AfterDawn: IT-alan uutiset

Pirate Bay-tuomiot lopullisia -- ylläpitäjille ei valitusoikeutta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 1.2.2012 13:33 Kommentteja (17)

Pirate Bay-tuomiot lopullisia -- ylläpitäjille ei valitusoikeutta Ruotsin korkein oikeus on tänään päättänyt olla myöntämättä valitusoikeutta The Pirate Bay -palvelun ylläpitäjille. Neljä syytettyä tuomittiin käräjä- ja hovioikeudessa useiden kuukausien vankeusrangaistuksiin ja yhteensä 4,9 miljoonan euron vahingonkorvauksiin.
Käräjäoikeus tuomitsi The Pirate Bay -palvelun ylläpitäjät avunannosta tekijänoikeusrikokseen ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Ylläpitäjät valittivat tuomiosta hovioikeuteen, joka totesi miehet edelleen syyllisiksi, mutta lyhensi käräjäoikeuden määräämiä vankeustuomioita ja kasvatti vahingonkorvaussummia.

Voimaan astuneen tuomion mukaan Peter Sunde tuomittiin kahdeksan kuukauden vankeuteeen, Carl Lundström neljän kuukauden vankeuteen ja Fredrik Neij kymmenen kuukauden vankeuteen. Neljäs syytetty Gottfrid Svartholm tuomittiin jo aiemmin yhden vuoden vankeusrangaistukseen tämän jätettyä saapumatta hovioikeuden valituskäsittelyyn. Edes Svartholmin asianajaja ei omien sanojensa mukaan ole tietoinen tämän olinpaikasta. Viimeisimpien tietojen mukaan Svartholm on oleskellut Kambodzhassa.

Hovioikeuden päätöksen jälkeen tuomitut hakivat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, jota ei kuitenkaan myönnetty.

TorrentFreak kertoo, että seuraavaksi seuraavaksi tarkoituksena on valittaa tuomiosta Euroopan unionin tuomioistuimeen. Carl Lundströmiä edustava asianajaja kertoo olevansa pettynyt tuomioon, koska oikeus ei ole kiinnostunut tutkimaan vahvan ennakkotapauksen asettavaa erittäin korkean profiilin oikeusjuttua loppuun saakka.

Valitusoikeuden epäämisen jälkeen syytettyjä saattaa odottaa vankeustuomioidensa suorittaminen. Ruotsin lain mukaan yli viisi vuotta käsittelyssä olleiden oikeusjuttujen vankeustuomioista voidaan vähentää 12 kuukautta, mikä jää kuitenkin oikeuden päätettäväksi.

Tägit: The Pirate Bay
Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

11.2.2012 14:16

Siis onko nuo vankeustuomiot ehdottomia vai ehdollisia?

Paljoko noilla summilla sit tulee per biisi/leffa mitä tpb:ssä on? Taitaa olla halvempaa ku jaat jenkeissä yhden cd:n ja tulee samanlaiset vahingonkorjaukset maksettavaksi ja kiinteetä vuosi(a).

Ja eiköhän tuon kautta jaettava tavara ole pääasiassa made by usa. Oli pojilla lottovoitto syntyä Ruotsiin tässä tapauksessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.2.2012 @ 14:19

21.2.2012 14:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Siis onko nuo vankeustuomiot ehdottomia vai ehdollisia?

Paljoko noilla summilla sit tulee per biisi/leffa mitä tpb:ssä on? Taitaa olla halvempaa ku jaat jenkeissä yhden cd:n ja tulee samanlaiset vahingonkorjaukset maksettavaksi ja kiinteetä vuosi(a).

Ja eiköhän tuon kautta jaettava tavara ole pääasiassa made by usa. Oli pojilla lottovoitto syntyä Ruotsiin tässä tapauksessa.
Eihän ne mitään laitonta ole jakaneet tuomioon liittyen, ne on perustanut palvelun mihin käyttäjät saavat ladata mitä sisältöä itse haluavat eli vähän niinkuin Youtube. Laillista sekä laitonta.

31.2.2012 14:42

No eipä nyt viilata pilkkua, avunanto tekijänoikeusrikokseen vai mikä se oli.

Pointtina oli et millaiset tuomiot jenkeissä olis ropissut.

41.2.2012 15:06

Kukapa olisi arvannut, että TO-mafian "palkkalistoilla" olevat tuomarit päätyvät tälläiseen ratkaisuun ;) Saas nähdä löytyykö EU:n puolelta korruptoitumatonta oikeussalia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Pointtina oli et millaiset tuomiot jenkeissä olis ropissut.

Elinkautinen per jaettu tiedosto =/

51.2.2012 15:37

Aikaisemminhan uutisoitiin, että tuomarit olivat joka kerta jääviä, jopa mukana tekijänoikeusjärjestöissä. En kyllä luottaisi Euroopan unionin tuomioistuimeen, vaikka sieltä on yllättäen tullut fiksujakin päätöksiä koskien esim. operaattoreiden vastuuta käyttäjiensä toimista.

61.2.2012 16:32

Kohta haastetaan Google oikeuteen kun TO-mafia huomaa että Youtubessa on musiikkia.


2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

71.2.2012 17:51

No onhan se toisaalta ymmärrettävää, että jos tätä asiaa on puitu jo monen vuoden ajan ja pariin otteeseen, niin valitusoikeutta ei myönnetä.

81.2.2012 18:30

No ihan hyvä vaan suljettaisiin koko paskasivu.
Kuka täysjärkinen sitä enää käyttäisikään ja viellä vuonna 2012. Nyt on sen hyvä mennä unholaan.

91.2.2012 18:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xxwavx112:
Kohta haastetaan Google oikeuteen kun TO-mafia huomaa että Youtubessa on musiikkia.
:D :D


† RTFM †

101.2.2012 18:58

Ehdottomat vankeustuomiot muusta kuin henkilörikoksesta on naurettavaa paskaa!

111.2.2012 20:32

Täysin odotettu tuomio ja vankeus on ehdotonta.

121.2.2012 20:34

Tuomitut eivät maksa mitään, eivätkä tule suorittamaan vankeustuomioitaan. Koska kukaan heistä ei asu Ruotsissa, eikä ole asunut pitkään aikaan.

Lainaus:
“Our 3 friends and blood brothers have been sentenced to prison. This might sound worse than it is. Since no one of them no longer lives in Sweden, they won’t go to jail. They are as free today as they were yesterday,” they note, adding:
http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-...seizure-120201/

131.2.2012 21:54

Valui sitten kakka korkeimman oikeuden lahkeista, eivätkä ottaneet käsiteltäväkseen yhtä viime vuosikymmenten (kaikkien aikojen?) mielenkiintoisinta ja merkittävintä juttua. Voi olla (en syytä, mutta), että siellä on kruunut vaihtaneet omistajaa... (eihän korruptiota nyt Ruotsissa ole, ei meilläkään).

Tätä se on, kun yksityisillä ihmisillä on vastassaan taho, jolla on rahaa, ja loputtomasti sitä. Rahalla saa vaikutusvaltaa ja oikeus on valitettavasti täysin ostettavissa, niin Ruotsissa kuin meilläkin.

Miten ******** voi olla, että niin naurettavasta rikoksesta kuin "avunanto tekijänoikeusrikokseen" voi saada vankeustuomioita ja vahingonkorvauksia, jotka pilaavat ihmisten elämän? Kenen mielestä kohtuullista? Verrataan nyt klassisesti vaikka siihen, että raiskaat jonkun, tuomio Suomessa puolesta vuodesta ehdollista, jopa pariin vuoteen istumista. Ja korvauksia, niin ehkä tonni pari. Siis "avunanto tekijänoikeusrikokseen" on pahempi kuin raiskaus! Miettikää sitä! Raha puhuu. Mafialla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Olisiko aika tehdä sille jotain?

147.2.2012 13:09

Eipä tuohon muuta toteamusta ole että todella paskamainen tuomio.
Vaikka itse omaa luovaa tuotatoani harjoitankin.
Immateriaaliset oikeudet ovat tietenkin asia, joista jokainen tolkuissaan oleva jotain luova tyyppi pitää kiinni: aika usein jo agenttinsa avulla. Sillä nälkätaiteilijana eläminen ei ole enää trendikästä. Etenkin kun vanhan ajan kunnon Maasuttajatkin ovat poistuneet markkinoilta.

Pirate Bayssa mennään jo niin suuriin asiakokonaisuuksiin, hämärään amerikkalaiseen ahneuteen ja jopa korruption syvimpään ytimeen - että ruotsalainen korkein oikeus on asiasta pihalla kuin lumiukko. Tai, sitten ei.

Minä satun uskomaan EU tuomioistuimeen. Juttu käsitellään siellä aivan uudesta näkökulmasta.
Ei Reinfeldtin pitkälle oikeistolaistuneen Ruotsin ja monessa asiassa, syvästi valittaen, jenkkien uusien sylikoirien tavalla.
Homma etenee nyt meille vieläkin niin hämmästyttävän uudesta, täysin manner-eurooppalaisesta näkökannasta. Ja siinä samassa oikeuden kohtuukäytännöstä.
Tällä mantereella kaiken tapahtuneen jälkeen ei kaivata enää yhtään amerikkalaisuuden pesäkettä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.2.2012 @ 13:13

157.2.2012 14:23

Lainaus:
Miten ******** voi olla, että niin naurettavasta rikoksesta kuin "avunanto tekijänoikeusrikokseen" voi saada vankeustuomioita ja vahingonkorvauksia, jotka pilaavat ihmisten elämän?

Jospa ajattelet hetken asiaa oikeuslaitoksen kannalta, eli miten asiat on kirjattu lakiin ja miten virallisesti ajatellaan latailun vähentävän ohjelmien/musiikin/leffojen yms. tuotteiden myyntiä. Sen to-alaisen materiaalin määrä, mikä tuolla on liikkunut, on lähes käsittämättömän suuri. Jos sille mitään arvoa laskee, kyse on varmasti miljoonien eurojen menetyksistä. Lisäksi vaikuttaa selvältä, että vahingontekoon avustaneet syytetyt eivät tule koskaan korvaamaan näitä tappioita. Millä oikeus olisi oikein muuten voinut rankaista syyllisiä, kuin määräämällä ehdotonta vankeutta? Ehdollinen olisi ollut pelkkää pään taputtelua. Ja vahingonkorvauksiahan tuomitaan tietysti sen mukaan, paljonko vahinkoa on (oikeuden käsityksen mukaan) aiheutettu. Se on siis (meillä Pohjoismaissa) ihan eri asia kuin sakko, joka taas on rangaistus.

Lainaus:
Verrataan nyt klassisesti vaikka siihen, että raiskaat jonkun, tuomio Suomessa puolesta vuodesta ehdollista, jopa pariin vuoteen istumista. Ja korvauksia, niin ehkä tonni pari.

Ehkä Suomessa on tosiaan liian kevyet rangaistukset ainakin henkilöön kohdistuvista rikoksista.

167.2.2012 20:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Lainaus:
Miten ******** voi olla, että niin naurettavasta rikoksesta kuin "avunanto tekijänoikeusrikokseen" voi saada vankeustuomioita ja vahingonkorvauksia, jotka pilaavat ihmisten elämän?

Jospa ajattelet hetken asiaa oikeuslaitoksen kannalta, eli miten asiat on kirjattu lakiin ja miten virallisesti ajatellaan latailun vähentävän ohjelmien/musiikin/leffojen yms. tuotteiden myyntiä. Sen to-alaisen materiaalin määrä, mikä tuolla on liikkunut, on lähes käsittämättömän suuri. Jos sille mitään arvoa laskee, kyse on varmasti miljoonien eurojen menetyksistä. Lisäksi vaikuttaa selvältä, että vahingontekoon avustaneet syytetyt eivät tule koskaan korvaamaan näitä tappioita. Millä oikeus olisi oikein muuten voinut rankaista syyllisiä, kuin määräämällä ehdotonta vankeutta? Ehdollinen olisi ollut pelkkää pään taputtelua. Ja vahingonkorvauksiahan tuomitaan tietysti sen mukaan, paljonko vahinkoa on (oikeuden käsityksen mukaan) aiheutettu. Se on siis (meillä Pohjoismaissa) ihan eri asia kuin sakko, joka taas on rangaistus.

Lainaus:
Verrataan nyt klassisesti vaikka siihen, että raiskaat jonkun, tuomio Suomessa puolesta vuodesta ehdollista, jopa pariin vuoteen istumista. Ja korvauksia, niin ehkä tonni pari.

Ehkä Suomessa on tosiaan liian kevyet rangaistukset ainakin henkilöön kohdistuvista rikoksista.
Ei tämä minun oikeustajuni mukaan ihan noinkaan mene:
Raikaus on ehdottomasti henkilöön kohdistuva väkivaltainen rikos, ja jos juttu törkeäksi todetaan se nimenomaan on häkkikeikan paikka.
"Pään taputtelu ja luunappi" on lähinnä c-luokan jenkkidekkareista lähtöisin oleva termi, josta en kertakaikkiaan pidä.

Oikeuden tuomiot eurooppalaisen jurdisen käsityksen mukaan on tarkoitettu edelleenkin tuomitun ojennukseksi - ei kostoiksi, mitä ne U.S.A:n jokaisessa osavaltiossa ovat.

U.S kongressissa kaikkein rajuin "piratismia" koskenut lakialoite, joka olisi jo selvästi loukanut maan niin laajasti toitottamaa ehdotonta sananvapautta, pantiin loppujen lopuksi kaikessa hiljaisuudessa hyllylle homehtumaan. Tämä siksi että kansan ajatteleva osa, laatulehdistöä myöten, nousi aivan tosissaan takajaloilleen.
Sen sijaan tässä samaisessa paikassa miljardirahoin liikkuvat lobbarit saivat yliotteen laajemmista Hollywood päsmätyistä lataus-sivustoista, ja tämän takia suomalais-saksalainen kaveri nyt istuu aiemmin niin itsenäisen Uuden-Seelannin tyrmässä.
Odottamassa mahdollista karkoitusta oikein valtameren poikki jenkkilään, missä se maksimirangaistus voi odottaakin.

Uusi Seelanti on itsenäisessä juridiikassaan todella vajonnut pohjamutiin. Koska maan oma poliisi päästi tämän kaverin suureen pidätys-seremoniaan osallistumaan jopa amerikkalaisia F.B.I tyyppejä omissa pum-pum univormuissaan.
Asia joka Euroopan Unionin itseään kunnioittavassa jäsenvaltiossa kullostaisi täysin mahdottomalta.

178.2.2012 0:31

@stageout: En ihan ymmärtänyt mitä osaa kirjoittamassani kommentoit, lainasit nimittäin koko tekstin.

Raiskauksen osaltahan totesin siitä annattavan Suomessa turhan lieviä rangaistuksia, törkeänä se on minunkin mielestäni ilman muuta häkkikeikan paikka.

TPB tuomio on minun lakikäsitykseni mukaan ihan omiaan tuomitun ojennuksesksi, jos asiaa ajattelee tuomarin näkökulmasta (eli tuon laajuinen piratismi tai avunanto siihen on lakikirjan mukaan rikos). Ehdollinen tuomio olisi lähinnä antanut signaalin, että hommaa saa jatkaa rauhassa. En oikein voi keksiä, mitä muutakaan tuomari olisi voinut päättää.

Kirjoittamasi Megaupload-tapauksesta, jenkkisysteemin mädännäisyydestä tai turhan monien maailman valtioiden alistumien USA:n tahtoon menevät jo aika lailla ohi alkuperäisestä aiheesta. Se on tosin pakko tuohon todeta, että EU maistakin on jo nähty, että entiset Itä-Euroopan maat tekevät lähes mitä jenkit pyytävät, Iso-Britanniasta nyt puhumattakaan. Eikä Suomenkaan päättäjiltä kovin paljon sitä kuuluisaa munaa tunnu aina löytyvän.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto