AfterDawn: IT-alan uutiset

Ylen toimitusjohtaja kannattaa HTML5:tä tulevaisuuden tekniikaksi

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.1.2012 15:59 Kommentteja (9)

Ylen toimitusjohtaja kannattaa HTML5:tä tulevaisuuden tekniikaksi Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen näkee HTML5:n parhaana ratkaisuna netin videosisältöjen jakamiseen yhä laajenevalle laitekannalle. Vaihtoehtona HTML5:lle ei ole enää nykyään Flash, vaan jokaista alustaa varten erikseen räätälöidyt sovellukset.
Beet.tv-sivuston haastatteleman Kivisen mukaan HTML5 päihittää erilliset sovellukset laajalla yhteensopivuudellaan.

HTML tarjoaa ratkaisun sirpaloituvan laitekannan palveluun, kun videota halutaan katsella nettiin liitetyillä televisioilla, tableteilla, älypuhelimilla sekä tietokoneilla. Jo älypuhelinten joukosta löytyy useampi eri alusta ja kovalla vauhdilla yleistyvät älytelkkarit lisäävät toistensa kanssa epäyhteensopivien laitteiden määrää entisestään.

Taloudellisten näkökohtien lisäksi Kivisen mielestä jokaisen palvelun käyttöön vaadittavat erilliset sovellukset aiheuttavat pidemmällä tähtäimellä myös käyttöliittymäongelmia. "Vaikka sovellukset ovat käteviä, kuinka monta erillistä sovellusta haluat tablettiisi, puhelimeesi tai televisiosi ruudulle?", Kivinen kysyy.

Koska Yle on (ainakin ensi vuodesta lähtien) verovaroin rahoitettu yhtiö, myös sen sisältöjen on oltava mahdollisimman suuren yleisön saatavissa. "Meidän on kehitettävä yhteensopivia toimitusratkaisuita, joiden avulla sisältö on helposti muokattavissa uusiin laitteisiin, skaalattavissa erilaisiin kanaviin, erikokoisille ruuduille ja eri nopeudella toimiviin verkkoyhteyksiin", Kivinen kuvaa tulevaisuuden haasteita.

Tällä hetkellä Ylen nettipalvelut Areena ja Elävä arkisto toimivat Flash-pohjaisen soittimen varassa. Myös Yle Areenan vasta beta-vaiheessa oleva uusi versio perustuu Flash-tekniikkaan. Syyksi Flashin käyttöön on kerrottu esimerkiksi se, että nykyisessä muodossaan HTML5 ei vielä mahdollista kaupallisten sisällöntuottajien vaatimia tarpeeksi tehokkaita kopiosuojauksia.

Alla Beet.tv:n koko haastattelu (englanniksi).

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

117.1.2012 19:14

Nyt kuulostaa hyvältä. Järkipuhetta. Pääsemme ilmeisesti vihdoinkin eroon antiikkisesta Silverlightista lopullisesti?

217.1.2012 20:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti readyEddy:
Nyt kuulostaa hyvältä. Järkipuhetta. Pääsemme ilmeisesti vihdoinkin eroon antiikkisesta Silverlightista lopullisesti?
Silverlight ei ole erityisen vanha tekniikka eikä sitä ole koskaan käytetty Ylen palveluissa...

317.1.2012 22:18

"Meidän on kehitettävä yhteensopivia toimitusratkaisuita, joiden avulla sisältö on helposti muokattavissa uusiin laitteisiin, skaalattavissa erilaisiin kanaviin, erikokoisille ruuduille ja eri nopeudella toimiviin verkkoyhteyksiin".

Tämä on juurikin Silverlightin ja IIS idea. Tekniikka oli jo olemassa, kun Areena toimi wmv-formaatissa (myös 720p toimi mallikkasti jopa ensimmäisissä netbookeissa). Siirtyminen wanhanaikaiseen Flashiin oli suuritöistä ja kallista, eikä toimi vieläkään kunnolla! Nykyistä Silverlightia käyttää maailman suurin videovuokraamo Netflix ja toimii Androidista FullHD telkkareihin. IIS muuntuu kaikille bittivirroille ja säästöt on huomattavat lähetyspäässä. HTML5 on vasta tulossa ja siinä EI OLE mitään näistä tekniikoista, ei tosiaan edes DRM. HTML6 saadaan odotella ainakin 5 vuotta, eikä ole varmuutta vaadituista tekniikoista sisältyvän.

Microsoft tukee laajasti HTML5, mutta em. syistä myös XAML (MetroUI) eli Silverlight sukulainen vahvasti mukana uusissa tuotteissa.
Mikäli Ylellä ei ole selkärankaa ostaa halvinta kaikille toimivaa lähetysjärjestelmää, on vähintä mitä tehdä, kuten Google Youtubessa; Flashin rinnalla tarjotaan HTML5 videota, sitä tukeville selaimille 360p, 480p ja 720p (drm vapaat).

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2012 @ 22:23

418.1.2012 1:05

Onpa nyt rahaa millä mällätä!

518.1.2012 1:20

Helvettiin vaan nämä flash ja silverlight kikkareet. Ylelle nyt ei hirveästi auta jos se siirtyisi ojasta allikkoon esim. silverlightiin joka toimii vielä huonommin eri laitteissa(eipä kateltu linuxilla katsomo.fi:stä lätkää kun silverlightin versio linukalle ei ollut tarpeeksi tuore).

Toi on kans paskapuhetta että Flashia käytetään sen suoman kopiointisuojauksen takia.. Nuo videot saa ripattua törkeän helposti areenalta ja arkistosta.

618.1.2012 9:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cahva:
Helvettiin vaan nämä flash ja silverlight kikkareet. Ylelle nyt ei hirveästi auta jos se siirtyisi ojasta allikkoon esim. silverlightiin joka toimii vielä huonommin eri laitteissa(eipä kateltu linuxilla katsomo.fi:stä lätkää kun silverlightin versio linukalle ei ollut tarpeeksi tuore).
Aina löytyy muutama peräkammarinpoika, joka ei osaa käyttää Bingiä ;) Tässäpä ohjeet, miten welhot loitsuneet http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=37832.0

Kerrotko miten toimii HTML5 video käyttöjärjestelmässäsi, nimeltä LINUX ? Bingaan sivunkin sulle valmiiksi, kas tässä http://www.imdb.com/features/hdgallery

718.1.2012 10:26

Siis ehdottomasti HTML5. Kerrankin jotain positiivisia ehdotuksia, HTML5 toimii jo nyt kaikilla uudemmilla selaimilla ja laitteilla, eikä tuki ainakaan vähene. Tottakai ongelmia tulee siitä, että HTML5:ssä ei sinällään ole mitään standardia sille millaisessa muodossa esim. videot esitetään. Niille kun saisivat YLE:llä jonkun avoimen muodon tuohon mukaan niin kyllä olisin kerrankin tyytyväinen siihenkin puljuun.

Niin ja lisään tähän vinkin noiden Flashin mahdollistamien "tehokkaiden kopiosuojausten" kiertämiseen: Areenan ohjelmat saat talteen koneellesi esimerkiksi ohjelmalla nimeltä RTMPDump-YLE. Google kertonee mistä sen löytää.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 10:30

818.1.2012 11:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sasu70:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cahva:
Helvettiin vaan nämä flash ja silverlight kikkareet. Ylelle nyt ei hirveästi auta jos se siirtyisi ojasta allikkoon esim. silverlightiin joka toimii vielä huonommin eri laitteissa(eipä kateltu linuxilla katsomo.fi:stä lätkää kun silverlightin versio linukalle ei ollut tarpeeksi tuore).
Aina löytyy muutama peräkammarinpoika, joka ei osaa käyttää Bingiä ;) Tässäpä ohjeet, miten welhot loitsuneet http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=37832.0

Kerrotko miten toimii HTML5 video käyttöjärjestelmässäsi, nimeltä LINUX ? Bingaan sivunkin sulle valmiiksi, kas tässä http://www.imdb.com/features/hdgallery
Bing, huoh. No tarkennetaan että kyse oli Ubuntusta kun halusit pilkkua viilata. En nyt jaksanut silloin etsiä tietoa miten saan katsomo.fi toimimaan miniläppärissä ja katsoin matsin windows koneelta(tarkoitus oli laittaa miniläppäri telkkuun kiinni ja katsoa sen kautta matsi).

Joo ihan hyvin toimii N9:n selaimella HTML5 video. Et ole itse vielä kokeillut kun täytyi kysyä?

918.1.2012 21:40

Ennen kuin HTLM5:een saadaan TOIMIVA fullscreen toiminto niin pysyn mielelläni vaikka Flashissä

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 21:41

Rape is never funny. Unless its a clown.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto