Microsoft: Google ja Motorola yrittävät tappaa nettivideon

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 22.2.2012 17:32 Kommentteja (8)

Microsoft: Google ja Motorola yrittävät tappaa nettivideon Microsoft on tehnyt EU:n kilpailuviranomaisille valituksen, jossa yhtiö syyttää Motorola Mobilitya kilpailun rajoittamisesta. Syytteet liittyvät h.264-standardin patentteihin, joita Motorola omistaa.
Microsoftin mukaan Motorola haluaa estää Microsoftia myymästä Windows-koneita, Xbox-konsoleita sekä muita videon toistoon kykeenviä tuotteita. Syytökset on osoitettu myös Motorolan uudelle omistajalle Googlelle, joka Microsoftin omassa blogissaan julkaiseman kirjoituksen mukaan "yrittää tappaa koko nettivideon", sillä yhtiö ei ole ottanut minkäänlaista kantaa uuden tytäryhtiönsä toimintaan.Kiistassa on kyse netissä yleisesti käytetyn videonpakkaukseen liittyvän h.264-tekniikkaan liittyvistä patenteista, joiden lisensoinnin hinnasta Microsoft ja Motorola eivät ole päässeet sopuun. Standardien toteutumisen kannalta oleelliset patentit ovat niin kutsutun FRAND-pykälän alaisia, eli patenttien omistajan on lisensoitava tekniikkaansa muille "reiluin, kohtuullisin ja tasapuolisin ehdoin". Microsoftin mukaan Motorolan pyytämä liian korkea hinta ei ole FRAND-ehtojen mukainen.

Myös Apple teki vastaavan valituksen Motorolan toiminnasta vain viime viikolla. Toinen FRAND-pykälän rikkomisesta epäilty yhtiö on Samsung, joka on haastanut Applen oikeuteen 3G-tekniikan kannalta oleellisten patenttien loukkaamisesta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

122.2.2012 17:41

Siinä taas nähdään patenttien hyödyllisyys kulutajille oikein koko kirjossaan...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.2.2012 @ 17:41

222.2.2012 17:46

Siitää vain open-source videon ja äänen käyttöön. Sen nimi on Ogg ja vapaan säiliön nimi on Matruska.

h264 joutaa tapetuksi, M$ itse itkee eoäreilun kilpalun perään kun saa maistaa omaa lääkettä. Hah haa !


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

322.2.2012 18:21

Ei taida maailman suurimman nettivideopalvelun omistaja sitä olla tappamassa..

422.2.2012 21:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mysticiza:
Ei taida maailman suurimman nettivideopalvelun omistaja sitä olla tappamassa..
Yksityistävät sen nyt itselleen, vaikka ovat aiemmin sopineet että sitä saavat kaikki käyttää. Jännä homma, että vain Microsoftia haastetaan oikeuteen, vaikka kaikki käyttävät tuota ja heti ollaan hakemassa myyntikieltoa laitteille. Jenkkidawnin puolella tuossa kerrotaan vielä miten Motorola pyytää erisuuruista maksua esim. eritasoisille kannettaville, vaikka käyttöjärjestelmä olisi kannettavissa sama. Eli $1000 läppäristä pitäisi maksaa $10 rojalteja ja $2000 läppäristä $20, vaikkei laitteistolla ole mitään tekemistä softan kanssa.

Onneksi EU:ssa on tällä hetkellä niin aivokuollutta sakkia korkeissa viroissa, että tämmöinenkin tapaus on mennyt jo näinkin pitkälle vaikka se olisi pitänyt hylätä jo aloitusvaiheessa. En haluaisi edes kuvitella mitä joku isompi/vanhempi firma saisi aikaan, jos se alkaisi vetämään pois näitä yhteiskäyttöpatenttejaan. Tämänkin homman taisi Apple aloitella kun alkoi Samsungin kanssa riehumaan ja uusimpana uhrina ko. firmalla on tällä hetkellä Asus (Zenbook).

522.2.2012 22:59

Lainaus:
Siinä taas nähdään patenttien hyödyllisyys kulutajille oikein koko kirjossaan...

Yep, patentien nykyinen tarkoitus on tappaa kaikki kilpailu ja ihmiskunnan pitäminen teknisesti apinan tasolla.

Vaikka yritystoiminta on aina ollut jossain mielessä hyödyllistä yhteiskunnan kehitykselle, niin patentien avulla se on kääntynyt ihmiskuntaa vastaan. Jossa henkilökohtainen voitontavoitelu on tärkeämpää, kuin uusien asioiden tuottaminen ihmiskunnalle. Yritykset hakee voittoja ja monopoleja patettien avulla, vähät välittäen mitä patenttisodat aiheuttaa samalla myös kuluttajille. Suoraan sanottuna patentit ovat heikentäneet maailmanlaajuisen teknisen kehityksen kuluttajien tuotteissa.

En puhu nyt vain teknisestä tasosta vaan sen soveltamisen mahdollisuuksista, eli patentteja käytetään myös ehkäisemään niiden teknologisen käyttämisen asioissa jotka eivät ole patentin omistajien taloudellisten etujen mukaista. Tämä siis tarkoittaa että tekniikkaa voi pakottaa patenteilla siten kuin patentin omistaja haluaa, vaikka kuluttajat haluaisi myös muita asioita. Tämä jarruttaa luovuutta eli asioiden vapaata kehitystä. Yleiset avoimet standardit ovat usein huomattavasti parempi asia kuluttajille kuin yksityiset patentit, joita kontrolloi joku yksityinen taho taloudelliset edut näkökulmana.

Patenttien kontrolli ei saisi olla patentin omistajalla, vaan patentin omistaminen vain takaisi kohtuullisen taloudellisen korvauksen sen omistajalle. Tätä korvaus-summaa ei myöskään saisi päättää patentin omistaja vaan jokin kolmas virallinen osapuoli (patettivirasto). Eli keksinnöt pitäisi olla tavallaan julkista omaisuutta, mutta tunnustus ja taloudellinen korvaus menee sen kehittäjälle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.2.2012 @ 02:31

623.2.2012 13:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Siitää vain open-source videon ja äänen käyttöön. Sen nimi on Ogg ja vapaan säiliön nimi on Matruska.

h264 joutaa tapetuksi, M$ itse itkee eoäreilun kilpalun perään kun saa maistaa omaa lääkettä. Hah haa !
Se on Matroska, ei Matruska, ja Ogg on myös säiliö, ei koodekki. Jos tarkoitat Vorbista niin sekin on vain äänikoodekki, ei sillä videota koodata. Theora on saman porukan tekele kuin Vorbiskin, mutta Theoran kuvanlaatu jää huomattavasti H.264 jälkeen ja VP8 pääsee vain lähes samalle tasolle kuin H.264 normal-profiili.

Ei H.264 mihinkään kuole, sille löytyy tuki liian monesta eri laitteesta, kun taas hyvin harvoista löytyy vieläkään Theoraa tai VP8:aa.

723.2.2012 15:46

H.264 on tehokas ja laajasti tuettu. Sääli jos sen kehitys ja tukeminen häiriintyvät tälläisistä typeristä patenttiriidoista. Tässä asiassa täytyy asettua Microsoftin puolelle, vaikkakin heidän väitteensä nettivideon "tappamisesta" ovatkin aika kovat.

823.2.2012 19:35
sonkk
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
Siinä taas nähdään patenttien hyödyllisyys kulutajille oikein koko kirjossaan...

Yep, patentien nykyinen tarkoitus on tappaa kaikki kilpailu ja ihmiskunnan pitäminen teknisesti apinan tasolla.

Vaikka yritystoiminta on aina ollut jossain mielessä hyödyllistä yhteiskunnan kehitykselle, niin patentien avulla se on kääntynyt ihmiskuntaa vastaan. Jossa henkilökohtainen voitontavoitelu on tärkeämpää, kuin uusien asioiden tuottaminen ihmiskunnalle. Yritykset hakee voittoja ja monopoleja patettien avulla, vähät välittäen mitä patenttisodat aiheuttaa samalla myös kuluttajille. Suoraan sanottuna patentit ovat heikentäneet maailmanlaajuisen teknisen kehityksen kuluttajien tuotteissa.

En puhu nyt vain teknisestä tasosta vaan sen soveltamisen mahdollisuuksista, eli patentteja käytetään myös ehkäisemään niiden teknologisen käyttämisen asioissa jotka eivät ole patentin omistajien taloudellisten etujen mukaista. Tämä siis tarkoittaa että tekniikkaa voi pakottaa patenteilla siten kuin patentin omistaja haluaa, vaikka kuluttajat haluaisi myös muita asioita. Tämä jarruttaa luovuutta eli asioiden vapaata kehitystä. Yleiset avoimet standardit ovat usein huomattavasti parempi asia kuluttajille kuin yksityiset patentit, joita kontrolloi joku yksityinen taho taloudelliset edut näkökulmana.

Patenttien kontrolli ei saisi olla patentin omistajalla, vaan patentin omistaminen vain takaisi kohtuullisen taloudellisen korvauksen sen omistajalle. Tätä korvaus-summaa ei myöskään saisi päättää patentin omistaja vaan jokin kolmas virallinen osapuoli (patettivirasto). Eli keksinnöt pitäisi olla tavallaan julkista omaisuutta, mutta tunnustus ja taloudellinen korvaus menee sen kehittäjälle.
juurikin näin

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto