AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiililaajakaistojen nopeuslupauksia halutaan tarkemmiksi

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.1.2012 14:12 Kommentteja (31)

Mobiililaajakaistojen nopeuslupauksia halutaan tarkemmiksi Mobiililaajakaistojen sopimusehdot selkiytyvät kevään aikana, kun viestintävirasto velvoittaa operaattorit ilmoittamaan yhteyksien nopeuksien vaihteluvälit entistä tarkemmin.
Viestintävirasto haluaa helpottaa eri palveluntarjoajien yhteyksien kunnollista vertailua keskenään yhtenäistämällä ja tarkentamalla tapoja, joilla yhteyden todelliset nopeudet ilmoitetaan.

Uuden ohjeistuksen mukaan vaihteluväli tulee ilmoittaa joko keskiarvona tai yksiselitteisenä vaihteluvälinä ylä- ja alarajoineen. Keskiarvoa käytettäessä on ilmoitettava vain yksi luku, joka ilmoittaa vaihteluvälin.

Lisäksi viestintävirasto edellyttää ilmoitettujen lukemien pitämisen myös esimerkiksi ilta-aikoina, jolloin 3G-verkossa surffaaminen on pahimmillaan suorastaan tuskallista puuhaa. Ruuhkat eivät siis kelpaa tulevaisuudessa tekosyyksi, jos nopeudet tippuvat alle luvatun rajan.

Edellinen Seuraava  

31 kommenttia

117.1.2012 14:32

Eli kun menen töistä kotioon niin emännälle ei saa kelvata neljän ruuhka myöhästymisen syyksi?

Järki käteen ja kiinteä laajakaista taloon.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2012 @ 14:32

217.1.2012 16:17

Tällä hetkellähän tilanne on aivan naurettava.
Operaattorit lupaavat nopeuden vaihteluväliksi 0,1 - 50 megaa 4g verkossakin. Esitetty tapa ei korjaa ongelmaa.

Ongelman voisi korjata esim. siten, että korkein ilmoitettu nopeus saisi olla korkeintaan 2-kertainen pienimpään toteutuvaan nopeuteen verrattuna.

317.1.2012 16:50

Omasta mielestä liittymät pitäisi pystyä irtisanomaan kivuttomasti jos yhteys takertelee ruuhka-aikoina, eikä asialle voida tehdä mitään.

Itse sain Saunalahdelta 7 € alennuksen seuraavasta laskusta, koska liittymä on tuskaisen hidas iltaisin ja parannusta ei ole luvassa. Joudun kärsimään paskasta yhteydestä sopimuksen loppuun asti.

Voitte vain arvata käytänkö enää koskaan ko. palveluntarjoajan palveluja...

417.1.2012 16:55

Eli käytännössä 15 meganen onkin 512 kb/s


Kone: AMD Athlon II X3 450 3.2GHz, RAM 4GT , AMD Radeon HD 6450 1GT , 1Tt Kovo , Win7 Ultimate 64Bit

517.1.2012 18:24

Asiakas sai sopimuksen irtisanottua 3kk tappelun jälkeen, kun keskiarvo nopeus oli 50M liittymälle 2M.

617.1.2012 20:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti brutus-:
Eli kun menen töistä kotioon niin emännälle ei saa kelvata neljän ruuhka myöhästymisen syyksi?

Järki käteen ja kiinteä laajakaista taloon.
Tässä tiivistyy hyvin asian ydin. Ei tielläkään voi luvata, että aina pääsee ajamaan 100km/h. On naurettavaa, että tällaisessa tekniikassa, jossa nopeus vaihtelee luonnollisesti kuuluvuuden ja ruuhkaisuuden mukaan, joku VAATII tarkkoja arvoja nopeuksille. Ei tämä tekniikka vain sellaiseen sovellu.

Minäkin voisin vaatia aina aurinkoista säätä...

717.1.2012 23:04

pkaksp:
Taikka et vain ottaisi enää määräaikaisia sopimuksia. Ei kenenkään tarvi olla oikeasti noin idiootti.

818.1.2012 0:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Grina:

Tässä tiivistyy hyvin asian ydin. Ei tielläkään voi luvata, että aina pääsee ajamaan 100km/h. On naurettavaa, että tällaisessa tekniikassa, jossa nopeus vaihtelee luonnollisesti kuuluvuuden ja ruuhkaisuuden mukaan, joku VAATII tarkkoja arvoja nopeuksille. Ei tämä tekniikka vain sellaiseen sovellu.

Minäkin voisin vaatia aina aurinkoista säätä...

Tienopeudet ovatkin kattonopeuksia ja jokainen sen tietää että esim. taajamassa 50km/h alueella ei pysty kokoajan ajamaan tuota nopeutta. Nopeusrajoitus ei lupaa että pystyt ajamaan sitä nopeutta mikä kyltissä lukee.

Jos haluat autoiluun siirtää saman esimerkin niin sinä ostat auton jolle LUVATAAN huippunopeus 160km/h tunnissa. Luvattu nopeus ei kuitenkaan täyty vaan auto kulkee maksimissaan 120 km/h ja satunnaisesti vain 10 km/h. Tyydyt kuitenkin kohtaloosi sillä vaihtelu on sinusta normaalia...

Itse olen erittäin tyytyväinen kun nykyistä villin lännen meinikiä pistetään kuriin. Kavereilla ollut tyyliin 8 megan mokkuloita joiden todellinen nopeus vaihtelee 2 megan ja 56k välillä. Kuuluvuus ja ruuhkaisuus ei ole mikään syy katteettomille lupauksille. Asiakkaan on oikeus saada se yhteys minkä se on ostanutkin. Jos yhteys ei toimi luvatulla tavalla niin operaattorin kuuluu korjata tilanne...

918.1.2012 7:58
Kiinteaa
Vahvistamaton

Kuten Grina mainitsi, lopettakaa valittaminen ja hankkikaa kiinteä liittymä. Mobiililiittymä on alunperinkin tarkoitettu lähinnä liikkuvalle käyttäjälle. Itselläni kotona kiinteä liittymä, joka toimii niin kuin pitääkin. Mobiililiittymä kulkee kätevästi matkoilla, mutta en odota siltä mitään ihmeellisyyksiä. Toimii silloin kun toimii, yleensä toimii riittävästi juuri siihen tarkoitukseen.

1018.1.2012 10:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Grina:


Tässä tiivistyy hyvin asian ydin. Ei tielläkään voi luvata, että aina pääsee ajamaan 100km/h. On naurettavaa, että tällaisessa tekniikassa, jossa nopeus vaihtelee luonnollisesti kuuluvuuden ja ruuhkaisuuden mukaan, joku VAATII tarkkoja arvoja nopeuksille. Ei tämä tekniikka vain sellaiseen sovellu.

Minäkin voisin vaatia aina aurinkoista säätä...
Tässä on kysymys siitä, mitä kuluttajalle luvataan, ei siitä, millaista nopeutta vaaditaan. 0,0005 mbit/s on ihan ok nopeus jos tuotetta on sillä markkinoitu. Jos tuotetta on markkinoitu 50 megaisena, nopeus ei ole ok. Yhteyttä tulisi markkinoida todellisilla toteutuvilla nopeuksilla eikä katteettomilla lupauksilla. jartarin esimerkki autosta on hyvä.

Lisäksi jos operaattoreilta vaadittaisiin nopeuden pysymistä riittävän lähellä markkinointinopeutta, nopeudet kasvaisivat. Miksi?
Koska vasta silloin verkon ylikuormittaminen (kaistan myynti yli oman kapasiteetin) tulisi kannattamattomaksi.

Yhteysnopeuksien hitaus ei tosiaan tälläkään hetkellä (3g) johdu tekniikasta vaan siitä, että operaattori on myynyt yhteyksiä enemmän kuin sillä on kapasiteettia tarjota. Jos markkinointilupauksilta vaadittaisiin riittävää tarkkuutta, operaattorit joutuisivat lisäämään kapasiteettiaan.

Nykytilanne on verrattavissa pizzeriaan, joka pystyy valmistamaan 50 pitsaa päivässä, mutta myy niitä 500. Jokainen asiakas saa yhden palan pitsaa, mutta asiakas on tullut paikalle hakemaan kokonaista.1118.1.2012 13:00

Olen sitä mieltä että vaatimus on järjetön.

Data verkot ovat kuin teitä maailmassa, mutta data verkkojen muuttuvuus on huomattavasti nopeampaa. Voidaa kyllä vaatia että ISP ilmoittaa arvoja, mutta kuukauden päästä ne ilmoitetut arvot ovat ihan hyödyttömiä. Koska ne ei enään pidä paikkansa. Ihan samalla tavalla kuin jokin autoliikenteen ruuhkapaikat voivat muuttua kun tulee uusia teitä, uusia asukkaita, työpaikkoja jollekin seudulle tai jokin muu tapahtuma joka vetää kansaa. Tietoverkkoja rakennetaan ja muutetaan kokoajan.

Siksi ilmoitetaan vain niitä maksiminopeuksia, ei sitä hitainta tilannetta, koska kukaan ei tiedä missä se on minäkin hetkenä. Tulee joku asia jostain isosta "tapahtumasta" joka vetää kansaa, se aiheuttaa hetkellistä ruuhkaa kaikkiin yhteyksiä siellä suunnassa. Tulee jokin puhelimen päivitys niin se ruuhkauttaa tietoverkkoja.

Onko henkilö oikeassa että ISP myy enemmän kaistaa kuin on kaistaa. Tottakai se tekee niin, eli ei sitä kaistaa ole TAATTU heille, vaan se on jaettua kaistaa kaikkien käyttäjien kesken. Mobiilli yhteyksissä ei pystytä edes takaan sitä sinun ja ISP:n kaistaa, koska sinä liikut paikasta toiseen. Eli ei voida tietää millä alueella on kuinka paljon käyttäjiä ja liikennettä minkäkin hetkenä. Turha sitä on kuvitetta että se on taloudellisesti kannattavaa varata joka helvetin paikkaan niin paljon ylimääräistä kapasiteettia että se ei koskaan voi ruuhkautua.

On ymmärrettävää että kuluttaja haluaa tarkempaa tietoa ja varmempaa nopeutta, mutta tietoverkot joissa on satunnaisia käyttäjiä, niin mikään ei ole tarkkaa ja taattua. Tilanteet muuttuvat ja vaihtelevat koko ajan tietoverkoissa. Näen sen samana kuin joku vaatisi että ulkoilman sään vaihtelurajat pitää olla tiedossa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 13:30

1218.1.2012 14:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiinteaa:
Kuten Grina mainitsi, lopettakaa valittaminen ja hankkikaa kiinteä liittymä. Mobiililiittymä on alunperinkin tarkoitettu lähinnä liikkuvalle käyttäjälle. Itselläni kotona kiinteä liittymä, joka toimii niin kuin pitääkin. Mobiililiittymä kulkee kätevästi matkoilla, mutta en odota siltä mitään ihmeellisyyksiä. Toimii silloin kun toimii, yleensä toimii riittävästi juuri siihen tarkoitukseen.

Mokkuloita myydään aggressiviisesti korvaamaan kiinteä liittymä. Ainakin kymmenen kertaa puhelisoittajat soittaneet minullekkin ja yrittäneet että vaihtaisin mokkulaan. Kaikki ovat myös luvanneet että mokkula toimii vähintään yhtä hyvin kuin kiinteä. Kyllä ne lupaukset kuuluu pitää.
Lainaus:

Siksi ilmoitetaan vain niitä maksiminopeuksia, ei sitä hitainta tilannetta, koska kukaan ei tiedä missä se on minäkin hetkenä. Tulee joku asia jostain isosta "tapahtumasta" joka vetää kansaa, se aiheuttaa hetkellistä ruuhkaa kaikkiin yhteyksiä siellä suunnassa. Tulee jokin puhelimen päivitys niin se ruuhkauttaa tietoverkkoja.

Yhden kännymallin päivitys ei liikennettä romuta. Tapahtumat ovat täysin eri asia. Kun mokkula on hitaalla aina tiettyyn viikon päivään ja kellonaikaan niin kyse ei ole mistään satunnaisuudesta vaan pelkästä operaattorin piittaamattomuudesta.
Lainaus:
Onko henkilö oikeassa että ISP myy enemmän kaistaa kuin on kaistaa. Tottakai se tekee niin, eli ei sitä kaistaa ole TAATTU heille, vaan se on jaettua kaistaa kaikkien käyttäjien kesken. Mobiilli yhteyksissä ei pystytä edes takaan sitä sinun ja ISP:n kaistaa, koska sinä liikut paikasta toiseen. Eli ei voida tietää millä alueella on kuinka paljon käyttäjiä ja liikennettä minkäkin hetkenä. Turha sitä on kuvitetta että se on taloudellisesti kannattavaa varata joka helvetin paikkaan niin paljon ylimääräistä kapasiteettia että se ei koskaan voi ruuhkautua.

Ensinnäkään operaattorit eivät kerro myyvänsä jaettua kaistaa. Ei tietenkään kukaan pysty lupaamaan tiettyä nopeutta liittymälle kun liikutaan paikasta toiseen. Se nyt on täysin selvä juttu. Kaikki ihmiset sen ymmärtää sillä kännyn kuuluvuuskin vaihtelee paikan mukaan.

Tässä puututaan ihan eri asiaan eli siihen kun mokkuloita myydään ihmisten koteihin ja luvataan sille tietty nopeus. Ei tuossa ole mitään muuta ongelmallista operaattorin kannalta kuin se, että he eivät voi myydä enää kaistaa, mitä heillä ei ole olemassakaan.
Lainaus:
On ymmärrettävää että kuluttaja haluaa tarkempaa tietoa ja varmempaa nopeutta, mutta tietoverkot joissa on satunnaisia käyttäjiä, niin mikään ei ole tarkkaa ja taattua. Tilanteet muuttuvat ja vaihtelevat koko ajan tietoverkoissa. Näen sen samana kuin joku vaatisi että ulkoilman sään vaihtelurajat pitää olla tiedossa.

Se ei liity millään tavalla satunnaisuuteen jos mokkulan nopeus vaihtelee kellon ja viikonpäivän mukaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 14:08

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1318.1.2012 15:34

@jartar

KAIKKI operaattorit myyvät AINA jaettua kaistaa.

Taattua kaistaa voi myydä vain yhteyksiin jotka eivät kulje julkisten (internet) yhteyksien kautta, nämä ovat kuitenkin yksityisiä yhteyksiä rakennuttu omiin kuituihin tai kaapeleihin. Maksavat ihan helvetisti.

Kiinteissä yhteyksissä voi myydä taattua kaistaa sinun ja operaattorin välillä, mutta muuten se on aina JAETTUA joka puolella ja paikassa. ELI esimerkiksi ADSL on taattua nopeutta vain sinne ISP:lle asti, siitä eteenpäin se on AINA jaettua, mukaan lukien ISP:n sisäverkko. Mobiili yhteyksissä kaikki yhteydet on AINA jaettua kaistaa koska se toisen pään sijainti vaihtelee ja jaetaan. Eli se tukiaseman kautta kulkeva liikenne jaetaan käyttäjien kesken.

Internetissä ei ole muuta kuin jaettua kaistaa.

Lue myös ne sopimusehdot uudestaan, ei siellä taata yleensä mitään nopeutta. Vaan ilmoitetaan että enimmäisnopeus on joku tietty, koska mitään ei pystytä takaamaan. Ihmiset haluaa parempaa luotettavuutta ja selkeyttä asiaan, mutta eivät hyväksy asioita koska he eivät yksinkertaisesti ymmärrä miten asiat toimivat teknisesti. Ihmiset haluavat sen maksimi nopeuden mutta ei sitä olla koskaan luvattu. Eikä mitään nopeutta edes pystytä lupaamaan.

Jos sinulla on 2M yhteys niin se tarkoittaa 0-2M yhteyttä, eli jotain tuolta väliltä. Se ei tarkoita aina 2M nopeutta tilaantessa kuin tilanteessa. Ei ole sitä taattua nopeutta. Kuluttajat eivät maksa taattua henkilökohtaista nopeutta, he maksavat enimmäisnopeutta jaetussa verkossa.

Jos henkilö ei ole tyytyväinen operaattorin jaetunverkon nopeuksiin, niin hän voi aina vaihtaa operaattoria. Tilanne voi parantua tai huonontua. Sekä ajan myötä jokaisen operaattorin tilanteet vaihtelevat ihan helvetisti. Ei ole mitään takeita kenenkään operaattorin verkoissa.

Älkää ymmärtäkö väärin. Asiakkaan pitää olla kriittinen jos yhteyden eivät toimi kunnolla ja valittaa asiasta operaattorille. Mutta se että operaattorin pitäisi pystyä takaamaan internetin kaltaisessa verkossa jotain on järjetöntä.

Eli kuluttaja odottaa täydellistä hallintaa sellaiselta asialta jota ei oikein voida kunnolla hallita. Liian monia tekijöitä asiassa. On jo hyvin tehty operaattorilta jos he pystyvät pitämään oman verkkonsa kunnossa, puhumattakaan muiden verkkojen vaikutuksista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 16:19

1418.1.2012 15:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:
pkaksp:
Taikka et vain ottaisi enää määräaikaisia sopimuksia. Ei kenenkään tarvi olla oikeasti noin idiootti.
Eli se on kuluttajan vika, jos operaattorin laitteissa ei riitä kapasiteetti? Mietitääs vielä uudestaan....
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 15:44

1518.1.2012 16:27

Lainaus:

Lue myös ne sopimusehdot uudestaan, ei siellä taata yleensä mitään nopeutta. Vaan ilmoitetaan että enimmäisnopeus on joku tietty, koska mitään ei pystytä takaamaan. Ihmiset haluaa parempaa luotettavuutta ja selkeyttä asiaan, mutta eivät hyväksy asioita koska he eivät yksinkertaisesti ymmärrä miten asiat toimivat teknisesti. Ihmiset haluavat sen maksimi nopuden mutta ei sitä olla koskaan luvattu. Eikä mitään nopeutta edes pystytä lupaamaan.

Jos sinulla on 2M yhteys niin se tarkoittaa 0-2M yhteyttä, eli jotain tuolta väliltä. Se ei tarkoita aina 2M nopeutta tilaantessa kuin tilanteessa. Ei ole sitä taattua nopeutta. Kuluttajat eivät maksa taattua henkilökohtaista nopeutta, he maksavat enimmäisnopeutta jaetussa verkossa. Jos henkilö ei ole tyytyväinen operaattorin jaetunverkon nopeuksiin, niin hän voi aina vaihtaa operaattoria. Tilanne voi parantua tai huonontua. Sekä ajan myötä jokaisen operaattorin tilanteen vaihtelevat ihan helvetisti.

No jos asia menee noin niin kaikkien kannattaa lähteä operaattoribisnekseen. Heitetään hatusta joku nopeus millä netti toimii ja mitään toimivuutta eikä nopeutta tarvitse taata. Jos asiakkaan netti ei toimi niin kuin on luvattu niin hänen pitää yrittää taistella pois määräaikainen sopimus.

Totuus on kuitenkin että tilanteet eivät vaihdu. Operaattorit myyvät liittymiä joten oikeasti sellaista tilannetta ei voi syntyä että verkon kapasiteetti ei riitä. Jos kapasiteetti ei riitä niin liittymiä myyty liikaa. Asialle siis tehtävä jotain.

On tietysti tilanteita jolloin verkko voi HETKELLISESTI kuormittua liikaa. Se nyt ei kuitenkaan liity tähän mitenkään. Jos kuitenkin verkon ylikuormittuminen on tavallista niin ollaan myyty kapasiteettia mitä ei ole olemassakaan.

Vai oletko nyt ihan tosissasi sitä mieltä että on teknisesti mahdotonta myydä tiettyyn osoitteeseen mokkulaa joka toimii 98% ajasta niillä nopeuksilla mitä on luvattu?Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1618.1.2012 16:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Vai oletko nyt ihan tosissasi sitä mieltä että on teknisesti mahdotonta myydä tiettyyn osoitteeseen mokkulaa joka toimii 98% ajasta niillä nopeuksilla mitä on luvattu?

Riippuu tilanteesta, mutta sanoisin kyllä teknisesti ei voida TAATA 98% toimivuutta, koska asiat ovat liian monimuotoisia. Tämä ei tarkoita että ei voi käytä niin että jollain toimii 99.99% ajasta nopeuksilla jolla on luvattu.

Voi toimia ON täysin eri asia kuin TAATA toimivuus.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 16:36

1718.1.2012 16:34

Tähän kommentoisin vielä sen verran, että yhteysnopeuksien hidastelussa on kyse PÄIVITTÄISESTÄ nopeuden hitaudesta. Useassa paikassa 15 megaisena markkinoitu mokkula toimii lähes 10-megaisena klo 0.00-07.00. Klo 17.00 - 21.00 mokkula taasen toimii 0,10-megaisena.

Ei mokkulan nopeusongelmissa ole kyse hetkellisistä esim. massatapahtumien yhteydessä tapahtuvasta nopeuden tippumisesta vaan jatkuvasta kapasiteetin yli myynnistä johtuvasta nopeuden tippumisesta. Edelleen, jos operaattorit velvoitetaan oikeasti kohtuulliseen nopeuden ilmoittamiseen ja siitä kiinni pitämiseen, operaattorit joutuvat joko myymään vähemmän kaistaa tai lisäämään kaistaa. Tämä on ainoa keinoa mokkulabisneksen vedätyksen kitkemiseksi.

1818.1.2012 16:38

@Yussef

Tuo ilmiö on sellainen joka tapahtuu kun runkoyhteydet ruuhkautuvat käyttäjämäärän kasvaessa. Se että tapahtuuko tuo runkoyhteyden ruuhkautuminen operaattorin verkossa vai muualla on sitten eri kysymys. Yleensä se tapahtuu operaattorin tai seuraavan operaattorista.

1918.1.2012 16:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
@Yussef

Tuo ilmiö on sellainen joka tapahtuu kun runkoyhteydet ruuhkautuvat käyttäjämäärän kasvaessa. Se että tapahtuuko tuo runkoyhteyden ruuhkautuminen operaattorin verkossa vai muualla on sitten eri kysymys. Yleensä se tapahtuu operaattorin tai seuraavan operaattorista.
Edelleen tämä johtuu siitä, että yhteyttä on myyty enemmän kuin operaattorilla on sitä tarjota.

2018.1.2012 16:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
@Yussef

Tuo ilmiö on sellainen joka tapahtuu kun runkoyhteydet ruuhkautuvat käyttäjämäärän kasvaessa. Se että tapahtuuko tuo runkoyhteyden ruuhkautuminen operaattorin verkossa vai muualla on sitten eri kysymys. Yleensä se tapahtuu operaattorin tai seuraavan operaattorista.
Edelleen tämä johtuu siitä, että yhteyttä on myyty enemmän kuin operaattorilla on sitä tarjota.
Tottakai, kaikki operaattorin myyvät AINA enemmän kaistaa asiakkaille kuin heillä on runkoyhteyksiä. Itsestään selvää, koska kyse on jaetusta kaistasta.

Jos operaattorin yhteydet ruuhkautuvat iltaisin, niin siitä kannattaa valittaa operaattorille. Jos riittävän monet valittavat ja sille saa julkisuutta niin kyllä ne jossain vaiheessa tekee asialle jotain. Mutta samat ongelmat on yleensä kaikilla operaatoreilla josain vaiheessa, jotkut hoitavat asiat paremmin kuin toiset, mutta se on normaalia yritystoiminnassa.

Muistakaan että te kuluttajat sen runkokaistan maksatte ja se näkyy suoraan Teidän yhteyksien hinnassa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 16:51

2118.1.2012 16:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
@Yussef

Tuo ilmiö on sellainen joka tapahtuu kun runkoyhteydet ruuhkautuvat käyttäjämäärän kasvaessa. Se että tapahtuuko tuo runkoyhteyden ruuhkautuminen operaattorin verkossa vai muualla on sitten eri kysymys. Yleensä se tapahtuu operaattorin tai seuraavan operaattorista.
Edelleen tämä johtuu siitä, että yhteyttä on myyty enemmän kuin operaattorilla on sitä tarjota.
Tottakai, kaikki operaattorin myyvät AINA enemmän kaistaa asiakkaille kuin heillä on runkoyhteyksiä. Itsestään selvää, koska kyse on jaetusta kaistasta.

Jos operaattorin yhteydet ruuhkautuvat iltaisin, niin siitä kannattaa valittaa operaattorille. Jos riittävän monet valittavat ja sille saa julkisuutta niin kyllä ne jossain vaiheessa tekee asialle jotain. Mutta samat ongelmat on yleensä kaikilla operaatoreilla josain vaiheessa, jotkut hoitavat asiat paremmin kuin toiset, mutta se on normaalia yritystoiminnassa.
Tämä ongelma on useimmilla mokkulayhteyksiä kauppaavilla operaattoreilla eikä ongelmaan ole tullut korjausta vaikka siitä valitetaan jatkuvasti sekä operaattoreille, että kuluttajaviranomaisille. Jos mainitsemasi tapa toimisi, tätäkään uutista ei olisi kirjoitettu. Markkinat ovat operaattoreiden hallussa.

Kuten sanoin, ainoa tapa korjata ongelma on vaatia operaattoreilta suurempaa tarkkuutta yhteysnopeuden määrittelyssä markkinointitarkoituksiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 16:51

2218.1.2012 16:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:


Kuten sanoin, ainoa tapa korjata ongelma on vaatia operaattoreilta suurempaa tarkkuutta yhteysnopeuden määrittelyssä markkinointitarkoituksiin.

Ei voi vaatia asiaa jota ei voida taata. On kaksi eri asiaa vaatia että verkko on riittävä ja vaatia taattua kaistaa. Nämä on kaksi eri asiaa.

Valtio voisi vaatia selvitystä että miksi operaattorit eivät pidä parempaa huolta kaistansa riittävyydestä. Mutta luulisin syyn olevan itsestään selvä, eli mobiili data-liikenne kasvaa nopeammin kuin saadaan rakennettua uutta verkkoa. Todennäköisiin syy suuri mobiili-laiteiden myynti viime vuosina.

Eli operaattori ei sano että emme ota lisää (maksavia) asiakkaita verkkomme, koska emme pysty rakentaamaan riittävän nopeasti lisäkapasiteettia. Joten asiat ruuhkautuu, ennenkuin operaattorit saavat asiat taas kuntoon.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 17:01

2318.1.2012 17:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Tottakai, kaikki operaattorin myyvät AINA enemmän kaistaa asiakkaille kuin heillä on runkoyhteyksiä. Itsestään selvää, koska kyse on jaetusta kaistasta.Niin että on itsestään selvää että 15 megaisena markkinoitu mokkula toimii "parhaimmillaan" 99% omasta käyttöajasta 0,1 megaisena :D :D

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

2418.1.2012 17:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:


Kuten sanoin, ainoa tapa korjata ongelma on vaatia operaattoreilta suurempaa tarkkuutta yhteysnopeuden määrittelyssä markkinointitarkoituksiin.

Ei voi vaatia asiaa jota ei voida taata. On kaksi eri asiaa vaatia että verkko on riittävä ja vaatia taattua kaistaa. Nämä on kaksi eri asiaa.

Valtio voisi vaatia selvitystä että miksi operaattorit eivät pidä parempaa huolta kaistansa riittävyydestä. Mutta luulisin syyn olevan itsestään selvä, eli mobiili data-liikenne kasvaa nopeammin kuin saadaan rakennettua uutta verkkoa. Todennäköisiin syy suuri mobiili-laiteiden myynti viime vuosina.
Siinäkin tapauksessa operaattorin tulisi myydä lisää liittymiä vasta sitten kun kaistaa on riittävästi. Ei pitseriassakaan uutta pitsaa myydä jos ei sitä pystytä valmistamaan.
Kysehän ei kuitenkaan ole tästä, koska verkkoa ei monin paikoin rakenneta lainkaan lisää.

2518.1.2012 17:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Niin että on itsestään selvää että 15 megaisena markkinoitu mokkula toimii "parhaimmillaan" 99% omasta käyttöajasta 0,1 megaisena :D :D

Hehe. No jaa, en ole puhunut mitään toimimattomista asioita. Tuossa olisi jo aihetta valittaa ja kunnolla. Ei taida auttaa?

Toisaalta miksi maksat 15M yhteydestä jos se on 0,1M. Pyydä hyvitystä tai vaihda liittymä halvempaa. Turha sitä on maksaa yhteydestä joka ei toimi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 17:06

2618.1.2012 17:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Niin että on itsestään selvää että 15 megaisena markkinoitu mokkula toimii "parhaimmillaan" 99% omasta käyttöajasta 0,1 megaisena :D :D

Hehe. No jaa, en ole puhunut mitään toimimattomista asioita. Tuossa olisi jo aihetta valittaa ja kunnolla. Ei taida auttaa?

Toisaalta miksi maksat 15M yhteydestä jos se on 0,1M. Pyydä hyvitystä tai vaihda liittymä halvempaa. Turha sitä on maksaa yhteydestä joka ei toimi.
Ei taida saada hyvitystä, mutta kai sitä on sentään yritetty?
Jos on määräaikainen sopimus niin siitäkään ei päässe helpolla eroon?

2718.1.2012 17:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:
Kysehän ei kuitenkaan ole tästä, koska verkkoa ei monin paikoin rakenneta lainkaan lisää.

Mistä tuon tiedät?

Kyllä minusta verkkoja rakennetaan koko ajan operaattoreilla. Mutta ne ovat helvetin hitaita asioissa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yussef:
Ei taida saada hyvitystä, mutta kai sitä on sentään yritetty?
Jos on määräaikainen sopimus niin siitäkään ei päässe helpolla eroon?
Näin voi olla, mutta jos yhteys ei vastaan lähellekään sopimusta, niin voi sen saada vaihdettua?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2012 @ 17:09

2818.1.2012 17:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Hehe. No jaa, en ole puhunut mitään toimimattomista asioita. Tuossa olisi jo aihetta valittaa ja kunnolla. Ei taida auttaa?

Toisaalta miksi maksat 15M yhteydestä jos se on 0,1M. Pyydä hyvitystä tai vaihda liittymä halvempaa. Turha sitä on maksaa yhteydestä joka ei toimi.

Ei minulla ole mokkulaa. Esimerkki otettu suoraan yussef:n kommentista. Monen mokkulankäyttö ajoittuu lähes yksinomaan ajanjaksolle klo 17-21 jolloin netti ei välttämättä toimi tuota nopeammin. Tämä on ihan tavallinen tilanne suomessa.

Isälläni esimerkiksi netti ei toimi ollenkaan mokkulalla klo 16-21 välillä. Tilanne ei ole poikkeva vaan ihan normaalia suomessa.
Lainaus:
Mutta luulisin syyn olevan itsestään selvä, eli mobiili data-liikenne kasvaa nopeammin kuin saadaan rakennettua uutta verkkoa. Todennäköisiin syy suuri mobiili-laiteiden myynti viime vuosina.

Eli operaattori ei sano että emme ota lisää (maksavia) asiakkaita verkkomme, koska emme pysty rakentaamaan riittävän nopeasti lisäkapasiteettia. Joten asiat ruuhkautuu, ennenkuin operaattorit saavat asiat taas kuntoon.

Syynä aggressiivinen mokkuloiden myynti. Kiinteitä yhteyksiä on tästä syystä irtisanottu valtavasti. Operaattorit ovat tietoisesti myyneet kapasiteettia mitä ei ole olemassakaan.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

2918.1.2012 17:35

Kuten jo mainitsin, niin tuo liittymän irtisanominen ruuhkaisuuden vuoksi on joko erittäin hankalaa, tai mahdotonta. Itse sain tosiaan sen 7 egen huiman hyvityksen yhdestä laskusta ja valittelut kaupan päälle. Suoraa kuitenkin myönsivät, että verkossa ei riitä kapasiteetti ja korjausta ei ole tulossa.

3019.1.2012 17:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:
Kuten jo mainitsin, niin tuo liittymän irtisanominen ruuhkaisuuden vuoksi on joko erittäin hankalaa, tai mahdotonta. Itse sain tosiaan sen 7 egen huiman hyvityksen yhdestä laskusta ja valittelut kaupan päälle. Suoraa kuitenkin myönsivät, että verkossa ei riitä kapasiteetti ja korjausta ei ole tulossa.
Niinkö? Sain irtisanottua omani ihan helposti ruuhkaisuuteen vedoten. Ei se ollut erittäin hankalaa tai mahdotonta.

Tietääkseni heillä se riittää syyksi.

3119.1.2012 17:39

Juu niin minäkin sain vanhempieni liittymän irtisanottua yhdellä puhelinsoitolla, mutta omaa liittymää ei voikkaan jostain kumman syystä irtisanoa niin helposti. Taitaa olla siitä kiinni, että kuka vastaa puhelimeen siellä toisessa päässä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto