AfterDawn: IT-alan uutiset

Internet-jätit kampanjoivat USA:n nettisensuuria vastaan

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 18.11.2011 12:29 Kommentteja (9)

Internet-jätit kampanjoivat USA:n nettisensuuria vastaan Internetin isoimmat palveluntarjoajat kuten Google, Facebook, Twitter sekä muun muassa selainvalmistaja Mozilla kampanjoivat Yhdysvaltain kongressissa ehdotettua uutta SOPA-lakiesitystä vastaan.
Stop Online Piracy Act antaisi viihdeteollisuudelle vallan määrätä esimerkiksi ulkomaisia piraattisivustoiksi laskettavia sivustoja poistettaviksi DNS-palvelinten tietokannoista ilman oikeuskäsittelyä ja pakottaisi palveluntarjoajat valvomaan käyttäjien tekemisiä sivuillaan oikeushaasteiden tai sulkemisen uhalla.

Viihdeteollisuus on lobannut voimakkaasti SOPA-lain puolesta, mutta internet-yhtiöiden esittämät äänekkäät vastalauseet ovat saaneet useita vaikutusvaltaisiakin poliitikkoja epäilevälle kannalle lain suhteen. Esimerkiksi kongressin entinen puhenainen Nancy Pelosi pitää lakiehdotusta liian laajana ja epätarkkana.

Lakia vastustavat internet-jättiläiset julkaisivat tällä viikolla New York Times -sanomalehdessä ilmoituksen, jossa selvennettiin miksi yritykset vastustavat lakiehdotusta. Googlen, Facebookin, Twitterin, Yahoon, Zyngan, Mozillan ja muiden allekirjoittaman lausunnon mukaan nykymuotoinen ehdotus asettaisi liian raskaita vaatimuksia internetin palveluntarjoajille ja tukahduttaisi tehokkaasti alan innovaatioita liiallisten säännösten vuoksi.

Erityisesti yhtiöt kritisoivat aiemman DMCA-lain mahdollistaman vastuuvapauspykälän kumoamista. DMCA-lain mukaan sivuston ylläpitäjää ei voida asettaa syytteeseen käyttäjien sivustolle lataaman sisällön vuoksi, jos ylläpitäjä reagoi kohtuullisessa ajassa oikeudenhaltijan pyyntöihin poistaa sivultaan tekijänoikeuksia loukkaava materiaali.

Esimerkiksi tiedostonjakopalvelut kuten Megaupload ja RapidShare ovat pärjänneet niitä vastaan nostetuissa oikeusjutuissa, kun tuomarit ovat todenneet palveluiden noudattaneen poistopyyntöjä DMCA-lain mukaisesti. Myös YouTube voitti oikeuskiistan tekijänoikeusjärjestöjä vastaan noudattamalla poistopyyntöjä.

SOPA-lain kriitikot ovat pelänneet lain johtavan pahimmillaan internetin hajoamiseen pienempiin osa-alueisiin, joissa eri osien välillä on estetty liikenne erilaisten sensuurilakien ja laittoman sisällön jakelun perusteella.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

118.11.2011 13:09

Lainaus:
Erityisesti yhtiöt kritisoivat aiemman DMCA-lain mahdollistaman vastuuvapauspykälän kumoamista. DMCA-lain mukaan sivuston ylläpitäjää ei voida asettaa syytteeseen käyttäjien sivustolle lataaman sisällön vuoksi, jos ylläpitäjä reagoi kohtuullisessa ajassa oikeudenhaltijan pyyntöihin poistaa sivultaan tekijänoikeuksia loukkaava materiaali.
Eli viihdeteollisuus ei itse jaksa selata maailman kaikkea verkkomateriaalia läpi ja käskeä palveluntarjoajia poistamaan laitonta materiaalia, mutta palveluntarjoajien pitäisi jaksaa tehdä se niiden puolesta?

218.11.2011 13:57

Sitähän se on halunnut jo kauan. Ongelma vain on siinä, että he eivät tajua, että tuollainen valvonta on täysin mahdotonta, kun kyseessä on suuri sivusto. Automaattinen piraattitutka ei toimi, ellei siihen oikeudenhaltijat itse vaikuta samalla tavalla kuin Youtubessa (eli heidän on itse tarjottava palvelulle sitä materiaalia tunnistettavaksi, jotta se voidaan sitten tunnistaa palveluun ladattavista videoista). Millään ohjelmalla ei voi noin vain tunnistaa tekijänoikeuden alaista materiaalia vapaasta materiaalista, siihen vaaditaan aina se ihminen. Luonnollisesti tällainen nettiliikenteen 24/7-kyttääminen vaatii vähintään niin paljon henkilöstöä kuin Kiinassa on asukkaita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.11.2011 @ 13:58

318.11.2011 14:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sove92:
Sitähän se on halunnut jo kauan. Ongelma vain on siinä, että he eivät tajua, että tuollainen valvonta on täysin mahdotonta, kun kyseessä on suuri sivusto.--
Itse en yhtään epäilisi, etteivätkö he tajua vaateensa mahdottomuutta - sehän ei vain ole heidan ongelmansa kun oikeus / laki määrää sivuston ylläpitäjän tekemään työn. Kun soppaan lisätään täysin asiantuntemattomat -ja isolla rahalla lahj... lobatut- päättäjät, tällaiset vaateet voivat aivan hyvin mennä läpi.

418.11.2011 16:26

Tekijänoikeusfasismi puree sananvapauden tuhoamiseen ja tavallisten käyttäjien vainoamiseen ja sensuroitiin.

Osaavammat kyllä osaavat anonymisoida ja salata liikenteensä ja netin käyttönsä (esim. TOR, I2P jne.)...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

518.11.2011 21:27

Yritykset ovat oikella asialla.

Ja USA:ko muka vapaa maa?


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Tekijänoikeusfasismi puree sananvapauden tuhoamiseen ja tavallisten käyttäjien vainoamiseen ja sensuroitiin.

Osaavammat kyllä osaavat anonymisoida ja salata liikenteensä ja netin käyttönsä (esim. TOR, I2P jne.)...

Eipä se auta jos DNS osoitteet poistetaan tietokannoista. Noiden tietokantojen avulla käyttäjät ohjataan oikealle palvelimelle/sivustolle. Eli kun kirjoitat osoitteeksi fin.afterdawn.com niin tieto kulkee jonkin DNS palvelimen kautta joka osaa yhdistää nimen oikeaan IP osoitteeseen. Oikeasti palvelimen osoite on jokin numerosarja. Se on sellainen internetin puhelinluettelo.

Eli jos nuo osoitteet poistettaisiin niin se käytännössä tarkoittaisi sitä, etteivät selaimet löydä palvelimelle sillä mikään ei opasta niitä perille. Tässä kansantajuisesti tuo asia. Eli siis ne sivustot käytönnössä katoaisivat netistä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DNS
Täällä on afterdawnin IP osoitteet: http://www.pagesinventory.com/nameserve...rdawn.net.html?

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

619.11.2011 0:01

Mafiaafirellä nuo estot ohitetaan. ISP:t eivät koskaan pysty kyttäämään nettiliikennettä 24/7, joten tarvetta suojaukseen ei ole muulloin kuin P2P:n tai DC hubin jne. kautta ladattaessa.

Näillä typerillä estoilla ei saada aikaan mitään muuta kuin turhia kustannuksia, ja kansalaisethan tämän maksavat.

719.11.2011 15:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
Eli jos nuo osoitteet poistettaisiin niin se käytännössä tarkoittaisi sitä, etteivät selaimet löydä palvelimelle sillä mikään ei opasta niitä perille. Tässä kansantajuisesti tuo asia. Eli siis ne sivustot käytönnössä katoaisivat netistä.
Toivottavasti et ole tosissasi. Jos olet niin et ilmeisesti ole kuullut vaihtoehtoisista DNS palvelimista tai suoraan IP-osoitteella yhdistämistä palvelimeen.

819.11.2011 16:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
Eli jos nuo osoitteet poistettaisiin niin se käytännössä tarkoittaisi sitä, etteivät selaimet löydä palvelimelle sillä mikään ei opasta niitä perille. Tässä kansantajuisesti tuo asia. Eli siis ne sivustot käytönnössä katoaisivat netistä.
Toivottavasti et ole tosissasi. Jos olet niin et ilmeisesti ole kuullut vaihtoehtoisista DNS palvelimista tai suoraan IP-osoitteella yhdistämistä palvelimeen.

Olen kyllä kuullut. Epäilemättä sellaisia olisi pian pystyssä. Ja tottakai IP-osoittella pääsee perille. Ilmaisin ehkä asian vain hieman huonosti. Tarkoitin siis vaan sitä ettei nettisivun osoite yhdistä IP:osoitteeseen. Tokihan sinne pääsee kirjoittamalla IP-osoitteen osoiteriville. Katsoitko linkkiä joka olis tuossa viestissä? Sieltä löydät AD:n palvelimien IP:t. ( http://www.pagesinventory.com/nameserve...rdawn.net.html? )

Kuten sanoin että DNS palvelin on kuin internetin puhelinluettelo.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

919.11.2011 19:22

Sanoisin enemminkin että DNS-palvelu on Internetin Eniro 0100100, ja nuo IP-osoitteet esim. TPBlle vain asetettaisiin "salaisiksi." Sitten ihmiset siirtyisivät käyttämään mm. Googlen DNS-palvelinta.

Ja jollette tienneet, niin Bittorrent ohjelmat lähettävät oikeat IP-osoitteenne Peereille, vaikka olisitte Torin takana, ellei teidän kaikki Internetyhteydet mene Torin läpi, jota epäilen vahvasti. Tottakai se teoriassa olisi mahdollista, mutta Esim uTorrent hakee sen IP-osoitteen jostain muualta. Vaikka asettaisit P2P-ohelmastasi Proxyn, niin paketeissa on silti oikea IP-osoitteesi. Kannattaa lähettää parannuspyyntöjä mm. uTorrentin ja Vuzen jne. kehittäjille että laittavat paketteihin sen Proxy-IPn.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto