AfterDawn: IT-alan uutiset

Levy-yhtiöiden yhteisyritys esitti vierailleen jalkapalloa piraattilähteestä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 13.2.2012 13:41 Kommentteja (5)

Levy-yhtiöiden yhteisyritys esitti vierailleen jalkapalloa piraattilähteestä Kahden suuren levy-yhtiön omistama musiikkivideoihin keskittyvä VEVO narahti piratismista viime viikolla, kun yhtiön kutsuvierastapahtumassa esitettiin laitonta videolähetystä NFL-pelistä.
VEVO on Universal Musicin ja Sony Musicin yhteisyritys, johon myös EMI lisensoi musiikkisisältöjään. Kyseessä on kolme alan neljästä isosta levy-yhtiöstä ja vain Warner Music puuttuu joukosta.

Videostreami oli peräisin espanjankieliseltä sivustolta, joka puolestaan kaappaa videolähetyksen televisiosta ilman asianmukaisia lupia. Kyseessä on siis livelähetysten piratismi, johon Amerikassa on pyritty puuttumaan viime aikoina kovalla kädellä. Viranomaiset ovat sulkeneet viime viikkoina useita laittomia urheilulähetyksiä tarjonneita sivustoja ennen viime viikolla pelattua NFL-sarjan loppuhuipennusta Super Bowlia.

Piraattilähetyksestä raportoi paikalla ollut TechCrunchin toimittaja Jason Kincaid. Kincaidin mukaan lähetyksessä erottui selvästi alkuperäisen piraattilähteen vesileima ja lisäksi video pysähtyi tasaisin väliajoina puskuroimaan.

Mielenkiintoisen tapauksesta tekee se, että VEVO:n taustalla olevat yhtiöt muodostavat suurelta osin myös musiikkipiraatteja innokkaasti jahtaavan musiikkialan etujärjestön RIAA:n. Tapaus on saanut netissä reilusti julkisuutta ja myös VEVO:n toimitusjohtaja otti asiaan kantaa blogissaan. Toimitusjohtajan mukaan videon on laittanut pyörimään joku kutsuvierastapahtuman asiakkaista sillä välin, kun yhtiön henkilökunta ei ole ollut paikalla. Toimitusjohtajan mukaan pelin näyttäminen lopetettiin heti, kun henkilökunta huomasi asian. Jason Kincaid kertoo olleensa paikalla runsaan 30 minuutin ajan ja ainakin sen aikaa video on saanut pyöriä vapaasti.

Video toistettiin useampiin televisioihin yhdistetyn kannettavan tietokoneen kautta ja laitteisto oli asennettu paikalleen yhtiön omien musiikkivideoiden esittämistä varten. VEVO:n toimitusjohtajan päättelyketjun mukaan yhtiö ei ole itse syyllistynyt piratismiin, vaan ainoastaan läppärin jättämiseen liian vähälle huomiolle.

Vaikka yhtiön tapahtumassa ei olisikaan näytetty koko peliä ja vaikka taustalla olisikin ollut joku kutsuvieraista eikä edes yhtiön työntekijä, RIAA:n omia perusteita käyttäen se ei vielä vapauta järjestäjiä vastuusta. RIAA on ajanut musiikkipiraatteja vastaan useita oikeustapauksia, jossa ainut todiste piratismista on tiettyyn tietokoneeseen yhdistetty IP-osoite torrent-verkossa. Vaikka kyseessä on saattanut olla avoin WLAN-verkko ja täysin tuntematon kolmas osapuoli, RIAA pitää liittymän haltijaa syyllisenä piratismiin kunnes toisin todistetaan.

Lähetysten oikeudet omistava NFL ei aio haastaa VEVO:a oikeuteen, vaikka urheiluliigasta pahoitellaankin musiikkiyhtiöiden ajattelemattomuutta ottaen huomioon sen oman tilanteen piratismitaistelussa.

Tägit: piratismi VEVO
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

113.2.2012 13:59

Mitäs sitä nyt NFL haasteita lähettämään... ties vaikka tutkinnassa tulisi ilmi heidän omat to-rikkomukset.

Tässä se nähdään miten ilmainen "digitaalivirta" houkuttaa ihmisiä. Jopa piratismin vastustajat sitä harrastavat. Ja toisin kun yksityiset, he esittävät laittomia lähetyksiä edustustapahtumissaan -> tienaavat rahaa.

H-Ä-P-E-Ä-L-L-I-S-T-Ä!!!

213.2.2012 14:03

Ihan oikein :D

313.2.2012 14:28

Kapsahti omaan nilkkaan.

Oli sitten kuka tahansa levy yhtiö niin 100% siellä waretetaan, mutta nyt vain kärähti tällä kertaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.2.2012 @ 14:29

413.2.2012 21:34

Lainaus:
VEVO:n toimitusjohtajan päättelyketjun mukaan yhtiö ei ole itse syyllistynyt piratismiin, vaan ainoastaan läppärin jättämiseen liian vähälle huomiolle.

Tuota puolustustahan kannattaa ruveta muidenkin viljelemään jos käry käy.

514.2.2012 8:35

"Läppärin jättämisen liian vähälle huomiolle". Niin mutta sitten syyttävät ihmisiä ip-osoitteen perusteella. Perusteeksi laittomalle latailulle tulee siis tällä logiikalla riittää tuo sama heillekin. Jos nämä nyt muuta keneltäkään vaativat, niin aina voi nostaa tämän tapauksen esiin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hyviä uutisia iPhone 5S omistajille - tuki jatkuu sittenkin? Hyviä uutisia iPhone 5S omistajille - tuki jatkuu sittenkin? (21.4.2018 15:07)
Perinteisesti uusi Applen iOS-käyttöjärjestelmän versio on merkinnyt myös loppua vanhimpien iPhone-mallien tuelle. Tänä syksynä julkaistava iOS 12 on ilmeisesti tekemässä ison poikkeuksen tähän ....
1 kommentti
Opas: Näin käynnistät Androidin vikasietotilassa Opas: Näin käynnistät Androidin vikasietotilassa (21.4.2018 14:05)
Toisinaan Android on sen verran jumissa, että tilanteen selvittelyn vuoksi se kannattaa käynnistää vikasietotilassa. Oppaassamme kerromme miten käynnistät Android-puhelimen tai -tabletin vikasietotilaan - ja miten pääset vikasietotilasta pois.
Google paransi, ja erityisesti helpotti, tietoturvaansa iOS-laitteilla Google paransi, ja erityisesti helpotti, tietoturvaansa iOS-laitteilla (20.4.2018 21:55)
Google on tarjonnut jo vuosia mahdollisuutta lisätä verkkopalveluiden tileihin kaksiosaisen autentikoinnin. Yksi tietoturvan peruspilareista käytännössä estää väärinkäytökset useimmiten, vaikka ....
Galaxy S9:n haukutuin ominaisuus löytyy LG:n huippupuhelimsta, mutta yhdellä valtaisan suurella erolla Galaxy S9:n haukutuin ominaisuus löytyy LG:n huippupuhelimsta, mutta yhdellä valtaisan suurella erolla (20.4.2018 20:19)
Maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin kuuluvista yhtiöstä Huaweilta ja Samsungilta on jo tälle vuodelle nähty uudet huippulaitteet, mutta tulossa on tietysti vielä paljon, paljon mielenkiintoisia ....
Huawein uusin puhelin on näyttölovella varustettu värikäs ja edullisempi Honor 10 Huawein uusin puhelin on näyttölovella varustettu värikäs ja edullisempi Honor 10 (20.4.2018 18:46)
Huawein hiljattain esittelemät P20-uutuuspuhelimet ovat saaneet mediassa palstatilaa kiitettävästi, ja syystä. Erityisesti Pro-mallin kolmoiskameraa on kehuttu ensikokeiluissa melkoisesti, ja ....

Uutisarkisto