää. Kaapelin päässä olevan laitteen saisi nostettua pöytätasoa korkeammalle, jolloin kuuluvuus voisi parantua.

Samaan syssyyn voisi tarjota myös virtalähdettä ja kunnon lisäantennia, niin saataisiin kuuluvuutta ja toimivuuttakin parannettua. Mokkulan voisi myös säätää wlan-hotspotiksi, joka jakaa LTE-yhteyden useille langattomille laitteille, jolloin kytkentäkaapeleista pääsisi kokonaan eroon(virtalähdettä lukuunottamatta, laitteessa tietty myös sisäinen kännykkämallinen akku ulkokäyttöä varten). Tämä helpottaisi laitteen sijoittamista sopivasti kuuluvaan paikkaan kun ei tarvitsisi piuhoja vetää perässä. Muistaakseni yllä kuvaamani kaltainen laite löytyy jo ainakin DNAn valikoimista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.11.2013 @ 22:06

Samsung NP370R5E-S08SE | Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz | Intel HM76 | 8GB DDR3 1600MHz | Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB 1TB 5400 RPM | ATI AMD Radeon HD 8750M 1024MB/Intel HD Graphics 4000 @ 1366x768x32 | Windows 8 64-bit

454.11.2013 22:52

Lainaus:
Mokkulan voisi myös säätää wlan-hotspotiksi, joka jakaa LTE-yhteyden useille langattomille laitteille,
Tollanen on jo

Oli viime kesänä koe käytössä ei oiken 4g\3g verkkossa riittänyt kapasiteetti

DNA Mokkula 4G WLAN

1m jatko micro usb kaapeli maksoi 9e

Jos valmistajat pistäis ton mukaan hinta nousis

Sitten valitettaisi että muuten hyvä mut liian kallis

466.11.2013 13:03
Kovakone
Inactive

Koekäytin paria 4 G mokkulaa joista pienempi oli huawein 5776 joka lautautuu usb kautta (laitteesa akku ) tai erillisen virtalähteen kautta ja mahdollistaa jakamisen 10 koneen kanssa . Laite toimi tavallisen mokkulan tavoin ja antenni liitin oli mokkuloiden tasoa , suorastaan surkea . Sopii mukana kuljetettavaksi mukana koon ollessa kännykän kokoa mutta akun riittävyys rajoittaa käyttöä , akun kesto oli 4 - 8 tuntii käytön mukaan .


Toisena oli koekäytössä huawein 593 joka on edelliseen verrattuna aivan eri luokassa . Sopii koti käyttöön kun toimii verkkovirralla ja laitteesa on kunnollinen ulkoisen tupla antenni liitäntä kierreliittimin . Yllättävän hyvin toimi omallakin antennilla mutta ulkoinen tupla antenni paransi etenkin latausnopeuksia 3 G verkossakin kolmin jopa nelin kertaisiksi . Tavallisella nettitikulla hädin tuskin 3 G verkossa pysyi kun olen kuuluvuusalueen laitamilla johon taataan vain 2G kuuluvuus . Latausnopeudet laitteella on normaalisti liikkuneet välillä 5 - 15 Mbits ollessa parhaimmillaan 23 Mbits 3G verkossa eikä hypännyt 2G verkkoon kertaankaan . Tavallisen nettitikun nopeudet on liikkuneet 0,3 ja 3 Mbits välillä ja hyppimistä 3G ja 2G välillä.
Tässä odotellaan ett 4G verkko laajenee hieman että pääsee sitä kokeilemaan .
Tätä laitetta voi suositella heikon verkon alueelle käytettäväksi lisäantennin kanssa .

476.11.2013 15:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
DNA Mokkula 4G WLAN
Justiinsa tuota vehjettä muistelin tuota viestiä kirjoittaessani. Yhdyn kyllä siihen ettei taida kapasiteetti riittää kovin monelle laitteelle. DNAn kuvaus on niin makea ja superlatiivinen, että asioista tietämätön maallikko voi tosiaankin luulla sitä laitteeksi joka ratkaisee kaikki hänen nettiongelmansa.

Jos nyt otetaan normaali 3G-mokkulayhteys(2Gtä lukuunottamatta yleisin kesämökilläkin kuuluva yhteys) ja jaetaan sitä "kymmenelle laitteelle", niin eihän siitä kovin paljon kaistaa laitekohtaisesti jää. On siinä sitten mukava "keskustella" naama punaisena myyjän/aspan kanssa kuinka se "täydellinen kesämökkilaite" ei sitten toiminutkaan niin hyvin kun koko porukalla oli läppärit, tabletit ja luurit mukana mökillä, ja laitteiden määrästä johtuen jokainen laite sai vaan pienen osan jo muutenkin rajatusta kaistasta.

Samsung NP370R5E-S08SE | Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz | Intel HM76 | 8GB DDR3 1600MHz | Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB 1TB 5400 RPM | ATI AMD Radeon HD 8750M 1024MB/Intel HD Graphics 4000 @ 1366x768x32 | Windows 8 64-bit

487.11.2013 06:40

puhelin Samsung S3 ja Dna rajaton 3g

Kokeilussa oli tuo 4g wlan mokkula ja oma puheli + tabletti jossa wlan

Lisäys Tiger25 kommetiin Helsinkissä on paljon tuki asemia ja random il ym s-postissa käyttö toimii DNA 3g hyvin

Mut jos käytä yhtään enempään hidastuu netti todella paljon

Esim 1 kuva flicker menee 10s hopeesti mut 5 keralla kestää 3min tai kauemmin

Kun yrittää lataa yuotubee niin aluks menee niin kuin kotona eli nopeesti mut 2-3min jälkeen yhteys joko katkee tai tippuu 90luvun modeemi tasolle

Vika ei ole ainakaan täällä yhteydestä täydet palkit lähes kokoajan


Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto