AfterDawn: IT-alan uutiset

Viestintäministeri patistelee teleyrityksiä kuidun rakennukseen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 11.10.2011 14:45 Kommentteja (20)

Viestintäministeri patistelee teleyrityksiä kuidun rakennukseen Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru patistelee teleoperaattoreita aktivoitumaan myös harvempaan asuttujen alueiden laajakaistahankkeissa. Laajakaistahankkeissa on kyse Laakaista 2015 -projektista, jonka tarkoituksena on tuoda huippunopeat 100 megabitin laajakaistat kaikkien ulottuville vuoden 2015 loppuun mennessä.
Valtio on varannut haja-asutusalueiden hankkeiden tukemiseen 130 miljoonaa euroa. Teleoperaattorit voivat hakea avustuksia rakentamilleen yhteyksille niiden valmistuttua ja samalla ne sitoutuvat operoimaan yhteyksiä tietyn ajan sekä tarjoamaan kaistaa myös kilpailijoilleen.

Operaattoreiden kiinnostus syrjäseutujen laajakaistaan on Kiurun mukaan ollut kuitenkin nihkeää. Ministerin mukaan nykyinen tilanne ei ole hyväksyttävä, sillä valtio on omasta puolestaan ollut edesauttamassa teleyritysten liiketoimintaympäristön kehittämistä esimerkiksi radiotaajuuksien jaon osalta. Ministerin mukaan teleyritykset eivät voi pelkästään noukkia pullasta rusinoita ja jättää muuta osuuttaan hoitamatta.
Laajakaistahankkeen edistymistä arvioineessa seminaarissa puhunut Kiuru kritisoi myös yleispalveluksi laskettavan yhden megabitin nettiyhteyksien toteuttamista. "Ei voi olla niin, että lain takaaman yhden megan yhteyden saavat vain ne, jotka osaavat sitä vaatia", Kiuru totesi.

Ministeriössä selvitetään parhaillaan, olisiko yhden megabitin yleispalvelu perusteltua laajentaa myös loma-asuntoihin.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

20 kommenttia

111.10.2011 18:10

Saa todellakin patistella. Valokuidut ja nopeammat netit ovat monen ulottumattomissa vaikka asuisi taajama-alueella. Edes isossa kaupungissa asuminen ei välttämättä mahdollista edes adsl-yhteyden saamista. Tai mahdollistaahan se mutta kustannukset pakottaa mokkulaan. Vaikka kaikki piuhat olisi valmiina niin perus adsl-liitymän itselleen ottaminen voi maksaa tuhansia euroja.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

211.10.2011 19:16

Kuten yllä jo sanottiin, niin monessa kaupungissa ei ole todellakaan ole kuituja kuin siellä ja täällä.

Toinen juttu on mihin helvettiin tarvitaan 100Mbit yhteyttä?

Tuntuu emmänkin siltä kuin joku ministeri haluaa Suomen näyttää hyvältä tilastoissa, kuin että ihmisillä olisi todellinen tarve nopeille yhteyksille.

311.10.2011 19:45

Tärkeimpänä prioriteettina voisi pitää näin aluksi sitä megan yhteyttä, kun monilla alueilla ei edes mokkula toimi ja kuidun tai kuparin hankkiminen on törkeän kallista.

411.10.2011 20:37

Lainaus:
Toinen juttu on mihin helvettiin tarvitaan 100Mbit yhteyttä?

esim. TV ohjelmat saat netin kautta.
Perheissä nykyään useampi käyttää verkkoa pelaamiseen ja videoiden katseluun.
Nettiradiot pauhaa monella.
Koti tulee enemmän ja enemmän yhtenäisemmäksi verkon kanssa.
kuten webkameroita liiketunnistimilla mitkä liikkeen havaittua ilmoittavat verkon yli puhelimeesi(joka myös on verkossa) mahdollisista murtoveikoista ja voit puhelimella katsoa mitä kotona tapahtuu.
Erillaiset mahdollisuudet verkon käyttöön kasvavat kokoajan.

Offtopic:Saisivat nyt edes 3g verkon toimimaan jotenkuten ennenkuin alkavat pukkaamaan 4g:tä.
Olisi se kiva kun nettiradio toimisi autossakin..

511.10.2011 20:43
jani19748
Vahvistamaton

no joku kaapeli tuonne tuli mutta ei se kuitu taida olla no tässä tavallaan oottelin että ne kytkee sen linjaan mutta eipäs kytketä siellä se on pylvään juuressa teipattuna kaapelinpää sitten joltain sonerasta kyselin millois ne kytkee sen tuohon linjaan kuulemma liijan kallista kytkee se kiinni linjaan
kiitos sonera tästäkin ilosta :(

611.10.2011 21:47

Tuota "maksaa liikaa" puoltahan ei milloinkaan ole oltu muuttamassa, mutta tässähän on just siitä kyse, että sen satamegaisen pitäis olla saatavilla, jos sellaisen rahalla haluaa ostaa. Ei siis siitä, että satamegainen pitäisi olla jokaisessa torpassa valtion sponssaamana tai "50e/kk ilman kytkentämaksua" -diilillä.

Ja ne jotka ihmettelevät mihin satamegaista kaistaa tarvivat ovat samat jampat jotka ihmettelivät 90-luvulla mihin ISDN:ää tarvivat, perustelivat CDR:n ylivoimaisuutta DVDR:ään verrattuna 2000-luvun alussa, jne :-) Jos tekniikka kehittyy, tallennustila kasvaa tai nettiyhteys nopeutuu, siihen löytyy - tai keksitään - aina sovellus, joka sen hyödyntää. Pelien streamaus ja häviöttömästi pakatun videon lähetys tulevat mieleen, kun mietin mihin 1ms pingillä varustettuja 1Gbps yhteyksiä tarvittaisiin 10v päästä. Ja tietty koko tietokoneen virtualisointi pilvipalveluksi.


Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

712.10.2011 00:22

Tommosten yhteyksien hinnat tulee taatusti olemaan niin korkeat
ettei pienituloisten ja eläkeläisten kannata edes haaveilla niistä.

812.10.2011 02:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TJK-GaMeR:
Lainaus:
Toinen juttu on mihin helvettiin tarvitaan 100Mbit yhteyttä?

esim. TV ohjelmat saat netin kautta.
*snip*

Siis kaikkeen mainitsemaasi riittää 10-20Mbit yhteys ja useisiin mainitsemiisi vanha 56K modeemi yhteys. Ihmiset yliarvioivat todellista nopeustarvetta ja pahasti.

Media stream kuluttaa kaistaa (TV, videot, graaffiset etätyöpöydät jne). Mutta pelaaminen ja nuo muut asiat eivät vie kaistaa hevonpaskaa.

Kysymys ei ole pelkäästään mahdollisuuksien kasvusta vaan todellisesta tarpeesta, eli kuka todella tarvitsee noita. Älä ymmärrä väärin, siis on henkilöitä jotka tarvitsevat nopeaa internet kaistaa. Mutta tarvitaanko 100Mbit yhteys JOKA KOTIIN, se siinä on se kysymys. On eria asia, se kuinka mukava nopeaa yhteyttä on käyttää, kuin se mitä se asia tarvitsee kaistaa toimiakseen kunnolla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2011 @ 03:04

912.10.2011 02:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ja ne jotka ihmettelevät mihin satamegaista kaistaa tarvivat ovat samat jampat jotka ihmettelivät 90-luvulla mihin ISDN:ää tarvivat, perustelivat CDR:n ylivoimaisuutta DVDR:ään verrattuna 2000-luvun alussa, jne :-)

Pelkkä oletus, joka perustuu sinun mutu olettamuksiin. Itse en esimerkiksi koskaan ihmetellyt asiaa. Minä esimerkiksi olin aluellani jossa asun ensimmäisiä jotka ottivat ISDN:n kun se tuli saataville.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2011 @ 03:01

1012.10.2011 03:23

Eikö olisi halvempaa ja viisaampaa laittaa lisää soluja tukiasemiin tai pystyttää niitä lisää.. Eräs poliitikko kertoi, että mikäli veetään joka mökkiin valokuitukaapeli, niin 2000 € ei riitä/liittymä, kuka hurja nyt noin kauheasti maksaa? Testeissäni mökeillä läppäri/kännykkä/mokkula pääsee useimmissa paikoissa jo nyt noin 4-8 nopeuksiin. Tuo 100:n nopeus tarkoittaa, että koko mökin hommat Tv:stä ja musasta alkaen toimii kaikki netin kautta ja useilla laitteilla, paitsi että vaimokkeella meni langallisen nopeudet Varkaudessa 0.03 luokkaan. 8 Mb/s on sopimuksissa ja hinta Soneralla kova, soitin sinne ja tuli vipinää ja taas toimii, mutta kun sama juttu oli jo keväällä... Näissä jutuissa narutetaan ihan urakalla niitä, jotka eivät tunne asioita. Käy mielessä, että operaattorit ymmärtää ainoastaan laskutuksen päälle. Tyyliin "En minä näistä systeemeistä mitään ymmärrä, mä vaan myyn näitä"
Radiotekniikka kehittyy vauhdilla, mutta mikäli jokainen mökkiläinen haluaa ton langallisen systeemin, niin eihän siinä mikä. Sitten ei kyllä kannata valittaa köyhyyttä, eikä mersun osamaksuja, eikä Kreikan rahoitusta.


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

1112.10.2011 09:04

hullu vauhti, ei tule ikinä onnistumaan.

1212.10.2011 10:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ja ne jotka ihmettelevät mihin satamegaista kaistaa tarvivat ovat samat jampat jotka ihmettelivät 90-luvulla mihin ISDN:ää tarvivat, perustelivat CDR:n ylivoimaisuutta DVDR:ään verrattuna 2000-luvun alussa, jne :-)

Pelkkä oletus, joka perustuu sinun mutu olettamuksiin. Itse en esimerkiksi koskaan ihmetellyt asiaa. Minä esimerkiksi olin aluellani jossa asun ensimmäisiä jotka ottivat ISDN:n kun se tuli saataville.
Okei, et ehkä sinä, mutta ymmärtänet pointin mitä ajan takaa? On aina hirveä kasa ihmisiä, jotka kritisoivat jotain kehitystä X, sen takia, että eivät ymmärrä sillä hetkellä sitä, miten ko. asia voisi olla hyödyllinen kellekään. Tämähän on ihmisen perusluonne, ihminen on pohjimmiltaan muutosvastarintainen.

Sen verran kauan seurannut teknologia-alaa työn puolesta, että olen aikalailla täysin vakuuttunut, että aina keksitään palveluita ja toimintatapoja jotka osaavat hyödyntää uusia resursseja (kun ko. resurssit ovat kriittisen massan ulottuvilla, niin että noille palveluille on tarpeeksi kysyntää), joista tulee N vuotta myöhemmin osa "kaikkien" arkipäivää.

Ihan oikeasti, muistan kun teknisesti valistuneet kaveritkin ihmettelivät 90-luvun puolivälissä mihin kukaan tarvii esim. 5 gigan kovalevyä, aikana jolloin keskiverto HDD oli 750MB. Tuli MP3. Sama taas, kun tallennustila kasvoi, tuli VCD, sitten DivX, jne.. Harva varmaan ajatteli vielä 1999 että nopeampaa kuin 1Mbps nettiyhteyttä tarvii "kukaan". Nyt Youtuben tai YLE Areenan käyttö on siinä ja tässä 1Mbps netillä. Youtube alkaa pikkuhiljaa "löysyttämään" pakkaustaan ja muuttaa defaultiksi 1080p formaatin ja 5-10Mbps on jo ihan realistinen kaistantarve pelkkään "ajanvietteeseen". 1080p vuokravideopalvelut toimivat 10Mbps:llä, mutta kuva on enemmän pakattua kuin Blu-raylla -> parannetaan pakkausta nostamalla bitratea ja aletaankin jo tarvimaan 50Mbps nettiä. Ja niin edelleen.

Ja tosiaan, koko tietokoneen virtualisointi, pelien pyörittämisen siirtäminen serveripäähän, jne ovat nyt ihan selkeitä käyttökohteita "niin nopealle netille kuin mahdollista". Varmasti tullaan kehittämään ziljoona muutakin palvelua, kun voidaan olettaa, että on tarpeeksi iso massa käyttäjiä joilla on vähintään 100/100 netti. Pieni exkursio Etelä-Koreaan todnäk avaisi silmiä omallakin kohdalla sen suhteen mitä "kaikkien käyttämällä" supernopealla netillä tehdään :-)

1312.10.2011 11:04

Itse en ainakaan entistä nopeampien nettien tarvetta epäili, mutta nuo valtion aikataulutukset naurattaa. Mutta hyvä juttu, että valtio aktiivisesti patistaa yhtiöitä tuomaan nopeampaa ja parempaa myös harvemmin asutuille alueille. Pidetään nekin elinvoimaisina ja kiinni nykypalveluissa.

1412.10.2011 11:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Pieni exkursio Etelä-Koreaan todnäk avaisi silmiä omallakin kohdalla sen suhteen mitä "kaikkien käyttämällä" supernopealla netillä tehdään :-)
Se mitä nopealla yhteydellä voi tehdä, ei tarkoitta että JOKAINEN ihminen tekee sen. Mitä henkilö tarvitsee ja haluaa ei ole sama kuin mitä sillä voi tehdä.

Älkää ymmärtäkö väärin, olen samaa mieltä että niitä yhteyksien toimittajia saisi patistella rakentamaan nopeampia yhteyksi ihmisille. Mutta ymärtäkää myös että ihmisten tarpeet ovat erilaiset.

Yleensä yrityspohjainen toiminta perustuu aika paljon siihen mitä ihmiset ostavat, eli ostavatko ihmiset nopeita ja kalliimpia yhteyksiä. Vai tyytyvätkö he vain täyttämään tarpeensa sillä yhteysnopeudella? Jos ihmiset eivät ole valmiita maksamaan tai eivät tarvitse nopeampaa yhteyttä, niin se jarruttaa yritysten intoa sijoittaa nopeisiin yhteyksiin. Tottakai yritykset tekevät sen jossain vaiheessa kuitenkin, kun tarpeet kasvavat, mutta se tarpeen kasvu on riippuvainen niin monesta asiasta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2011 @ 11:49

1512.10.2011 11:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Pieni exkursio Etelä-Koreaan todnäk avaisi silmiä omallakin kohdalla sen suhteen mitä "kaikkien käyttämällä" supernopealla netillä tehdään :-)
Se mitä nopealla yhteydellä voi tehdä, ei tarkoitta että JOKAINEN ihminen tekee sen. Mitä henkilö tarvitsee ja haluaa ei ole sama kuin mitä sillä voi tehdä.
Toki näin onkin. Lähinnähän tässä uutisessa lienee kyse siitä, että ISP:t jarruttavat supernopeiden laajakaistojen vetämistä, kun niille ei nyt ole kysyntää tarpeeksi. Eli pyritään ratkaisemaan muna/kana-tilanne, jossa palvelut eivät kehity, kun asiakkaita ei ole -- ja asiakkaita ei ole, kun palveluita ei ole :-) Ja tietty, ehkäistään maan eriarvoistumista (jonka logiikkaa toki voidaan kyseenalaistaa tyyliin "otatko kuidun vai 95% halvemman asunnon?", mutta se on varmaan eri threadin aihe :-).

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

1612.10.2011 13:57

miksi koko ajan puhutaan haja-asutus alueista kun kerran totuus on se että kuitua ei viedä edes vanhoille asutusalueille joille sen vetäminen olisi helppoa? Miksi taloihin mitkä sijaitsee toisisokeskuksen vieressä ei edes tarjota kuitua vedettäväksi.

Kysymys on siitä että Teleyritykset jotka on osittain kunnallisten omistajien hallussa ei ole mitään mielenkiintoa rakentaa kuitua koska se sitoo pääomaa maahan.

Mutta kun on kyse kuntien omista tietostrategian toteuttamisesta (Valvonta/liikenne/koulut yms) mikään summa ei ole pieni kun laitetaan kuitua maan sisään.

Puhumattakaan siitä ei olla vielä edes tehty päätöstä kuparin korvaamisesta kuidulla vaan kuparia vedetään vielä maan alle.

Ongelma on siis teleyritysten omistuksen ja hallinan liiallinen keskittyminen yksiin käsiin.

Osittain on kyse myös kansalaisten halusta, osa kansalaisista ei edes halua tai edes ymmärrä omien tarpeiden perään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.10.2011 @ 13:59

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1712.10.2011 14:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Ja tietty, ehkäistään maan eriarvoistumista (jonka logiikkaa toki voidaan kyseenalaistaa tyyliin "otatko kuidun vai 95% halvemman asunnon?", mutta se on varmaan eri threadin aihe :-).
No se on jo eri riidan aihe :D

1813.10.2011 13:46
tonttila
Inactive

Lainaus:
Mutta tarvitaanko 100Mbit yhteys JOKA KOTIIN, se siinä on se kysymys
Ei, mutta meille kyllä tarvittais. Paikallinen operaattori on vetänyt tonne pommisuojaan kuidun mutta rakennuttaja veti sitten näihin muutamiin rivareihin puhelinjohdon ettei vaan vahingossakaan saa satamegaista. Samalla rahalla olis kyl vetänyt verkkopiuhat joka kämppään ja olis vara valita mitä haluaa mutta ei... Tietää että kuidun pää on sadan metrin päässä hieman vituttaa. Rakennusvuosi 2008.

Paljonkohan oikeasti säästyi rahaa..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.10.2011 @ 13:47

1914.10.2011 16:25

Onko kellään siitä Ruotsin systeemistä tietoa? Laajakaista joka kotiin. Kuinka se on käytännössä toiminut?
Onko kellään kokemusta Soneran n. 40 megan yhteyksistä mokkulalla?


Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

2015.10.2011 21:28

Kun netissä oli vasta 20000 nettisivustoa ostin 14kbps modeemin että pääsin niitä katsomaan.

Kun aloin pelaamaan verkkopeliä jossa roikuin noin 12 tuntia päivässä otin ISDNx2 liittymän ja samalla aloin latailla mp3sia, nopeus oli 128kbps joka riitti hyvin ja hintakin oli kiinteä kunhan nettiä ei käyttänyt kello 7-17 välisenä aikana.

ADSL tuli taloon kun se tuli saataville ja nopeutta nostin 256k-8M sitä mukaa kun lisää vauhtia tuli rahalla ostettavaksi, tv-sarjat ja elokuvat sitä vaativat.

kun blu-ray voitti formaatti sodan muutin kaapelitalouteen ja hetken kuluttua taloon tuli kuitu ja töpselistä 100 megaa, juuri sopivasti kun silmät olivat tottuneet 1080p-elokuviin.

Kaikki nopeus on siis tullut tarpeeseen ja olisin valmis nostamaan nykyisen nopeuden sinne 200 paremmalle puolelle kunhan se tarjous tippuu postiluukusta.

Jotenkin on vain niin mukavaa kysyä vaimolta että haluatko katsoa elokuuvan x ja jos haluaa niin pistän lataukseen ja ehdin keittää teen odotellessa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto