AfterDawn: IT-alan uutiset

Lähes puolet EU-kansalaisista myönsi piraattisovellusten käytön

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.5.2012 10:14 Kommentteja (13)

Lähes puolet EU-kansalaisista myönsi piraattisovellusten käytön Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolet EU-kansalaisista myöntää käyttäneensä piraattisovelluksia viime vuonna, kertoo ohjelmistoteollisuuden etujärjestön BSA:n tutkimus. BSA:n raportin mukaan 48 prosenttia tietokoneenkäyttäjistä on asentanut koneelleen piraattisovelluksen.
Osa käyttäjistä kertoo lataavansa luvatta suurimman osan ohjelmistoista ja 22 prosenttia kertoo tekevänsä sitä "satunnaisesti". Lisäksi 26 prosenttia myöntää laittoman latauksen, mutta sitä tapahtuu vain "harvoin". Tutkimuksessa havaittiin piraattisovellusten käytön keskittyvän erityisesti 25 - 44-vuotiaiden miesten keskuuteen.

Yhteensä laittomat sovellukset muodostavat 33 prosenttia kaikista Euroopan alueella viime vuonna asennetuista ohjelmistoista. BSA pitää laittomien ohjelmistoversioiden käyttöä hälyttävän yleisenä. "Ohjelmistoteollisuus on merkittävä taloudellisen kasvun tekijä koko Euroopan taloudelle ja kilpailukyvylle ja ohjelmistopiratismin vähentäminen olisi hyväksi niin taloudelle, teollisuudelle kuin kuluttajillekin", kommentoi BSA:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Thomas Boué.

Ratkaisuksi rehottavaan piratismiin BSA perää nykyistä ankarampia rangaistuksia. "EU:n tämän hetkiset rangaistuskäytännöt suorastaan kehottavat laittomaan lataukseen ja niitä pitäisi muuttaa", Boué sanoo.

Tägit: piratismi BSA
Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

117.5.2012 10:35

"Ratkaisuksi rehottavaan piratismiin BSA perää nykyistä ankarampia rangaistuksia. "EU:n tämän hetkiset rangaistuskäytännöt suorastaan kehottavat laittomaan lataukseen ja niitä pitäisi muuttaa", Boué sanoo."

Parantaisivat ennemmin palveluita ja laskisivat hintoja. Sillä palveluissa on erittäin paljon parantamisen varaa ja hinnoissa on aika paljokin ilmaa.

217.5.2012 10:42

Ostamalla tuet tämänkin hiennon järjestön toimintaa...

317.5.2012 11:59

Itse en enään osta viihdettä tai maksullisia sovelluksia, koska viihdeteollisuus ja TO-mafia on tuottanut haitaa minun normaaliin kotielämään kaiken maailman estoilla ja rajoitteilla.

Kun asiat ei toimi kunnolla niin sitten haetaan uudet korvaavat vaihtoehdot. Se onko ne laillisia vai ei, riippuu jokaisen omasta moraalista. Itse siirryin kaupallisista huonoista asioista ilmaisiin joissa ei ole mitään estoja asioille tai epämiellyttäviä pakotettuja sidoksia yrityksen omiin tarpeisiin.

Huonoista asioista ei yksinkertaisesti kannata maksaa. Jos yritys välittää vain omista tarpeistaan niin pitäköön tuotteensa ja palvelunsa. Kyllä rahoilleni löytyy muutakin käyttöä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.5.2012 @ 19:22

417.5.2012 12:19
gtyyuux
Vahvistamaton

Itse ostan suosikkiyhtyeen levyt ladattuina yhtyeen omasta nettikaupasta. Siinä eivät TO-mafiat yms. pääse väliin. No ei ole tosin suomalainen. Vajaa kympin hinta levystä ei ole suuri kynnys, eipä Kotilaisen porukalle kerry siitäkin jotain rahaa.

517.5.2012 12:43

Kun kaikki levyt saisikin yhtyeen kotisivuilta kohtalaiseen hintaan helposti ilman kopiosuojauksia, niin tilanne olisi ihanteellinen, mutta kun...
Ostin viimeksi YÖ:n levyn ja koska toimitusehdoissa ei mainittu mitään kopiosuojauksesta, niin oletin ettei sitä ole. Ostamaani DRM raiskattua levyä en olisi päässyt kuuntelemaan kertaakaan, ellen olisi ladannut sitä "laittomasti".

617.5.2012 12:52

Sanoisin että iso ongelma ohjelmistopiratismissa on ohjelmistojen törkeät hinnat. Ei keskivertokuluttajalla ole varaa maksaa satoja euroja uudesta softasta joka on a) täynnä vikoja ja b) vanhentunut 1-2 vuoden päästä. Lisäksi liian monessa softatyypissä on jonkun firman tuotteesta muodostunut de facto -standardi, jonka ko. firma tietää ja käyttää törkeästi hyväksi tätä asemaa yleensä vedättämällä hintaa ylöspäin. Tämän takia pitäisi ensisijaisesti esim. tallennusmuodoissa suosia open source -formaatteja, koska tällöin ei yksittäinen firma voi sanella sitä, miten tämä formaatti toimii jne.

Toinen ongelma mielestäni on varsinkin vanhempien ja/tai tekniikkaa taitamattomien ihmisten keskuudessa tiettyjen "monopoli"ohjelmistojen ihannointi. Vaikka vapaan lähdekoodin puolelta löytyisi ihan vastaavilla ominaisuuksilla varustettu softa niin se ei mukamas käy koska a) se ei ole sama ohjelma kuin tämä vanha ja b) en mä tämmöstä osaa käyttää, tämä on ihan huono.

Lainaus:
"Ohjelmistoteollisuus on merkittävä taloudellisen kasvun tekijä koko Euroopan taloudelle ja kilpailukyvylle ja ohjelmistopiratismin vähentäminen olisi hyväksi niin taloudelle, teollisuudelle kuin kuluttajillekin"

En ole asiaa tutkinut, joten voin olla väärässäkin, mutta väittäisin että suuren osan noista käytössä olevista piraattikopioista muodostavat muutamien suurien (amerikkalaisten) ohjelmistoyhtiöiden tuotteet, joten merkittävä vaikutus Euroopan talouteen on kyseenalainen.

EDIT: Ja vihoviimeisenä tulee nämä kaiken maailman paskasuojaukset ja aitoustarkistukset mitä näihin softiin laitetaan, mitkä eivät läheskään aina toimi. Ei ole ihan yksi eikä kaksi kertaa kun itsellä on syystä tai toisesta alkanut lisenssillä oleva windows tai office kiukuttelemaan että "tämä tuote ei ole aito lässyn lässyn".
Muistan yhdenkin kerran kun siskon läppärissä ollut Win Vista päätti alkaa tämän epäaitousleikin. 2-3 tuntia koitin netin eri ohjeilla saada tilannetta korjattua mutta ei vaan onnistunut.
Sen jälkeen totesin että pitäköön tunkkinsa ja asensin koneeseen lisenssittömän Win 7 Professionalin eikä sen jälkeen ole ongelmia ollut.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.5.2012 @ 13:08

717.5.2012 18:35

Itse taas aikoinaan lopetin windowsin käytön kun piratisointi alkoi käymään liian vaaralliseksi puuhaksi. Melko tyytyväinen ollut, paitsi ärsyttää kun esimerkiksi läppärit joutuu tilaamaan saksasta jos ei halua maksaa microsoftille käyttiksestä. Itse lähtisin väittämään että microsoftin asema perustuu jopa melko pitkälle piratismiin, koska tämän avulla kriittinen massa pysyy windowsin käyttäjinä joka taas vähentää kaupallista softaa muilta alustoilta. Toisaalta piratisoitu tuote saattaa toimia opiskelijalle demona jonka hän myöhemmin saattaa ostaa joko suorasti tai epäsuorasti firmalle jolle työskentelee.

Se että joku piratismi aiheuttaa miljarditappiot tai työpaikkojen menetykset on aivan liian naivia matematiikkaa että sillä olisi sen kummempaa pohjaa. Piratismi taas toisesta nurkasta kouluttaa ihmisiä kun opiskelijallakin on varaa. Toisaalta myöskin tekemällä rangaistuksista pahempia länsimaissa parantaa itämaiden kilpailukykyä. Kiinalaiset kopioivat softansa kun ei muuten välttämättä olisi varaa, tuotteiden pohjakin on monesti kopioitu ja uusia ominaisuuksia laitettu päälle. Sanotaanko ettei kiinan vähäisempi IP-valvonta ole ainakaan kiinalaista teollisuutta lainkaan haitannut, tai lähinnä sen verran että joskus jotain viruksia ovat laittaneet ajurirompuille mukaan.

Tahdon siis sanoa että asia ei ole lainkaan niin yksinkertainen kuin mitä voisi kuvitella, ja että tiukalla piratismipolitiikalla saatetaan sahata jopa omaa oksaa toisin kuin moni luulee.

817.5.2012 18:35

piratismi on perseestä, vie työpaikat viimeisiltäkin kommunisteilta.

917.5.2012 18:50

Lainaus:
Ilborg
Itse taas aikoinaan lopetin windowsin käytön kun piratisointi alkoi käymään liian vaaralliseksi puuhaksi. Melko tyytyväinen ollut, paitsi ärsyttää kun esimerkiksi läppärit joutuu tilaamaan saksasta jos ei halua maksaa microsoftille käyttiksestä. Itse lähtisin väittämään että microsoftin asema perustuu jopa melko pitkälle piratismiin, koska tämän avulla kriittinen massa pysyy windowsin käyttäjinä joka taas vähentää kaupallista softaa muilta alustoilta.

Tahdon siis sanoa että asia ei ole lainkaan niin yksinkertainen kuin mitä voisi kuvitella, ja että tiukalla piratismipolitiikalla saatetaan sahata jopa omaa oksaa toisin kuin moni luulee.

No,huhhuu.. nyt ei olut enää riitä.

1017.5.2012 19:42

Lainaus:
Tahdon siis sanoa että asia ei ole lainkaan niin yksinkertainen kuin mitä voisi kuvitella, ja että tiukalla piratismipolitiikalla saatetaan sahata jopa omaa oksaa toisin kuin moni luulee.

Sanoisin että olet oikeassa, mutta todennäköisesti vääristä syistä.

Tiukka piratismi sahaa omaa oksaa, koska se "tiukkuus" ei ole suunnattu vain piraatteihin, vaan sivutuotteena kaikkiin kuluttajiin. Siis samalla kun ne iskee piratismiin tiukalla politiikalla, ne kiusaa sillä myös laillisia kuluttajia. Se on se syy miksi ne sahaa omaa oksaa.

Esimerkikkinä DRM-suojaukset DVD:ssä, blu-ray:ssä ja peleissä, sekä HDTV:n CI+. Kaikki nämä haittaa tavallisen kuluttajan toimia kotona. Ongelma on yksinkertainen, eli tekijäoikeus pyrkii estämään internetissä tapahtuvan jakamisen piratismin vähentämiseksi, mutta heidän keinot estävät KAIKEN jakamisen, myös sen laillisen kuluttajan kotona omaan käyttöön tapahtuvan.

Tekijäoikeusjärjestöt eivät tajua että yksityshenkilön piratismi ei vie tai tuo tuloja, se tekee yhtäaikaa molempia. Sen olemassa ololla ei ole suurta vaikutusta yritysten voittoihin. Se millä on merkitystä, on ne MAKSAVAT asiakkaat. Ihmisillä on vain tietty rahasumma käytettävissä, ei siitä riitä joka asiaan, vaan se jaetaan tärkeysjärjestyksessä asioihin. Eikä viihde ole kovinkaan korkealla tärkeysjärjestyksessä.

Kaiken kunnollisen yritystoiminnan perusta on se että MAKSAVA asiakas on tyytyväinen saatuun tuotteeseen tai palveluun. Tämä yksinkertainen ajatus on kadonnut viihdeteollisuudesta. Keskitytään liikaa voittojen tekemiseen, ja unohdetaan pitää se MAKSAVA asiakas tyytyväisenä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.5.2012 @ 19:58

1117.5.2012 21:54

No joo olinkin jo odottanut BSA jotain aktiviteettia, BSA on ollut piiitkäään hiljaa, nyt tehdään toimintansa ja rahoituksensa eteen jotakin?

Linux, LibreOffice, Inkscape, Gimp, Lightworks (tulossa), Blender jne pitkä loputon ohjelmia jotka tulevat muuttamaan kuvioita siihen malliin että BSA rahoittajien tulee miettiä tosissaan oman business mallinsa uusiksi.

Autocad esim tarjoaa 30 päivän trial jotta voisi tehdä vaikutuksen asiakkaisiin. Mayaa saa opiskelijat ilmaiseksi tietyin ehdoin ...

Lainaus:

Ratkaisuksi rehottavaan piratismiin BSA perää nykyistä ankarampia rangaistuksia. "EU:n tämän hetkiset rangaistuskäytännöt suorastaan kehottavat laittomaan lataukseen ja niitä pitäisi muuttaa", Boué sanoo.
Laiton ohjelma vakavampi onglema kuin esim raiskaus?

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1218.5.2012 8:24

Lainaus:
Linux, LibreOffice, Inkscape, Gimp, Lightworks (tulossa), Blender jne pitkä loputon ohjelmia ...

BSA ajaa toimillaan ihmisiä Linuxin pariin. Sinänsä hauska juttu, koska itse tein juuri näin eli siirryin linuxiin. Eipä tarvitse murehtia jotain DRM juttuja ohjelmissa. Nämä rajoitukset, rangaistukset, ylihinnoittelu, huono saatavuus eivät aiheuta mitään muuta kuin sen että ihmiset etsii vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Eikö tuo rangaistuksen nostamisen tarve juuri kerro jotain. TO-mafiat on kadottanut todellisuustajun, eli miettii vain ja ainoastaan niitä voittoja. Ajatellaan että liian kevyt rangaistus käytäntö aiheuttaa laittoman latauksen. Repesin nauramaan.

Kyllä ne ihmiset haluaa ensin ostaa sen laillisen asian. Mutta jos sen saati on vaikea tai se on ylihintainen tai siinä on jotain epämielyttävää (esimerkiksi hankala DRM), niin kyllä nämä asiat on ne jotka ajavat ihmisiä vaihtoehtoisiin ratkaisuhin. Saisivat siellä TO-mafiassa katsoa hieman enemmän niitä omia toimia. Mutta kun ei osata edes myöntää että joku asia olisi heidän oma vika.

Esimerkki Uusi elokuva amerikassa. Ensin se menee ensi-iltaan amerikassa. Sen jälkeen ensi-ilta koko maailmassa elokuvatettereissa. Sen jälkeen se elokuva myydään tv-asemille ohjelma tarjontaan. Tämän jälkeen se tulee myyntiin kauppoihin ja video vuokraamoihin.

Ongelma on että tuosta ensi-illasta amerikassa siihen että joku euroopalainen voi ostaa sen kaupasta tai vuokrata sen videovuokraamosta on voinut viedä jopa puoli vuotta aikaa, sekä usein tuo "uusi" elokuva on kaksinkertaisella hinnalla. Kun se sama elokuva oli netissä ladattavissa ilmaiseksi samaan aikaan kun se tuli amerikassa ensi-iltaan.

Huomaako kukaan tässä ongelmaa?

Tämän päivän digitaalisessa aikakaudessa jossa asiat välittyy internetin kautta myös, ei ole enään mahdollista lypsää tuotteista kaikki voitto maksimaalisesti vaihe kerrallaan. Kyseessä on vanhanaikainen fyysisen tuotteen myynnin ajattelutapa. Unohdettu että maailma on muuttunut.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.5.2012 @ 11:05

1318.5.2012 12:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
Linux, LibreOffice, Inkscape, Gimp, Lightworks (tulossa), Blender jne pitkä loputon ohjelmia ...
Kyllä ne ihmiset haluaa ensin ostaa sen laillisen asian. Mutta jos sen saati on vaikea tai se on ylihintainen tai siinä on jotain epämielyttävää (esimerkiksi hankala DRM), niin kyllä nämä asiat on ne jotka ajavat ihmisiä vaihtoehtoisiin ratkaisuhin. Saisivat siellä TO-mafiassa katsoa hieman enemmän niitä omia toimia. Mutta kun ei osata edes myöntää että joku asia olisi heidän oma vika.

Esimerkki Uusi elokuva amerikassa. Ensin se menee ensi-iltaan amerikassa. Sen jälkeen ensi-ilta koko maailmassa elokuvatettereissa. Sen jälkeen se elokuva myydään tv-asemille ohjelma tarjontaan. Tämän jälkeen se tulee myyntiin kauppoihin ja video vuokraamoihin.

Ongelma on että tuosta ensi-illasta amerikassa siihen että joku euroopalainen voi ostaa sen kaupasta tai vuokrata sen videovuokraamosta on voinut viedä jopa puoli vuotta aikaa, sekä usein tuo "uusi" elokuva on kaksinkertaisella hinnalla. Kun se sama elokuva oli netissä ladattavissa ilmaiseksi samaan aikaan kun se tuli amerikassa ensi-iltaan.

Huomaako kukaan tässä ongelmaa?

Tämän päivän digitaalisessa aikakaudessa jossa asiat välittyy internetin kautta myös, ei ole enään mahdollista lypsää tuotteista kaikki voitto maksimaalisesti vaihe kerrallaan. Kyseessä on vanhanaikainen fyysisen tuotteen myynnin ajattelutapa. Unohdettu että maailma on muuttunut.
Ihmisten käyttäytyminen on tosiaan muuttunut "nopeammaksi". Esimerkiksi uutisia ei enään lueta vasta seuraavan päivän lehdestä, vaan ne luetaan heti minuutteja tapahtuman jälkeen nettilähteistä. Samalla tavalla suomessa uutisoidaan uusista elokuvista, sarjoista ja musiikista, jotka ilmestyvät USA:ssa, tällöin ihmisille tulee himoja katsoa näitä sarjoja/elokuvia ja kuunnella musiikkia. Jos niitä laillisesti ei saa ja huomaa ettei niitä saa pitkään aikaan, monet sortuvat helppoihin piraatti lähteisiin ja katsovat elokuvan/sarjan tai kuuntelevat sen kohutun kappaleen.

Ohjelmistoissa olen huomannut että useista ohjelmista on trial versiot, mutta monesti ne ovat todella hankalia ladata, pitää rekisteröityä, mainoksia pursuaa silmille, joka toinen linkki minkä luulet vievän eteenpäin trial version lataamisessa mainostaa maksullista versiota ja vie lataus prosessin alkuun. Sitten kun tämän trialin on saanut asennettua se asentaa kaikkea sontaa mukanaan mm. toolbaareja ja taas niitä mainoksia ja kehoituksia ostaa maksullinen versio. Täytyy huomata että koska jouduit myös rekisteröitymään tänne sivustolle niin myös sähköpostiisi tulvii samoja mainoksia.

Kaikki tämä ajaa ihmisiä siihen että usein jos se trial ei ilman rekisteröitymistä ja ilman turhaa surffailua kyseisellä sivustolla lataudu, niin piraatti versio vaan koneelle tai jätetään kokonaan lataamatta ja säästytään tältä turhuudelta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.5.2012 @ 08:09

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto