AfterDawn: IT-alan uutiset

Tilaääniongelmat johtuivat YLEstä eikä digibokseista

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 19.10.2011 15:18 Kommentteja (3)

Tilaääniongelmat johtuivat YLEstä eikä digibokseista Tilaäänten käyttöönotto YLE:n kanavilla on ollut kuuma peruna viime vuosina, ja se on yksi odotetuimmista tulevaisuuden askelista tv-lähetyksissä. Monikanavaääniä testattiin vuonna 2009 Suomen Eurovision-laulukilpailun finaalissa, mutta tunnetusti laihoin tuloksin. Sen jälkeen tilaäänistä ei ole juurikaan kuulunut.
Kokeilussa huomattiin, että jotkut digiboksit mykistyivät täysin, minkä vuoksi koko hankkeen käynnistysmistä siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Suunnitelmana oli lähettää ohjelmat TV2:lla ja Teemalla tilaäänillä varustettuina aina kun sellaiset ohjelmista löytyy. Digita syytti helmikuussa 2009 julkaistussa tiedotteessa markkinoilla olevia digibokseja ongelmista.

Nimimerkki keni on kuitenkin julkaissut DVDPlazan keskustelufoorumilla Ylen teknisestä neuvonnasta saamansa viestin, jossa selvitetään miten asiat käytännössä menivät. Viestin perusteella Yle ei ollut itse tarpeeksi hyvin varustautunut 5.1-äänten käyttöönottoon.

Yle käyttää monikanavaääntä tällä hetkellä ainoastaan Yle HD:n lähetyksissä, mikäli se on mahdollista. Ylellä ei ole suunnitelmia tilaäänen käyttöönottoon muilla kanavilla.

Tuohon jäljempään, aiempiin tapahtumiin viittaavaan kyselyyn rehellinen vastaukseni on, että koko siirtoketjun prosessin toimivuutta ei ollut testattu riittävästi juuri ennen kahden vuoden takaista euroviisulähetystä. Ylestä katsottuna riskikohtia olivat lähetyslistan (käsin tehtävät) merkinnät ja tämän ohjaamana lähetysautomaation käyttäytyminen sekä toisaalta ääniprofiilien merkitys eli lähetysketjun ääniraitojen järjestys kussakin konfiguraatiossa.
Kyseessä oli myös viikonloppu, joten paikalla oli tavallista vähemmän henkilöstöä operoimassa ja kyseessä oli vieläpä ohjelma, jota seurasi jokseenkin koko Suomi. Tilanteen tarkkailumahdollisuudet olivat myös teknisesti hieman puutteelliset.

Alla tarkempi kuvaus todellisesta tilanteesta, jossa olin itse todistajana läsnä (tämä ainakin taustatiedoksi). Minä en vastaa siitä, mitä muut tahot ovat julkisuuteen tämän pohjalta selitelleet.

Lähetyslistaan oli siis tehty virheellisiä merkintöjä, jolloin lähetysautomaatio liipaisi vääriä ohjauksia ja väärällä hetkellä. Osa vääristä liipaisuista huomattiin, osa ei tai aivan liian myöhään; korjauksia tehtiin käsin ja lennossa. Myös Ylen sisäisessä äänensiirrossa silloinen raitajärjestys aiheutti sekaannusta, koska normaalin stereoääniparin oletettu sijainti ei ollut sama kahden eri kanavaprofiilin kesken:
normaalissa stereolähetyksessä tai -profiilissa stereoäänen oletettu paikka oli raidoilla 1-2 ja kakkosääni raidoilla 3-4, kun taas tilaääniprofiilin tapauksessa stereoäänen oletettu paikka olikin raidoilla 7-8, tilaäänen raidoilla 1-6.
Jos normaalin stereo-ohjelman aikana automaatio liipaisikin tilaääniprofiilin, lähetykseen meni stereoäänen tilalla pelkkää hiljaisuutta, koska Ylen lähetysreitillä oleva laitteisto oletti tässä profiilissa saavansa stereoääntä raidoilta 7-8, jotka olivat lähdemateriaalissa tyhjiä.

Toinen ongelma ilmeni operaattorirajapinnassa, kun Yle pyysi Digitaa poistamaan Dolby-signaalin lähetteestä sekaannusten ja ohjelmapäivystyksen palauteruuhkan takia (eikä Digitassa ollut tavallista päivystystä viikonlopun takia). Lähetysverkon rakenteellisista syistä Dolby-komponentti ei kadonnut kokonaan lähetteestä TV2:n alueellisissa kanavanipuissa, vaikka se ns. valtakunnallisessa nipussa ilmeisesti näytti poistuvan. Tällöin vastaanottimissa näkyi vielä hetken valittavissa Dolby-signaali, vaikka ääntä ei enää ajettu kyseiselle signaalireitille - siksi Dolby-äänivalinta oli tässä kohtaa hiljaisuutta kotiteatterivahvistimesta kuunneltuna - kunnes Dolby-komponentti oli onnistuttu saamaan oikein pois lähetyksestä.


________________________
Ystävällisin terveisin
YLEn tekninen neuvonta
yle.fi/tekniikka/

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

119.10.2011 17:30

Itse olen sitä mieltä, että pidetään se tilaääni YLE HD:lla, kunnes se saadaan pelittämään moitteetta. Sitten se voidaan lykätä "mainstreamiin".

219.10.2011 21:12

Eniten minua ihmetyttää koko tilaäänihankkeen lakaisu pois päiväjärjestyksestä. Tekniikkaan kuuluu kömmähdykset ja yrityksen sekä erehdyksen kautta tapahtuvat läpimurrot. Jos ei toisella yrityskerralla olisi tilaääneet toimineet, niin kenties kolmannella. Ei ne soittelevat pihtiputaan mummon slaagia saa, jos ääni ei toimi toisinaan.

34.12.2011 23:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Itse olen sitä mieltä, että pidetään se tilaääni YLE HD:lla, kunnes se saadaan pelittämään moitteetta. Sitten se voidaan lykätä "mainstreamiin".
Moitteetta se pelittääkin. Eivät vaan halua ottaa sitä käyttöön "mainstriimissa", lisätäkseen HD-kanavansa suosiota ainoana parempiäänisenä kanavana. Näin ovat ihan itse sanoneet.

Sama digi-tv:hän on käytössä myös Ruotsissa ja siellä 5.1-lähetykset ovat arkipäivää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto