AfterDawn: IT-alan uutiset

Peligrafiikan kehitys tulee tiensä päähän parissa vuosikymmenessä

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 13.2.2012 12:14 Kommentteja (13)

Peligrafiikan kehitys tulee tiensä päähän parissa vuosikymmenessä Päivä jonka jälkeen tietokonepelien grafiikka ei voi enää parantua, on käsillä muutaman vuosikymmenen kuluttua. Näin uskoo Epic Gamesin Tim Sweeney.
Sweeney määrittelee grafiikan rajat ihmisen silmän rajoituksilla. Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan ihmisten silmien aistima kuva vastaa tarkkuudeltaan 30 megapikseliä. Silmät eivät myöskään pysty havaitsemaan eroa ruudunpäivitysnopeuksissa, jotka ovat yli 72 FPS.

Hän uskoo elävänsä vielä niihin päiviin asti, jolloin pelikehittäjien käytettävissä on tarvittavat resurssit reaalimaailman graafiseen simulointiin. Tämän saavuttamiseksi laitteistolta vaaditaan nykyistä 2000 kertaa suurempaa laskentatehoa. Ennustus ei ole varsinaisesti kovin tuore Sweeneyltä, sillä hän ounasteli vastaavaa vuonna 2009.

Vaikka fotorealistisiin grafiikoihin joskus päästäisiin, niin ei peliala ole tulossa kehityksen loppuun. Kyntämätöntä peltoa löytyy esimerkiksi uusien ohjaustapojen, kuten Sirin ja Kinectin, hyödyntämisestä. Dice Summit 2012 -tapahtumassa puhuneen Sweeneyn mielestä peliteollisuuden kirkkaimmat ajat ovat vielä edessäpäin.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

113.2.2012 14:03

Noinhän se kai on. Joku n. 1,5 m leveä näyttö peittää oikeastaan jo koko näkökentän läheltä katsottuna, mikäli pää pysyy paikallaan. Jos ajattelisi tälläisen näytön muodustuvan 6 kpl:sta reilun 20 tuuman FullHD-näyttöjä, jo joku 6000x3000 pikseliä (18 Mpix) vastaisi siis aika hyvin näkökyvyn ja -kentän rajoja. Jos tuon vaikka vielä lähes tuplaa Sweeneyn 30 miljoonaan, niin tuskin tarkkanäköisinkään enää erottaa yksittäisiä pikseleitä.

Mutta tietysti peliltä ja näytöltä voidaan alkaa vaatimaan näkymää joka suuntaan, siis että näytöt ovat pallona pelaajan ympärillä, ja että pelissä tapahtuu asioita myös vaikka selän takana tai taivaalla pään yläpuolella, jonne voi aina välillä vilkaista. Silloin pikseli- ja triangelimäärän varmaan joutuu vielä kymmenkertaistamaan.

213.2.2012 14:54

No, ehkä sitten voidaan taas keskittyä pelattavuuteen ja juoneen. Olisihan se vaihtelua.

313.2.2012 14:59

Teknisesti ei ole pitkä matka tuohon rajaan, mutta taloudellisesti ja palveluna siihen on. Tarkoitan sitä että koska tekniikka on sopivan hintaista, sekä mihin suuntaa pelaamisen palvelut on siirtymässä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.2.2012 @ 14:59

413.2.2012 15:23

Lainaus:
Teknisesti ei ole pitkä matka tuohon rajaan, mutta taloudellisesti ja palveluna siihen on. Tarkoitan sitä että koska tekniikka on sopivan hintaista, sekä mihin suuntaa pelaamisen palvelut on siirtymässä.

Taloudellinen puoli ei ehkä ole suuri ongelma, yleisimpien näytönohjainten ja prossujen hintahan pysyy vuosi vuodelta suunnilleen vakiona, vaikka laskentateho kasvaa. Eli siinä vaiheessa kun kuluttajille myytävät osat ovat tarpeeksi tehokkaita fotorealistiseen grafiikkaan, ne lienevät myös järkevän hintaisia.

"Pelaamisen palveluiden siirtymissuuntaa" en osaa komemntoida, en ole varma, mitä sillä tässä tarkoitetaan. Jos tarkoitat, että pelaaminen siirtyy käsikonsoleille tai puhelimille, niisssä vastaavaa grafiikkaa (esim. projisoituna kuvana) saa tietysti odottaa vuosia kauemmin, ellei suuria mullistuksia tapahdu.

513.2.2012 15:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
No, ehkä sitten voidaan taas keskittyä pelattavuuteen ja juoneen. Olisihan se vaihtelua.
Juurikin näin. Lisäksi tuskin muut kuin kaikkein suurimmat pelistudiot silloinkaan suoltavat mitään fotorealistisia pelejä ulos, niiden kehityshän vie käsittämättömän paljon aikaa ja rahaa

613.2.2012 16:17

Itse odotan päivää jolloin istutaan pelipenkkiin ja pistetään kypärä päähän. Eli jätetään näytöt pois ja kone keskutelee suoraan aivojen kanssa. Siinä vaiheessa voisi sanoa että paremmaksi ei enää virtuaalitodellisuus voi mennä.


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

713.2.2012 16:26

"640kb should be enough for anyone". Ihmiset eivät koskaan opi.

813.2.2012 16:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Itse odotan päivää jolloin istutaan pelipenkkiin ja pistetään kypärä päähän. Eli jätetään näytöt pois ja kone keskutelee suoraan aivojen kanssa. Siinä vaiheessa voisi sanoa että paremmaksi ei enää virtuaalitodellisuus voi mennä.
Tuo on jo oikeastaan melko lähellä läpimurtoa. Täysin sokeille ihmisillekin on jo saatu muutamien pikseleiden "näkökyky" kameroiden ja aivoille menevien sähkösignaalien avulla. Eli aivoja pystytään jo osittain huijaamaan. Kuva näkyy vaikka silmät olisivat kiinni. Tuskin tuosta on kovin pitkä matka siihen että tietokoneelta tuodaan virtuaalimaailma suoraan näköhermoille.

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

913.2.2012 16:56

Niinhän ne aina sanoo.


2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

1013.2.2012 17:30

@wipe2000

Tarkoitin lähinnä kuluttajan ja palveluntarjoajan välistä ongelmaa joka on syntymässä PC-puolen peleihin ja ehkä tulevaisuudessa myös konsoleihin. Puhun lähinnä palveluntarjoajien (DRM) kontrollin tarpeesta yli käyttäjän tarpeen, eli ristiriitaisista tarpeista. Kaikki ihmiset eivät tule hyväksymään noiden uusien palvelujen toimintaperiaatteita, eli missä kaikki ehdot ovat sanelleet palveluntarjoajat. Jo nyt on nähtävissä että jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti kieltäytyneet pelien ostamisesta, koska ehdot ovat kohtuuttomat. Kyse ei siis ole pelistä tai teknologiasta itsestään, vaan palvelusta joka sen tarjoaa. Esimerkiksi EA:n Origin Client.

Tämä voi johtaa ongelmiin, joka surkastuttaa PC-peli markkinoita. Mihin tarvitsee sitä hienoa tekniikkaa PC:ssä, jos ei ole palvelua johon sitä voi hyväksyttävästi käyttää.

Sama asiat on nähtävissä myös satelliitti TV-palveluntarjonnan puolella, esimerkiksi Viasat. Palvelu on niin sidottu heidän ehdoilla laitteisiin, jotka eivät täytä kuluttajien tarpeita, että jotkut ihmiset yksinkertaisesti kieltäytyvät ottamasta näitä laitteita ja siten myös palvelua. Liika kontrolli surkastuttaa palvelun.

Molempien esimerkki tahojen ongelmat ovat lähtöisin samasta lähteestä, eli itsekkäästä ahneesta ajatustavasta suojella omia etuja.Tämä ajattelutapa on lisääntynyt koko teknologian puolen yritysten toiminnassa vuosi vuodelta. Se heikentää ihmisten luottamusta näihin yhtiöihin ja heidän palveluihin. Yhä vähemmän kyse on teknologiasta ja yhä enemmän asiakkaiden kontrolloinnista, eli sitomisesta omiin tuotteisiin yrityksen ehdoilla. Tavallaan kunnioitus kuluttajan oikeuksiin ja tarpeisiin on vähentymässä. Eli vaikka teknologia kehittyy niin kuluttaja ei enään aina saa mitä tahtoo, koska asioissa on lisäehtoja tai rajoituksia.

Tätä tarkoitin sillä että palvelut siirtyvät tietyyn suuntaan. Kyse ei ole pelkän jakelukanavan muutoksesta eli nykyaikaistumisesta, vaan myös sen muutoksen käyttämisestä yritysten etujen ajamiseen, kuluttajan tarpeita vastaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2012 @ 01:11

1113.2.2012 17:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jzw:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
No, ehkä sitten voidaan taas keskittyä pelattavuuteen ja juoneen. Olisihan se vaihtelua.
Juurikin näin. Lisäksi tuskin muut kuin kaikkein suurimmat pelistudiot silloinkaan suoltavat mitään fotorealistisia pelejä ulos, niiden kehityshän vie käsittämättömän paljon aikaa ja rahaa
Tätä minäkin toivoisin...

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1214.2.2012 2:04

@Lumikki

Ok, tuossa olet oikeassa. Olen itsekin ihan periaatteesta jättänyt ostamatta erään pelin, jonka olisin muuten halunnut, mutta joka vaati asentuakseen ja toimiakseen koneeseen nettiyhteyttä. Ei ole minun mielestäni pelintekijän asia päättää, milloin pidän nettiä päällä ja missä koneessa.

1314.2.2012 11:26

No eiköhän ne pelikonsolit ja pelitalojen aivottomuus pidä huolen ettei kehitystä nähdä vielä piiiiiitkään aikaan.

Koko peliteollisuus on nyt junnannut paikallaan jo monta vuotta, vain indie kehittäjiltä tulee enää oikeasti uutta ja erilaista.Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
3 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....

Uutisarkisto