AfterDawn: IT-alan uutiset

Ylen rahoitus ratkeamassa Yle-verolla

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 15.12.2011 10:20 Kommentteja (26)

Ylen rahoitus ratkeamassa Yle-verolla Yleisradion rahoitus hoidetaan todennäköisesti erillisellä Yle-verolla vuoden 2013 alusta alkaen, kertoo Yle sekä Helsingin Sanomat. Eduskuntaryhmien puheenjohtajien keskuudessa korvamerkittyyn veroon perustuva malli on saanut vankimman kannatuksen.
Veron suuruus määräytyisi ansio- ja pääomatulojen perusteella ja suuruus olisi 50 - 140 euroa. Yksin asuvien kannalta veromalli tulisi runsaan satasen nykyistä halvemmaksi, kun taas kahden työssäkäyvän aikuisen perheelle olisi tiedossa noin kolmenkympin korotus. Täysin tuloton ei maksaisi veroa.

Helsingin Sanomien mukaan veroon sisällytettävästä progressiivisuudesta on oltu eri mieltä, kun esimerkiksi perussuomalaiset vaativat maksua, joka rasittaisi voimakkaammin suurituloisia.

Ylen pitkään auki ollut tuleva rahoitusmalli on tarkoitus lyödä lukkoon vielä tämän päivän aikana, kun eduskuntaryhmät käsittelevät asiaa kokouksissaan. Lakivalmistelu voitaisiin aloittaa keväällä.

Nykyisenkaltainen tv-maksu olisi siis voimassa vielä ensi vuoden. Maksun suuruudeksi on päätetty 252 euroa kotitaloutta kohti.

Tägit: YLE
Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

115.12.2011 11:15

Näinhän tämän pitäisikin mennä. Jokaisen pitäisi maksaa yhteiskunnan hyväksi.Aivan kuten terveydenhuolto, poliisii, kirjastot jne.

215.12.2011 11:29

Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta

315.12.2011 12:08

Kompaan edellistä

415.12.2011 12:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juppier:
Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta
Juuri näin. Täysin samaa mieltä.

515.12.2011 12:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juppier:
Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta
... ja sitten telkkarista tulee BB:n tapaisia "laatuohjelmia".
Yle onneksi lähettää myös hieman laadukkaampaa, ei niin kaupallista ohjelmistoa.
Seuratkaapas joskus vaikka jotain Nelosen tai Maikkarin hankkimia "dokumentteja". Joko ne ovat julmetun vanhoja tyyliin "uusia ihmeellisiä keksintöjä: MP3 soitin" tai sitten kaikki jokapäiväisetkin asiat on tehty valtavan ihmeellisiksi ts. Jenkki skeidaa.

615.12.2011 12:59
TTyyZZ
Vahvistamaton

Ajatus siitä, että Yle keskittyisi vain tarpeellisiin perustoimintoihin on ok, pois turhat ohjelmat ylettömän kalliit urheilutapahtumat, ruotsinkielinen puoli samanlaiseksi kuin väestön määrä on suhteessa. Radiokanavia max. kaksi (toisessa sitten hoidettaisiin ruotsinkielinen osuus), nythän ruotsinkielisillä on kaksi kanavaa.

Vero on toisaalta ok, mutta vähemmän saavilla menee huonompaan. En tiedä on progressiota vielä tiedossa, mutta yleensä vähemmän saavilla se on tietysti suurempi. Henkilöillä, joilla tulot menevät todella alas jää tämäkin luultavimmin sosiaalipuolen maksettavaksi, niinhän tv-luvankin kanssa? Kuulostaa todella järkevältä.

Tämä ei ole todellakaan tasavero, vaan ainoastaan suurituloisempia suosivampi vero.

715.12.2011 13:21

Maksukanaviltahan se tieto ja esimerkiksi ohjelma-arkistot löytyvät.
BB-jengi saa ihan vapaasti ostaa laatuohjelmansa, muut voivat vaikkapa nauttia Teemasta ja Ylen asiaohjelmista. Kaupalliset radiokanavat soittolistoineen ja nk. uutisineen ovat täysin h.....sta. Jos ja kun maksu peritään korvamerkittynä verotuksen yhteydessä, on se sosiaalisesti tasapuolinen. Toisaalta tulee mieleen teiden kunnostukseen korvamerkitty väliaikainen ( nyt yli 50 v. ) autovero tai Veikkauksen rahojen kohdentaminen urheiluun.


Askoj

815.12.2011 14:06

EI!! voihan voi.
siis ei se toimi noinkaan ja sehän on varma homma.
Älkää pistäkö sitä veroihin. Oikeasti!!
EI KANNATA LAITTAA!

Suomalaisten ikuinen kirous alkaa.
Nyttenhän ne korottavat sitä koko ajan lisää ja lisää.
Ja se nousee kansalaisten tietämättä koko ajan.
Siis tämähän on niinkuin erittäin huono päätös.


- Sitä saa mitä ei osta -

915.12.2011 14:25

Lainaus:
Yle onneksi lähettää myös hieman laadukkaampaa, ei niin kaupallista ohjelmistoa.
Kai se on hyvä, että jollekkin kelpaa ne 10-30 vuotta vanhat englantilaiset puuro draamat.


1015.12.2011 14:29

Ja yle vois jätttää uusinnat vähemmälle. Aamulla tulevat uutiset ovat jo vanhoja illalla. ja mtv3 kin uusii samoja uutisia kokoajan, eikö kannattaisi nauhoittaa ja toistaa sitten samaa. :-)

1115.12.2011 15:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jotain:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juppier:
Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta
Juuri näin. Täysin samaa mieltä.
Itsekin olen samaa mieltä. Minusta se on niin väärin että itsekin joudun maksamaan ylelle vaikka en katso telkkaria laisinkaan. Varsinkin kun riittäisi vanhaan malliin että 1:n ja 2:n voisi olla ainuat kanavat mitä ylellä on. Nyt maksetaan ylimääräisestä paskasta tolkuttomia hintoja. Voisi ihan hyvin vapauttaa kaistaa maksullisille kanaville josta voisi tulla jotain järkevääkin.

Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

1215.12.2011 16:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jotain:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juppier:
Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta
Juuri näin. Täysin samaa mieltä.
Itsekin olen samaa mieltä. Minusta se on niin väärin että itsekin joudun maksamaan ylelle vaikka en katso telkkaria laisinkaan. Varsinkin kun riittäisi vanhaan malliin että 1:n ja 2:n voisi olla ainuat kanavat mitä ylellä on. Nyt maksetaan ylimääräisestä paskasta tolkuttomia hintoja. Voisi ihan hyvin vapauttaa kaistaa maksullisille kanaville josta voisi tulla jotain järkevääkin.
Tuntuu olevan rahamiehiä liikenteessä. Mahtaako porukalla olla mitään hajua vaikkapa parin " kunnollisen " kanavapaketin hinnoista? Eihän tuossa Ylemaksu tunnu missään ( varsinkaan esim. opiskelijalle ).

Askoj

1315.12.2011 16:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juppier:
Ylen pitäis ylläpitää vaan yhtä kanavaa sekä telkkarissa että radiossa. Niillä tulis uutiset ja hätäviestit, suoritettais lain asettamat pakotteet. Sen rahottaminen olis aika paljon halvempaa.

Kaikki muu ohjelma maksu-tv:n puolelle ja siitä saa sitten valita. Ei tarvi maksaa ruotsalaisesta shitistä jossei se kiinnosta
Sampe73 tykkää tästä

-All work and no internet makes sampe73 a dull boy-
Windows 7 64-bit Pro / Panosta kysymykseesi

1415.12.2011 17:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Näinhän tämän pitäisikin mennä. Jokaisen pitäisi maksaa yhteiskunnan hyväksi.Aivan kuten terveydenhuolto, poliisii, kirjastot jne.
YLE:n tuotanto ei ole kenellekkään välttämätön, mutta terveydenhuolto ja poliisi on. Helvetin typerää edes verrata tuollain.

Tämä on omasta mielestäni yhä väärin. En ole itse käyttänyt koskaan YLEn palveluita, en koskaan. En kuuntele radiota, en katsele televisiota, minulla ei ole edes digiboxia ja siltin minun pitäisi maksaa vähintään 50 euroa palveluista joita en edes käytä.

En kyllä ymmärrä miten tällainen voidaan päättää edes. Suurinosa kansastakin on "pakkoveloitusta" vastaan, ja aina tietty löytyy muutama puolustaja. Nämä puolustajat voivat tosin ostaa esim. kanavat maksukortilla sitten, ja sehän voisi maksaa helposti muutaman kympin vielä lisääkin. Nyt hän se on vain helppo ulista (niiden puolustajien) kun voi vähentää omia kuluja muiden piikkiin.

Mielestäni tästä ei voi edes käyttää mainintaa "yhteiskunnan hyväksi", koska YLEn palvelut eivät todellakaan ole tarvittavia kuten yllämainitut poliisi ja terveydenhuolto tai edes kirjasto. Maksan mielelläni veroissa poliisista, koska pysyy kaupunki siistinpänä, terveydenhuollostakin maksan monen tupakoijan ja alkoholistin turhanpäiväiset käynnit, mutta koska myös itse saatan jäädä jonkun rattijuopon alle niin olen valmis maksamaan tapaturman varalta. Tämä on minun mielipiteeni. Maksakoon ne YLEn palveluista ketkä niitä kokevat tarvitsevansa, mutta älkää nyt jumalauta kehittäkö siitä mitään koko-kansan-velvollisuutta kun se ei sellainen ole koskaan ollut, eikä koskaan tule olemaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.12.2011 @ 17:16

1515.12.2011 17:58

Kyllä sen YLE:n tuotanto on minusta osittain Suomelle välttämätön. En tarkoita YLE:n ohjelmaan vaan että VALTIO ylläpitää yhtä radio ja tv-kanavaa jossa voidaan viestittää tarvittaessa koko kansalle sen tarvitsemia tiedotuksia. YLE myös ylläpitää suomalaista radio ja tv-kulttuuria. En näe tätä nyt niin pahana asiana. Ongelma on enemmänkin YLE:n järjettömän laaja toiminta, eli sitä pitää supistaa siihen välttämättömään ja muuta maksulliseksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.12.2011 @ 17:59

1615.12.2011 18:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Näinhän tämän pitäisikin mennä. Jokaisen pitäisi maksaa yhteiskunnan hyväksi.Aivan kuten terveydenhuolto, poliisii, kirjastot jne.
Terveydenhuolto-vero, poliisi-vero, kirjasto-vero, ... Yle-vero ...

Julkiset palvelut rahoitetaan budjetista, paitsi Yle, ja ne joutuu sopeutumaan kulloiseenkin taloustilanteeseen, paitsi Yle, jonka ei tarvitse sopeutua, kun rahoitus on aina turvattu.

1715.12.2011 21:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti -K-:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Näinhän tämän pitäisikin mennä. Jokaisen pitäisi maksaa yhteiskunnan hyväksi.Aivan kuten terveydenhuolto, poliisii, kirjastot jne.
Terveydenhuolto-vero, poliisi-vero, kirjasto-vero, ... Yle-vero ...

Julkiset palvelut rahoitetaan budjetista, paitsi Yle, ja ne joutuu sopeutumaan kulloiseenkin taloustilanteeseen, paitsi Yle, jonka ei tarvitse sopeutua, kun rahoitus on aina turvattu.
Nimenomaan, terveyskeskuksia ajetaan alas, poliiseja entistä vähemmän, TV-maksu nousee taas. Ei sovi tuo viimeinen oikein tuohon lauseeseen, mutta noin se tulee menemään jatkossakin. Nostetaan joka vuosi ties millä perusteella.

Kun muutin viime kesänä opiskelupaikkakunnalleni niin eipä tulleet mukaan enää telkkari saatika digiboksi niin vähiin jääneen käytön vuoksi. Nyt joutuisin siis jatkossa maksamaan palvelusta mitä en edes käytä. Ei näin!!!

1815.12.2011 22:20

Mitä kukaan ikinä odottikaan niin yle-vero on pian totta oli sulla telluu tai ei.
Ei tässä jujuna ole kun vuotuinen korotus ja elätys hieman isommalla kauhalla,sen näkee jo kauas. Eipä voi olla yllätys..

1916.12.2011 0:34

Itsepä ihmettelen, että miten hitossa on mahdollista, että meidän taloudessa tullaan tulevaisuudessa maksamaan ylelle vielä aiempaa enemmän euroja? Olisi saanut kyllä mennä valtion budjetista rahoitettavaksi, niin olisi ylekin ehkä joskus joutunut supistamaan toimintaansa. Nythän ei sitten loppupeleissä muuttunut juuri mikään, paitsi että kaikki saatiin maksamaan ja monessa taloudessa maksut senkun nousee...

Käytännössä eduskunta sai nyt siirrettyä tämän pois harteiltaan, ratkaisematta oikeasti yhtään mitään. Kun rahoitus ei tule valtion budjetista, ei tulevaisuudessakaan tarvitse miettiä pitäisikö ylen menoja kenties tarkistaa. Mutta hei, onhan se tietty parempi vähentää hoitsuja ja poliiseja, kunhan kansanterveyttä hoidetaan ylen laatuohjelmilla. Hyi hel*etti!

2016.12.2011 7:55

Olisi kyllä pitänyt paremmin porrastaa nuo. Nythän suurinpiirtein jokainen vähänkään töitä tekevä joutuu maksamaan maksimin eli 140 e. Mielestäni tuota olisi voinut porrastaa niin että se oikeasti menisi tulojen mukaan, hyvin ansaitseva maksaisi enemmän jne. Vaan mikäs täällä toimisi.2116.12.2011 21:35

Mentiin metsään ja pahasti tämän veron kanssa. Ajatus siitä, että rahoitus hoidetaan verotuksen kautta ei ole täysin mieletön, tämä toteutus sen sijaan on. Kyseessähän on tasavero (no kaikkein pienituloisimmat, sikäli kun joku oikeasti tienaa alle 7600?, onko Suomessa edes mahdollista, on siitä vapautettu) tällainen verotusmalli suosii suurituloisia, jollekin Nallelle ei mitään merkitystä, opiskelijalle todella suuri. Tähän olisi tarvittu todella paljon suurempaa progressiota, jolloin Nalletuloiset maksaisivat esimerkiksi 10 000? vuodessa, ja vastaavasti normaalit 20 000?- 30 000? tienaavat esimerkiksi 50?. En osaa sanoa ovatko luvut missään suhteessa, heitto vain.

Yksinkertaisemmin ja reilummin tämä olisi toteutettu ottamalla tämä suoraan budjetista, ilman mitään henkilökohtaistamista. Tällöin yleinen veroaste olisi tietty hitusen noussut, mutta maksajiahan olisivat olleet pääosin he, kenellä varaa siihen on. Tämä olisi johtanut edellisessä kappaleessa kuvaamaani tilanteeseen, jossa YLE olisi (tosin piilossa) kustantanut Nallelle sen 10 000? ja eläkeläis-Erkille 34? vuodessa. Se olisi reilua se, mutta päättäjät ovat toista mieltä, kuuluvathan he näihin suurituloisimpiin, tasavero on heille huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto. Ei tunnu missään.

2219.12.2011 0:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Mentiin metsään ja pahasti tämän veron kanssa.

Päinvastoin, vihdoinkin saadaan tähän asiaan järkevä ratkaisu. On taas niin tyypillistä että juuri Afterdawnin sivuilla näitä valittajia riittää. Kun taas mennään esim. DVD Plazan foorumille niin siellä uudistus on pääosin otettu vastaan aivan järkevästi ja sivistyneesti:
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthrea...Yle-vero/page74
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.12.2011 @ 00:31

2319.12.2011 1:46

Työttömät tykkää ja työläiset ei. Meillä maksu NOUSEE 30? nykyisestä. Ei hyvä.
Perseelleen meni tuokin homma TAAS.

2419.12.2011 3:07

Mielestäni ihan siedettävä kompromissi, vaikken pidäkään uuden veronkeruun aiheuttamasta lisäbyrokratiasta (työnantajatkohan tuonkin muuten joutuvat pidättämään palkasta?) enkä maksun suuruudesta. Jonkin verran YLEn menoja olisi ollut syytä karsia, mm. TV- ja radiokanavien määrää hieman vähentää. Itse olisin tyytynyt budjettirahoitukseen, mutta senhän väitettiin vaarantavan YLEn riippumattomuuden budjetista vuosittain päättävistä poliitikoista.

Saman erottelyn veronkeruuseen voisi tietysti nyt laajentaa muihinkin aloihin: lisättäisiin vaikka aluksi poliisi-, koulutus-, terveydenhoito-, sossu-, hallinto- ja EU-verot, niin näkisipä ehkä helpommin, mihin meidän rahoja ohjataankaan. Vielä parempi tietysti, jos maksujen kohdennuksen voisi veronmaksaja ainakin osin itse päättää.

2522.12.2011 4:19

Työttömät, opiskelijat, sairaseläkeläiset ja kansaneläkeläisethän ovat vapautettu yle-verosta. Eli ne jotka ovat kuvitelleet, että kaikki maksavat väärin luultu.

Moni unohtaa, että yle-vero on sidottu indeksiin eli nousee joka ikinen vuosi 5-9%. 5 vuoden päästä yle-vero on noussut 25-50% ja 10 vuoden päästä 50-100%. Tasavero yrityksille ja työntekijöille.

Onneksi yle-veron voi kiertää helposti eri tavoilla niin ei tarvi maksaa mitään vaikka pitäisi maksaa. Yrittäjät voivat ottaa tulonsa pääomatuloina, koska niitä ei lasketa normaalituloihin joista yle-veroa kerätään. Lisäksi firmat voivat vähentää yle-veron verotuksessa.

Sitten ei ole mikään pakko asua Suomessa. Kaikki voivat lähteä minne haluavat tai jäädä. Itse nostan kytkintä 2013 ja jätän uppoavan laivan nimeltä Suomi pysyvästi taakseni. :)

Eli ne jotka ovat kuvitelleet, että kaikki maksavat joiden pitäisi maksaa väärin luultu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.12.2011 @ 04:21

2622.12.2011 9:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
Työttömät, opiskelijat, sairaseläkeläiset ja kansaneläkeläisethän ovat vapautettu yle-verosta. Eli ne jotka ovat kuvitelleet, että kaikki maksavat väärin luultu.

Moni unohtaa, että yle-vero on sidottu indeksiin eli nousee joka ikinen vuosi 5-9%. 5 vuoden päästä yle-vero on noussut 25-50% ja 10 vuoden päästä 50-100%. Tasavero yrityksille ja työntekijöille.

Onneksi yle-veron voi kiertää helposti eri tavoilla niin ei tarvi maksaa mitään vaikka pitäisi maksaa. Yrittäjät voivat ottaa tulonsa pääomatuloina, koska niitä ei lasketa normaalituloihin joista yle-veroa kerätään. Lisäksi firmat voivat vähentää yle-veron verotuksessa.

Sitten ei ole mikään pakko asua Suomessa. Kaikki voivat lähteä minne haluavat tai jäädä. Itse nostan kytkintä 2013 ja jätän uppoavan laivan nimeltä Suomi pysyvästi taakseni. :)

Eli ne jotka ovat kuvitelleet, että kaikki maksavat joiden pitäisi maksaa väärin luultu.
Melkoisen kovat kustannuspaineet sulla näyttää olevan. Ei se indeksi ihan tuota vauhtia ole noussut eikä tuskin nouse, mutta eihän tuo YLE:n indeksiautomaatti ihan perusteltu ole. Muuten kannatan lakia.

Askoj

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto