AfterDawn: IT-alan uutiset

EU haluaa hakkerityökalut laittomiksi

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.4.2012 13:40 Kommentteja (13)

EU haluaa hakkerityökalut laittomiksi Euroopan Unioni ajaa lakialoitetta, joka tekisi laittomaksi tietojärjestelmien "hakkerointia" helpottavat työkalut sekä niiden valmistamisen ja levittämisen. Vaikka monien sovellusten kohdalla kriminalisointi helpottaisi poliisin työtä, lakialoitetta on kritisoitu liian epämääräisistä sanamuodoista.
Wired-sivuston mukaan lain tarkoituksena on koventaa tietojärjestelmämurroista tai esimerkiksi palvelunestohyökkäyksistä langetettuja rangaistuksia. Lakialoitteen mukaan tietomurrosta voitaisiin tuomita tulevaisuudessa enintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Kansalaisoikeuksien puolustajien mielestä lain sanamuodot voisivat kuitenkin johtaa monien tietoturva-ammattilaisten ja tietoturvan tutkijoiden käyttämien sovellusten kriminalisointiin, mikä hankaloittaisi esimerkiksi järjestelmien haavoittuvuuksien testaamista.

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia verkossa puolustavan EFF:n mukaan lain sanamuodot vaativat säätämistä. Esimerkiksi hyödyllisestä hakkeroinnista EFF:n kansainvälisistä oikeuksista vastaava Katitza Rodriguez nostaa intialaiset tietoturvatutkijat, jotka havaitsivat ongelmia sähköisissä äänestyskoneissa. "Tutkijoille tulee vastaan tilanteita, joissa on pakko murtautua tietojärjestelmiin vaikka kyseessä ei olisi rikollinen tarkoitus", Rodriguez kertoo. Rodriguez kehottaakin EU-parlamenttia harkitsemaan enemmin rikollisessa tarkoituksessa tehtyyn toimintaan puuttumista kuin pelkkien työkalujen kehitykseen ja levitykseen puuttumista.

Erityisesti EFF kehottaa EU:ta välttämään Amerikassa DMCA-lain myötä syntyneet tilanteet, jossa liian löyhät sanamuodot ovat johtaneet monimutkaisiin oikeustaisteluihin. DMCA-laki kieltää tietojärjestelmien "tietoisen luvattoman käytön ja luvallisen käytön rajojen ylittämisen". Nimenomaan luvattoman käytön laajuuden määrittelyä on puitu useissa amerikkalaisissa oikeustapauksissa.

Tägit: EU EU-parlamentti
Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

17.4.2012 16:42

Viesti on erittäin selvä, raha on hyvä, ihmiset on hyödykkeitä rahan tekemiseen. Kaikki mikä heikentää taloudellisia voittoja tai vallan pitämistä, pitää määritellä rikolliseksi toiminnaksi tai sensuroida.

27.4.2012 16:54

Samalla aloitteeseen pitäisi lisätä myös täysi taloudellinen vastuu sivustojen ylläpidolle räikeistä tietoturvan laiminlyönneistä.Esim. vuosikausia vanhentuneilla alustoilla ajelut jne.

Aika laaja käsite miten tuon "hakkerointia" helpottavat työkalut " määritetään..

37.4.2012 18:23

Hakkeri ei ole krakkeri. Tarkoittaako tämä tekstieditorien kieltämistä?

47.4.2012 19:57

Hassu kun välillä EU:lta tulee tosi fiksuja päätöksiä netin suhteen ja sit välillä tällasia. Vaikka tässä on kieltämättä taustalla oikeasti hyvä ajatus, mutta ihan liian epämääräisesti sanottu. Tiedä sitten onko edes mahdollista vetää sitä rajaa niin, että vaan selkeät haitantekoon käytetyt ohjelmat voitaisi kieltää.. ja silloinkin niitä tietysti jaeltais, ei vaan enää minkään sourceforgen kautta.

57.4.2012 21:32

Itse ainakin joudun ajoittain käyttämään töissä erilaisia murtovälineitä. Palvelinten käyttäjätilien murtaminen ja porttien skannaaminen ovat (valitettavasti) kohtuullisen tarpeellisia ongelmatilanteissa ja tietoturvan testaamisessa. Eiköhän noihin murtoihin löydy jo muita lakeja tällaisen pelleilyn sijaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.4.2012 @ 21:33

67.4.2012 21:52

Sanavapautta on taikka ei ole. Ihmisillä on oikeus vastaanottaa tietoa ilman ennokkosensuuria ja tämmöiset kiellot ovat sensuuria joka kielletty jo perustulaissa(vaikka nykyinen suomen perustuslakia voidaan kiertää jopa valtionneuvoston asetuksella !)

Jos jokin ohjelma kielletään niin siinä samassa kielletään monta muuta ohjelmaa samalla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.4.2012 @ 22:46

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

77.4.2012 23:01

Miten voidaan erottaa viattomat verkkodiagnostiikkatyökalut niistä "haitallisista"? Ei voida, sillä samaa softaahan siinä käytetään. Itse olen analysoinut oman domainin DNS-sääntöjä DiG:llä, ja tämä varmaan vaikuttaisi senkin laillisuuteen :/

88.4.2012 0:27

Taas näitä älyvapaat lakiehdotukset osaston lakeja. Tarkoitus hyvä, mutta ei ole kyllä niin kun vaikutuksia eikä toimivuutta ajateltu ollenkaan. Taas yksi laki josta aiheutuisi helvetisti harmia ja hyvin vähän hyvää.

98.4.2012 9:36

Taas siellä ihmiset, jotka eivät mistään mitään tajua päättävät meidän asioistamme. Miten ihmeessä saamme mistään palveluista turvallisia, jos haavoittuvuuksia etsivät ohjelmat tehdään laittomiksi? Varmaa on, että tämän taistelun toinen osapuoli (hyökkäjät/krakkerit) eivät tätä lakia noudata. Tässä siis viedään aseet pois tietojärjestelmien puolustajilta.

Hyvä suoritus, taas kerran.

108.4.2012 14:37

Eli jos hakkerointia helpottavat työkalut kielletään niin silloin pitäisi kieltää aika monta asiaa esim.

- Kaikki ohjelmat millä voi tehdä omia ohjelmia.
- Windos
- Linux
- Mac
- Puhelimet
- Lähes kaikki scannerit (radiosignaali)
- Ja kaikki muut sen tapaiset asiat.

Eli siellä on taas joku 60-vuotias pappa keksinyt idean mikä ei tiedä edes mikä on käyttöjärjestelmä.


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

118.4.2012 21:00

Pingaus rangaistavaksi!


Hahhah, aprillipilat meni jo! :)
Ei tää tule menemään läpi millään järjellä.

129.4.2012 10:34
Noniinpa
Vahvistamaton

Eli samalla sitten laittomiksi myös palomuurit, UTM-laitteet, virustorjunta jne. Äly ei näköjään kerry tuonne politiikan puolelle.

1311.4.2012 14:20

Mikä lasketaan "hakkerityökaluksi" ? Ei hyvää päivää, kyllä nyt on asioista päättämässä niiin tietämättömät ihmiset että.... -.-

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa (19.9.2018 08:16)
YouTube lähti pelivideoihin mukaan hieman myöhässä, minkä takia Twitch on päässyt kasvamaan nykyiseen kokoluokkaansa videopalveluna. YouTube on yrittänyt kampittaa Twitchiä omalla YouTube Gaming ....
Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality (19.9.2018 08:02)
Jos tykkäät käyttää Firefoxia tietokoneella ja puhelimessa, niin enää ei ole syytä olla käyttämättä sitä myös virtuaalilaseilla. Mozilla on nimittäin julkaissut Firefox Reality -nimisen verkkoselaimen, ....
Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....
Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin (18.9.2018 19:50)
Google julkisti perheiden välisiä älypuhelinkuvioita helpottavan Family Link -hubin viime vuoden puolella. Erityisen käytännöllinen ominaisuus on EU:n tietosuojadirektiivin eli GGDPR:n jälkimainingeissa. ....
Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle (18.9.2018 18:55)
Samsung on vuosien saatossa ollut yhdessä Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden stabilointiaines. Korealaisyhtiöltä on voinut vuosi toisensa jälkeen odottaa samaa kaavaa, jolla menestystä onkin ....

Uutisarkisto