Facebook-vuoto osoittautumassa ankaksi (PÄIVITETTY)

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 19.12.2011 14:10 Kommentteja (14)

Facebook-vuoto osoittautumassa ankaksi (PÄIVITETTY) Facebookin on eilisestä asti väitetty vuotavan käyttäjien yksityisesti lähettämiä viestejä kaikkien näkyville joko perinteiselle seinälle tai uudelle Timeline-näkymälle. Suuresta kohusta huolimatta vaikuttaisi siltä, että kyseessä olevat viestit eivät alunperinkään ole olleet yksityisiä.
Vuotaneiden viestien väitetään ajoittuvan erityisesti vuosille 2008 - 2009. Kohun taustalla lienee Facebookin nopea kehitys ja lukuisat uudet ominaisuudet. Väitettynä ajankohtana Suomessa Facebookin käyttö oli vielä alkutekijöissään eikä palvelua hahmotettu samanlaisena täysin julkisena foorumina, joksi Facebook on nykypäivänä muodostunut.

Esimerkiksi toisen käyttäjän "seinälle" lähetetyt viestit on saatettu kokea yksityiseksi, vaikka todellisuudessa seinäkirjoitukset ovat olleet julkisia kaikille, jotka kyseistä seinää pääsevät lukemaan.Myös tietotekniikka-alaa seuraava tietokirjailija Petteri Järvinen kommentoi kohua blogissaan. Järvinen ei sulje pois aidon bugin mahdollisuutta, mutta silti Järvisen mielestä kyseessä saattaa olla Facebookin yleisestä vaikeakäyttöisyydestä johtunut väärinkäsitys.

"Alkuvuosina mukana oli paljon kokemattomia käyttäjiä, jotka kirjoittivat vahingossa sähköpostiksi tarkoitettuja viestejä vastaanottajien julkiselle seinälle. Ja kun kaikesta on kulunut jo vuosia, ihmiset eivät voi muistaa, mitä tarkalleen tekivät. Erilaiset yksityisyysasetukset sotkevat asiaa entisestään.", Järvinen kirjoittaa blogissaan.

Varsinaisen ohjelmistovian epätodennäköisyyttä lisää se, että yksityisviestien vuodoista on raportoitu vain suomalaisessa mediassa, mikä viittaisi sosiaalisen median viraali-ilmiöön, johon myös media on tarttunut.

Lisäksi todisteiden saaminen viestin alkuperäisestä lähetystavasta on käytännössä mahdotonta. Facebook ei myöskään ole onnistunut löytämään erityistä ongelmaa, eikä yhtiön tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa yksityisviesti olisi vuotanut julki. Yhtiö kuitenkin tutkii suomalaiskäyttäjien raportteja.

"Otamme tiedot hyvin vakavasti. Facebookin tekninen henkilökunta on ottanut asian selvittämisen ykkösprioriteetikseen", Facebookin edustaja kommentoi Ylen mukaan.

Silti tämäkin kohu on taas hyvä tilaisuus tarkistaa oman profiilinsa yksityisyysasetukset. Lisäksi ennen Timeline-ominaisuuden käyttöä kannattaa tarkistaa omat viestinsä vuosien takaa, sillä vuosia sitten pienemmän kaveripiirin aikoina lähetettyjen viestien sisältö ei välttämättä enää sovi nykyisten Facebook-tuttavien katseltavaksi.

Päivitys 19.12.2011 21:00: Facebook vahvisti Helsingin Sanomille, että kaikki yhtiölle raportoidut "vuotaneet" viestit olivat alun alkujaan julkisia käyttäjien seinien välillä käytyjä keskusteluja.Päivitetty 19.12.2011 klo. 14:45: Lisätty Järvisen kommentti
Päivitety 19.12.2011 klo. 18:07: Lisätty Facebookin edustajan Ylelle antama kommentti

Tägit: Facebook
Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

119.12.2011 14:34
kelaaja
Vahvistamaton

Kyllä ainakin minun jotkut YV:t näkyin nyt timelinessä seinälläni.

219.12.2011 15:13
True123
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kelaaja:
Kyllä ainakin minun jotkut YV:t näkyin nyt timelinessä seinälläni.
Joo ihan varmasti näkyy.

319.12.2011 15:58
YSV
Vahvistamaton

Paskanmarjat! Lähettämiäni yksityisviestejä on myös ulkomaalaisten ystävieni seinällä. Se, ettei muualla ole asiasta uutisoitu, ei tarkoita, etteikö ongelmaa muualla olisi. Kuluttaja ei ole niin tyhmä kuin luulette.

419.12.2011 16:36

Jep. Ei ole ankka.


519.12.2011 16:40
inkogn
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti YSV:
Paskanmarjat! Lähettämiäni yksityisviestejä on myös ulkomaalaisten ystävieni seinällä. Se, ettei muualla ole asiasta uutisoitu, ei tarkoita, etteikö ongelmaa muualla olisi. Kuluttaja ei ole niin tyhmä kuin luulette.
Eli olet kirjoitellut viestejä wall-to-wall -viesteinä ja nyt ihmettlet kun ne onkin julkisia. Onnea sinne.

619.12.2011 19:33
kelaaja
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti True123:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kelaaja:
Kyllä ainakin minun jotkut YV:t näkyin nyt timelinessä seinälläni.
Joo ihan varmasti näkyy.
Kyllä näin nyt vain oli :) en kyllä usko että muut niitä näki..

719.12.2011 22:08

Äkkiseltään kun katsoin niin näyttää siltä, että näkyvissä on chat-viestit jotka ovat tulleet sen jälkeen kun jo itse poistunut koneelta, muttei ole kirjautunut ulos facesta. Ja nämähän viestit näyttävät myöhemmin sisäänkirjautuessa yksityisviesteiltä.

819.12.2011 22:08

tuplat

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.12.2011 @ 22:08

919.12.2011 22:29

Kaveri toimitti että hänen kaverillaan oli käynyt erityisen nolosti, kun heidän yksityisviestikeskustelunsa oli ilmaantunut seinälle. Jonkinlaiset seksiviestittelyt olivat kyseessä, ja nämä todellakin käytiin CHATISSA, eikä wall-to-wall keskusteluina.

Eli vaikka FB ei hommaa halua myöntää, niin jotain on mennyt vikaan ja huolella.

1020.12.2011 11:35

Aika hauska kysymys?

Teknisesti julkinen, mutta ihminen itse luuli sitä yksityiseksi.

Kumpi se sitten on, jos ihminen ei ymmärrä miten asia toimii.

Niin onko se käyttäjän vika vai onko se teknisen toteutuksen vika?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.12.2011 @ 11:39

1121.12.2011 01:27

1. Tabloid-lehtien tämän asian ympärille synnyttämä kohu on täysi ankka, joka on uskottava ainoastaan kandidaattia vuoden uutisankka -kisassa, vaikka näin loppuvuodesta esille nousikin. Ei puutu kuin että tähän ankkaan linkitettäisiin se, että Bon Jovin kuolema johtuu timelinen paljastuksista. 2. Haluaisin heittää aiheeseen liittyen AD:n lukijoille pienen haasteen.

AD:n lukijakunta on erittäin heterogeenistä ja joukosta löytyy - etenkin nykyään - ilahduttavan kirjava joukko erilaisia tyyppejä. Mukana on siis mm. kaikenlaisia janttereita aina teknisesti erittäin valveutuneista (ja usein avuliaista) kavereihin, jotka innokkaasti käyttävät tekniikkaa, mutta ovat avoimen sormi suussa vempeleiden kanssa (ja siksi usein kääntyvätkin asiaa paremmin hallitsevien puoleen mm. AD:n keskustelufoorumeilla).

Tämän alustuksen jälkeen nakkaisinkin pienen haasteen teknisesti edistyneimmille lukijoille: jos olette sitä mieltä, että yksityisviestejä on todella valunut aikajanalle, eikä kysesssä ole ainoastaan eri keskustelufoorumeiden mututietoon perustuvasta paniikista, niin todistakaa tämä. Tämähän on simppeli todistaa sillä, että kaivaa esiin vuotaneen viestin ja ottaa screenshotin viestistä sekä timelineltä että inboxista/chat-historiasta (henkilötiedot ja vaikka suurimman osan viestiä voi blurrata).

Yksityisviesti on siis sellainen, joka löytyy chat-historiasta ja/tai inboxista - jos viestiä ei ole siellä, on kyseessä seinäkirjoitus, joka - yllätys yllätys, näkyy seinällä.

Ja lopuksi todettakoon vielä, että kohu-uutisten väitteethän on tällä hetkellä täysin vailla vahvistusta:
- yksikään asiantuntijataho ei ole vahvistanut, että yksikään privaviesti olisi vuotanut julkisuuteen (asiantuntijat ovat todenneet, että VOI olla bugi, JOS viestejä on vuotanut)
- yksikään nettipalsta, blogi tms. ei ole myöskään vahvistanut vuotoa (koko paniikki vaikuttaa lähteneen Suomi24:n ja erään vauvalehden keskustelupalstoilta, joiden kirjoitteluun tabloid-lehdistö tarttui)
- on väitetty, että timeline pomppaisi kaikkien käyttöön väkisin 23.12., halusi käyttäjät sitä tai ei. Tämä on myös täysin perätön tieto vailla mitään todellisuuspohjaa tai vahvistusta, ja on niin ikään lähtenyt keskustelupalstojen "faktoihin" perustuvasta uutisoinnista, jossa yksittäinen käyttäjä on tulkinnut fb:n timelinestä antavaa infoa täysin väärin.

Ainahan on mahdollista, että taustalla on todellinen bugi. Tätä ei kuitenkaan ole edelleenkään vahvistettu fb:ntai kenekään ulkopuolisen taholta, vaikka kohun alkamisesta on jo pari vuorokautta. Mikäli todellinen ongelma olisi, olisi se varsin todennäköisesti vahvistettu jo muutenkin kuin toteamalla Iltalehden uutisessa, että Petteri Järvisen kavereillakin on esiintynyt vastaavia pelko- ja ahdistustiloja.

1221.12.2011 01:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Aika hauska kysymys?

Teknisesti julkinen, mutta ihminen itse luuli sitä yksityiseksi.

Kumpi se sitten on, jos ihminen ei ymmärrä miten asia toimii.

Niin onko se käyttäjän vika vai onko se teknisen toteutuksen vika?
Nyt ollaan asian ytimessä, tätä asiaa on oikeasti syytä pohtia ja helppoa vastausta ei ole. Tässä tapauksessahan FB on uudistanut itseään niin usein ja muuttanut radikaalisti tapaa, jolla viestintä tapahtuu, jolloin on hämärtynyt mikä on kahdenvälistä keskustelua ja mikä julkista.

Pitkään naamakirjaa käyttäneet varmasti muistavat, että 2008-2009 fb:ssä käytiin kahdenvälisiä keskusteluja seinältä seinälle ja viestiketjua oli helppo seurata wall-to-wall-toiminnolla (myös silloin, kun ei itse ollut keskustelussa mukana). Toiminnosta on fb:ssä nyt luovuttu ja tapa, jolla seiniä käytetään, muuttunut täysin. Timelinen aiheuttaman kohun perusteella voi todeta, että 2009 toteutettu muutos ja päätös luopua wall-to-wallista on ollut hyvä, sillä facebuukkaajat eivät selvästikään ole ymmärtäneet keskustelujen julkista luonnetta. Täysin ymmärrettävää, kun koko facebookin ajatus on vielä tuolloin ollut suhteellisen nuori (Suomessa).

1321.12.2011 03:46
Pelemane
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ankle:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Aika hauska kysymys?

Teknisesti julkinen, mutta ihminen itse luuli sitä yksityiseksi.

Kumpi se sitten on, jos ihminen ei ymmärrä miten asia toimii.

Niin onko se käyttäjän vika vai onko se teknisen toteutuksen vika?
Nyt ollaan asian ytimessä, tätä asiaa on oikeasti syytä pohtia ja helppoa vastausta ei ole. Tässä tapauksessahan FB on uudistanut itseään niin usein ja muuttanut radikaalisti tapaa, jolla viestintä tapahtuu, jolloin on hämärtynyt mikä on kahdenvälistä keskustelua ja mikä julkista.

Pitkään naamakirjaa käyttäneet varmasti muistavat, että 2008-2009 fb:ssä käytiin kahdenvälisiä keskusteluja seinältä seinälle ja viestiketjua oli helppo seurata wall-to-wall-toiminnolla (myös silloin, kun ei itse ollut keskustelussa mukana). Toiminnosta on fb:ssä nyt luovuttu ja tapa, jolla seiniä käytetään, muuttunut täysin. Timelinen aiheuttaman kohun perusteella voi todeta, että 2009 toteutettu muutos ja päätös luopua wall-to-wallista on ollut hyvä, sillä facebuukkaajat eivät selvästikään ole ymmärtäneet keskustelujen julkista luonnetta. Täysin ymmärrettävää, kun koko facebookin ajatus on vielä tuolloin ollut suhteellisen nuori (Suomessa).
Heh joo muistan kun 2008-2009 ihmiset oikeasti kirjoitteli viestejä toisten seinille vaikka ei ollut tarkoitus julkisesti asioista puhuakkaan. Ne kyllä pystyi jo silloin laittamaan silleen että vain itse ja se kenen seinälle kirjoittaa näkee ne ja olihan tuolloinkin jo yksityisviesti mahdollisuus. Chattia ei ihan aluksi muistaakseni edes ollut.

tl;dr
Ihmiset kirjoitti toistensa seinille koska eivät osanneet käyttää Facebookkia ja sekoittivat sen IRC-Galleriaan.

1421.12.2011 12:05

"Myös tietotekniikka-alaa seuraava tietokirjailija Petteri Järvinen"
Patteri saanut vihdoin alennuksen "Tietotekniikan asiantuntijasta" oikealle paikalleen!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ikivanhan konsolin myynti rajussa kasvussa – Nostalgiapelaaminen on nyt muodissa Ikivanhan konsolin myynti rajussa kasvussa – Nostalgiapelaaminen on nyt muodissa (14.11.2019 17:39)
Nintendo osui ehkä vahingossa kultasuoneen julkaisemalla alkuperäisestä NES-pelikonsolista modernisoidun minikonsolin, jossa toimivan emulaattorin päällä pystyi pelaamaan useita legendaarisia ....
Applen supertilaus tulee jo ensi vuonna – Yhdellä maksulla saat elokuvat, sarjat, musiikin ja uutiset Applen supertilaus tulee jo ensi vuonna – Yhdellä maksulla saat elokuvat, sarjat, musiikin ja uutiset (14.11.2019 17:14)
Apple aikoo julkaista jo ensi vuonna uuden palvelupaketin, jonka hankkimalla asiakas saa yhdellä kuukausimaksulla itselleen pääsyn Apple Music -suoratoistopalveluun, Apple News -uutispalveluun ....
1 kommentti
Motorola Razr-simpukkapuhelin on varustettu 6.2 tuuman taittuvalla näytöllä ja keskitason ominaisuuksilla Motorola Razr-simpukkapuhelin on varustettu 6.2 tuuman taittuvalla näytöllä ja keskitason ominaisuuksilla (14.11.2019 12:36)
Motorola Razrin julkaisua on odotettu jo hyvä tovi, mutta nyt yritys on viimeinkin esitellyt virallisesti taittuvalla näytöllä varustetun Razr-simpukkapuhelimen. Hintaa Razr -puhelimella on ....
Asensitko Fortniten Androidiin? Sinulla sattaa olla puhelimessasi uusi sovellus Asensitko Fortniten Androidiin? Sinulla sattaa olla puhelimessasi uusi sovellus (14.11.2019 06:21)
Huippusuosittua Fortnite-peliä kehittävä Epic Games on halunnut tietoisesti pysytellä kaukana Googlen Play-sovelluskaupasta. Valinta olisi tarkoittanut useimmille sovelluskehittäjille taloudellista ....
Disney räjäytti potin – Saavutti huikean tilaajamäärän vuorokaudessa Disney räjäytti potin – Saavutti huikean tilaajamäärän vuorokaudessa (14.11.2019 06:05)
Yhdysvalloissa ja muutamassa muussa keskeisessä markkinassa julkaistu Disney+-suoratoistopalvelu on kerännyt ensimmäisen päivän aikana runsaasti tilaajia. Lanseerauksen myötä palvelulla on ....

Uutisarkisto