AfterDawn: IT-alan uutiset

Google poistaa tuloksistaan miljoona piraattilinkkiä kuukaudessa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 25.5.2012 11:03 Kommentteja (4)

Google poistaa tuloksistaan miljoona piraattilinkkiä kuukaudessa Google poistaa kuukausittain hakutuloksistaan yli miljoona linkkiä, jotka osoittavat piraattisisältöihin. Poistettuihin sivustoihin kuuluu torrent-sivustoja sekä muita tiedostonjakopalveluita.
Eilen julkaistu data on ensimmäinen kerta, kun Google tai muu iso hakukoneyhtiö julkaisee tietoja poistetuista linkeistään.

Linkit poistetaan DMCA-lain nojalla, jos tekijänoikeuksien omistaja erikseen vaatii sisällön poistamista. DMCA-laki takaa nettipalvelun pitäjälle vastuuvapauden, kunhan oikeudenhaltijan pyyntöihin vastataan kohtuullisen ajan kuluessa. Googlen mukaan yhtiö noudattaa 97 prosenttia poistopyynnöistä ja loput hylätään esimerkiksi puutteellisten tietojen vuoksi, koska nettisivua ei ole olemassa tai koska Googlen mielestä poistettavaksi pyydetty sisältö ei loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia.Tilastoista käy ilmi, että suuri osa oikeudenhaltijoista keskittää valvontatyön erillisille yrityksille. Edellisen kuukauden aikana Marketly Ilc -niminen yhtiö oli vastuussa lähes puolesta tehdyistä poistopyynnöistä. Seuraavaksi aktiivisin oli englannin levyteollisuutta edustava BPI ja kolmantena NBC Universal -tuotantoyhtiö. Oikeudenhaltijoista aktiivisimmin piratismia valvoi Microsoft, jonka omistamista sisällöistä oli kyse yli puolessa tapauksista.

Suurin yksittäinen poistopyyntöjen kohde oli filestube.com, seuraavana torrentz.eu. Vaikka The Pirate Bay mainitaan usein netin isoimpana torrent-sivustona, se oli viime kuun listalla vasta 13. sijalla.

Googlen mukaan yhtiö pitää piratismin vastaista taistelua tärkeänä, mutta samalla yhtiö halua toimintansa olevan läpinäkyvää. Läpinäkyvyyden säilyttämiseksi Google on pitkään toimittanut tiedot kaikista poistopyynnöistä Chilling Effect -järjestölle, joka pyrkii edistämään sananvapautta internetissä. Lisäksi Googlen hakutuloksissa mainitaan poistetuista linkeistä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.5.2012 19:00

Linkittäminen ei ole piratismia, vaan sananvapauteen perustuva oikeus (kuten lähdeviitteetkin).

Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta sensuroida hakutuloksiaan.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

225.5.2012 19:51

> Googlella ei siten ainakaan Suomessa ole mitään velvollisuutta
> sensuroida hakutuloksiaan.

Saattaa kyllä olla vähän tulkinnanvaraista. Laissa kielletään myös rikokseen avustaminen, ja ellei esim. poistopyyntöihin reagoida, voisi joku oikeusistuin myös Suomessa ehkä hyvinkin todeta Googlen avustavan piratismiin. Ruotsissahan PB jo todettiin tähän syylliseksi, tosin siellä asenne olikin avoimen haistatteleva. Sananvapauden nimissäkään ei yleensä saa syyllistyä rikoseen. Mutta lopullisesti tuon laillisuus meillä selviäisi kai vasta, jos sitä ylemmissä oikeusasteissa joskus käsiteltäisiin.

325.5.2012 21:36
427.5.2012 6:13

Top Targeted Domains in the Past Month. Ahaa, tämän takia tuloksia on alkanut enemmän yllättäen ihmeellisesti katoamaan Googlelta...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa (21.3.2018 17:25)
EU-komissio ehdottaa tänään julkistetussa tiedotteessa uudenlaista digiveroa, jolla pyritään suitsimaan monikansallisten Internet-jättien verokikkailua Euroopassa. Esimerkiksi Facebook, Google ....
Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla (21.3.2018 10:25)
Jalankulkijan kuolemaan johtanut onnettomuus Arizonassa tällä viikolla on saanut itsestään ajavia autoja kehittävät yhtiöt varpailleen. Ainakin Toyota on päättänyt keskeyttää teknologian testaamisen ....
2 kommenttia
Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan (21.3.2018 09:56)
Lytro oli jotain vuosia sitten todella kuuma startup-yhtiö, jolla ei tuntunut olevan ongelmia saada toiminnalleen rahoitusta. Valokenttäkameraa, jonka avulla voidaan säädellä tarkennusta jälkikäteen, ....
Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera (21.3.2018 09:15)
Nokian 808 Pureview- ja Lumia 1020 -älypuhelimet muistetaan yhdestä seikasta: massiivisesta 41 megapikselin kamerasta. Puhelimet ovat saamassa modernimman haastajan, sillä Huawei on päättänyt ....
WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi (21.3.2018 09:06)
Facebook osti pikaviestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014 noin 19 miljardilla, mikä teki palvelun perustaneista Jan Koumista ja Brian Actonista kohtuullisen hyvin toimeentulevia. Rahalla ei saa ....

Uutisarkisto