AfterDawn: IT-alan uutiset

Suosittu Play.com menettää verovapautensa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.11.2011 12:41 Kommentteja (11)

Suosittu Play.com menettää verovapautensa Britanniassa on viimein kyllästytty Englannin kanaalin saarille rekisteröityjen yritysten verovapauteen. Hallitus päätti tiistaina, että ensi vuoden huhtikuusta alkaen saarilla toimivilta yrityksiltä poistetaan pitkään voimassa ollu oikeus arvonlisäverottomiin kauppoihin.
Saarille on kerääntynyt joukko suurta liikevaihtoa pyörittäviä yrityksiä, jotka suurelta osin vain kierrättävät myytävät tuotteensa saarten kautta, saavuttaen jopa 20 prosentin kilpailuedun maalla toimiviin yrityksiin nähden.

Arvonlisäveroa ei ole tähän mennessä peritty alle 18 punnan eli alle 21 euron hintaisista saarilta lähetetyistä tuotteista. Toiminnan kasvaessa myös verovapauden aiheuttamat kustannukset valtiolle menetettyjen verotulojen muodossa ovat kasvaneet. Britannian valtiovarainministeriön mukaan valtiolta jää saamatta jo noin 140 miljoonan punnan eli runsaan 164 miljoonan euron verotulot.

Yksi isoimpia verovapautta hyödyntäviä yhtiöitä on suomalaistenkin suosiossa ollut Jerseyn saarella toimiva Play.com. Tähän saakka Play.comista on voinut tilata esimerkiksi musiikkilevyjä huomattavasti muita kauppoja halvemmalla, mikä lienee ollut suurin syy suosion taustalla.

Verottomuuden tuomat alemmat kustannukset ovat myös mahdollistaneet esimerkiksi ilmaisten kuljetusten tarjoamisen asiakkaille.

Jos yritykset siirtävät veron suoraan hintoihinsa, Dailymail-sanomalehden laskelmien mukaan DVD-levyn hinta Amazonissa ja Play.comissa saattaisi nousta noin 2,3 euron verran. Musiikkilevyn hintaan puolestaan tulisi noin 1,8 euron korotus.

Britannian pääsaarella toimivat kauppiaat ovat olleet aktiivisesti ajamassa verovapauden poistamista. Kanaalisaarilla toimivien isojen yritysten saaman kilpailuedun vuoksi monet veronsa kokonaisuudessaan maksavat levykaupat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Suomessa Ahvenanmaan maakunnalla on vastaava verovapaus, jota hyödyntää esimerkiksi Verkkokauppa.com pelien ja muiden pienempien tavaroiden myynnissä. Valtiovarainministeriö kuitenkin suunnittelee verovapauden rajan laskemista vajaan 22 euron rajalle, mikä tarkoittaisi verottoman myynnin dramaattista vähenemistä. Silti esimerkiksi musiikkilevyihin muutoksella ei olisi vielä vaikutusta.

Päivitys 10.11.2011 14:55 Selvennetty hallituksen päätöstä ja sen voimaantuloa.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

110.11.2011 13:01

No, eipä tarvitse niitä vähäisiäkään levyhankintoja tehdä. Onneksi vaihtoehtoja löytyy, joista ei sen enempää.

210.11.2011 13:55

Poistakaa verovapaus niin tulee 140 miljoonaa puntaa puhtaana käteen. Niinhän se menee.

310.11.2011 14:19

Näinpä. Sitten tuo 164 miljoonan euron tulos moninkertaistaan ja työnnetään piratisminvastaiseen taisteluun. Sijoittaispa porukka järkeviin palveluihin kuten Spotifyyn, empä ole rekisteröimisen jälkeen lataillut musiikkia koneelle enkä kyllä levyjä ostellut. 10e sijoituksella säästän monta euroa, säästän luontoa sekä aikaa ja vaivaa, ompahan autossa, kotona sekä lenkillä samat soittolistat ja kappaleet.

410.11.2011 14:27

Kohta käy samoin myös ahvenanmaan kautta myyjille.

510.11.2011 16:47

Voihan siinä niinkin käydä. Ahvenanmaa on tosin itsehallintoalue EU-verosäädösten ulkopuolella ja Verkkokaupan bisnekset melko pientä. Niinhän ne taitavat olla ulkopuolella nuo kanaalin saaretkin. Se, mikä tuossa lordien touhussa on huvittavaa, ettei ainakaan vielä ole ollut puhetta esim. pankeista, erilaisista finanssiyhtiöistä tai laivanvarustamoista. Siellä pyörivät sentään miljardit. Tosin sama asia taitaa olla sielläkin kuin meillä: on näet huomattavasti helpompaa puuttua jonkun kukkakauppiaan tai kirvesmiehen keikkoihin kuin suuryhtiöihin. Tuleepa sitäpaitsi tilastoihin useampia kappalemerkintöjä nopeammin.Askoj

610.11.2011 16:58

Mielestäni on hyvä asia pitkällä kaavalla, että tälläiset "verokeplottelijat" pistetään aisoihin. Onhan se epäreilua, että kauppias saa kohtuuttoman veroedun sijainnista riippuen, saman maan sisällä. Tietty silti harmittaa, että hinnat nousevat. Ja yritykset pakenevat mahdollisesti muihin paikkoihin, joissa verotus on pientä. (Siksi onkin hyvä, että EU mm. on ottanut tiukan kannan veroparatiiseihin).

710.11.2011 18:27

Huono juttu, tietää hintojen nousua joihinkin kauppoihin.

810.11.2011 19:16
Kalle Kempeleeltä
Vahvistamaton

Lähin veroparatiisi sijaitsee muuten Lontoon Cityssä eli aika rauhallista on ton tiukan linjan kanssa

910.11.2011 19:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kalle Kempeleeltä:
Lähin veroparatiisi sijaitsee muuten Lontoon Cityssä eli aika rauhallista on ton tiukan linjan kanssa
Ikävä kyllä. Onhan se toki mukavempi kovistella vaikkapa Sveitsiä ja banaanisaaria, kuin Cityä.

1010.11.2011 20:01

Muuten. Eikös CDON hyödynnä samaa veronkiertokikkaa Ahvenanmaan kautta myöskin.


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

1110.11.2011 21:36
VarttiHullu
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kask8:
Näinpä. Sitten tuo 164 miljoonan euron tulos moninkertaistaan ja työnnetään piratisminvastaiseen taisteluun. Sijoittaispa porukka järkeviin palveluihin kuten Spotifyyn, empä ole rekisteröimisen jälkeen lataillut musiikkia koneelle enkä kyllä levyjä ostellut. 10e sijoituksella säästän monta euroa, säästän luontoa sekä aikaa ja vaivaa, ompahan autossa, kotona sekä lenkillä samat soittolistat ja kappaleet.
Spityfy ei hyödytä artisteja juuri lainkaan. Fyysinen levy kylläkin ja se on bändille ihan sama, millä hinnalla kauppias sen myy ulos.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi (22.3.2018 20:56)
Galaxy S9:stä, kuten niin monesta sitä edeltäneestä Galaxy S -mallista, löytyy kaksi eri versiota. Tässä tapauksessa emme puhu normaali- ja plus-kokoisista laiteversioista vaan järjestelmäpiirieroista. ....
Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin (22.3.2018 20:30)
Samsung on esitellyt uuden Exynos 9610 -järjestelmäpiirinsä, joka on tarkoitettu ylemmän keskisarjan mobiililaitteisiin. Kyseinen piiri on Galaxy S9:stä löytyvän Exynos 9810 -piirin pikkuveli ....
Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä (22.3.2018 19:07)
Sormenjälkilukija on ollut muutaman vuoden ajan ominaisuus, joka löytyy liki kaikista vähänkään paremmin varustelluista älypuhelimista. Viime vuoden puolivälin tienoilla tosin sen sijainnista ....
Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä (22.3.2018 14:04)
Tämän vuoden GDC-pelimessujen yksi suurimmista puheenaiheista vaikuttaisi olevan sädejäljityksen (ray tracing) mahdollistavien työkalujen tuominen pelikehittäjien ja luovan alan tekijöiden saataville. ....
Suomalainen peliyhtiö teki iPhone X:stä työkalun – Mallintaa pelihahmojen ilmeitä Suomalainen peliyhtiö teki iPhone X:stä työkalun – Mallintaa pelihahmojen ilmeitä (22.3.2018 13:41)
Applen viime syksynä esittelemä iPhone X sisältää tarkkuudestaan paljon kehuja keränneen TrueDepth-kamerajärjestelmän, jota Apple käyttää esimerkiksi Face ID -tunnistusjärjestelmän pohjana. ....

Uutisarkisto