AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommentti: Sirpaloituneet tekijänoikeudet estävät eurooppalaisten sisältöpalveluiden syntymisen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.10.2011 20:55 Kommentteja (9)

Kommentti: Sirpaloituneet tekijänoikeudet estävät eurooppalaisten sisältöpalveluiden syntymisen Suomen valtion tavoin EU-komissio on herännyt kaikkialle yltävien ja nopeiden laajakaistojen suomille mahdollisuuksille. Laajakaistoilla halutaan tukea bisnestä ja tukea samalla kansalaisten tasa-arvoa kehittämällä sähköisiä palveluita.
Komissio aikoo tällä viikolla esittää runsaan yhdeksän miljardin euron investointeja, joilla on tarkoitus saada kaikki EU-kansalaiset vähintään 30 megabitin laajakaistojen ääreen vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi puolella populaatiosta olisi komission visioissa jo 100 megabitin kaistat.

Asiasta kertovan BBC:n mukaan osalla laajakaistarahoista voitaisiin myös tukea erilaisia tietoyhteiskunnan palveluita, joilla tarjottaisiin kansalaisille tasa-arvoinen pääsy erilaisiin palveluihin pidemmistä etäisyyksistä huolimatta. Monen kymmenen saati sadan megabitin kaista on kuitenkin rankasti ylimitoitettu vaikkapa KELA:n kanssa asiointiin, ellei pulju ole siirtymässä lähivuosina henkilökohtaiseen videoneuvontaan.

Sadankin megabitin kaistan saa kuitenkin hyötykäytettyä tehokkaasti esimerkiksi streamaamalla HD-laatuista videokuvaa joko IPTV-palveluista tai netin videovuokraamoista. Paitsi että tarjonta on lähes olematonta. Suomessa ja Euroopassa ollaan vuosia jäljessä esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa Netflix ja Hulu tarjoavat jo 1080p-tasoista videokuvaa netin kautta koteihin ja vieläpä monikanavaäänillä varustettuna. Netflix on kasvanut jopa niin suureksi, että yhtiön videopalvelut muodostavat neljänneksen kaikesta maan internet-liikenteestä.
Suomalaisillekin on jo tarjolla muutamia netissä toimivia videovuokraamoita, joista saa jopa jonkun sortin HD-videoita. Silti aktiivisesti sarjoja seuraavalle ja elokuvia harrastavalle ei ole tarjolla internet-operaattorista riippumatonta vaihtoehtoa, josta suosikkisarjansa saisi vaikka edes muutama päivä tv-esityksen jälkeen kuukausimaksun hinnalla tai yksittäisiä jaksoja parilla eurolla.

Heikko tarjonta on omiaan nostamaan piratismilukuja, kun toimivien palveluiden puutetta paikataan laittomista lähteistä ladatulla sisällöllä.

Syynä heikkoon tilanteeseen on suurelta osin EU-maiden täysin epäyhtenäinen lisensointijärjestelmä. Yhtenäisen lisenssin puuttuessa palvelun laajentaminen useampaan maahan vaatii aina neuvottelut paikallisten oikeudenhaltijoiden kanssa ja saattaa johtaa esimerkiksi erilaisiin hintoihin samasta palvelusta maasta riippuen. Tästä syystä suomalaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset sekä esimerkiksi ranskalaiset pääsevät nauttimaan Spotifyn näppärästä musiikkipalvelusta, mutta saksalaiset jäävät ilman palvelua, vaikka kysyntää luulisi riittävän.

Yksi EU:n tarkoituksista on luoda yhtenäinen talousalue, jonka sisällä yrityksillä olisi helppoa laajentaa toimintaansa ja hyödyntää koko 500 miljoonan asukkaan potentiaali mahdollisina asiakkaina. Asiakkaiden kannalta koko EU:n laajuisen markkina-alueen pitäisi tarkoittaa kasvanutta kilpailua ja sitä kautta laadukkaampia palveluita ja matalampia hintoja. Tähän saakka EU:n sisämarkkinat ovat kuitenkin jääneet ainakin digitaalisten palveluiden osalta lähinnä ajatuksen tasolle. Tilanne on erikoinen jo senkin puolesta, että netin kautta tarjottavat palvelut ovat se tehokkain tapa palvella suurta määrää ihmisiä sijainnista riippumatta.

EU-komission digitaalisista asioista vastaava hollantilainen komissaari Neelie Kroes on onneksi ottanut asiakseen kehittää EU:n sisämarkkinoiden laajuista lisensointijärjestelmää. Toisaalta asiasta on puhuttu ainakin musiikin osalta jo niinkin aikaisin kuin vuonna 2008, eikä tilanne ole olennaisesti parantunut.Täytyy siis toivoa, että EU saa vauhtia yhtenäisen lisensointijärjestelmän luomiseen, jotta tuleville laajoille kaistoille saadaan järkevää käyttöä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

117.10.2011 21:09

Onhan suomessa sentään Voddler "HD tasoisine" elokuvineeen. ;D


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

217.10.2011 21:29

Spotify voisi laajentaa sarjoihin vitosen lisähinnasta ja sarjat tulisi jakoon tunti jenkkiesityksen jälkeen myös 720p laadulla, siinä jäisi piratismi kylmästi kakkoseksi.

317.10.2011 22:42
AfterDawn Addict

Lainaus:
Spotify voisi laajentaa sarjoihin vitosen lisähinnasta ja sarjat tulisi jakoon tunti jenkkiesityksen jälkeen myös 720p laadulla, siinä jäisi piratismi kylmästi kakkoseksi.
Googlesta (watch online) uusimmat sarjojen jaksot löytyvät samana päivänä kun ne on näytetty televisiosta.

Laatu on HD.
Eli ei minua saisi vaihtamaan Spotifyyn, vaikka olisi millainen sarjojen katselu ominaisuus.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2011 @ 22:42

890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

417.10.2011 23:22

Eikös tämän EU:n pitänyt olla yhteisalue, tullivapaa ja vapauden perikuva, taitaa vaan tuo byrokratia tulla joka paikassa eteen.
Kuitenkin joka maassa omat pykälät, ja siitä huolimatta koko aleella kurkut ei sais olla käyriä, mansikat 22mm kokoisia.
Menee ihan lapsellisuukiin jos toisia maita tuetaan ja toisten peltojen reunoja tutkitaan. Jotkut maat välitä niistä pätkääkään.
Se vanha tarina EU:sta oli, että näin saadaan rikkaiden n.30000:lle asianajajapenskalle töitä tuntuu joskus jopa todelta.
Ei EU:ssa mitään vikaa ole, mutta pelisäännöt kaikissa asioissa on saatava toimimaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2011 @ 23:23

Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

518.10.2011 10:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pc_P:
Lainaus:
Spotify voisi laajentaa sarjoihin vitosen lisähinnasta ja sarjat tulisi jakoon tunti jenkkiesityksen jälkeen myös 720p laadulla, siinä jäisi piratismi kylmästi kakkoseksi.
Googlesta (watch online) uusimmat sarjojen jaksot löytyvät samana päivänä kun ne on näytetty televisiosta.
Vitsihän on siinä, että tuo on Suomessa vielä täysin laillista :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.10.2011 @ 10:20

618.10.2011 19:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pc_P:
Lainaus:
Spotify voisi laajentaa sarjoihin vitosen lisähinnasta ja sarjat tulisi jakoon tunti jenkkiesityksen jälkeen myös 720p laadulla, siinä jäisi piratismi kylmästi kakkoseksi.
Googlesta (watch online) uusimmat sarjojen jaksot löytyvät samana päivänä kun ne on näytetty televisiosta.

Laatu on HD.
Eli ei minua saisi vaihtamaan Spotifyyn, vaikka olisi millainen sarjojen katselu ominaisuus.
Vaimo olisi valmis maksamaan 25€/kk jos kaikki sarjat saisi suomessa laillisesti tuolla rahalla, itse voisin maksimissaan 10€/kk maksaa siitä ettei enää tarvisisi etsiä, ladata ja purkaa jaksoja ennen katsomista.

Youtubesta en tiedä muuta kuin että tällä kannettavalla äänet pätkii sen "HD" videoissa.

718.10.2011 19:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pc_P:
Lainaus:
Spotify voisi laajentaa sarjoihin vitosen lisähinnasta ja sarjat tulisi jakoon tunti jenkkiesityksen jälkeen myös 720p laadulla, siinä jäisi piratismi kylmästi kakkoseksi.
Googlesta (watch online) uusimmat sarjojen jaksot löytyvät samana päivänä kun ne on näytetty televisiosta.

Laatu on HD.
Eli ei minua saisi vaihtamaan Spotifyyn, vaikka olisi millainen sarjojen katselu ominaisuus.
Vaimo olisi valmis maksamaan 25€/kk jos kaikki sarjat saisi suomessa laillisesti tuolla rahalla, itse voisin maksimissaan 10€/kk maksaa siitä ettei enää tarvisisi etsiä, ladata ja purkaa jaksoja ennen katsomista.

Youtubesta en tiedä muuta kuin että tällä kannettavalla äänet pätkii sen "HD" videoissa.
HD vaatii sen verran enemmän nopeutta, että heikoimissa kentissä ei riitä yhteysnopeus. Oon testaillu niin monilla mökeillä läppäreillä ja kännyköillä, ja erot on ihmeteltäviä.

Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

819.10.2011 13:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:
ellei pulju ole siirtymässä lähivuosina henkilökohtaiseen videoneuvontaan.

Pitäisikö jonkun ehdottaa tätä KELA:lle? :D

Ja olen täysin samaa mieltä tämän kommentin kanssa. Jenkeissä jokaisessa osavaltiossa ei sentään tarvitse käydä erikseen keskusteluja, mutta Eurooppaan lanseeratessa pitäisi kaikkien kanssa käydä keskustelut. Ja monet menevät vain mistä aita on matalin ja lanseeraavat vain suurimpiin maihin.

919.10.2011 14:18

Minun idea on, että saatas mokkulalla tuonne noin 20-50 nopeudeks, sekin riittäs mainiosti vaikka, heh, heh voddlerin käyttöön ja HD kuvien kattomiseen.
Tulevaisuusnäkymäni ovat , että aika suuri määrä TV, Elokuvatarjonnasta siirtyy netin puolelle, eli jokainen voi katsoa juuri sitä mistä pitää. Tai kuin jo nyt kuunnella musaa mistä pitää. Ja löytyyhän sieltä elokuviakin pilvin pimein. TVUPlayerillä voi katsoa vaikka mitä kanavia....
Internet tarkoittaa osaltaan sanaa Vapaus.
Varsinainen konservatiivi-busines-miesten kirosana.....

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.10.2011 @ 14:20

Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto