AfterDawn: IT-alan uutiset

Venäjä rajoittaa 4G-verkon rakentamista Suomessa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 22.11.2011 13:29 Kommentteja (12)

Venäjä rajoittaa 4G-verkon rakentamista Suomessa Suomessa on ollut jo pitkään käynnissä hanke, jonka tarkoituksena on valjastaa aiemmin analogisiin televisiolähetyksiin käytetty 800 megahertsin taajuusalue neljännen sukupolven matkaviestin- ja laajakaistaverkkojen käyttöön. Ongelmana on ollut Venäjä, jonka armeija käyttää samaa taajuusaluetta.
Suomi ja Venäjä saivat sovittua taajuusalueen käytöstä elokuussa, minkä perusteella Suomi saattoi nopeuttaa 4G-verkon rakentamista. Talouselämän maanantaisen uutisen mukaan sopimukseen kuitenkin kuului paikoin noin 100 kilometriä leveä (Suomen ja Venäjän rajasta mitattu) puskurivyöhyke, johon 800 MHz:n 4G-verkkoa ei saa rakentaa.

Puskurivyöhyke ei ole kauttaaltaan 100 kilometriä leveä, vaan joissain tapauksissa tukiasemia saa rakentaa 12 - 20 kilometrin päähän rajasta.

Käyttäjien kannalta asialla ei ole todennäköisesti suurta merkitystä, sillä puskurivyöhykkeellä voidaan käyttää muita taajuusalueita, jotka eivät häiritse Venäjää. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi 1 800 MHz:n tai 2 600 MHz:n alueet.

Alemman taajuusalueen etuna on se, että verkkojen rakentamiskustannukset jäävät mataliksi, koska tukiasemien välinen matka voi olla pidempi kuin korkeammilla taajuuksilla. 4G-verkon taajuushuutokauppa alkaa näillä näkymin vuonna 2013.


Tägit: LTE 4G
Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

122.11.2011 14:57

Ja taas pokkuroidaan venäjän suuntaan...hittoako se niille kuuluu mitä me käytetään vai pelkääkö ne että suomalaiset laukaisisi ohjuksen iraniin...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2011 @ 14:57

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

222.11.2011 14:57

Taasko venäläiset vaativat meiltä puskurivyöhykettä? Muuten joudumme kybersotaan? :D

322.11.2011 15:59

Tässä vielä nopia kysymys: Miten eri taajuudet eroaa toisistaan, jos alemmalla taajuudella on parempi kantama? Eli miten ne eroaa fyysisesti?

422.11.2011 16:13

Kysymys niille joiden mielestä tässä aivan turhaan pokkuroidaan venäjää... miten asia olisi pitänyt ratkaista kun venäjällä on jo käytössä oleva järjestelmä joka käyttää tuota 800mhz:n taajuutta, ja radioaallot kun eivät osaa pysähtyä rajalinjalle niin olisi ollut aivan selvää että rajan läheisyyteen asetettu linkki olisi häirinnyt venäjän puolella käytössä olevaa järjestelmää.
Eli olisiko meidän nyt sitten isomman oikeudella pitänyt vaatia venäjää purkamaan heillä käytössä oleva järjestelmä, koska me haluamme alkaa käyttämään samaa taajuutta meillä suunnitelmissa olevaa uutta verkkoa varten?

En tosiaankaan ymmärrä miksi tästä asiasta pitää jonkinlaista raja-riitaa yrittää vääntää, venäjä nyt vaan on kerennyt tuon taajuuden ottaa käyttöön ennen meitä ja sillä selvä, kyllä se on uuden järjestelmän suunnittelijan asia ottaa huomioon onko taajuus jo varattu vaiko vapaana.

522.11.2011 16:36

Tulispas tänne Itä-Suomeen tiheämpi verkko. Tosin miksi kielletynalueen keskikohta ei mene rajan päällä vaan Suomen puolella?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2011 @ 16:42

622.11.2011 17:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Kysymys niille joiden mielestä tässä aivan turhaan pokkuroidaan venäjää... miten asia olisi pitänyt ratkaista kun venäjällä on jo käytössä oleva järjestelmä joka käyttää tuota 800mhz:n taajuutta, ja radioaallot kun eivät osaa pysähtyä rajalinjalle niin olisi ollut aivan selvää että rajan läheisyyteen asetettu linkki olisi häirinnyt venäjän puolella käytössä olevaa järjestelmää.
Eli olisiko meidän nyt sitten isomman oikeudella pitänyt vaatia venäjää purkamaan heillä käytössä oleva järjestelmä, koska me haluamme alkaa käyttämään samaa taajuutta meillä suunnitelmissa olevaa uutta verkkoa varten?

En tosiaankaan ymmärrä miksi tästä asiasta pitää jonkinlaista raja-riitaa yrittää vääntää, venäjä nyt vaan on kerennyt tuon taajuuden ottaa käyttöön ennen meitä ja sillä selvä, kyllä se on uuden järjestelmän suunnittelijan asia ottaa huomioon onko taajuus jo varattu vaiko vapaana.
Olla laittamatta koko verkkoa tai kehitellä sitten vaikka 6G
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2011 @ 17:46

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

722.11.2011 17:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti joonas151:
Tässä vielä nopia kysymys: Miten eri taajuudet eroaa toisistaan, jos alemmalla taajuudella on parempi kantama? Eli miten ne eroaa fyysisesti?
Ja lueppas vaikka nuo:
http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%...en_s%C3%A4teily
http://fi.wikipedia.org/wiki/Radioaallot

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

823.11.2011 1:50

Siinä vaiheessa kun joka suomalaisella on käytössä 4G, on venäjällä vain armeijalla moiset yhteydet.


YARR!

923.11.2011 17:17

Eikö tämän voisi nähdä kuitenkin siten, että kaksi valtiota onnistuivat keskenään sopimaan taajuusaluiden käyttöä jaetaan? Voihan toki ajatella niinkin, että vastavuoroisesti turvataan 4G-verkkojen toimivuus Suomessa, kun Venäjän käyttämät taajuudet eivät häiritse verkkoa rajan tällä puolella.
Totta on, että nyt operaattoreille tulee enemmän kustannuksia tiheämmän tukiasemaverkon muodossa, mutta noinkohan sitä Itä-Suomea muutoinkaan olisi aivan katveettomaksi rakennettu...?

Otsikko on kyllä muotoiltu siten, että saadaan varmasti klikkauksia. Toivottavasti toimitus ei ihannoi "keltaisen lehdistön" sanallista antia.

1025.11.2011 16:11

Onko aikoinaan TV:kin kyseinen kaista jätetty käyttämättä 100km itä-kaistalla?

Pitäkööt Venäjä 800 MHz:n militaari-elektroniikkansa poissa Suomen rajoilta 100km päässä...

1125.11.2011 17:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Onko aikoinaan TV:kin kyseinen kaista jätetty käyttämättä 100km itä-kaistalla?

Pitäkööt Venäjä 800 MHz:n militaari-elektroniikkansa poissa Suomen rajoilta 100km päässä...
Olisikin näin. Miksi Suomen pitää noudattaa tällaista rajaa jos Venäjän ei?

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

1210.12.2011 2:59

Rusakot saisivat nyt vain maksaa omia laskujaan, kun häirittiin oikein urakalla.
Aikoinaan esim RadioFreeEuropen lähetyksiä häirittiin jatkuvasti, tuli yhtä kohinaa ja vaikka mitä,meidänkin harjoituksissa ja aina tiesi että rusakot olivat myös heränneet., samalla me olisimme voineet vaatia heiltä sitä silloin. Tiesin, että he käyttivät ainakin 2000kW tehoilla häirintälaitteissa. Jos tuohon piirretty raja, niin pysyvätköön omalla puolellaan, etteivät joudu "koulukiisatuiksi".
Ministerillä on nyt pallo, sillä minä haluaisin käyttää 4G-järjestemää. Siperiassakin on tilaa missä harjoitella hävittäjillä, Ei mennä oikein , jos puolet Suomen 4 G:stä ulkoistetaan rusakoille. katoin nuo kartat, eikä paljoa naurattanu,
Venäläisetkään eivät saisi enää käyttää omia kännyköidään täällä, ennen korttien tarkistamista. Tai ostamista meiltä omaa liittymää, siis Suomesta.
Voin tämän allekirjoittaa radistiylikersnttina.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.12.2011 @ 03:06

Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto