AfterDawn: IT-alan uutiset

Suosittu Play.com menettää verovapautensa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.11.2011 12:41 Kommentteja (11)

Suosittu Play.com menettää verovapautensa Britanniassa on viimein kyllästytty Englannin kanaalin saarille rekisteröityjen yritysten verovapauteen. Hallitus päätti tiistaina, että ensi vuoden huhtikuusta alkaen saarilla toimivilta yrityksiltä poistetaan pitkään voimassa ollu oikeus arvonlisäverottomiin kauppoihin.
Saarille on kerääntynyt joukko suurta liikevaihtoa pyörittäviä yrityksiä, jotka suurelta osin vain kierrättävät myytävät tuotteensa saarten kautta, saavuttaen jopa 20 prosentin kilpailuedun maalla toimiviin yrityksiin nähden.

Arvonlisäveroa ei ole tähän mennessä peritty alle 18 punnan eli alle 21 euron hintaisista saarilta lähetetyistä tuotteista. Toiminnan kasvaessa myös verovapauden aiheuttamat kustannukset valtiolle menetettyjen verotulojen muodossa ovat kasvaneet. Britannian valtiovarainministeriön mukaan valtiolta jää saamatta jo noin 140 miljoonan punnan eli runsaan 164 miljoonan euron verotulot.

Yksi isoimpia verovapautta hyödyntäviä yhtiöitä on suomalaistenkin suosiossa ollut Jerseyn saarella toimiva Play.com. Tähän saakka Play.comista on voinut tilata esimerkiksi musiikkilevyjä huomattavasti muita kauppoja halvemmalla, mikä lienee ollut suurin syy suosion taustalla.

Verottomuuden tuomat alemmat kustannukset ovat myös mahdollistaneet esimerkiksi ilmaisten kuljetusten tarjoamisen asiakkaille.

Jos yritykset siirtävät veron suoraan hintoihinsa, Dailymail-sanomalehden laskelmien mukaan DVD-levyn hinta Amazonissa ja Play.comissa saattaisi nousta noin 2,3 euron verran. Musiikkilevyn hintaan puolestaan tulisi noin 1,8 euron korotus.

Britannian pääsaarella toimivat kauppiaat ovat olleet aktiivisesti ajamassa verovapauden poistamista. Kanaalisaarilla toimivien isojen yritysten saaman kilpailuedun vuoksi monet veronsa kokonaisuudessaan maksavat levykaupat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Suomessa Ahvenanmaan maakunnalla on vastaava verovapaus, jota hyödyntää esimerkiksi Verkkokauppa.com pelien ja muiden pienempien tavaroiden myynnissä. Valtiovarainministeriö kuitenkin suunnittelee verovapauden rajan laskemista vajaan 22 euron rajalle, mikä tarkoittaisi verottoman myynnin dramaattista vähenemistä. Silti esimerkiksi musiikkilevyihin muutoksella ei olisi vielä vaikutusta.

Päivitys 10.11.2011 14:55 Selvennetty hallituksen päätöstä ja sen voimaantuloa.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

110.11.2011 13:01

No, eipä tarvitse niitä vähäisiäkään levyhankintoja tehdä. Onneksi vaihtoehtoja löytyy, joista ei sen enempää.

210.11.2011 13:55

Poistakaa verovapaus niin tulee 140 miljoonaa puntaa puhtaana käteen. Niinhän se menee.

310.11.2011 14:19

Näinpä. Sitten tuo 164 miljoonan euron tulos moninkertaistaan ja työnnetään piratisminvastaiseen taisteluun. Sijoittaispa porukka järkeviin palveluihin kuten Spotifyyn, empä ole rekisteröimisen jälkeen lataillut musiikkia koneelle enkä kyllä levyjä ostellut. 10e sijoituksella säästän monta euroa, säästän luontoa sekä aikaa ja vaivaa, ompahan autossa, kotona sekä lenkillä samat soittolistat ja kappaleet.

410.11.2011 14:27

Kohta käy samoin myös ahvenanmaan kautta myyjille.

510.11.2011 16:47

Voihan siinä niinkin käydä. Ahvenanmaa on tosin itsehallintoalue EU-verosäädösten ulkopuolella ja Verkkokaupan bisnekset melko pientä. Niinhän ne taitavat olla ulkopuolella nuo kanaalin saaretkin. Se, mikä tuossa lordien touhussa on huvittavaa, ettei ainakaan vielä ole ollut puhetta esim. pankeista, erilaisista finanssiyhtiöistä tai laivanvarustamoista. Siellä pyörivät sentään miljardit. Tosin sama asia taitaa olla sielläkin kuin meillä: on näet huomattavasti helpompaa puuttua jonkun kukkakauppiaan tai kirvesmiehen keikkoihin kuin suuryhtiöihin. Tuleepa sitäpaitsi tilastoihin useampia kappalemerkintöjä nopeammin.Askoj

610.11.2011 16:58

Mielestäni on hyvä asia pitkällä kaavalla, että tälläiset "verokeplottelijat" pistetään aisoihin. Onhan se epäreilua, että kauppias saa kohtuuttoman veroedun sijainnista riippuen, saman maan sisällä. Tietty silti harmittaa, että hinnat nousevat. Ja yritykset pakenevat mahdollisesti muihin paikkoihin, joissa verotus on pientä. (Siksi onkin hyvä, että EU mm. on ottanut tiukan kannan veroparatiiseihin).

710.11.2011 18:27

Huono juttu, tietää hintojen nousua joihinkin kauppoihin.

810.11.2011 19:16
Kalle Kempeleeltä
Vahvistamaton

Lähin veroparatiisi sijaitsee muuten Lontoon Cityssä eli aika rauhallista on ton tiukan linjan kanssa

910.11.2011 19:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kalle Kempeleeltä:
Lähin veroparatiisi sijaitsee muuten Lontoon Cityssä eli aika rauhallista on ton tiukan linjan kanssa
Ikävä kyllä. Onhan se toki mukavempi kovistella vaikkapa Sveitsiä ja banaanisaaria, kuin Cityä.

1010.11.2011 20:01

Muuten. Eikös CDON hyödynnä samaa veronkiertokikkaa Ahvenanmaan kautta myöskin.


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

1110.11.2011 21:36
VarttiHullu
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kask8:
Näinpä. Sitten tuo 164 miljoonan euron tulos moninkertaistaan ja työnnetään piratisminvastaiseen taisteluun. Sijoittaispa porukka järkeviin palveluihin kuten Spotifyyn, empä ole rekisteröimisen jälkeen lataillut musiikkia koneelle enkä kyllä levyjä ostellut. 10e sijoituksella säästän monta euroa, säästän luontoa sekä aikaa ja vaivaa, ompahan autossa, kotona sekä lenkillä samat soittolistat ja kappaleet.
Spityfy ei hyödytä artisteja juuri lainkaan. Fyysinen levy kylläkin ja se on bändille ihan sama, millä hinnalla kauppias sen myy ulos.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto