AfterDawn: IT-alan uutiset

Pirate Bay -tuomittu: oikeudenkäynti korruptoitunut alusta saakka

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 2.2.2012 11:53 Kommentteja (8)

Pirate Bay -tuomittu: oikeudenkäynti korruptoitunut alusta saakka Brokep-nimellä tunnettu Peter Sunde pitää eilen lopulliseksi muutettua tuomiotaan korruptoituneen oikeusjärjestelmän tuotoksena. Sunde on yksi Pirate Bay -sivuston perustajajäsenistä, joille korkein oikeus ei antanut eilen lupaa valittaa hovioikeuden langettamasta tuomiosta.
Sunden mukaan alempien oikeusasteiden päätöksiin on liittynyt korruptiota. Esimerkkeinä Sunde mainitsee alkuperäisen tapauksen tutkinnanjohtajan siirtymisen Warner Brothers -yhtiön palvelukseen vain viikkoja käsittelyn jälkeen sekä tuomareiden kuulumisen tekijänoikeusjärjestöihin.

Näiden tapahtumien perusteella Sunde ei omien sanojensa mukaan ollut yllättynyt kun valituslupaa korkeimpaan oikeuteen ei herunut huolimatta siitä, että kyseessä oli yksi maailman seuratuimpia oikeusjuttuja, johon yleisökin haluaisi lopullisen selvyyden korkeimmasta oikeudesta.

TorrentFreakin eilisen uutisen mukaan syytetttyjen seuraava askel on valittaa päätöksestä EU-tasolla. Koska The Pirate Bay -juttu tulee muodostamaan äärimmäisen merkittävän ennakkotapauksen, tuomiot on syytä tarkistaa ylimmällä mahdollisella tasolla. Ruotsin käräjä- ja hovioikeuden tuomiot avunannosta tekijänoikeusrikokseen ovat äärimmäisen epämääräisiä. Kuten monesti on huomautettu, Google on maailman suurin torrent-hakukone.

Blogissaan Sunde syyttää Ruotsin valtiota kaksinaismoralismista sen tukiessa Internet-aktivisteja ympäri maailman, mutta samaan aikaan jahdatessa Pirate Bayn perustajia kotimaassaan. "TPB on ollut yksi Ruotsin tärkeimmistä sananvapauden, korruption vastaisuuden sekä sensuurin vastaisista liikkeistä", Sunde väittää blogissaan.

Sunde viittaa ruotsalaiseen korruptioon samaan tapaan kun Suomessa heräsi keskustelu "maan tavasta" vaalirahasotkujen jälkeen. "Ruotsissa ei olla totuttu korruptioon. Tai paremminkin Ruotsissa ei olla totuttu näkemään korruptiota siellä missä sitä on", Sunde kirjoittaa. Globalisaation myötä maailmanlaajuisten mediajättien lobbaus on asettunut myös Ruotsin lintukotoon, jossa niille on Sunden mukaan kertynyt liikaa valtaa.

Kannanoton loppusanojen perusteella Sunden suhtautuminen varsinaiseen piratismiin tuntuu muuttuneen iän ja kokemuksen myötä. Sunde kehottaa kaikkia boikotoimaan viihdeteollisuuden tuotteita, ei siis lataamaan sitä laittomasti. "Älä katso heidän elokuviaan. Älä kuuntele heidän musiikkiaan. Etsi vaihtoehtoisia kulttuurin muotoja", entinen vannoutunut piraatti kirjoittaa.

Vaihtoehdoksi Sunde tarjoaa vapaata kulttuuria, jossa tekijöitä tuetaan ilman välikäsiä ja kaikki sisältö on remiksattavissa ja uudelleenkäytettävissä uusia taideteoksia varten.

Vaikka Sundea uhkaa kymmenen kuukauden vankeusrangaistus, miehellä on jo suunnitelma valmiina. Vankilassa on aikaa viimeistellä kirjaprojektia. Toivottavasti se julkaistaan aikanaan Pirate Bayssa kopiointiin rohkaisevalla kopimi-lisenssillä.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

12.2.2012 16:33

Selityksen makua. Toi Sunde vaikuttaa muutenkin typerältä jätkältä. On se aikaisemminkin puhunut paskaa.

22.2.2012 17:09

Google on maailman suurin torrent hakukone, ja eiköhän siihen kaikki yhdy. Mielestäni pitääkin tarkastella tarkasti tuota asiaa koska se antaa suuntaa tuleville oikeustoimille

32.2.2012 19:08
Kotilainen
Vahvistamaton

vaikka itsekkin pidän nykyisiä tekijänoikeuslakeja ja varsinkin teosto-mafioita jokseenkin naurettavina purkkaviritelminä jotka ovat jämähtäneet 1900-luvulle, en silti voi mitenkään käsittää näitä jatkuvia google-vertauksia.

Googlea ja Piratebaytä ei voi mitenkään verrata keskenään.
Google ei ole mikään yksittäinen sivusto johon voit lähettää indeksi-tiedoston (.torrent) josta sen voisi kuka tahansa napata ja alkaa lataamaan tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Piratebayhin taas voi, ja tämä on yksinomaan sen ainoa tarkoituskin ollut.

42.2.2012 19:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kotilainen:
vaikka itsekkin pidän nykyisiä tekijänoikeuslakeja ja varsinkin teosto-mafioita jokseenkin naurettavina purkkaviritelminä jotka ovat jämähtäneet 1900-luvulle, en silti voi mitenkään käsittää näitä jatkuvia google-vertauksia.

Googlea ja Piratebaytä ei voi mitenkään verrata keskenään.
Google ei ole mikään yksittäinen sivusto johon voit lähettää indeksi-tiedoston (.torrent) josta sen voisi kuka tahansa napata ja alkaa lataamaan tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Piratebayhin taas voi, ja tämä on yksinomaan sen ainoa tarkoituskin ollut.
Ei mutta aivan kuten googlenkin kautta niin myös piratebayn kautta saa LAILLISTA tavaraa myös. Et ymmärrä google vertausta? google filetype:torrent niin huomaat, että google on maailman suurin piratismin hakupalvelu... Kohta ei saa edes torrent tiedostoja tpb:stä onko se silloin laillinen palvelu?

Itse uutiseen, kyllä tämä olikin jo tiedossa, että EU:n tuomionistuimeen menee. Onhan tuo naurettavaa, ettei anneta valituslupaa. Tuosta levyteollisuuden nyky läjästä jota he tuottavat olen samaa mieltä sunden kanssa. Samaa kuraa siellä tuotetaan aamusta iltaan eri esittäjillä vaan. Suurin osa on studio miksauksen ihmeitä ja aivan järkyttävillä autotuneilla. Koskas on viimeks jenkkilästä tullut sellainen bändi joka ITSE SOITTAA ja SANOITTAA musiikkinsa?

52.2.2012 20:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Koskas on viimeks jenkkilästä tullut sellainen bändi joka ITSE SOITTAA ja SANOITTAA musiikkinsa?
Onneks meillä on täällä Suomessa toisin! Robin <333

/trolol

62.2.2012 21:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Tuosta levyteollisuuden nyky läjästä jota he tuottavat olen samaa mieltä sunden kanssa. Samaa kuraa siellä tuotetaan aamusta iltaan eri esittäjillä vaan. Suurin osa on studio miksauksen ihmeitä ja aivan järkyttävillä autotuneilla. Koskas on viimeks jenkkilästä tullut sellainen bändi joka ITSE SOITTAA ja SANOITTAA musiikkinsa?
Ja jos (kun) se tuotettu p**** ei myy ni syytetäänpä piratismiä, sillä eihän tuotteessa ole mitään vikaa..

72.2.2012 21:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kotilainen:
vaikka itsekkin pidän nykyisiä tekijänoikeuslakeja ja varsinkin teosto-mafioita jokseenkin naurettavina purkkaviritelminä jotka ovat jämähtäneet 1900-luvulle, en silti voi mitenkään käsittää näitä jatkuvia google-vertauksia.

Googlea ja Piratebaytä ei voi mitenkään verrata keskenään.
Google ei ole mikään yksittäinen sivusto johon voit lähettää indeksi-tiedoston (.torrent) josta sen voisi kuka tahansa napata ja alkaa lataamaan tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Piratebayhin taas voi, ja tämä on yksinomaan sen ainoa tarkoituskin ollut.
Ei mutta aivan kuten googlenkin kautta niin myös piratebayn kautta saa LAILLISTA tavaraa myös. Et ymmärrä google vertausta? google filetype:torrent niin huomaat, että google on maailman suurin piratismin hakupalvelu... Kohta ei saa edes torrent tiedostoja tpb:stä onko se silloin laillinen palvelu?

Itse uutiseen, kyllä tämä olikin jo tiedossa, että EU:n tuomionistuimeen menee. Onhan tuo naurettavaa, ettei anneta valituslupaa. Tuosta levyteollisuuden nyky läjästä jota he tuottavat olen samaa mieltä sunden kanssa. Samaa kuraa siellä tuotetaan aamusta iltaan eri esittäjillä vaan. Suurin osa on studio miksauksen ihmeitä ja aivan järkyttävillä autotuneilla. Koskas on viimeks jenkkilästä tullut sellainen bändi joka ITSE SOITTAA ja SANOITTAA musiikkinsa?
Google ei pidä näitä tiedostoja omilla palvelimillaan mikä taas oli TPB:n varsinainen tarkoitus. Siinä ero. Nythän TPB on luopumassa torrent-tiedostoista, mutta en tiedä tekeekö tuo magnet linkki nyt mitään suoranaista eroa.

Antec P180B, Asus P5K, Intel Q9550 @ 3.6GHz, Ati HD 6950, WD 320GB&2TB, Samsung 2x1TB&750Gt, 8192Mb DDR2 800MHz, Creative X-FI Platinium, Sennheiser HD-555, Behringer Truth B2030 Aktiivit, M-Audio Fast Track Pro.

84.2.2012 11:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:

Google ei pidä näitä tiedostoja omilla palvelimillaan mikä taas oli TPB:n varsinainen tarkoitus. Siinä ero. Nythän TPB on luopumassa torrent-tiedostoista, mutta en tiedä tekeekö tuo magnet linkki nyt mitään suoranaista eroa.

Kun .torrent tiedosto kun ei sisällä mitään tekijänoikeudella suojattua. 10-20kt metadataa tuskin kukaan voi väittää omistavansa.
Piratebayn esto ei vaikuta piratismiin mitenkään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.2.2012 @ 12:00

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto