AfterDawn: IT-alan uutiset

Triblerin ansiosta tiedostonjakoa ei voida estää muuten kuin sulkemalla Internet

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 8.2.2012 17:20 Kommentteja (16)

Triblerin ansiosta tiedostonjakoa ei voida estää muuten kuin sulkemalla Internet Delftin yliopiston tutkijat ovat vieneet hajautetun tiedostonjaon äärimmilleen.
Tutkijoiden kehittämästä Tribler-nimisestä BitTorrent-asiakasohjelmasta löytyy ominaisuus, jonka avulla tiedostojen haku ja lataus voidaan suorittaa täysin ilman keskitettyä palvelua. Tiedot saatavilla olevista tiedostoista tulee suoraan jakajilta. Haittaohjelmien leviäminen pyritään estämään käyttäjien luomien kanavien ja peukutus-ominaisuuden avulla.

Käytännössä kyseinen ominaisuus tekee The Pirate Bayn ja BTJunkien (suljettu) kaltaiset palvelut turhiksi. Triblerin kehitystyöstä vastaava tohtori Pouwelse vakuuttaa, että tiedostot pystytään jakamaan täysin hajautetusti, minkä takia järjestelmän toimintakykyyn ei ole mahdollista vaikuttaa muuten kuin sulkemalla koko Internet.

Jos Triblerin hyödyntämä teknologia yleistyy, niin silloin tekijänoikeusjärjestöjen pitää kohdistaa huomio tiedostoja jakaviin käyttäjiin -- oikeuteen haastettavaa palveluntarjoajaa ei ole.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

18.2.2012 17:44

Ai, BT:kin on suljettu jo. TPB sinnittelee vielä.


"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

28.2.2012 17:53

Kuulostaa lupaavalta ja kohtapuolin myös tarpeelliselta, sen verran vaaralliseen suuntaan ovat tekijänoikeuslait menossa.

38.2.2012 17:57

Tuota voisi vielä parantaa sitten että kukaan käyttäjä ei näe kaikkien ip-osoitteita vaan vain ainostaan kavereiden, eli välittää tiedostoja "kavereiden" kautta. Tämä on hitaampaa, mutta sellaista olisi mahdoton sulkea. Koska jos sulkee osan, niin ne tiedostot kulkevat toista kautta. Sekä viranomainen ei pysty näkemään kuin ne joiden kaveriksi pääsee.

Myös jos tiedostot itse salattaisiin ja pilkottaisiin pieniin palasiin. Hajotetaan nuo palaset ymmäri sitä sitä isoa tallennusverkkoa, niin kukaan ei voisi osoittaa että kuka jakaa ja mitä. Jokainen vain tyrkii sinne isoon jakoverkkon jotain ja palaset menevät sinne missä niillä on tilaa. Jokaiseen palaseen on vain liitetty tunniste mihin kokonaisuuteen se kuuluu.

Tällöin kaikki on syyllisiä kaikeen ja ketään yksittäistä tahoa ei voi syyllistää. Ja koska verkko olisi mahdoton kenenkään hammottaa kokonaisuudessa, sitä ei koskaan saisi suljettua.

Hei sinä jaat jotain elokuvan pientä 10min osaa. On siillä oikeudella sitten ihmettelmistä. Jos tiedostot liikkuu automaatisesti verkossa, ilman että kukaan kontrolloi asiaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2012 @ 18:39

48.2.2012 18:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DjZorlag:
Ai, BT:kin on suljettu jo. TPB sinnittelee vielä.

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikk...sivusto_lopetti

--

Käytännössä siis myös sensuuri on mahdotonta, jos nyt oikein ymmärsin.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

58.2.2012 18:21

Mitenkäs jos jakaa esim rar pakattua leffaa ja kukin jakajista jakaa vain osan siitä, ei kait siitä voi tuomita koko leffan jakamisesta kun ei kokonaista jakanut. Toisekseen aika paljon vaikeammaksi ainakin tekee kiinni nappaamisen. Ja eikös esim musassakin oo max.15 sekan sääntö että saa soittaa ilmatteeks?

68.2.2012 18:31

Mitenkäs jos tuohon lisäisi vielä salauksen ja tietysti ilman ip-osoitteiden suoranaista näkemistä? TO järjestöillä tuossa olisi hieman purtavaa.. ei ihan helpolla nähtäisi uusia haasteita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2012 @ 18:32

78.2.2012 18:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Hei sinä jaat jotain elokuvan pientä 10min osaa. On siillä oikeudella sitten ihmettelmistä. Jos tiedostot liikkuu automaatisesti verkossa, ilman että kukaan kontrolloi asiaa.
En ymmärrä tällaisen tekniikan päälle niin kauheasti mutta eikös ne tiedostot saataisi jollain konstilla pilkottua niinkin ettei siellä liikkuisi mitään yhtenäisiä 10min pätkiä leffoista tai biisejä muutaman sekunnin klippeinä vaan oikeasti niin hajautettua dataa ettei yhden käyttäjän jakamasta osasta saisi välttämättä mitään tolkkuakaan

88.2.2012 19:00

Lainaus:
Mitenkäs jos jakaa esim rar pakattua leffaa ja kukin jakajista jakaa vain osan siitä, ei kait siitä voi tuomita koko leffan jakamisesta kun ei kokonaista jakanut.

Ei voi, mutta jokainen yksittäinen kuvakin leffasta on to-alaista materiaalia, joten jo sekunnin pätkässä jaat parikymmentä kuvaa laittomasti. Vahingonkorvauksen määrä yhden framen jakamisesta on kyllä varmaan mielenkiintoista jonkun määritellä:-)

Mutta ainakin jenkkien oikeus varmaan järkeilisi, että koska koko leffa kuitenkin on jaossa, jokaista jakajaa voidaan syyttää kuten nytkin.

98.2.2012 19:07

Lainaus:
En ymmärrä tällaisen tekniikan päälle niin kauheasti mutta eikös ne tiedostot saataisi jollain konstilla pilkottua niinkin ettei siellä liikkuisi mitään yhtenäisiä 10min pätkiä leffoista tai biisejä muutaman sekunnin klippeinä vaan oikeasti niin hajautettua dataa ettei yhden käyttäjän jakamasta osasta saisi välttämättä mitään tolkkuakaan
Toisaalta jos vaikka ajatellaan niin onko sillä mitään merkitystä? Mikäli esim elokuva on pirstaloitu esim 200:n osaan "epäyhtenäisesti", tarkoittaa se, että jokaisella käyttäjällä on jokainen pirstaloitu osa täysin samanlainen, tähänhän perustuu se, että jokainen käyttäjä voi jakaa jokaiselle käyttäjälle.

Mikäli poliisi ottaa esim jonkun tietyn leffan syyniin, niin heillä on varmasti tiedossa minkälaisia pirtaloituja paloja heidän tulee etsiä. Eli poliisit yhdistävät itsensä palveluun, lataavat elokuvan, tarkistavat että kyseessä on oikea elokuva. Sitten vain sankoin joukoin syynäämään, ketkä jakavat kyseisiä paketteja. Tuloksena taas kuten ennenkin iso kasa mahdollisten rikollisten ip-osoitteita.

Ei ole sen enempää tietoa voiko poliisi tehdä näin, mutta tämä vaikuttaisi tehokkaalta (äkkiäkös siihen pykää ohjelman joka tarkastaa paketit ja tallentaa ip:t). Mielestäni siis pirstaloiminen ei poista ongelmaa, mutta hankaloittaa ehkä poliisin työtä.

Kannatan kuitenki tällaista ohjelmaa jos sellainen suureen suosioon joskus tulee. :)

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

108.2.2012 20:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Myös jos tiedostot itse salattaisiin ja pilkottaisiin pieniin palasiin. Hajotetaan nuo palaset ymmäri sitä sitä isoa tallennusverkkoa, niin kukaan ei voisi osoittaa että kuka jakaa ja mitä. Jokainen vain tyrkii sinne isoon jakoverkkon jotain ja palaset menevät sinne missä niillä on tilaa. Jokaiseen palaseen on vain liitetty tunniste mihin kokonaisuuteen se kuuluu.

Olet tässä juuri kuvaillut TCP-protokollan aika hyvin, datan siirrossahan data pilkotaan osiin, numeroidaan, liitetään lähettäjä ja kohde (kulkutasosta riippuen MAC tai IP sekä portti) ja laitetaan menemään. Toki erona on että TCP käyttää vain yhtä "linjaa" (yhdeltä käyttäjältä toiselle) pitkin eikä hajautetusti, eikä dataa salata sen varsinaisessa merkityksessä, vaikka yksi paketti aika lailla turha onkin sellaisenaan.

IP-osoitteen piilotus täysin on nyky-internetissä mahdotonta, sillä kaikki data reititetään kohde-IPn tai MACin mukaan, muuten ei data kulje yhtään mihinkään. Toisin sanoen siis IP-osoitteen voi "käyttäjältä" piilottaa, mutta ohjelmalla on ainakin joku IP aina tiedossa yhteydestä.

Se, että menetelmä on hajautettu, tarkoittaa siis tässä tapauksessa ettei yhteyttä voi estää koska data liikkuu teoriassa rajattomasta määrästä lähteitä, mutta lopultakin kaikki data kulkee yhden piuhan läpi käyttäjältä/käyttäjiltä käyttäjälle, ilman että kaikkea dataa välitettäisiin muutaman palvelimen kautta, tai edes osaa siitä. Datasiirron voi kuitenkin havaita operaattorin toimesta mm., mutta pitäisi käyttäjän koneelle asti päästä (tai hänen piuhaansa) että ko. datan voisi koota luotettavasti.

Ja ettei ihan off-topiciksi/tekniseksi jauhannaksi mene, sinänsä internet tehtiin tällaista hajautusta varten. Internet suunniteltiin olemaan riippumaton yhdestäkään tietystä tahosta / laitteistosta ja siitä ollaan tultu jonkin verran takaisinpäin facebookeilla ym.. (Epäsuora lainaus joltakulta, pahoittelen etten muista lähdettä.) Toivottavasti yleistyy tämä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.2.2012 @ 20:47

118.2.2012 22:09

Erinomaiseltahan tuo kuulostaa. Tämän kun yhdistää sitten luotettavaan VPN-palveluun niin ei oikea IP vaarannu. Siinä Kotilaisella pään raapimista vähäksi aikaa.

129.2.2012 0:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jzw:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Hei sinä jaat jotain elokuvan pientä 10min osaa. On siillä oikeudella sitten ihmettelmistä. Jos tiedostot liikkuu automaatisesti verkossa, ilman että kukaan kontrolloi asiaa.
En ymmärrä tällaisen tekniikan päälle niin kauheasti mutta eikös ne tiedostot saataisi jollain konstilla pilkottua niinkin ettei siellä liikkuisi mitään yhtenäisiä 10min pätkiä leffoista tai biisejä muutaman sekunnin klippeinä vaan oikeasti niin hajautettua dataa ettei yhden käyttäjän jakamasta osasta saisi välttämättä mitään tolkkuakaan

Kuulostaisi vähän freenetiltä, jossa verkko on hajautettu verkon käyttäjille, ja kukaan käyttäjä ei tiedä mitä dataa omalla koneella on. Freenethän olisi vielä tribleristä seuraava askel, joka tullaan kyllä ottamaan, jos TO-järjestöjen jahti alkaa mennä yksittäiselle IP-tasolle.

Käyttäjäpako Darknettiin olisi taas todellista herkkua vakavammalle rikollisuudelle. Freenet on nimittäin tällä hetkellä todella tervainen käyttää, mutta massojen siirtyminen sinne jouduttaisi yhteysnopeuksia huomattavasti.


139.2.2012 6:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti linzki:
Mitenkäs jos jakaa esim rar pakattua leffaa ja kukin jakajista jakaa vain osan siitä, ei kait siitä voi tuomita koko leffan jakamisesta kun ei kokonaista jakanut. Toisekseen aika paljon vaikeammaksi ainakin tekee kiinni nappaamisen. Ja eikös esim musassakin oo max.15 sekan sääntö että saa soittaa ilmatteeks?
Vaikka olisit ladannut 0.1%, tulkitaan se jo sen luokan jakamisena, että uhkauslappu tulee luukusta. Korvaukset ollaan aina vedetty hatusta, jos kerran 0.1% jakaneet joutuvat jättikorvauksia maksamaan.

149.2.2012 11:04
EiMitaanUutta
Vahvistamaton

Kaikki lähettäjä/vastaanottajaosoitteet ovat tässäkin systeemissä ihan samalla tavalla yhteydentarjoajalta saatavissa.
Ja niin kuin aina kaikissa rikoksissa: jos on 100 tekijää, ei siitä saa 1/100 rangaistusta, vaan 100 syyllistää saa koko tuomion.

Eli turha intoilla, te rikolliset lataajat :P

159.2.2012 11:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Tuota voisi vielä parantaa sitten että kukaan käyttäjä ei näe kaikkien ip-osoitteita vaan vain ainostaan kavereiden, eli välittää tiedostoja "kavereiden" kautta. Tämä on hitaampaa, mutta sellaista olisi mahdoton sulkea. Koska jos sulkee osan, niin ne tiedostot kulkevat toista kautta. Sekä viranomainen ei pysty näkemään kuin ne joiden kaveriksi pääsee.
OneSwarm

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Myös jos tiedostot itse salattaisiin ja pilkottaisiin pieniin palasiin. Hajotetaan nuo palaset ymmäri sitä sitä isoa tallennusverkkoa, niin kukaan ei voisi osoittaa että kuka jakaa ja mitä. Jokainen vain tyrkii sinne isoon jakoverkkon jotain ja palaset menevät sinne missä niillä on tilaa. Jokaiseen palaseen on vain liitetty tunniste mihin kokonaisuuteen se kuuluu.

Tällöin kaikki on syyllisiä kaikeen ja ketään yksittäistä tahoa ei voi syyllistää. Ja koska verkko olisi mahdoton kenenkään hammottaa kokonaisuudessa, sitä ei koskaan saisi suljettua.


The Owner Free Filesystem (Kehitys jäissä ajanpuuteen vuoksi)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Hei sinä jaat jotain elokuvan pientä 10min osaa. On siillä oikeudella sitten ihmettelmistä. Jos tiedostot liikkuu automaatisesti verkossa, ilman että kukaan kontrolloi asiaa.

Näin ne tekevät tälläkin hetkellä. Varsinaiset korvaukset TO-rikkeistä eivät ole vahingonkorvauksia vaan "hyvityskorvauksia". Hyvityskorvaus tarkoittaa porsaanreikää laissa, jossa korvausten ei tarvitse olla kohtuullisia ja vaatimusten ei tarvitse perustua realistiseen haittaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.2.2012 @ 11:35

1613.2.2012 13:42

Pakettiin lisäksi vielä salausta ja anonymisointia...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen Amazon haastaa Googlen uusilla aseilla – Joukkoistaa kysymyksiin vastaamisen (9.12.2018 13:23)
Googlettaminen on nykyisin yleisin tapa hakea ratkaisut yleistietoa vaativiin kiistoihin ja erimielisyyksiin, mutta käynnissä olevan muutoksen takia puheavustajat voivat korvata perinteiset ....
Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet Älä osta näitä joululahjaksi – Verkkokauppa.comin paljasti eniten huoltoa tarvitsevat esineet (9.12.2018 12:14)
Verkkokauppa.com on jo monena vuotena julkaissut kuluvan vuoden huolletuimmat- ja palautetuimmat tuotteet. Perinne jatkuu taas tänä vuonna uudella listalla. Syy miksi Verkkokauppa.com paljastaa ....
2 kommenttia
EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin EU suosittaa välttämään Huawein tukiasemia – Britanniassa vaihdetaan niitä jo toisiin (8.12.2018 12:49)
Marraskuun lopulla uutisoimme tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat suosittelee kumppanimaitaan välttämään tilaamasta 5G-mobiiliverkkojen tukiasemia Huaweilta. Pelkona on, että Kiina voisi vakoilla ....
4 kommenttia
Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin Apple päivitti suomalaisyhtiön kehittämän unianturin (8.12.2018 11:57)
Apple on julkaissut uuden version suomalaisen Bedditin kehittämästä unisensorista. Beddit Sleep Monitor 3.5:n lisäksi Apple päivitti laitteen hallintaan käytettävän iOS-sovelluksen, joka on ....
Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin Apple hyökkää levy-yhtiöitä vastaan – Haluaa suoran yhteyden artisteihin (8.12.2018 11:36)
Suoratoistomusiikissa on käynnistymässä uusi aikakausi Spotifyn uusien avausten ja Applen tuoreen yrityskaupan perusteella. Musiikkipalveluiden tarjoajat yrittävät luoda palvelun ja artistin ....
1 kommentti

Uutisarkisto