AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle: hyvitysmaksua halutaan laajentaa koskemaan nettipalveluita

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 8.5.2012 17:43 Kommentteja (27)

Yle: hyvitysmaksua halutaan laajentaa koskemaan nettipalveluita Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu eli niin kutsuttu kasettimaksu halutaan laajentaa koskemaan tietokoneita, kännyköitä ja lisäksi myös internetin sisältöpalveluita, kertoo Yle Uutiset. Tiedot perustuvat hyvitysmaksujärjestelmän uudistusta pohtineen raportin luonnosversioon.
Tällä hetkellä hyvitysmaksua maksetaan tyhjistä cd- ja dvd-levyistä, muistitikuista, ulkoisista kiintolevyistä ja tallentavista digibokseista. Ylen mukaan tekijänoikeuden haltijoilla on halua laajentaa hyvitysmaksuvelvoitteen piiriin kuuluvia tuotteita. Raportissa ehdotetaan maksun laajentamista muun muassa matkapuhelimiin sekä tietokoneisiin.

Tietokoneiden ja puhelinten tuomisesta maksun piiriin on puhuttu jo aiemmin, mutta uutena asiana raportissa ehdotetaan maksun perimistä myös nettipalveluista. Yle Uutiset kirjoittaa, että maksu laajennettaisiin koskemaan myös internetin tallennuspalveluita sekä musiikki- ja tv-palveluita. Yle ei tarkenna millaisiin palveluihin raportti viittaa ja koskisiko se myös ulkomaisia palveluita.

Raporttiluonnoksessa ehdotetaan myös, että palveluntarjoaja voisi vapautua maksusta, mikäli sisältöpalvelu jakelee kopiosuojattua materiaalia. Maksua ei myöskään perittäisi palveluista, jossa materiaalin käyttö perustuu lisensseihin.

Raportti on määrä jättää kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle torstaina, jolloin asiasta saataneen tarkempaa tietoa.

Edellinen Seuraava  

27 kommenttia

18.5.2012 17:59

Olisi kiva tietää että mitä tuossa oikein hyvitetään?

Ennen se oli tavallaan oikeus kopioida tekijäoikeuden alaista materiaalia omaan käyttöön, mutta kun lähes mitään tekijäoikeuden alaista materiaalia ei enään saa kopioida tai sitä ei edes pysty kopioimaan, koska se on teknillisesti estetty.

Mistä hitosta me oikein maksetaan, kun ei saa yhtään mitään vastainetta asialle?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.5.2012 @ 09:37

28.5.2012 18:05

Näpit irti!

38.5.2012 18:13

Kyll on median tuattajat ahneita! Ja ketä noista kerätyistä maksuista ny sitte hyätyy? Ei ainaskaan artistit!
Kunhan kansa äänestäis ostotottumuksillaan ja suosis ulkomaisia kauppoja, niin jäisi nämäkin rahat ahneilta saamatta. Ite en osta lainkaan hyvitysmaksullisia suomesta. Kiusa se piänikin ;)


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

48.5.2012 18:14

Sinänsä aika naurettava idea lisätä tietokoneet ja sisältopalveluita hyvitysmaksun piiriin, koska nykyisistä levyistä ja kovalevyistä se jo maksetaan, eli siinä se maksu tulisi väkisinkin maksettua AINA 2 kertaa koska niitä kiintolevyjä tai cd levyjä ei oikein ilman tietokonetta käytetä/tarvita =P=P

ostat sitten pc:n ja tarvitset kiintolevyn tai ostat kiintolevyn ja tarvitset pc:n

teoriassa ajateltuna....

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2012 @ 18:38

58.5.2012 18:18

Tekisivät tälle riistomaksupaskalle saman ku tekivät TV-lupamaksu:lle.. verotukseen vaan, kustaan kaikkia silmään oikeen urakalla.

68.5.2012 18:42

Eiköhän Arhinmäki taas päätä päin vittua, niinkuin yleensä. Sama kuin näissä MM-kisojen lipunhinnoissa; ei sanonut mitään kun ne julkistettiin, mutta nyt kun kansa ei diggaillutkaan niin vungutaan ja parutaan ja ollaan niin vitun populistia.

Bemariministerit on parhautta.

78.5.2012 18:53

Hyvitysmaksusta on välittömästi luovuttava kokonaan. Ei ole mitenkään perusteltua, että maksetaan suojelurahaa siitä hyvästä, että ehkä tehdään niinkin kamala kuin tekijänoikeus"rikos".

Tokihan sitten pitäisi autoillekin saada hyvitysmaksu, niillähän tehdään niin paljon pahaa, ylinopeutta ja tiedä vaikka joku viinapäissäänkin ajaisi. Ehdottamasti hyvitettävä kaikkien auton käyttäjien tämä.

En edes lähde pohtimaan asiaa veitsien saatika ampuma-aseiden suhteen.

Arhinmäki voisi osoittaa suoraselkäisyyttä ja tyrmätä nämä hyvitysmaksun laajentamishöpinät välittömästi.

88.5.2012 19:32

Siis ei hyvää päivää mitä touhua. Kyllä on ahneuden kärpänen puraissut pahemman kerran taas näihin tonttuihin mitkä tätä kaavailevat. Vaikka ainahan nuo ahneita ovat olleet.

98.5.2012 19:36

Ainahan sitä haluta saa...108.5.2012 20:11

Saas nähä onko Arhinmäestä tekemään kansan tahtoa vastaista päätöstä. Taitaa vaan tua vallanhimo olla sen verran päässä, että asiallinen ajattelu puuttuu. Tosin tua vaivaa koko hallitusta!
On se ihan syvältä, jos joutuu maksamaan useampaan kertaan hyvitysmaksua, kun tietokonetta kasaa.


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

118.5.2012 20:11

Sopii minulle kunhan kaikilla maksun piirissä olevilla saa harjoittaa laillisesti epäkaupallista kopiointia kaikissa muodoissaan kaikenlaisista turhiksi todetuista suojausmenetelmistä huolimatta.

Sellaisesta ei voi maksaa hyvitysmaksua joka on jo valmiiksi laitonta. ...samalla perusteella voisimme sakottaa politiikkaan pyrkiviä ennakkoon mahdollisista tulevista typeristä päätöksistä.

Taitaa seuraavat osahankinnat siirtyä enenevässä määrin ulkomaille, nyt kun lähes kaikki mediat tulevat rajan takaa. ...syynä periaate ja hinta.

128.5.2012 21:26

hyvitysmaksu on samallainen laillistettu ryöstö kuin yle-verokin. Ei näin.

138.5.2012 21:43

Lainaus:
Hyvitysmaksu mahdollistaa yksityisen kopioinnin
Suomessa jokaisella on oikeus yksityisesti kopioida julkaistuja teoksia mm. musiikkia, elokuvia, tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön.

Lainaus on alla olevasta linkistä (Teosto ry:n sivusto)
www.hyvitysmaksu.fi

Ihan reilua kun he mainostavat että on sallittua kopioida elokuvia, musiikkia, tv-ohjelmia, mutta unohtavat mainita ettei tämä ole sallittua kuin yhdessä "erikoistapauksessa". Eli vain silloin kun alkuperäistä teosta ei ole kopiosuojattu ja se täyttää laillisen lähteen vaatimuksen. Käytännössä yhdenkään elokuvan kopioiminen ei enään onnistu, koska DVD ja Blu-ray levyt ovat lähes poikkeuksetta kopiosuojattu. Useat CD-levyt ovat myös kopiosuojattu. Nettilähteistä löytyvät musiikit/elokuvat ovat myös usein/aina suojattuja tai niiden sopimukset kieltävät kopioiden tekemisen.

Jos nämä maksut alkavat laajenemaan kaikkiin laitteisiin, niin mielestäni olisi reilua myös oikeasti antaa lupa kopioida elokuvia ja musiikkia. Eli tarvittaisiin lupa kiertää nämä kopiosuojaukset, koska nyt ei oikeasti pysty tätä yksityistä kopiointia harrastamaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2012 @ 21:44

148.5.2012 21:49

Millä perusteella näitä voi viel vielä kerätä? Mitään ei saisi enään ladata? Kopiosuojasta ei saa kiertää?

Viimesen vuoden lukenut näitä juttuja eikä mistään saa selville perusteita.

158.5.2012 21:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vkkkk:
Millä perusteella näitä voi viel vielä kerätä? Mitään ei saisi enään ladata? Kopiosuojasta ei saa kiertää?

Viimesen vuoden lukenut näitä juttuja eikä mistään saa selville perusteita.
Linkkejä niille jotka eivät ole jo perusteita kopiosuojauksen kiertämisen kielloille löytäneet. Joka tosiaan tekee hyvitysmaksujen keräämisestä hieman huvittavaa ja perusteetonta.

OKM usein kysyttyä osio:
Yksityinen kopiointi

Ja OKM teknisen toimenpiteen kiertaminen osio
teknisen toimenpiteen kiertaminen
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2012 @ 22:05

168.5.2012 23:53

Jos minulla on kyseinen nettipalvelu joka tallentaa tiedot tietokonelle, tietysti kiintolevylle, maksan siis tästä keikasta kolme kertaa hyvitysmaksua?


Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

179.5.2012 4:39

Järjettömintä shaissea ikinä kyllä nämä hyvitysmaksut. Joku epämääräinen säätiö kerää rahaa ihmisiltä ja antaa rahat kenelle huvittaa.

99% niistä ketkä tuota rahaa ehkä ansaitsisi ei sitä tule koskaan saamaan.

189.5.2012 5:43

seuraavaksi kasettimaksut kyniin ja papereihin...

199.5.2012 7:51

Arhinmäki tyrmäsi jo aikaisemman ehdotuksen, toivottavasti älyää tyrmätä tämänkin.

209.5.2012 7:55

Tästä on muodostunut naurettava bisnes jo kauan sitten millä ei ole enää paljoa tekemistä sisällön tekijöiden kanssa. Viihteessä liikkuu paljon rahaa ja tottakai siitä monet haluaisivat ilmaisen osansa.

Odotan pelolla sitä päivää kun soittimista aletaan verottamaan hyvitysmaksua ihan siltä varalta että niillä saatetaan soittaa kopiosuojattuja teoksia. Tai nauhoitetaan keskusteluja kaduilla ja ravintoloissa, ja aletaan lähettää biisien hyräilystä ja viheltelystä uhkailukirjeitä (johan näin on youtubessa tapahtunutkin). Tai kynistä ja papereista niinkuin TheAna jo sanoikin. Jossain vaiheessa tähän typeryyteen on tultava loppu. Vapaata luovuutta ei missään nimeessä pitäisi haudata ahneuden alle. Lopputulos on helppo nähdä jos uskaltaa katsoa ja kuunnella mitä suuret tahot sylkevät ulos jatkuvasti niinkuin liukuhihnalta. Maailmassa on paljon hyvääkin taidetta joka hautautuu Biebereiden ja Lady Gagojen alle.

Turhat välikädet voisi vaikka jättää pois kokonaan. Nyt kun meillä on tämä hassu asia nimeltään internet, voisivat sisällön tekijät levittää itse tekeleitään ja yleisö äänestää lompakollaan siitä mikä on hyvää. Yksi suuri ongelma siinä mallissa on että viihdealan jätit eivät siedä koko ajatusta monopolinsa menetyksestä ja menevät äärimmäisyyksiin estääkseen sen toteutumisen niinkuin tuo Megabox-ratsia taas kerran todisti.

Jos artistit saisivat osansa, ei minulla ainakaan olisi valittamista. Mutta se on tullut todistettua kerta toisensa jälkeen että kyllä ne suuret rahat kerää taskuihinsa ihan muut tahot. Harmi, mutta uskon vakaasti että internet on se asia joka tämän kuvion tulee korjaamaan. Jos ei suosiolla niin sitten väkisin.

219.5.2012 8:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TheAna:
seuraavaksi kasettimaksut kyniin ja papereihin...
Oviin myös, koska kuljen niiden kautta kuljettaessani tekijänoikeudella suojattua materiaalia mukanani.

229.5.2012 9:24

Niimpä niin ahneudella ei ole rajaa...vaan paskanen loppu...se nähdään esim: kreikan kohdalla ministerit yms olivat pöhöttyneitä läskikasoja jotka vei kansalle saadut rahat omiin taskuihin...ja kuinka kävi? Toivottavasti Pavella on munaa sanoa ei tuollaiselle paskalla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.5.2012 @ 09:25

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

239.5.2012 10:02

Jääkiekkovarusteisiin, veteen jolla jäädytetään kentät yms. myös hyvitysmaksu. Hyvitysmaksulla kompensoidaan saamattajäänyt voitto, kun ylihintaiset liput eivät menneet kaupaksi. Pitäähän mahdollisemman monen jäkiksen parissa olevan saada edes vähän korvausta ja toisille vähän enemmän.

249.5.2012 10:50

You are doing it wrong.

259.5.2012 14:14
joopaajoo
Vahvistamaton

Kaikkea ne vielä keksivät. Tuo kynä ja paperi oli hyvä pointti. Muuten tulostimet kannattaisi myös laittaa listalle, niillähän voi tulostaa tekijänoikeuksien alaisia hyviä, ja vaikka ei niin verolle kuitenkin.

Työ nettipalveluiden verottaminen ei liene ihan niin yksinkertaista. Jos ulkomailta on käytössä vaikka teran pilvipalvelu, niin miten tämä tulee ilmoittaa. Onko se vapaaehtoista vai miten Suomi mahtaa nämä tiedot saa selville? Perusteeko se vapaaehtoisuuteen tai mihin. Vai tekeekö poliisi tämän pyytämällä kaikilta ulkomaalaisilta palveluilta tiedon suomalaisten käyttämistä palveluista.

Ihan oikeasti, kuinka tyhmiä ne siellä ovat. Nyt vain kaikki siirtämään tallenuspalvelut ulkomaille tai vaikka Eu-ulkopuolella, sieltä sitten saavat viranomaiset tietoja kaivella.

2610.5.2012 13:34

Hehe ei ole noiden veijareiden ahneudella todellakaan rajaa jos yrittävät pilvipalvelut ja jopa maksutv:n saada kasettimaksun alle.

Kohta varmaan kauppaan mennessäkin pitää maksaa sisäänpääsymaksu koska on olemassa mahdollisuus että ostaisin jotain. Maitohyllyllä purkkia ottaessa kylmäkaapista pitää maksaa maidon hinta, sillä on olemassa mahdollisuus että avaisin purkin, kaataisin sen omaan taskumattiin ja poistuisin kaupasta. Sitten lopuksi normaalin käytännön mukaan vielä kassalla maksaa se maitopurkki.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.5.2012 @ 13:49

2719.5.2012 20:00

Miksi annetaan Teoston ym. vastaavien järjestöjen kerätä maksuja, joihin heillä ei ole mitään perusteita. Heidän vaatimuksensa ovat aina niin tuulesta temmattuja, että ihan naurattaa koko homma. Ihan hölmöjä on myös nämä päättäjät, kun suostuvat täysin toisen osapuolen vaatimuksiin. Eikö näillä päättäjillä ole mitään järkeä, että kyselisivät muista maista, kuinka niissä on tämä tekijänoikeusmaksu junailtu. Suomi on kohta rokotettu niin perusteellisesti tekijänoikeusmaksuilla, että he vetävät joka komponentista rahat itselleen. JÄRKEÄ PÄÄTTÄJÄT ASIOIHIN. KYSELKÄÄ TIETOJA MUISTA EUROOPAN MAISTA, ETTÄ OLISIMME SAMALLA VIIVALLA MUIDEN MAIDEN KANSSA.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto