Komissaari: Tekijänoikeuslaki ei toimi

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 20.11.2011 14:55 Kommentteja (9)

Komissaari: Tekijänoikeuslaki ei toimi Euroopan komission digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes moittii EU:n nykyistä tekijänoikeuslainsäädäntöä toimimattomaksi.
Kroesin mielestä tekijänoikeuslainsäädännöstä on tullut lyömäase, vaikka sen pitäisi tukea luovalla alalla työskenteleviä. Hän moittii teollisuutta teknologiapelkoiseksi, vaikka sille olisi paljon hyödyllisempää olla mukana uusien tekniikoiden aikaan saamissa muutoksissa. Komissaari on harmissaan siitä, että toimimaton lainsäädäntö on saanut monet pitämään tekijänoikeutta kirosanana ja vihaamaan kaikkea mitä siihen liittyy.

Hän haluaa nykyiseen lainsäädäntöön lisää joustavuutta, jotta esimerkiksi musiikin jakelua verkkokaupoissa ja pilvipalveluissa saataisiin mutkattomammaksi.

Komissaari ei kertonut tarkalleen mitä ja miten lainsäädäntöä tulisi muuttaa. Hän ei kuitenkaan pidä hyväksyttävänä sitä, että eräässä isossa EU-maassa tekijänoikeuslaki hyödyttää 97,5 prosenttia artisteista vain alle 1000 euroa kuukaudessa. Luovalle alalle tarvitaan Kroesin mielestä uusia bisnesmalleja, joilla taide saadaan paremmin kaupallistettua.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

120.11.2011 17:11

Viisaita sanoja.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

220.11.2011 17:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Viisaita sanoja.
Jep ja harvinaista komissaarin suusta, suurin osa kun ovat mafian lobbareita...

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

320.11.2011 17:33

Hehe, miettisi että kuka oikein on se joka hyötyy tekijäoikeuslaista ja kuka käyttää tekijäoikeutta lyömäaseena.

Tekijäoikeuslain pitäisi suojella artisteja, mutta kunnioittaa myös kuluttajaa. Kumpaakaan ei tapahdu nykyisessä tekijäoikeuslaissa. Isot media yhtiöt ovat pitäneet siitä huolen.

Artistit ovat isojen levy-yhtiöiden tahojen orjia, joita hyödynnetään niin paljon kuin sopimuksilla pystytään, eli mafia tyyliin pakotetaan luopumaan oikeuksista, vain siksi että tehdään yhteistyötä ja halutaan julkistaa tuotantoa.

Sitten on vielä kuluttaja joka ei ole halukas maksamaan pyydettyjä sika korkeita hintoja. Joten ei ihme että ihmiset etsivät ratkaisua piratismista. Jonka jälkeen tekijäoikeusjärjestöt alkaa jahdata kaikkia ihmisiä kuin he olisivat kaikki rikollisia, eivätkä maksa riittävästi heille.

Keksivät kaiken maailman tekosyitä jotka kuulostaa kauniilta, mutta todellisuudessa tuo on ihan mafia/kartelli toimintaa, jossa joku vedättää kaikkia ja vetää rahaa välistä sen kun kerkiää kaikkien muiden kustannuksella.

Sitten ihmetellään että tekijäoikeuslaissa on ongelmia joka suunnassa. Totta helvetissä on kun rikolliset muokkaavat lakeja haluamikseen ja kukaan ei todellisuudessa valvo että artistin ja kuluttajan oikeuksia kunnioitetaan. Ainoa millä on merkitystä on se että miten mediayhtiöt saa maksimoitua voittonsa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2011 @ 10:30

420.11.2011 21:15

No heti vaikutti siltä kun luin tuon tekstin.
Että nainen vain sanoo, eikä tee sitten asialle mitään.
Näin saadaan uskottovuutta, kun sanotaan, mutta se on sitten eri asia, että tehdäänkö asialle mitään.

Miksi muuttaa järjestelmää, joka tuo jo ennestään rahaa?
Siinäpä on hyvä kysymys.
Siispä en näe kyllä missään suunnassa mitään muutoksia kun tällä menolla menee tulevaisuudessa.

Että julkisuus temppu vain, että saa katsos lisää kannatusta, kun
kuitenkin 70 vuotta on tullut naisella täyteen ja pitää sanoa viimeiset sanat tällä tavalla.

Nytten ehkä kuunnellaan, mutta sitten kun nainen kuolee, niin koko juttu unohdetaan ja käännetään vain sivua...


- Sitä saa mitä ei osta -

520.11.2011 22:52

Lainaus:
. Hän ei kuitenkaan pidä hyväksyttävänä sitä, että eräässä isossa EU-maassa tekijänoikeuslaki hyödyttää 97,5 prosenttia artisteista vain alle 1000 euroa kuukaudessa. Luovalle alalle tarvitaan Kroesin mielestä uusia bisnesmalleja, joilla taide saadaan paremmin kaupallistettua.
Mikään bisnesmalli ei voi sille tosiasialle että kun rahan jakajia on paljon niin samalla jakojäännös vähenee samassa suhteessa.

Kaikki ei voi pärjätä musiikin tekemisellä

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

621.11.2011 03:33

@3 ja @4
Neelie Kroesin ei tarvitse uskottavuutta lausunnoillaan hakea. Tämä nainen kun puhuu niin muut kuuntelee. Miten paljon hänen sanansa sitten on painanut toteutuksessa on vaikea sanoa, koska EU:ssa voimaan tulevien muutosten toteuttamiselle on jäsenmailla vähintään siirtymäaikaa eikä tulos näy heti. Jonkunlaista kuluttajasuojaa siirtohintoihin on Kroesin ajamana saatu aikaiseksi. Miten paljon vaikka Suomen julkishallinnon IT:n muutoksista on hänen lausunnoistaan alunperin lähtöisin, ei mitään mahdollisuuttakaan sanoa.
Kroesin viesti siihen(kin) liittyen kuitenkin oli harvinaisen selkeä ja säästäisi veroeuroja rutkasti. Suomessa vaan osataan semmoiset rahat sitten tuhlata vaikka näihin surullisenkuuluisiin Tiedon ja Accenturen projekteihin, jos ei muuhun ole jo keretty.

Ei niitä muutoksia ainakaan tapahdu jos ei kukaan saa turpaansa auki. Ei myöskään, jos talloo liian monen varpaita (ja varsinkin lompakkoja) yhdellä kertaa, ja aivan varmasti Kroes tietää senkin. Suomessa ei tuon naisen sanomisia monesti edes uutisoida, mutta jostain kumman syystä henkilön nimi on silti painunut mieleen. Muita edustajia en ulkomuistista edes osaa nimetä, enkä varsinkaan Suomen.

721.11.2011 10:00

@6

On se hyvä että joku vaikutusvaltainen avaa suunsa ja puhuu näistä asioista.

Ongelma on vain se että KANSA on aina puhunut näistä asioista, mutta kukaan vaikutusvaltainen ei kuuntele. Kun kansaa ei kuunnella päättäjien toimesta, niin ollaan todella kusessa. Miten mikään valtio tai yhteisö voi ajautua tilanteenseen että se tekee päätöksiä kansan yleistä mielipidettä vastaan?

Esimerkiksi Suomen tekijäoikeuslaissa kävi näin, koko laki kirjoitettiin tekijäoikeusjärjestöjen ehdoilla, vaikka yleinen kansan mielipide oli että laissa ei kunnioiteta kansan oikeuksia riittävästi. Miten tälläinen korruptio pääsee edes tapahtumaan, että toimitaan oman valtion kansaa vastaan?

Joten ei riitä että Neelie Kroesin puhuu, pitää tajuta myös miten tämä kaikki on pääsyt tapahtumaan. Neelie Kroesin on huomannut ongelman josta kansa on puhunut, lähinnä seurauksista, mutta miten helvetissä niin moni muu päättäjä ei ole kuullut kansaa tai huomannut mitään ongelmaa. Eikö päättäjien pitäisi ajaa valtioiden KANSAN etuja, eikä jokin taloudellisen tahon etuja kansan etuja vastaan?

On väärä tie ajaa vähemmistön etuja koko muun maailman kustannuksella. Pitää löytää tapa tukea vähemmistöä ilman että koko muu maailma kärsii siitä. Tämä on tekijäoikeuslakien ongelma, ne on tehty vain ja ainoastaan vähemistön ehdoilla, niin että kaikki muut maailmassa joutuvat kärsimään asiasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2011 @ 10:45

825.11.2011 16:03

Vaikka luomalla toimivampi vaihtoehto mafioille, niin että bisneskin olisi todella toimivaa myös moderneissa muodoissaan. Nykyään tekijänoikeustotalitarismi on suoranainen este teosten kaupalliselle hyödyntämiselle.

Onneksi artisti voi olla liittymättä minkään to-mafian jäseneksi, mutta siitäkin huolimatta to-mafia suojelusrahastaa ("kasettimaksut") hänenkin työllään!


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

925.11.2011 23:11

Onpa aina yhtä ilahduttavaa nähdä ja todeta että ei ne kaikki ole vielä itseään myyneet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto