AfterDawn: IT-alan uutiset

Adobe: Apple pääasiallinen syy mobiili-Flashin hylkäämiseen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 14.11.2011 17:11 Kommentteja (8)

Adobe: Apple pääasiallinen syy mobiili-Flashin hylkäämiseen Adobe myöntää, että mobiililaitteille tarkoitetun Flash Player -lisäosan kehityksen lopettamisen suurin syy oli Apple päätös olla sallimatta sen käyttöä mobiililaitteissaan. Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs piti Flashia suljettuna ja vanhentuneena tekniikkana.
Adoben kehittäjäsuhteista vastaavan johtajan Mike Chambersin mukaan ilman Applea Flash Player ei voisi ikinä nousta työpöytäversion tasolle käyttäjämäärien osalta.

"Koska mobiilimarkkinat ovat voimakkaasti sirpaloituneet ja yksi isoimmista mobiilialustoista (Applen iOS) ei tukenut tekniikkaa, Flash Player ei voinut ikinä päästä työpöytäversion saavuttamalle lähes standardin tasolle", Chambers kertoo päätöksen taustoista.
Applen päätöksen seurauksena kehittäjät joutuivat tukemaan monessa tapauksessa erikseen Flashia ja HTML5:sta. HTML5 on kuitenkin jo nykyään saavuttanut Flash Playerin työpöytäversion tasoisen tuen mobiililaitteissa, joten Adobella nähtiin parhaaksi ratkaisuksi siirtyä tukemaan HTML-pohjaisia ratkaisuita.

Toinen mobiili-Flashin yleistymistä hidastava tekijä oli toimintojen siirtyminen erillisiin mobiilisovelluksiin, joilla toteutettiin työpöydällä Flashin avulla tehtävä toiminnallisuus ja ominaisuudet.

Adoben mukaan päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Flash olisi kokonaan kuopattu, vaan sen painopiste ja rooli tulee muuttumaan.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

114.11.2011 18:02

Lainaus:
Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs piti Flashia suljettuna ja vanhentuneena tekniikkana.
Ja Applen laitteethan eivät tunnetusti ole suljettuja?

https://ragequiit.wordpress.com/

"Hyvä pointti. Joo aivan totta. Tuo on kyllä hyvä näkökulma asiaan. Ite olin kyllä vähän muuta ajatellu, mutta tosi hyvä vastaus kyllä."

214.11.2011 18:22
Tnoi
Inactive

haha, Steve setä oli selvästi huumorimiehiä..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2011 @ 18:23

314.11.2011 19:21

Entä mitä nykyinen toimitusjohtaja sanoo Flashista?


AMD Phenom II X3 720 @ 3.0 Ghz & AC Freezer 7 Pro | ASRock 970 Extreme4 | Kingston 2x4GB 1333MHz | HIS ATI Radeon 4770 512 MB | Kingston 120GB SSD | WD Caviar Blue 500GB | Antec 902 | XFX 550W | Windows 7 | Logitech G5 | Prodige FlatX | Acer V233H + S231HL 23"

414.11.2011 19:30

No, Steve-setä onnistui sitten kuitenkin "tappamaan" mobiili flashin. Kyllähän tämä on jossain määrin hyvä asia.

514.11.2011 20:14

Flash kuolee koska se on huono (raskas ja buginen).

Kyse on avoimesta kilpailusta tuoteilla ja niiden yhteensopivuudesta muiden kilpailijoiden tuotteisiin. Suljetut patentilla yritykseen sidotut tuoteet eivät ole kuluttajan etu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2011 @ 20:15

614.11.2011 23:53

"Apple suljettu"

On, ja hyvästä syystä ! Ettei fragmentoitumista pääse tapahtumaan kuten androidin suhteen. Oikea ratkaisu. Pointti tässä on ollut varmaan se että Steve ei ollut tyytyväinen flash tekniikkaan ja koska se oli osiltaan suljettu ei hänellä olisi ollut mahdollista jalostaa siitä mieleistään. Eli olisi pitänyt hyväksyä puhtaasti torttua out-of-box !? Erittäin rohkea ja viisas ratkaisu, flash joutaakin kuolla pois html5 tieltä. Lisää tällaisia radikaaleja ratkaisuja kiitos :)

715.11.2011 00:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Alppis3D:
Lainaus:
Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs piti Flashia suljettuna ja vanhentuneena tekniikkana.
Ja Applen laitteethan eivät tunnetusti ole suljettuja?
Kyllä tässä tosiaan pata soimaa kattilaa tässä =) Aika härskiä tämä Jobsin touhu mennä sanomaan toisten tuotteita suljetuksi. Applehan tunnetaan tosiaan avoimuudestaan...

Tästä jää sellainen kuva että Apple ajattelee voivansa yksin tehdä suljettuja tuotteita. Siis kun Apple soimaa adobea suljetusta flashista mutta omat tuottensa on vielä suljetumpia.

Kuitenkin, OSx perustuu unixiin (Tarkemmin FreeBSD:hen) joten on applella jotain avoimmuutta. Ilmeisesti tuntevat itsensä Applella oikein avoimiksi sen vuoksi. OSx:ssäkin avoimeksi on tehty vain ne mihin unixin lisenssi pakottaa ja muut ominaisuudet on suljettuja ihmekikkailuiden avulla. Siis suuri osa OSx:n ominaisuuksista/komponenteista on vain jonkinlaisia ohjelmia/lisäosia unixin päällä jolloin Apple voi pitää ne suljettuna. Apple vain ottaa valmiit koodit, muokkaa tarpeisiinsa ja imekikkailulla pitää mahdollisimman paljon koodista sujettuna.

Säälittävää Jobs ja Apple!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.11.2011 @ 00:54

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

815.11.2011 05:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aj84:
"Apple suljettu"

On, ja hyvästä syystä ! Ettei fragmentoitumista pääse tapahtumaan kuten androidin suhteen. Oikea ratkaisu. Pointti tässä on ollut varmaan se että Steve ei ollut tyytyväinen flash tekniikkaan ja koska se oli osiltaan suljettu ei hänellä olisi ollut mahdollista jalostaa siitä mieleistään. Eli olisi pitänyt hyväksyä puhtaasti torttua out-of-box !? Erittäin rohkea ja viisas ratkaisu, flash joutaakin kuolla pois html5 tieltä. Lisää tällaisia radikaaleja ratkaisuja kiitos :)
Ihan niinkuin iphone-ostaja ostaa puhelimen ja jos ei ole käyttöliittymään tyytyväinen niin mitäs sitte? Ei paljon muokkailla itselle mieluisaksi että sori. Eikä ilman itunesia laiteta paljon tavaraa laitteeseen, ja jos et ole itunesiin tyytyväinen niin sori. Ja jos haluat kestävän puhelimen niin sori. Eiköhän siellä joku muu juttu ole taas taustalla (eli RAHA).

Ja tosiaan meinas aamukahvit lentää naamalle :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto