Televisio näkyy nykylaitteilla vielä 2026 asti

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 23.5.2012 12:18 Kommentteja (4)

Televisio näkyy nykylaitteilla vielä 2026 asti Nykyisillä digi-tv-laitteilla voi katsella ainakin osaa tv-kanavista aina vuoteen 2026 saakka. Ehdotus nykyisten laitteiden toiminnan varmistamisesta sisältyy asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun tänään julkistamaan television tulevaisuutta hahmottavaan ohjelmaan.
Sähköisen median viestintäpoliittisessa ohjelmassa ehdotetaan, että Yleisradion kanavat sekä ainakin osa nykyisistä "yleisen edun kanavista" eli kaupallisista suomenkielisistä pääkanavista jatkaisivat lähetyksiään nykyisellä järjestelmällä aina vuoteen 2026 saakka.

Lähes kaikki nykyiset verkko- ja ohjelmistotoimiluvat ovat katkolla vuonna 2016, jolloin nykyisiä kanavanippuja voitaisiin rukata uuteen järjestykseen. Ehdotuksessa kaksi kanavanippua menisi Yleisradiolle sekä kaupallisille pääkanaville ja toinen nipuista olisi velvoitettu nykyiseen lähetysjärjestelmään. Muiden kanavanippujen odotetaan siirtyvän pääosin teräväpiirtoon vuoteen 2017 mennessä.

Ehdotuksen mukaan vaihtoehtoisia jakelutapoja voitaisiin edistää tuomalla nykyään tv-käytössä oleva 700 MHz:n taajuuskaista mobiilinetin käyttöön vuodesta 2017 alkaen. Ministeriössä uskotaan taajuuksien riittävän tv-kuvalle, vaikka jo nykyään 800 MHz:n kaista on poistunut käytöstä.Teknisten suuntaratkaisujen lisäksi Kiurun ehdotuksessa otetaan kantaa suomenkielisen sisältötuotannon säilyttämiseen sekä sen näkymiseen tv-kanavilla. Suomalaisen sisällön näkyminen varmistettaisiin asettamalla yleisen edun kanaville vaatimuksia kotimaisella kielellä esitetyn sisällön määrästä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: LVM Krista Kiuru
Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.5.2012 15:12

Tämähän on sinänsä hyvä lupaus, jos se varmistaa tosiaan toimivuuden vuoteen 2026 asti. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan estä tekniikan kehittymistä ja yleistymistä.

223.5.2012 15:48

Joo se varmistaa SD-laitteiden toimivuuden. Mutta samalla se kertoo että jossain vaiheessa meidän TV-järjestelmä menee ojaan eli "Antenna Ready HD":tä. Ongelma ei ole HD:ssa tai T2:ssa, vaan "Antenna Ready HD":n CI+ ja parituksessa.

Joka tuhoaa multimedia keskukset kotona. Multimedia keskushan perustuu keskitettyy median jakoon kotona eri laitteiden välillä. CI+ ja laite paritus estää tämän. Et voi jakaa sitä mediaa omien medialaitteiden kesken kotona, kun se on estetty teknillisillä suojaksilla.

Teillä on hieno HD-digiboxi johon tallensitte tv-ohjelman. Haluatte katso sen tabletissa paikallisen langattoman verkon läpi. Ei onnistu tulevaisuudessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.5.2012 @ 15:51

324.5.2012 09:37

Onneksi CI+ parituksesta pääsee eroon, kun hankkii kortin jakajan.
MPEG2 pakkauksen tekohengittäminen on mielestäni turhaa. Eihän 14 vuoden päästä kukaan edes muista alkuaikojen DVB-T/C/S tekniikkaa. Eikä tällä hetkellä käytössä olevista virittimistä ole kunnossa enää kuin pieni murto-osa silloin. 2016 vuoden loppuun olisi riittänyt oikein hyvin, kun nyt tämä ratkaisu aiheuttaa turhia menoja ohjelmatarjoajille.

Lainaus:
vaatimuksia kotimaisella kielellä esitetyn sisällön määrästä.

Tarkoittaa varmaankin ruotsinkielistä sisältöä.

428.5.2012 14:21
arto_s
Inactive

Ministeriön ja Ylenkin tiedotus koskien aikaväliä nykyhetki - 2036 osittain jättää sivuun SD-lähetysten mahdollisuuden toisen sukupolven eli DVB-T2-lähetysstandardin aikana.

Krista Kiurun tiedotteessa ministeriön sivulla on linkki 9-sivuiseen esitykseen asiasta. Sen plansseissa 4/9 ja 8/9 selviää, että tuleviin T2-kanavanippuihin mahdollistuu noin 7 HD- kanavaa tai 14 - 20 SD-kanavaa. Koska Viestintäviraston hyväksymä jakelun laskutusperiaate perustuu bittivirtaan, tämä merkitsee suoraan SD-lähetyksissä 50 - 70 prosenttia halvempaa lähetyskustannusta verrattuna HD-lähetyksiin.

Ruotsin käytännöistä onkin entisen RTVV:n sivuilla paraikaa nähtävissä erään alueellisen sanomalehden anomus SD-lähetyksistä T2-verkossa. Varmaan täälläkin asian suuri merkitys pannaan merkille kanavien riittävyyteen ja kustannuksiin nähden, kun eri tahot antavat lausuntojaan K. Kiurun luonnosesityksestä ministeriölle 2. heinäkuuta mennessä.

Sitä paitsi sekä DNA että Anvia v. 2010 anoivat ja saivat muutoksen aluksi HD-lupina olleisiin verkkotoimilupiinsa niin, että niissä voivat lähettää nyt myös SD-lähetyksiä.

Täytyy vielä todeta, kun SD on tarkoittanut tähän asti Standard Definition, tulevaisuudessa HD tulee olemaan käytännössä vakioterävyys tai -erottelukyky. Tarvitaan siis uudelleen nimeämistä. Muutoinkin suomenkielinen sana teräväpiirto ei televisiokuvassa ole koko totuus vaan liikkeen seurannan tarkkuus on myös tärkeätä. Voisi siis olla tarkkapiirto kuten Martti Tiuri on ehdottanut.

Nyt keksin sen. SD on jatkossa Secondary Definition. Sekunda TV. Toisarvoinen tv.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2012 @ 16:34

Arto Särkkä

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto