AfterDawn: IT-alan uutiset

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 17.1.2012 16:06

Kotiosoitteesi voi paljastua deittipalveluun lisätystä kuvasta Verkosta löytyy nykyään läjäpäin erilaisia deittisivustoja, joissa ihmisille annetaan mahdollisuus tutustua toisiin ihmisiin anonyymisti. On kuitenkin hyvä muistaa, että sivustot eivät välttämättä huolehdi sinun yksityisyydestäsi kovin hyvin.
Nykyaikaisista kamerapuhelimista ja digikameroista löytyy GPS-siru, jonka avulla kuvan tietoihin saadaan merkittyä kuvauspaikan koordinaatit. Varsin kätevällä ominaisuudella on kuitenkin haittapuolensa, etenkin jos haluaa lisätä kuvia verkkoon paljastamatta tietoja itsestään. Mainittu probleema koskee erityisesti deittipalveluita, joissa esiinnytään yleensä nimimerkin takaa ja kynnys osoitetietojen paljastamiseen on korkea.

Deittipalveluilla onkin suuri vastuu huolehtia palveluun lisättyjen kuvien niin sanottujen EXIF-tietojen poistamisesta. Edellä mainitut GPS-koordinaatit tallennetaan juuri EXIF-tietoihin. Tavallinen nettideittaaja ei välttämättä edes tiedä tällaisten metatietojen olemassaolosta, joten hän ei myöskään voi poistaa niitä tietoisesti.

CU-Boulderin yliopiston tutkimushankkeen mukaan tutkituista 90 deittipalvelusta 21 jätti käyttäjiensä paikkatiedot kuviin. Tulos on hälyttävä, sillä nimettöminä esiintyvillä käyttäjillä ei ollut aavistustakaan, että heidän kotiosoite voi paljastua palvelun kautta (olettaen että he ovat ottaneet kuvan itsestään kotona geotaggausta tukevalla laitteella).

Testi suomalaisiin palveluihin


AfterDawn teki viikonloppuna pikatestin pariin suomalaisten suosimaan deittipalveluun. Tarkastelun kohteeksi otettiin Suomi24:n Treffit-palsta, e-kontakti.fi ja Neffit.fi. CU-Boulderin tutkimuksen mukaan Match.com poistaa lokaatiotiedot, joten jätimme sen testimme ulkopuolelle.

Lisäsimme edellä mainittuihin palveluihin HTC:n Desire Z:lla otetun kuvan, johon oli merkitty GPS-koordinaatit. Palvelut läpäisivät testimme, sillä EXIF-tiedot olivat pyyhkiytyneet. Tutkimme myös muiden käyttäjien kuvia, jolloin ylimääräisiä tietoja alkoi paljastua. Käytimme Firefoxiin asennettua EXIF Viewer 1.70 -lisäosaa tietojen selvittämiseen.

E-kontakti.fi:stä löysimme useita kuvia, joissa EXIF-tiedot olivat tallella. Kuvaukseen oli yleensä käytetty hieman vanhempaa puhelinta (tai kameraa), josta ei löydy mahdollisuutta tallentaa paikkatietoja kuviin. E-kontakti.fi:n kautta onnistuimme kuitenkin löytämään kaksi iPhone 4:lla ja iPhone 3GS:llä otettua kuvaa, joista löytyi kuvauspaikan koordinaatit (kuvat alla). Tietojen saaminen ei vaatinut edes rekisteröitymistä, vaan GPS-tietojen hankkiminen onnistui etusivun alareunassa olevan kuvanauhan kautta.

Sivusto toteaa tietoturvasta näin:
e-kontaktissa olet täysin anonyymi emmekä koskaan luovuta tietojasi, kuten nimeäsi tai yhteystietojasi ulkopuoliselle osapuolelle.


Sivuston ylläpitäjältä saamamme tiedon mukaan "kyseiset tiedot [EXIF] poistetaan kuvista, mutta joissakin tapauksissa ne ovat kuitenkin valitettavasti jääneet."

Myös Neffit.fi-palvelun kautta löysimme muutamia kuvia, joissa oli EXIF-tietoja. Emme kuitenkaan löytäneet mitään sellaista, mikä saattaisi olla uhaksi käyttäjän yksityisyydelle. Testimme perusteella Suomi24:ssa EXIF-tiedot on poistettu kuvista.

Mikäli kuvia haluaa lisätä verkkoon anonyymisti, niin suosittelemme poistamaan kuvien metatiedot siihen soveltuvalla apuohjelmalla (esim. Quick Fix) tai kuvanmuokkausohjelmalla (esim. Photoshopissa "Save for Web").Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
2 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
4 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto