AfterDawn: IT-alan uutiset

FiCom: Piraattilakiesitys valmisteltu yksipuolisesti

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 24.1.2012 17:59 Kommentteja (12)

FiCom: Piraattilakiesitys valmisteltu yksipuolisesti Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom vastustaa tekijänoikeustoimikunnan tänään kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle (vas.) luovuttaman mietinnön esitystä. Toimikunta ehdotti, että pääsy piratismiin syyllistyviin verkkopalveluihin voitaisiin estää omalla lakipykälällä, joka ei velvoita palvelun ylläpitäjän kuulemista.
FiComin mukaan koko ehdotus on luotu yksisilmäisesti ajamaan tekijänoikeudenhaltijoiden etuja ja välittämättä sen seurauksista muille osapuolille. Tämän vuoksi FiCom tuomitsee esityksen valmistelua puutteelliseksi ja virheelliseksi.

Esitystä kritisoidaan esimerkiksi siitä, että mahdolliset estot laitettaisiin toimeen operaattorin kustannuksella. Tällöin operaattori joutuu kärsijäksi, vaikka se ei ole tehnyt mitään väärää. FiCom epäilee myös, että estot vaarantaisivat EU-oikeuden vastaisesti Internetin käyttäjien oikeutta päästä käsiksi viestiliikenteeseen ja laillisiin sisältöihin.

FiCom on myös huolestunut siitä, että esitys saattaa johtaa arvaamattomiin ongelmatilanteisiin ja vaarantaa Internetin avoimuuden. Lisäksi keskusliitto huomauttaa, että esitetyt estotoimenpiteet eivät millään muotoa estä pääsyä tiedostoihin.

Tehokkain tapa kitkeä piratismia on FiComin mukaan luoda houkuttelevia laillisia palveluita. FiComin mielestä voimavarat pitäisi kohdistaa ongelman lähteeseen eikä erilaisten estotoimien kyhäämiseen.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

124.1.2012 18:28

Miksi se on niin vaikeaa tehdä hyviä ja kattavia palveluita, joiden kautta saisi helposti ostettua musiikkia, videoita jne. haluamallaan tavalla (kk-maksu, yksittäisostaminen)?


Kauhukuormaaja

224.1.2012 18:47

Suomessa sisällöntuottajat näkevät vain epäreilun kilpailun (piraattisivustot, joista tuotteen saa ilmaiseksi), eivätkä halua edes yrittää. Pitää kuitenki muistaa, että piraattisivustojen käyttö vaatii jonkin verran osaamista ja niihin sisältyy aina riski. Steam ja iTunes ovat hyviä esimerkkejä kaupallisista palveluista, jotka pärjäävät laadulla ja helppokäyttöisyydellä. Uuden palvelun pystyttäminen vaatii toki myös teknistä osaamista, enkä tiedä kuinka innoissaan Suomessa alan osaava väki on lähdössä tukemaan sisällöntuottajia, jotka ovat tähän mennessä vain vainonneet uusia palveluita kuten TVKaistaa. Näyttäisi siltä, että elämää helpottavia palveluita ei haluta omasta eikä muiden toimesta.

324.1.2012 18:49

Ei voi kuin ihmetellä tämän maailman menoa, nuo TO-asiamiehet ovat niin sokaistuneet siihen omaan asiaan että eivät näe mitään muuta. Käyttävät kaiken energian muiden ihmisten jahtaamiseen ja yrittäen rakentaa estoja kaikkien harmiksi. Voisivat käyttää energiansa hieman hyödyllisemmin.

Kyllä oikea keino on luoda toimivia helppoja tapoja jaella sitä mediaa, kohtuullista korvausta vastaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2012 @ 18:54

424.1.2012 20:48

Megabox.com tyyppinen palvelu olisi paras ase piratismia vastaan, mutta eihän se käy, että TO-mafian siivu myyntituloista maksetaankin tekijälle.

524.1.2012 22:03

Kun tekijänoikeus maksuista puhutaan ovat tapetilla aina puhutaan varastelevista piraateista ja laillisista musiikkia myyvistä "riistosivustoista".

Missä ovat artistit. Heidän tuloistahan tässä tietääkseni puhutaan. Onko täysi mahdottomuus, että artistit alkaisivat tekemään yhteistyötä kolmannen tahon kanssa ja perustaisivat oman myyntisivuston jossa rahat menisivät oikeassa suhteessa jako-ohjelmien ja myytävän sisällön tekijöille. Riittävästi porukkaa kasaan niin ties vaikka jokusen vuoden päästä Teostot ja muut ovat pelkkä ikävä muisto menneessä =/

624.1.2012 23:55

Ei tuu vieläkään mistään ilmasia renkaita autoon vaikka pahasti vaarantaa liikennettä ku vanhoilla kumeilla ajan.

Jos operaattorit pakotetaan noihin suodatuksiin maksaja on silloi teosto.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2012 @ 23:56

725.1.2012 9:35

Toivottavasti Arhinmäki osoittaa suoraselkäisyyttä ja työntää tuon muistion suoraan silppuriin.

825.1.2012 10:02
kaade
Vahvistamaton

Niin, on se kumma kun yhteydentarjoajia pidetään vastuullisena, mutta sivustonpitäjiä - vaikkakin usein ulkolaisia - ei saada tuomiolle. Kohtuullistahan on, että jos ylläpitää palvelua, niin on vastuullinen estämään kaiken epäilyttävän materiaalin jakelun. Ei tämä maailma parane näillä 'sensuroimattoman' jakelun sivustoilla, eikä sellaisia mihinkään todelliseen tarvitakaan. Jokainen voi kyllä huolehtia (oikeudettomankin) materiaalinsa jakelusta omaltakin koneeltaan - ai niin mutta siitähän jääkin ehkä helpommin kiinni ;)

925.1.2012 11:08

Ymmärtääkseni tiedostojahan voi myös jakaa täsmä periaatteella.
Luot vaikka torrentin ja lähetät kaverille .ile koodin jolla ladata @.lla, (jossain taisi olla ohjekin).
Siispä, suljetaan vaikka @teosto.fi @hotmail.fi @minedu.fi jne.,,,,
Sitä saa mitä tilaa, joskus enemmänkin.

1025.1.2012 11:59

Olen kyllä oikeasti pöyristynyt / yllättynyt näistä väitteistä, että tätä TVVK:n tuputtamaa ehdotusta olisi tehty yksipuolisesti...

1127.1.2012 20:10

Lainaus:
...estot vaarantaisivat EU-oikeuden vastaisesti Internetin käyttäjien oikeutta päästä käsiksi viestiliikenteeseen ja laillisiin sisältöihin.
Toisekseen ahneus ei todellakaan ole riittävä peruste fasistisiin mittasuhteisiin menevälle sensuroinnille! Jos ei kerran esim. vastaavia toimia voida suorittaa edes ihmisille hengenvaaraa tai terveyttä uhkaavan sisällönkään suhteen...

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

1230.1.2012 0:33

Operaattorit joutuvat maksamaan lähes kaikki kustannukset, joita estoista tulee.

Lainaus:

Operaattoreita närästävät myös kustannukset. Ne joutuvat paitsi maksamaan ip-blokkaamisen myös osan kaikista tuomioistuinkäsittelyjen kuluista huolimatta siitä, että ne eivät ole syytettyjen penkillä.
http://www.tietokone.fi/uutiset/suomen_...vs_arvostelijat

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto