AfterDawn: IT-alan uutiset

Spotify & muut artisteille: syyttäkää levy-yhtiötä pienistä tuloista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 24.11.2011 13:11 Kommentteja (19)

Spotify & muut artisteille: syyttäkää levy-yhtiötä pienistä tuloista Viime vuosina suoratoistoon ja kuukausimaksulliseen "kuuntele niin paljon kuin ehdit" periaatteeseen perustuvat musiikkipalvelut ovat saavuttaneet laajaa suosiota. Euroopassa suosituin palvelu on Spotify ja Amerikassa vaihtoehtoja on useita lisää. Suoratoistopalvelut ovat kuitenkin kohdanneet laajaa kritiikkiä, sillä niiden väitetään maksavan artistille huonosti.
Viime viikolla indie-levy-yhtiöitä edustava jakeluyhtiö ilmoitti poistavansa yli 200 asiakkaansa musiikin Spotifysta, sillä yhtiön mukaan suoratoisto kannibalisoi perinteistä musiikkimyyntiä.

Musiikkipalveluiden mukaan suuri osa kritiikistä on kuitenkin osoitettu väärään osoitteeseen. Amerikkalaisen musiikkipalvelun MOG:n toimitusjohtaja kertoi Fast Company -sivustolle, että yhtiö maksaa levy-yhtiöille tietyn prosenttimäärän asiakkaidensa kuukausittaisesta tilausmaksusta ja summa jaetaan levy-yhtiöille näiden artistien yhteenlaskettujen soittokertojen perusteella. Levy-yhtiöt taas jakavat rahan artisteilleen omien sopimustensa mukaisesti, eikä musiikkipalvelulla ole sananvaltaa tähän jakoon.
Jos artisti kokee saavansa liian pienen korvauksen suoratoistopalvelun soittokerroista, siitä kannattaa valittaa omalle levy-yhtiölleen, MOG:sta kommentoidaan.

Spotify puolestaan argumentoi, että tulojen mittaaminen soittokertojen perusteella on väärä tapa lähestyä asiaa nykyisessä bisnesmallissa. "Spofityn bisnesmalli ei perustu yksittäisiin soittokertoihin", yhtiöstä kerrotaan Wired-lehdelle. Spotifyn mukaan yhtiö on onnistunut käännyttämään miljoonat musiikinkuluttat pois laittomista lähteistä mainosrahoitteisen tai jopa kuukausimaksullisen laillisen musiikin pariin, mikä kasvattaa musiikkiteollisuuden liikevaihtoa.

Spotifyn oman ilmoituksen mukaan yhtiö on nykyään eurooppalaisille levy-yhtiöille toisiksi suurin tulonlähde digitaalisen musiikin osalta. Spotify kertoo tilittäneensä 150 miljoonan dollarin korvaukset oikeudenomistajille viimeisen kolmen vuoden aikana.

Suuri osa koko keskustelusta ja sormella osoittelusta johtuu musiikkiteollisuuden ja suoratoistopalveluiden sopimusten salaisuudesta. Kumpikaan osapuoli ei ole ollut halukas ilmoittamaan rojaltimaksujen ja sopimusten todellisia summia. Salailu on johtanut villeihin huhuihin, joiden mukaan esimerkiksi Lady Gaga ansaitsi miljoonalla Spotify-soitolla vain 167 dollaria. Laskelmien todenperäisyys kuitenkin kumottiin totaalisesti jälkikäteen.

Ongelmia kasvattaa isojen levy-yhtiöiden osaomistus esimerkiksi Spotifysta. Wired kertoo TechCrunchin tietoihin perustuen, että osaomistus oli ehtona pitkään neuvoteltujen lisenssisopimusten saamiseksi Yhdysvaltain markkinoilla. Wired nostaakin esiin aiheellisen kysymyksen. Miksi musiikkiteollisuus on valmis investoimaan suoratoistoon, jos se kerran on niin huono bisnesmalli?Koko musiikkiala erilaisine sopimuksineen, eri musiikkikauppoineen ja jopa eri medioineen on tällä hetkellä niin tiheä viidakko, että suoratoiston hyötyjen ja haittojen arviointi on lähes mahdotonta. Pieni avoimuus rojaltisopimuksien suhteen helpottaisi mielipiteen muodostamista Spotifyn kaltaisista palveluista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

124.11.2011 13:16

No niin ...muutkin sättivät jo mafiaa. Ja saattaapi olla totta samalla tavalla ituneskin toimii, 99 cent/kpl ja 60 cent levy-yhtiölle ja se loppu menee apllelle. Olikos mafia niin härski että ottaa koko 60 centin itelleen? Niin itunes 40 centtiä jakautuu 22 cent/kuluja ja loput voittoa. Tai näin ainakin oli tässä vielä muutamia vuosia sitten.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 13:18

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

224.11.2011 13:32

Lainaus:
Levy-yhtiöt taas jakavat rahan artisteilleen omien sopimustensa mukaisesti, eikä musiikkipalvelulla ole sananvaltaa tähän jakoon.

Ja artisti on allekirjoittanut ja siten hyväksynyt sopimuksen. En ymmärrä ongelmaa. Jos artistia pienet tulot vituttaa niin kannattaa seuraavaa sopimusta solmiessa miettiä tarkemmin.
Turha syyllistää levy-yhtiöitä, kukaan tuskin pakottanut artistia tekemään huonoa sopimusta.

las ballenas son el camino

324.11.2011 13:41

Jos artisti ei tee sopimusta, niin eipä saa mitään musiikkia myytyä, koska tuo mafia kontrolloi kaikkea aina musiikin teosta sen myyntiin. Ilman sopimusta et saa mitään. Jos teet sopimuksen mafia vie rahasi.

Artistit ovat ihan samassa paskassa kuin me kuluttajat noiden mafioiden kanssa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 14:10

424.11.2011 13:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jos artisti ei tee sopimusta, niin eipä saa mitään musiikkia myytyä, koska tuo MAFIA kontrolli kaikkea aina musiikin teosta sen myyntiin. Ilman sopimusta et saa mitään. Jos tee sopimuksen mafia vie rahasi.

Artistit ovat ihan samassa paskassa kuin me kuluttajat noiden mafioiden kanssa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Foliohattu

524.11.2011 13:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Turha syyllistää levy-yhtiöitä, kukaan tuskin pakottanut artistia tekemään huonoa sopimusta.

Ongelma vain on siinä, että monet hieman vanhemman sukupolven artistit ovat tehneet sopimuksia aikana, jolloin mitään nettijakelua ei ollut. Ja muutamat levy-yhtiöt ovat sitten väärinkäyttäneet oikeuksia nettijakelun alettua, jolloin artistilta on siis viety hänelle kuuluvat rahat
http://www.billboard.biz/bbbiz/industry...005144632.story

Ainoa keino tällaisten asioiden korjaamiseen olisivat lainsäädännölliset muutokset, mutta koska tekijänoikeusjärjestöt ovat monesti voimakkaasti kytköksissä levy-yhtiöihin, eivät tällaiset muutokset todennäköisesti pääse koskaan tapahtumaan.

624.11.2011 13:55

Lievää demonisointia ilmassa...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 13:57

724.11.2011 13:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Smanci:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jos artisti ei tee sopimusta, niin eipä saa mitään musiikkia myytyä, koska tuo MAFIA kontrolli kaikkea aina musiikin teosta sen myyntiin. Ilman sopimusta et saa mitään. Jos tee sopimuksen mafia vie rahasi.

Artistit ovat ihan samassa paskassa kuin me kuluttajat noiden mafioiden kanssa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Foliohattu

Jätetäänpä se foliohattu nyt sinne nurkkaan. Pari faktaa Suomesta
1.Teet levyn ja haluat sen julkaista perinteisessä fyysisessä muodossa, mikään levypaino ei suostu tekemään levyjäsi jos et ole rekisteröitynyt Teostoon
2.Radiokanavat eivät soita musiikkia jos se ei ole Teoston ja Gramexin listoilla
3.Sama koskee tv:tä ja musiikkivideoita

Jos siis et suostu luovuttamaan osaa tuoloistasi (muusiikko) näille syöpäläisille rajoittuu omien teostesi myynti omille kotisivuillesi ja kädestä käteen cd-r kauppaan. Näin siis tämän vuosituhannen Suomessa.

824.11.2011 15:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

Jätetäänpä se foliohattu nyt sinne nurkkaan. Pari faktaa Suomesta
1.Teet levyn ja haluat sen julkaista perinteisessä fyysisessä muodossa, mikään levypaino ei suostu tekemään levyjäsi jos et ole rekisteröitynyt Teostoon
2.Radiokanavat eivät soita musiikkia jos se ei ole Teoston ja Gramexin listoilla

Konkreettiset faktat tiskiin näistä!

Oman bändin tuotos prässätty, ei kuuluta teostoon tai mihinkään muuhunkaan, ja hyvin ne levyt sieltä tuli. Ainoastaan ilmotus gramexille määristä ja että olemme täysin itse tuottaneet ja kustantaneet koko setin ja that's it. Ilmoitus ei maksa mitään tai vaadi liittymistä ja lähettävät suoraan painoon tiedon tuosta ilmoituksesta. Black metal piireissä kartetaan näitä tekijänoikeusjuttuja kuin ruttoa, ja todella suuretkin erät tulevat painoista ilman mitään ilmoituksia tai liittymisiä järjestöihin.

Aikaisemman bändin aikaankaan ei kuuluttu teostoon/gramexiin
ja mm. ylex tuuttasi levyä eetteriin.

924.11.2011 15:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

Jätetäänpä se foliohattu nyt sinne nurkkaan. Pari faktaa Suomesta
1.Teet levyn ja haluat sen julkaista perinteisessä fyysisessä muodossa, mikään levypaino ei suostu tekemään levyjäsi jos et ole rekisteröitynyt Teostoon
2.Radiokanavat eivät soita musiikkia jos se ei ole Teoston ja Gramexin listoilla

Konkreettiset faktat tiskiin näistä!

Oman bändin tuotos prässätty, ei kuuluta teostoon tai mihinkään muuhunkaan, ja hyvin ne levyt sieltä tuli. Ainoastaan ilmotus gramexille määristä ja että olemme täysin itse tuottaneet ja kustantaneet koko setin ja that's it. Ilmoitus ei maksa mitään tai vaadi liittymistä ja lähettävät suoraan painoon tiedon tuosta ilmoituksesta. Black metal piireissä kartetaan näitä tekijänoikeusjuttuja kuin ruttoa, ja todella suuretkin erät tulevat painoista ilman mitään ilmoituksia tai liittymisiä järjestöihin.

Aikaisemman bändin aikaankaan ei kuuluttu teostoon/gramexiin
ja mm. ylex tuuttasi levyä eetteriin.
Gramexiin ei Suomessa edes tarvitse liittyä, sinne pitää maksaa kaikesta suomalaisesta musiikista. (ainakin, jos puhutaan radiosoitosta.)

Vähän tekijänoikeuslaista:

Lainaus:
Gramex-oikeuksien puolella on lainsäädännössä niin sanottu pakkolisenssi. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupallisessa tarkoituksessa julkaistujen äänitteiden osalta korvaus menee joka tapauksessa Suomessa Gramexin kautta, kuuluipa tuottaja tai muusikko Gramexiin tai ei. Tällä lainsäätäjä on suojannut ennen kaikkea käyttäjää. Esimerkiksi lähettäjäyhtiö voi saada näin luvat yhdestä paikasta ilman että heidän tarvitsee etsiä käsiinsä Gramexiin tai sen sisarjärjestöihin kuulumattomia muusikoita ja äänitteen tuottajia korvauksesta sopiakseen. Käytännössä kaupallisessa tarkoituksessa julkaistuilla äänitteillä esiintyvät taiteilijat tai niiden tuottajat kuuluvat Gramexiin tai sisarjärjestöihin.
Mikrobitin muutaman vuoden takaisen artikkelin nettijatkoista:

http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2006/07/omanettiradio/

Radiokanavat eivät soita musiikkia sen takia, että se ei ole suosittua, tekijänoikeusjärjestöihin kuulumisella tai kuulumattomuudella ei ole soittolistalle pääsyn kanssa mitään tekemistä. Korvaukset, kun ovat yhtä isot riippumatta siitä, pyöriikö radiossa Anna Abreu vai vasta uransa aloittanut paikallinen yhtye. Valitettavasti Suomessa on Yleisradion kanavia myöten soittolistapullamössö-käytäntö, eikä tulokkailla ole radioaalloille mitään asiaa, jos ei lasketa muutamaa paikallisradiota ja kourallista ohjelmia, jotka yrittävät taistella soittolistakäytäntöjä ja isoja levy-yhtiöitä vastaan.

Ylen tapauksessa järjestöihin kuulumisella ei ole merkitystä, koska he maksavat molempiin järjestöihin tietyn summan vuodessa riippumatta korvauksien alaisen musiikin määrästä. Raportit he tekevät molemmille järjestöille kaikesta, mitä soittavat, riippumatta siitä, kuuluuko artisti järjestöihin vai ei.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 15:37

Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

1024.11.2011 15:49

Tätähän on toitotettu jo pitkään: Artistit, syyttäkää levy-yhtiöitä! Sekä syyttäkää itseänne, typerien sopimusten tekemisestä!

E: Korjasin jokseenkin huvittavan kirjoitusvirheen. (Arstistit). :D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 18:27

1124.11.2011 16:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Tätähän on toitotettu jo pitkään: Arstistit, syyttäkää levy-yhtiöitä! Sekä syyttäkää itseänne, typerien sopimusten tekemisestä!
Lisäisin tähän ainakin Teoston ja Gramexin Suomessa. Syypää ei suinkaan ole pelkkä levy-yhtiö. Erään hyvinkin tunnetun kotimaisen yhtyeen laulaja-biisinkirjoittaja, (jonka nimeä en nyt mainitse), soitteli joskus Teostoon kyselläkseen, saisiko hän oman yhtyeensä biisit pois Spotifysta juurikin mitättömien korvauksien takia. Ei onnistunut, koska Spotify "artistien asiaa ajavat järjestöt" ovat tehneet sopimukset suoraan Spotifyn kanssa.

Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

1224.11.2011 16:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti T/D/F:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

Jätetäänpä se foliohattu nyt sinne nurkkaan. Pari faktaa Suomesta
1.Teet levyn ja haluat sen julkaista perinteisessä fyysisessä muodossa, mikään levypaino ei suostu tekemään levyjäsi jos et ole rekisteröitynyt Teostoon
2.Radiokanavat eivät soita musiikkia jos se ei ole Teoston ja Gramexin listoilla

Konkreettiset faktat tiskiin näistä!

Oman bändin tuotos prässätty, ei kuuluta teostoon tai mihinkään muuhunkaan, ja hyvin ne levyt sieltä tuli. Ainoastaan ilmotus gramexille määristä ja että olemme täysin itse tuottaneet ja kustantaneet koko setin ja that's it. Ilmoitus ei maksa mitään tai vaadi liittymistä ja lähettävät suoraan painoon tiedon tuosta ilmoituksesta. Black metal piireissä kartetaan näitä tekijänoikeusjuttuja kuin ruttoa, ja todella suuretkin erät tulevat painoista ilman mitään ilmoituksia tai liittymisiä järjestöihin.

Aikaisemman bändin aikaankaan ei kuuluttu teostoon/gramexiin
ja mm. ylex tuuttasi levyä eetteriin.
Gramexiin ei Suomessa edes tarvitse liittyä, sinne pitää maksaa kaikesta suomalaisesta musiikista. (ainakin, jos puhutaan radiosoitosta.)

Vähän tekijänoikeuslaista:

Lainaus:
Gramex-oikeuksien puolella on lainsäädännössä niin sanottu pakkolisenssi. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupallisessa tarkoituksessa julkaistujen äänitteiden osalta korvaus menee joka tapauksessa Suomessa Gramexin kautta, kuuluipa tuottaja tai muusikko Gramexiin tai ei. Tällä lainsäätäjä on suojannut ennen kaikkea käyttäjää. Esimerkiksi lähettäjäyhtiö voi saada näin luvat yhdestä paikasta ilman että heidän tarvitsee etsiä käsiinsä Gramexiin tai sen sisarjärjestöihin kuulumattomia muusikoita ja äänitteen tuottajia korvauksesta sopiakseen. Käytännössä kaupallisessa tarkoituksessa julkaistuilla äänitteillä esiintyvät taiteilijat tai niiden tuottajat kuuluvat Gramexiin tai sisarjärjestöihin.
Mikrobitin muutaman vuoden takaisen artikkelin nettijatkoista:

http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2006/07/omanettiradio/

Radiokanavat eivät soita musiikkia sen takia, että se ei ole suosittua, tekijänoikeusjärjestöihin kuulumisella tai kuulumattomuudella ei ole soittolistalle pääsyn kanssa mitään tekemistä. Korvaukset, kun ovat yhtä isot riippumatta siitä, pyöriikö radiossa Anna Abreu vai vasta uransa aloittanut paikallinen yhtye. Valitettavasti Suomessa on Yleisradion kanavia myöten soittolistapullamössö-käytäntö, eikä tulokkailla ole radioaalloille mitään asiaa, jos ei lasketa muutamaa paikallisradiota ja kourallista ohjelmia, jotka yrittävät taistella soittolistakäytäntöjä ja isoja levy-yhtiöitä vastaan.

Ylen tapauksessa järjestöihin kuulumisella ei ole merkitystä, koska he maksavat molempiin järjestöihin tietyn summan vuodessa riippumatta korvauksien alaisen musiikin määrästä. Raportit he tekevät molemmille järjestöille kaikesta, mitä soittavat, riippumatta siitä, kuuluuko artisti järjestöihin vai ei.
Tämäpä tyhjentää pöydän aika hyvin! tänks! o/

Radiosoitolla tarkoitinkin juuri näitä muutamia kourallisia ohjelmia jotka poikkeavat soittolistatuubasta.

Tänä päivänä kyllä artistit ovat allekirjoittamassa sitä ekaa sopparia pää kolmantena jalkana, ymmärtämättä välttämättä mitä allekirjoitetaan. Oman käsityksen mukaan nuo teoston jäsensysteemit ja muut on hieman samaa kuin työssäkäyvien palkasaajien etujärjestöt/-liitot. Liiton mukaiset sopimukset ja edut kuuluvat myös vaikkei kuuluisikaan liittoon, jäsenmaksun turvin kuitenkin on mahdollisuus liiton omiin jäsenetuihin, lakimiehiin jne. Liittoon kuulumattoman täytyy muuten hoitaa itse mahdolliset riitatilanteet ja selvitykset. Korjatkaa jos väärässä.

1324.11.2011 16:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti T/D/F:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

Jätetäänpä se foliohattu nyt sinne nurkkaan. Pari faktaa Suomesta
1.Teet levyn ja haluat sen julkaista perinteisessä fyysisessä muodossa, mikään levypaino ei suostu tekemään levyjäsi jos et ole rekisteröitynyt Teostoon
2.Radiokanavat eivät soita musiikkia jos se ei ole Teoston ja Gramexin listoilla

Konkreettiset faktat tiskiin näistä!

Oman bändin tuotos prässätty, ei kuuluta teostoon tai mihinkään muuhunkaan, ja hyvin ne levyt sieltä tuli. Ainoastaan ilmotus gramexille määristä ja että olemme täysin itse tuottaneet ja kustantaneet koko setin ja that's it. Ilmoitus ei maksa mitään tai vaadi liittymistä ja lähettävät suoraan painoon tiedon tuosta ilmoituksesta. Black metal piireissä kartetaan näitä tekijänoikeusjuttuja kuin ruttoa, ja todella suuretkin erät tulevat painoista ilman mitään ilmoituksia tai liittymisiä järjestöihin.

Aikaisemman bändin aikaankaan ei kuuluttu teostoon/gramexiin
ja mm. ylex tuuttasi levyä eetteriin.
Gramexiin ei Suomessa edes tarvitse liittyä, sinne pitää maksaa kaikesta suomalaisesta musiikista. (ainakin, jos puhutaan radiosoitosta.)

Vähän tekijänoikeuslaista:

Lainaus:
Gramex-oikeuksien puolella on lainsäädännössä niin sanottu pakkolisenssi. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupallisessa tarkoituksessa julkaistujen äänitteiden osalta korvaus menee joka tapauksessa Suomessa Gramexin kautta, kuuluipa tuottaja tai muusikko Gramexiin tai ei. Tällä lainsäätäjä on suojannut ennen kaikkea käyttäjää. Esimerkiksi lähettäjäyhtiö voi saada näin luvat yhdestä paikasta ilman että heidän tarvitsee etsiä käsiinsä Gramexiin tai sen sisarjärjestöihin kuulumattomia muusikoita ja äänitteen tuottajia korvauksesta sopiakseen. Käytännössä kaupallisessa tarkoituksessa julkaistuilla äänitteillä esiintyvät taiteilijat tai niiden tuottajat kuuluvat Gramexiin tai sisarjärjestöihin.
Mikrobitin muutaman vuoden takaisen artikkelin nettijatkoista:

http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2006/07/omanettiradio/

Radiokanavat eivät soita musiikkia sen takia, että se ei ole suosittua, tekijänoikeusjärjestöihin kuulumisella tai kuulumattomuudella ei ole soittolistalle pääsyn kanssa mitään tekemistä. Korvaukset, kun ovat yhtä isot riippumatta siitä, pyöriikö radiossa Anna Abreu vai vasta uransa aloittanut paikallinen yhtye. Valitettavasti Suomessa on Yleisradion kanavia myöten soittolistapullamössö-käytäntö, eikä tulokkailla ole radioaalloille mitään asiaa, jos ei lasketa muutamaa paikallisradiota ja kourallista ohjelmia, jotka yrittävät taistella soittolistakäytäntöjä ja isoja levy-yhtiöitä vastaan.

Ylen tapauksessa järjestöihin kuulumisella ei ole merkitystä, koska he maksavat molempiin järjestöihin tietyn summan vuodessa riippumatta korvauksien alaisen musiikin määrästä. Raportit he tekevät molemmille järjestöille kaikesta, mitä soittavat, riippumatta siitä, kuuluuko artisti järjestöihin vai ei.
Tämäpä tyhjentää pöydän aika hyvin! tänks! o/

Radiosoitolla tarkoitinkin juuri näitä muutamia kourallisia ohjelmia jotka poikkeavat soittolistatuubasta.

Tänä päivänä kyllä artistit ovat allekirjoittamassa sitä ekaa sopparia pää kolmantena jalkana, ymmärtämättä välttämättä mitä allekirjoitetaan. Oman käsityksen mukaan nuo teoston jäsensysteemit ja muut on hieman samaa kuin työssäkäyvien palkasaajien etujärjestöt/-liitot. Liiton mukaiset sopimukset ja edut kuuluvat myös vaikkei kuuluisikaan liittoon, jäsenmaksun turvin kuitenkin on mahdollisuus liiton omiin jäsenetuihin, lakimiehiin jne. Liittoon kuulumattoman täytyy muuten hoitaa itse mahdolliset riitatilanteet ja selvitykset. Korjatkaa jos väärässä.
Juurikin näin. Hyvässä ja pahassa.

Esimerkiksi radiosoiton kannalta Teosto ja Gramex ovat vain rajoitteita. Yksi vahva peruste on jo se, että korvaukset on täysin riippumattomia soitetun musiikin suosiosta. Toisin sanoen, Anna Abreun, Nightwishin ja omalla levy-yhtiöllä toimivan indieartistin soittaminen on radioasemalle saman hintaista. Amerikkalainen musiikki on halvempaa, koska siitä ei makseta Gramexeja. Ikävä kyllä järjestöitä ei tunnu vähääkään kiinnostavan aloittelevat artistit tai heidän edut. Pikemminkin suuntaus on täysin päinvastainen esimerkiksi nyt syksyllä tapahtuneen muutoksen myötä.

Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

1424.11.2011 16:41

Kyllä pitää omakustantajankin maksaa Suomessa Teostolle, jos haluaa levyjä painaa isomman erän, vaikka ei teostoon kuuluisikaan. Ja kyllä tuossa hommassa on mafian piirteitä ja reilu peli kuluttajia kohtaan on unohdettu jo aikapäiviä (esimerkkinä ns. "kasettimaksu"). Lisäksi sakoilla kiristäminen on tietääkseni Suomessa laitonta kaikille muille.

Koko ala vaatisi uudistuksia ja tässä päivässä eläviä johtajia. Nykyisellään levy-yhtiöt ja teosto kumppaneineen syövät paitsi omaa leipäänsä mutta myös artistien ansioita.

Tuo sopimuksien tekeminen on vähän niin ja näin. Artistilla ei vain ole vaihtoehtoja, jos haluaa alalla elää. Jos sopimus ei miellytä, yhtiö alkaa etsiä uutta vastaavaa bändiä, mitä Suomessa riittää...


1524.11.2011 17:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti T/D/F:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Tätähän on toitotettu jo pitkään: Arstistit, syyttäkää levy-yhtiöitä! Sekä syyttäkää itseänne, typerien sopimusten tekemisestä!
Lisäisin tähän ainakin Teoston ja Gramexin Suomessa. Syypää ei suinkaan ole pelkkä levy-yhtiö. Erään hyvinkin tunnetun kotimaisen yhtyeen laulaja-biisinkirjoittaja, (jonka nimeä en nyt mainitse), soitteli joskus Teostoon kyselläkseen, saisiko hän oman yhtyeensä biisit pois Spotifysta juurikin mitättömien korvauksien takia. Ei onnistunut, koska Spotify "artistien asiaa ajavat järjestöt" ovat tehneet sopimukset suoraan Spotifyn kanssa.

Mainitaan nyt vielä nimeltäkin eli Jussi Hakulinen, koska hän itse myös omalla nimellään median eteen asian tiimoilta tuli: Iltalehti
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2011 @ 17:26

1624.11.2011 20:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anestic:
Kyllä pitää omakustantajankin maksaa Suomessa Teostolle, jos haluaa levyjä painaa isomman erän, vaikka ei teostoon kuuluisikaan. Ja kyllä tuossa hommassa on mafian piirteitä ja reilu peli kuluttajia kohtaan on unohdettu jo aikapäiviä (esimerkkinä ns. "kasettimaksu"). Lisäksi sakoilla kiristäminen on tietääkseni Suomessa laitonta kaikille muille.

Koko ala vaatisi uudistuksia ja tässä päivässä eläviä johtajia. Nykyisellään levy-yhtiöt ja teosto kumppaneineen syövät paitsi omaa leipäänsä mutta myös artistien ansioita.

Tuo sopimuksien tekeminen on vähän niin ja näin. Artistilla ei vain ole vaihtoehtoja, jos haluaa alalla elää. Jos sopimus ei miellytä, yhtiö alkaa etsiä uutta vastaavaa bändiä, mitä Suomessa riittää...
http://www.teosto.fi/fi/oma_musiikki.html

Jos kaikki kriteerit täyttyvät ei tarvitse muuta kuin tuon gramex/NBC ilmoituksen painoon. Homma sitten tietty kääntyy toisin päin jos tekee uusinta painoksen, tai esimerkiksi painomäärä ylittää tuon 1000kpl niin sitten maksetaan. Hieman nihkeältä ja arvelluttavalta tuo tuntui kun täyttelin lomakkeita pieni pelko persiissä että tuleekohan tästä kohta jotain mätkyjä. Mutta ilman ihmeempää säätämistä selvittiin ja levyt saatiin.

1725.11.2011 00:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:

http://www.teosto.fi/fi/oma_musiikki.html

Jos kaikki kriteerit täyttyvät ei tarvitse muuta kuin tuon gramex/NBC ilmoituksen painoon. Homma sitten tietty kääntyy toisin päin jos tekee uusinta painoksen, tai esimerkiksi painomäärä ylittää tuon 1000kpl niin sitten maksetaan. Hieman nihkeältä ja arvelluttavalta tuo tuntui kun täyttelin lomakkeita pieni pelko persiissä että tuleekohan tästä kohta jotain mätkyjä. Mutta ilman ihmeempää säätämistä selvittiin ja levyt saatiin.

Eli toisisanoen "harrastelijamainen" toiminta sallitaan, mutta jos joku erehtyy yrittämään samaa siten että saisi siitä elannon itselleen niin luulot otetaan pois.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

1825.11.2011 06:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:

http://www.teosto.fi/fi/oma_musiikki.html

Jos kaikki kriteerit täyttyvät ei tarvitse muuta kuin tuon gramex/NBC ilmoituksen painoon. Homma sitten tietty kääntyy toisin päin jos tekee uusinta painoksen, tai esimerkiksi painomäärä ylittää tuon 1000kpl niin sitten maksetaan. Hieman nihkeältä ja arvelluttavalta tuo tuntui kun täyttelin lomakkeita pieni pelko persiissä että tuleekohan tästä kohta jotain mätkyjä. Mutta ilman ihmeempää säätämistä selvittiin ja levyt saatiin.

Eli toisisanoen "harrastelijamainen" toiminta sallitaan, mutta jos joku erehtyy yrittämään samaa siten että saisi siitä elannon itselleen niin luulot otetaan pois.


Näinhän minä tuossa aiemmin sanoin, samoin tuolla alle 1000 levyn painoksellakin pitää erikseen anoa lupa olla maksamatta.

1925.11.2011 12:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti smuxxx:

http://www.teosto.fi/fi/oma_musiikki.html

Jos kaikki kriteerit täyttyvät ei tarvitse muuta kuin tuon gramex/NBC ilmoituksen painoon. Homma sitten tietty kääntyy toisin päin jos tekee uusinta painoksen, tai esimerkiksi painomäärä ylittää tuon 1000kpl niin sitten maksetaan. Hieman nihkeältä ja arvelluttavalta tuo tuntui kun täyttelin lomakkeita pieni pelko persiissä että tuleekohan tästä kohta jotain mätkyjä. Mutta ilman ihmeempää säätämistä selvittiin ja levyt saatiin.

Eli toisisanoen "harrastelijamainen" toiminta sallitaan, mutta jos joku erehtyy yrittämään samaa siten että saisi siitä elannon itselleen niin luulot otetaan pois.


Näinhän minä tuossa aiemmin sanoin, samoin tuolla alle 1000 levyn painoksellakin pitää erikseen anoa lupa olla maksamatta.
Niinpä. Että se siitä "ammattijärjestöstä". "normaalisti perittävistä tallennuskorvauksista" Mistä ihmeen tallennuskorvauksista? Painoon pitää silti maksaa. Minun oikeustajuun ei mahdu se, että jos haluan tehdä musiikkia, painaa siitä halukkaille fyysiset kopiot, mutta levyä saa silti jakaa netissä mielin määrin, niin pitäisi silti Teostolle maksaa siitä ilosta. Vaikka en haluaisi tässä vaiheessa olla missään tekemisissä heidän kanssaan. Ei millään muulla alalla ole tällaista sekoilua...

Ja sittenhän pitää vielä erikseen liittyä teostoon, jos haluaa käyttää heidän palveluitaan. Ajatelkaa jos esim PAM toimisi samoin. Ensin pitäisi maksaa niille, että saa mennä töihin. Sitten pitäisi maksaa lisää, että saisi järjestön tuen ja edut käyttöönsä.

Ja sitten vielä se, että jos haluan antaa omaa tekemää musiikkia esim. elokuvan tai dokumentin käyttöön, pitää siitäkin pyytää teostolta lupa, vaikka koko biisiä ei olisi koskaan painettu tai julkaistu ennen, enkä kuuluisi teostoon.

Ja omaa kokemusta nämä...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto