AfterDawn: IT-alan uutiset

EU-tuomiostuin: satelliitti-tv-paketin voi tilata vaikka Kreikasta

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.10.2011 16:49 Kommentteja (5)

EU-tuomiostuin: satelliitti-tv-paketin voi tilata vaikka Kreikasta Euroopan unionin tuomioistuin antoi tänään päätöksensä kiistassa, jossa vastassa olivat Englannin Valioliiga ja portsmouthilainen pubinpitäjä. Kiistan keskiössä oli kysymys, ovatko Valioliigan myymät alueelliset esitysoikeudet vastoin EU:n sisämarkkinoiden avoimuutta ja voiko satelliitti-tv-pakettien myyntiä rajoittaa vain tietyn maan kansalaisille.
EU-tuomioistuimen päätös oli kaksijakoinen. Toisaalta tuomioistuin oli sitä mieltä, että alueelliset esitysoikeudet ja niistä johtuvat rajoitukset loukkaavat EU:n kilpailulainsäädäntöä. Käytännön kannalta tulevaisuudessa ei ole estettä sille, että EU-kansalainen ostaisi esimerkiksi parhaaksi katsomansa satelliitti-tv-paketin toisesta EU-maasta, jossa hinta sattuu olemaan halvempi. Päätös ei koske pelkästään urheilua, vaan myös esimerkiksi elokuvakanavia.

Toisaalta brittiläiset pubit eivät voi tulevaisuudessakaan kiertää Valioliigan yksinoikeudet Englannissa omistavan paikallisen Sky-yhtiön korkeita taksoja, sillä valinnanvapaus ei koske kaikilta osin voittoa tekeviä yrityksiä. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan kreikkalaista tv-kanavaa näyttänyt pubi rikkoi Valioliigan tekijänoikeuksia, sillä televisiolähetykset sisältävät Valioliigan omistamia osia kuten grafiikkaa, tunnuksia ja musiikkia.
Teoriassa tekijänoikeusrikkomuksen voisi välttää esittämällä ottelut ilman alku- ja lopputekstejä, mutta Valioliiga voi vaikeuttaa kiertämistä esittämällä esimerkiksi oman logonsa kuvassa koko ottelun ajan ja lisäämällä omia ääni-inserttejään esimerkiksi hidastusten yhteyteen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

14.10.2011 16:54

Lainaus:
EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan kreikkalaista tv-kanavaa näyttänyt pubi rikkoi Valioliigan tekijänoikeuksia, sillä televisiolähetykset sisältävät Valioliigan omistamia osia kuten grafiikkaa, tunnuksia ja musiikkia.

Teoriassa tekijänoikeusrikkomuksen voisi välttää esittämällä ottelut ilman alku- ja lopputekstejä, mutta Valioliiga voi vaikeuttaa kiertämistä esittämällä esimerkiksi oman logonsa kuvassa koko ottelun ajan ja lisäämällä omia ääni-inserttejään esimerkiksi hidastusten yhteyteen.
Ei ole todellista... Miten olis fair use lainsäädännön soveltaminen tässä.

las ballenas son el camino

24.10.2011 17:19

Ja näin se lobbaus toimii Euroopassa :)

34.10.2011 18:06

Tekijänoikeus...tuo viimeinen lain oljenkorsi. Oli mikä tahansa asia toimiva, oikein, käypä, kaikilta osin puitteiden mukainen, onnistuvissa oleva, toteuttamiskelpoinen tai hyvä juttu, tekijänoikeuksilla sekin lysti saadaan torpattua.

44.10.2011 18:43

Ei se nyt ihan noin ole. Tekijäoikeusrajoitus koskee palveluntarjojia, eli heidän pitää kunnioitta tekijäoikeuksia, kuten myös katselijoiden.

Se mitä tuo myös aiheuttaa on se että yhtiöt eivät voi enään tehdä yksinoikeus sopimuksia, eli palvelu (kanavat) on kilpailun takia myytävä muillekin palveluntarjoajille EU:n alueella.

Kolmas asian on se että koska aluellisia rajoituksia ei sallita, niin se aiheuttaa sen että kakki LAILLISET katselukortit tulee lailliseksi koko EU alueella, eli sitäkään ei voi rajoittaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2011 @ 18:50

55.10.2011 07:07

jotta teos olisi oikeutettu tekijäinoikeuden suojaan täytyy teoskynnyksen ylittyä. Kaikki tuotokset eivät siis automaattisesti nauti tekijäinoikeuden suojaa. Tunnukset itsessään on suojattu yleensä tavanmerkkisuojalla, Musiikin suhteen asia toisin mutta täälläkin pätee samat lainalaisuudet kuin muussa 'tuotannossa', teos kynnyksen pitää ylittyä.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto