AfterDawn: IT-alan uutiset

HS: Viestintäministeri kyseenalaistaa kiistellyn Lex Nokian

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.11.2011 13:26 Kommentteja (5)

HS: Viestintäministeri kyseenalaistaa kiistellyn Lex Nokian Viestintäministeri Krista Kiuru on halukas arvioimaan uudelleen tarvetta sähköisen viestinnän tietosuojalaille eli niin kutsutulle Lex Nokialle. Kiuru kertoi Helsingin Sanomille, että hän ei pidä Lex Nokian säätämiseen johtanutta lainsäädäntöprosessia tyydyttävänä.
"En henkilökohtaisesti pidä sitä hyvänä lakina. Se säädettiin suurella intensiteetillä, mutta siitä ei tullut lakia, joka olisi otettu isossa mittakaavassa käyttöön", Kiuru toteaa Helsingin Sanomien mukaan.

Laki säädettiin nopealla aikataululla vuonna 2009, jolloin sen valmistelu herätti suurta vastustusta tiettyjen oikeusoppineiden ja kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan EFFI:n osalta. Nopeaa käsittelyä perusteltiin kuitenkin elinkeinoelämän tarpeilla suojata yrityssalaisuutensa.

Laki antaa yrityksille ja muille yhteisöille oikeuden tarkkailla työntekijöiden sähköposti- ja internet-liikennettä, kunhan asiasta ilmoitetaan tietosuojavaltuutetulle. Tähän mennessä tietosuojavaltuutetulle ei ole kuitenkaan tehty yhtäkään lakiin liittyvää ilmoitusta.

Lain tarkistuksen tarve liittyy liikenne- ja viestintäministeriön hankkeeseen, jonka puitteissa tarkastellaan yhteensä noin 450 lakia, joihin esitetään muutoksia tarvittaessa. Työ on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2013 aikana.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

14.11.2011 13:50

No onhan se yrityksen kannalta hieman ikävää avata peli tuolla saralla. "Hei, olemme suuri yritys jolla on toimipisteitä ympäri Skandinavian. Olemme muuten ensimmäinen yritys, joka laillisesti kyttää työntekijöidensä sähköposteja."

24.11.2011 15:32

Totta.

Toisaalta on yrityksen kannalta myös melko ikävää avata peli ajamalla läpi tuollainen laki. Jos Lex Nokia nyt kuopattaisiin, se voi olla yksi luku Nokian katoamisessa, josta ehkä tulevaisuudessa voidaan lukea tai olla lukematta.

34.11.2011 17:55

@ArttuH5N1

Laki ei toimi aivan noin. Jos joku yritys huomaa väärinkäytöksiä, he voivat alkaa tutkimaan ongelmaa tekemällä maksullisen ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle. Ilmoituksen voi tehdä ennakkoonkin. Yritykset mieluummin rikkovat lakia, kuin maksavat ennakkoilmoituksesta. Kertooko tämä sitten siitä, että alkuperäinen tavoite oli lobata suora oikeus lukea tunnistetietoja milloin mieli tekee.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.11.2011 @ 17:57

45.11.2011 10:13

Lainaus:
Yritykset mieluummin rikkovat lakia, kuin maksavat ennakkoilmoituksesta. Kertooko tämä sitten siitä, että alkuperäinen tavoite oli lobata suora oikeus lukea tunnistetietoja milloin mieli tekee.
Jos yksityisyyden suojaa rikotaan niin varsinkin isoissa yrityksissä tehty "vastuun hajauttaminen" toimii hyvänä keinona hävittää vastuu prosessikuvaus-jargoniin. Tietosuojavaltuutetun tai Syyttäjän on vaikea saada selkeää näyttöä siitä, kuka oikeastaan on lakia rikkonut, jos nyt uhristakaan on tietoa: paha lähteä syyttämään isoa firmaa rikoksesta ilman näyttöä.

Lex Nokia ei taida asettaa sanktioita siitä, mitä käy jos syynää tietoja ilman ilmoitusta. Sitten kun Suomen lainsäädäntö ota kantaa siihen miten mahdollisessa rikostapauksessa esitettävät todisteet on hankittu niin miksipä sitä ihan turhaan lupia hankkimaan, rikosilmoituksen kun voi tehdä ihan millä konstolla tahansa, laillisesti tai laittomasti, hankittujen tietojen perusteella.

Lex Nokia on lain irvikuva: jos käytännössä asiaa ihmettelee niin tuon lain olemassaolo on täysin merkityksetön.

56.11.2011 5:29

Media yritykset, kartellit ja järjestöt aina puhuvat tekijäoikeuksista ja siihen liittyvistä suojista. Ne laittavat isoja rahoja piratismin vastaiseen toimintaan ja puhuvat kuinka se pikkunen muusikko saa sen edun.

Sen sijaan kuka puolustaa meitä kuluttajia kun yritykset rikkovat meidän yksityisyyttä, oikeuksia tai muuten hyväksi käyttävät meitä monopoleilla. Kuka rahoittaa meidän puolustusta. Kuluttajavirasto on ainakin ihan kyvytön hoitamaan asioita.

Se mitä itse ole seurannut asiaa niin yhteiskunta suosii rahaa. Eli jos jostain on mahdollista tehdä voittoa, niin voiton tekeminen katsotaan TÄRKEÄMMÄKSI kuin ihmisten perusoikeudet.

Jossain mättää ja HELVETISTI.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto