Google suunnittelee suurta muutosta hakukoneeseen

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 15.3.2012 15:20 Kommentteja (7)

Google suunnittelee suurta muutosta hakukoneeseen Wall Street Journalin mukaan Google kehittää uuden sukupolven hakukonetta, joka kykenee nykyistä paremmin ymmärtämään sillä tehtyjen hakujen tarkoitusta.
Googlen nykyinen hakukone tarjoaa käyttäjilleen lähinnä linkkilistaa hakusanojen vastineeksi. Käyttäjä joutuu itse etsimään linkkien seasta tarvitsemansa tiedon tai sisällön. Uudistetussa versiossa hakukone osaa tarjota suoria vastauksia tai faktatietoa hakujen aiheeseen liittyen. Lisäksi hakukone ymmärtää paremmin mitä hakusana tarkoittaa (esim. onko "Jaguar" automerkki vai eläinlaji). Google hyödyntää semanttisuutta jo nyt (esim. haku "sin x" tuottaa trigonometrisen funktion kuvaajan), mutta hyvin pintapuolisesti verrattuna yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin.

Lehden mukaan ensimmäisiä merkkejä uudistetusta hakukoneesta nähdään jo lähikuukausina, mutta Googlen hakupomo Amit Singhal kuvailee muutosta vuosia kestäväksi prosessiksi. Semanttisuuden hyödyntäminen ei todennäköisesti rajoitu pelkästään hakutuloksiin -- sitä aiotaan käyttää nykyistä voimakkaammin hakutulosten yhteydessä esitettävien mainosten valinnassa.Muutoksen taustalla on Googlen vuonna 2010 ostama Metaweb Technologies, jonka tietokantaan oli indeksoitu tietoa 12 miljoonaan asiaan liittyen. Nyt indeksistä löytyy 200 miljoonaa aihetta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Google hakukone
Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

115.3.2012 16:30

Vaikka nuo valmiit vastaukset ovat käteviä osassa tapauksista (esim. koska juna lähtee tai mitä menee lähiseudun leffateattereissa), niin joka asiaan niitä ei kyllä kaipaa. Linkkilista mahdollistaa itselle suuremman kontrollin sen suhteen mistä tietonsa hakee yms.

215.3.2012 16:57

Ohhoh.. enpä tiennytkään että google toimii myös graafisena laskimena ja osaa piirtää esim. tangenttifunktioiden kuvaajat :)


"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

315.3.2012 17:33

Mie itse käytän googlea aika usein mm. valuutanmuuntimena. Pirun kätevä sellaiseen.

415.3.2012 18:56

Googlen hakukoneessa on monia käteviä juttuja. Se esimerkiksi myös osaa esittää sään ( http://www.google.fi/search?ie=UTF-8&q=s%C3%A4%C3%A4+helsinki ).
Mutta siis Googlesta on tulossa WolframAlpha-tyylisempi.

http://www.wolframalpha.com/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.3.2012 @ 18:56

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

515.3.2012 20:59

Googlelle tärkein uudistus on mainosten tarkempi kohdistaminen.

616.3.2012 10:00
kaapis
Vahvistamaton

Pieleen tulee menemään, sillä jo nykyisellään google tyrkyttää alkupäänkin löytöihin (siis niiden maksettujen, ohitettavien mainosten jälkeen) sellaisia sivuja, joilta syötettyä hakusanaa ei löydy ollenkaan. Eli sen logiikka on täyttä paskaa...

716.3.2012 15:12

Saattaa olla näppärä uudistus joissakin pinnallisemmissa ja pikaisissa arkitietoa koskevissa hauissa, kuten juuri sään tarkistamisessa tai valuutan muuntamisessa, mutta jos haluaa pelkän valmiiksi suodatetun ja pureskellun tiedon sijaan päästä kiinni itse tiedon lähteisiin, esim. WolframAlphan tyyliseen hakukoneeseen siirtyminen olisi kerrassaan onneton uudistus.

Nykymuotoisessa Googlessa on ollut parasta se, että se toimii nimenomaan ja ainoastaan hakukoneena, sen sijaan että se pyrkisi ajattelemaan hakuja tekevän ihmisen puolesta. Nykyäänkin joskus tuhraantuu aikaa ja hermoja, kun Google joskus vetää hakusanoja kirjatessa mutkat suoriksi ja omavaltaisesti päättää muuttaa esim. kuvahakuun kirjoitettuja hakusanoja ns. oletusarvoisemmiksi.

Täytyy toivoa, että G:ssa tulee jatkossakin säilymään mahdollisuus käyttää sitä pelkkänä perushakukoneena.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto