AfterDawn: IT-alan uutiset

Pelimusiikista kerätyt Teosto-korvaukset valuvat ulkopuolisille

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 25.3.2012 11:54 Kommentteja (14)

Pelimusiikista kerätyt Teosto-korvaukset valuvat ulkopuolisille Taloussanomat uutisoi lauantaina Teostory-asiakaslehden juttuun perustuen, että pelimusiikki ja sen tekijät eivät kuulu Teoston tekijänoikeuskorvausten piiriin. Siitä huolimatta Teosto kerää rahaa pelimusiikin esittämisestä.
Ristiriitaiselta vaikuttava tilanne johtuu siitä, etteivät pelimusiikin säveltäjät ole Teoston jäseniä. Heidän tuotoksia ei löydy järjestön tietokannoista, joten korvauksia ei voida maksaa oikeille ihmisille. Näin ollen rahat menevät muusikoiden yhteiseen pottiin. Teoston puheenjohtaja Kim Kuusen mukaan pelimusiikintekijöiltä voi jäädä paljon rahaa saamatta. Teosto kohtelee pelimusiikkia korvausten keräyksen suhteen kuten mitä tahansa musiikkia.

Pelialalla työskentelevät muusikot tekevät musiikin yleensä kertakorvausta vastaan, eivätkä he saa pelin suosioon sidottua korvausta. Angry Birds -pelin musiikin säveltänyt Ari Pulkkinen toivoisi Teostolta aktiivisuutta, jotta alalle saataisiin sopimus, joka takaisi musiikintekijöille korvauksen pelien ulkopuolisista esityksistä.

Digital Chocolate -peliyhtiön johtavan äänisuunnittelijan Henri Sorvalin mielestä muutoksia nykyiseen käytäntöön ei tarvita. Hänen mielestä Teoston väliintulo voisi vain haitata peliyhtiöiden ja säveltäjien suhdetta.

Teoston kokonaistuotot viime vuonna olivat 53,6 miljoonaa euroa. Tuloista 45,3 miljoonaa tuli kotimaassa esitetystä musiikista (musiikintekijöille jaettiin 39,4 miljoonaa euroa). Nordisk Copyright Bureau maksoi lisäksi 4,6 miljoonaa euroa musiikin tallentamisesta muun muassa äänitteille ja elokuviin sekä esityksistä kansainvälisissä online-palveluissa (Spotify-kuuntelut ja iTunes-lataukset).

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

125.3.2012 16:40
Todellakin
Vahvistamaton

Tuntuu erikoiselta, että esim. yrityksen palkkalistoilla oleva koodari saa vain palkan - ei muuta. Se sijaan palkkalistoilla oleva musiikintekijä saisi vielä korvauksen tekemästään musiikista. Tämä on koodaria kohden todella epäoikeudenmukaista.

225.3.2012 17:43

Lainaus:
Näin ollen rahat menevät muusikoiden yhteiseen pottiin.

Tässä ilmeisesti pitäisi lukea "Teoston jäsenten yhteiseen pottiin" - eiväthän kaikki muusikot kuulu Teostoon. Itse ainakin haluan säilyttää kontrollin omista tuotoksistani itselläni, niin oudolta kuin se ehkä kuulostaakin.

325.3.2012 21:03

Ei teostoa ole koskaan haitannut se että se saa ylimääräistä rahaa joka ei sille kuulu. Mutta kun jää saamatta rahaa niin kyllä sitten teostossa urputetaan ja kovaa.

Eli rehellisyydestä ja moraalista ei ole kyse, vaan rahasta. Moraali ja rehellisyys on mukana vain silloin kuin se sopii teoston tarkoituksiin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.3.2012 @ 21:06

425.3.2012 21:09

Ehkäpä Teoston ei pitäisi tunkea näppejään näihin? Jos muusikko ei ole Teoston jäsen, niin ei Teoston hänen teoksistaan pitäisi myöskään kerätä mitään maksuja...

525.3.2012 22:20

Ei ketään muuta haittaa että Teosto vetää välistä 14,2 miljoonaa euroa vuodessa?


625.3.2012 23:00

Lainaus:
Näin ollen rahat menevät muusikoiden yhteiseen pottiin.
Hieno ilmaisu kun todelisuudessa nuo rahat menee Kim Kuusen ja kuppaneiden autoihin ja veneisiin

Teosto sanoo olevansa Piraatti poliisi

Mut oikeat Poliisit ei tienaa lähellekkään samaa kuin nämä herrat

725.3.2012 23:57

Siis meneehän tämä hieman yli. Teosto kerää rahaa sellaisista asioista mitkä eivät millään tavalla kuulu heille. Mitenköhän laki sanoo tuosta? Eli onkohain noita pakko maksaa jos ei halua ja voiko noita jälkeenpäin vaatia takaisin? Jotenkin outona näen sen että vaikka minä tekisin biisin jolla teosto rahastaa vaikka kyseiseen puljuun en kuuluisi mitenkään


Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

826.3.2012 3:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Siis meneehän tämä hieman yli. Teosto kerää rahaa sellaisista asioista mitkä eivät millään tavalla kuulu heille. Mitenköhän laki sanoo tuosta? Eli onkohain noita pakko maksaa jos ei halua ja voiko noita jälkeenpäin vaatia takaisin? Jotenkin outona näen sen että vaikka minä tekisin biisin jolla teosto rahastaa vaikka kyseiseen puljuun en kuuluisi mitenkään

Olet ymmärtänyt yhteiskuntamme tukiperiaatteen väärin. Tavallinen kansalainen maksaa jokaisen sentin takaisin korkoineen, ei yritykset tai tärkeässä virassa olevat.

926.3.2012 8:49

Herää kysymys, millä oikeudella Teosto kerää maksuja pelien musiikista, jos niiden tekijät ei kuulu Teostoon vai saako Teosto rojaltit kaikesta myydystä musiikista riippumatta siitä onko tekijät Teoston jäseniä?

1026.3.2012 8:56

Siis millä oikeutuksella Teosto kerää rahaa musiikista, jonka on tuottanut taho, joka ei Teostoon kuulu? Tämähän on ihan pelkkää ryöstöä! Nyt ihan oikeasti, tällainen on lopetettava ja välittömästi. Missä on perustelut tällaiselle toiminnalle? Onko niin, että jos teen musiikkia, laitan sen johonkin peliin, niin Teosto saa ruveta rahastamaan MINUN musiikillani, vaikken todellakaan kyseiseen järjestöön kuulu???

Eihän se VOI mennä noin! Sitten kitisevät piratismista, kun itse tekevät rahaa muiden tuotoksilla, huomattavasti törkeämpää toimintaa. Ei mitään rajaa taas kerran.

1126.3.2012 9:21

Hyviä kommentteja edellä...asian tekee erikoiseksi myös se että muusikko saa kertakorvauksen työstä kuten me muutkin NORMAALISSA työssä käyvät. Ja pelintekijäthän sen riskin ottavat maksavat musiikista ja ei ole takeita siitä menestyykö ko peli vai ei :p..
teosto on MAFIA suomessa ja vielä laillinen...kiristystä, uhkeailua, rahanpesua :p


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1226.3.2012 12:07

Sama ongelma myös radiopuolella.

Jos artisti X ilmoittaa, ettei ole Teoston jäsen, X:n teoksesta on silti pakko tehdä soittoraportti, vaikka X sanoisi, että ei tarvitse. Sitä en tiedä, mihin Teostoon kuulumattoman artistin radiosoitosta kertyvät korvaukset menevät.

Pelintekijöiden ongelmaan olisi yksi ratkaisu: Creative Commons. Mikä tahansa lisenssillä musiikintekijät pitäisivät oikeudet itsellään, eikä korvauksia saisi Suomessa maksaa Teostolle tai Gramexille senttiäkään. Korvauksista pitäisi aina sopia tapauskohtaisesti, eli jos esimerkiksi Angry Birdsin musiikkia esitettäisiin jossain tapahtumassa, lisenssin antaja, (musiikin tekijä) ja lisenssin käyttäjä, (tapahtuman järjestäjä), sopisivat korvauksista keskenään. Tällöin Teostolla ei olisi mitään mahdollisuuksia päästä laskuttamaan pelimusiikista missään olosuhteissa. Kaikki rahaliikenne sovittaisiin aina tapauskohtaisesti suoraan musiikin tekijöiden ja musiikin käyttäjien kesken.

1328.3.2012 8:40

No jo on käsittämätöntä. Miten tällainen toiminta voi kerta kaikkiaan olla laillista? Sen verran ovat nämä musiikin "etu"järjestöt olleet negatiivisessa valossa viimeaikoina että nyt pitäisi kyllä kaikkien jo alkaa pikkuhiljaa tajuta minkälaisesta toiminnasta oikeasti on kyse. Haluaisinpa kuulla miten ne siellä Teostossa yrittävät tätäkin toimintaa puolustella?

1431.3.2012 7:03

kaippa se kohta pitää pleikkarillaki pelaa äänet poissa ettei vaan naapuri kuule et taas siel pelataan ja kukaan ei oo maksanu pelin musiikeista

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto