AfterDawn: IT-alan uutiset

Google suunnittelee suurta muutosta hakukoneeseen

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 15.3.2012 15:20 Kommentteja (7)

Google suunnittelee suurta muutosta hakukoneeseen Wall Street Journalin mukaan Google kehittää uuden sukupolven hakukonetta, joka kykenee nykyistä paremmin ymmärtämään sillä tehtyjen hakujen tarkoitusta.
Googlen nykyinen hakukone tarjoaa käyttäjilleen lähinnä linkkilistaa hakusanojen vastineeksi. Käyttäjä joutuu itse etsimään linkkien seasta tarvitsemansa tiedon tai sisällön. Uudistetussa versiossa hakukone osaa tarjota suoria vastauksia tai faktatietoa hakujen aiheeseen liittyen. Lisäksi hakukone ymmärtää paremmin mitä hakusana tarkoittaa (esim. onko "Jaguar" automerkki vai eläinlaji). Google hyödyntää semanttisuutta jo nyt (esim. haku "sin x" tuottaa trigonometrisen funktion kuvaajan), mutta hyvin pintapuolisesti verrattuna yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin.

Lehden mukaan ensimmäisiä merkkejä uudistetusta hakukoneesta nähdään jo lähikuukausina, mutta Googlen hakupomo Amit Singhal kuvailee muutosta vuosia kestäväksi prosessiksi. Semanttisuuden hyödyntäminen ei todennäköisesti rajoitu pelkästään hakutuloksiin -- sitä aiotaan käyttää nykyistä voimakkaammin hakutulosten yhteydessä esitettävien mainosten valinnassa.

Muutoksen taustalla on Googlen vuonna 2010 ostama Metaweb Technologies, jonka tietokantaan oli indeksoitu tietoa 12 miljoonaan asiaan liittyen. Nyt indeksistä löytyy 200 miljoonaa aihetta.

Tägit: Google hakukone
Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

115.3.2012 16:30

Vaikka nuo valmiit vastaukset ovat käteviä osassa tapauksista (esim. koska juna lähtee tai mitä menee lähiseudun leffateattereissa), niin joka asiaan niitä ei kyllä kaipaa. Linkkilista mahdollistaa itselle suuremman kontrollin sen suhteen mistä tietonsa hakee yms.

215.3.2012 16:57

Ohhoh.. enpä tiennytkään että google toimii myös graafisena laskimena ja osaa piirtää esim. tangenttifunktioiden kuvaajat :)


"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

315.3.2012 17:33

Mie itse käytän googlea aika usein mm. valuutanmuuntimena. Pirun kätevä sellaiseen.

415.3.2012 18:56

Googlen hakukoneessa on monia käteviä juttuja. Se esimerkiksi myös osaa esittää sään ( http://www.google.fi/search?ie=UTF-8&q=s%C3%A4%C3%A4+helsinki ).
Mutta siis Googlesta on tulossa WolframAlpha-tyylisempi.

http://www.wolframalpha.com/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.3.2012 @ 18:56

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

515.3.2012 20:59

Googlelle tärkein uudistus on mainosten tarkempi kohdistaminen.

616.3.2012 10:00
kaapis
Vahvistamaton

Pieleen tulee menemään, sillä jo nykyisellään google tyrkyttää alkupäänkin löytöihin (siis niiden maksettujen, ohitettavien mainosten jälkeen) sellaisia sivuja, joilta syötettyä hakusanaa ei löydy ollenkaan. Eli sen logiikka on täyttä paskaa...

716.3.2012 15:12

Saattaa olla näppärä uudistus joissakin pinnallisemmissa ja pikaisissa arkitietoa koskevissa hauissa, kuten juuri sään tarkistamisessa tai valuutan muuntamisessa, mutta jos haluaa pelkän valmiiksi suodatetun ja pureskellun tiedon sijaan päästä kiinni itse tiedon lähteisiin, esim. WolframAlphan tyyliseen hakukoneeseen siirtyminen olisi kerrassaan onneton uudistus.

Nykymuotoisessa Googlessa on ollut parasta se, että se toimii nimenomaan ja ainoastaan hakukoneena, sen sijaan että se pyrkisi ajattelemaan hakuja tekevän ihmisen puolesta. Nykyäänkin joskus tuhraantuu aikaa ja hermoja, kun Google joskus vetää hakusanoja kirjatessa mutkat suoriksi ja omavaltaisesti päättää muuttaa esim. kuvahakuun kirjoitettuja hakusanoja ns. oletusarvoisemmiksi.

Täytyy toivoa, että G:ssa tulee jatkossakin säilymään mahdollisuus käyttää sitä pelkkänä perushakukoneena.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto