AfterDawn: IT-alan uutiset

Applea syytetään yhteistyöstä patenttipeikon kanssa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.12.2011 17:59 Kommentteja (9)

Applea syytetään yhteistyöstä patenttipeikon kanssa TechCrunch-sivuston raportin mukaan Apple on luovuttanut Digitude-nimiselle yritykselle ainakin kaksi patenttia, joita Digitude on käyttänyt haastaessaan oikeuteen suuren osan isoista mobiililaitevalmistajista.
Apple on muutoinkin osana oikeustaisteluista, mutta tähän asti yritys on käynyt oikeutta omalla nimellään ilman välikäsiä.

Digitudea pidetään yleisesti niin kutsuttuna patenttipeikkona, joka lähinnä ostaa patentteja ja lisensoi tekniikkaa muille yrityksille tai tarpeen vaatiessa haastaa muut oikeuteen, kunnes sopimus lisenssiehdoista syntyy.

TechCrunchin mukaan Digituden liiketoimintamalliin kuuluu yhteistyö tärkeiden patenttien omistajien kanssa. Rahallisten investointien sijaan yhtiö ottaa vastaan patentteja, joiden luovuttaja saa puolestaan oikeuden Digituden koko patenttisalkkuun.

Digitude tuli viimeksi julkisuuteen, kun se väitti runsas viiko sitten RIM:n, LG:n, Nokian, Motorolan, Samsungin, Sonyn ja Amazonin loukkaavan yhtiön patentteja. Vaikka listalta löytyvät kaikki suurimmat mobiililaitevalmistajat, Apple ei kuulu joukkoon.

Yhdysvaltain kauppakomissiolle ITC:lle jätetyssä haasteessa on mukana kaksi aiemmin Applen omistamaa patenttia, jotka ovat siirtyneet Digituden omistukseen Cliff Islands -nimisen yhtiön kautta, jolla ei kuitenkaan ole mitään muuta toimintaa. Digitude ilmoitti keväällä solmineensa patenttisopimuksen tarkemmin nimeämättömän yrityksen kanssa, joka on "yksi maailman suurimmista kuluttajaelektroniikkayhtiöistä". Lisätodisteita Applen ja Digituden läheisistä yhteyksistä antaa TechCrunchin löytämä ITC:n todistusaineistoksi listaama sopimuspaperi, jonka nimessä viitataan "Applen ja Digituden väliseen lisenssisopimukseen".

Apple tai Digitude eivät ole kommentoineet asiaa. TechCrunchin mukaan sopimuksen taustalla saattaa olla joko tilanne, jossa Digitude on ensin haastanut Applen, joka puolestaan on sopinut kiistan luovuttamalla Digitudelle patentteja. Toisaalta kyseessä saattaa olla Applen tietoinen yritys delegoida patenttitaistelunsa vähemmän tunnetuille yrityksille.

Electronic Frontier Foundation -järjestön patenttiasioihin erikoistunut asianajaja kuitenkin kommentoi tilannetta TechCrunchille. EFF:n mielestä tilanne olisi erittäin ikävä, jos Apple on tietoisesti ulkoistanut oikeustaistelunsa patenttipeikolle. EFF pitää epätodennäköisenä tilannetta, jossa Apple olisi ollut pakotettu luovuttamaan tärkeitä patentteja Digituden haltuun ilman muita vaihtoehtoja.

EFF:n mukaan patenttijärjestelmää väärinkäyttävät yritykset ovat muutoinkin suuri ongelma alalla, eikä niiden toimintaa pitäisi ainakaan tukea patentteja luovuttamalla. "Applella on kaikki oikeudet haastaa muut oikeuteen omistamiensa patenttien perusteella, mutta sen pitäisi itse hoitaa haasteet", EFF:sta kommentoidaan.

Tägit: Apple patentti
Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

114.12.2011 18:08

Patenttitrollit pitäisi kieltää lailla. Maailman turhimmat firmat maan päällä.

Ja kun puhutaan Applesta niin eipä tuo olisi kovin kummallista tuo yhteistyö patenttitrollin kanssa sillä onhan Apple itsekkin jo melkein patenttitrolli. :D


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

214.12.2011 18:29

Aika törkeää toimintaa Applelta

314.12.2011 18:59

Jotenkin tuntuu, ettei patenteilla ole nykyään niinkään arvoa tuotteen suojana kuin lyömäaseena kilpailijoita vastaan. Kilpailun pitäisi tapahtua jossain aivan muualla kuin oikeussalissa. Ehkä pahimmat esimerkit löytyvät juurikin näistä Applen tapauksista, joissa eri yhtiön tuotteille on haettu myyntikieltoa vähintäänkin epämääräisten tuotesuojien perusteella (liittyen mm. kosketusnäytöllisen laitteen ulkonäköön... eihän siinä edes ole juurikaan todellisia vaihtoehtoja miten sen voisi tehdä.)

Uusiksi koko patenttijärjestelmä, maailmanlaajuisesti. Se olisi paras ratkaisu. Taitaa vain olla helpommin sanottu kuin tehty.

414.12.2011 20:51

Tämä alemmaksi Apple tuskin pystyy vajoamaan.

515.12.2011 0:21

Ei kukaan olekkaan puolustamassa sokeasti applea täällä tänään? Olen yllättynyt. Mutta joo aika patentti trollausta Applella ollu ikuisuuden jo.


Rape is never funny. Unless its a clown.

615.12.2011 12:29

Rehellisyyden nimissä... eikos Nokia toiminut äskettäin vähän samalla tavalla, eli antoi joukon patentteja trollin haltuun?

En siitäkään huolimatta hyväksy toimintaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.12.2011 @ 12:30

715.12.2011 23:02

Oikein :D Juuri näin tekisin itsekin jos yhtä ison firman omistaisin. Selvästi linja on nyt se, että kun samsungia ja muita kopiokoneita ei saatu vastuuseen halutulla tavalla niin tehdään heidän elämästään helvettiä näiden "patenttipeikkojen" avulla :) Tässä ei tietääkseni ole kyllä mitään laitonta tapahtunut, mutta näinhän se menee että Apple ensin ja muut perässä. Tietty vasta jälkimmäisen jälkeen todetaan että asia on OK ! Hohoo

816.12.2011 0:47

Koko patenttikikkailu haisee, kaikilla yrityksillä. Tässä ole enää mitään järkeä. Haastetaan oikeuteen kun kilpailijan tuote muistuttaa liikaa omaa. Ostetaan yrityksiä pelkästään patenttisalkkujen takia. Laitetaan kostoksi vastahaasteet, ehkäpä jossain toisessa maassa. Maksetaan kilpailijoille rojalteja liian samanlaisista ominaisuuksista.

Niin se nyt vain on aina ollut, että parhaat ideat kopoidaan aikanaan. Mutta kun sen kopioinnin tekee hieman muunneltuna / paranneltuna, se on mielestäni ihan ok. Tämä osaltaan edesauttaa kehitystä, sekä kilpailua. Ja on kuluttajan kannalta ehdottoman hyvä asia. Tietty kaikki liian räikeä tulee kitkeä pois, mutta nykymaailmassa mennään kyllä pahasti yli.

916.12.2011 8:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:
Tässä ei tietääkseni ole kyllä mitään laitonta tapahtunut, mutta näinhän se menee että Apple ensin ja muut perässä.
Todellisuudessahan tästä on muodostumassa enemmän tai vähemän yleinen käytäntö, joten ei Apple (tässäkään) ensimmäinen ollut.

Esimerkki muutaman kuukauden takaa.


Ja nykyisen ulkoistamista painottavan talousnäkemyksen mukaistahan tämä tosiaan on, mutta moraalisesta oikeellisuudesta en sano mitään (positiivista).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto