Kiistelty ACTA-sopimus allekirjoitettiin Tokiossa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 3.10.2011 13:41 Kommentteja (6)

Kiistelty ACTA-sopimus allekirjoitettiin Tokiossa Kahdeksan maata allekirjoitti piratismin kansainväliseen rajoittamiseen pyrkivän ACTA-sopimuksen (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) lauantaina Tokiossa, kertoo uutistoimisto Reuters. Sopimuksen allekirjoittivat muun muassa isäntämaa Japani sekä Yhdysvallat ja kuusi muuta maata. Allekirjoitustaan sopimukseen eivät sen sijaan laittaneet EU, Meksiko ja Sveitsi.
ACTA-sopimuksella on tarkoitus yhtenäistää aineettoman omaisuuden suojaa sekä tuoteväärennöksiä koskevaa lainsäädäntöä sopimuksen hyväksyneissä maissa. Sopimusta on kritisoitu hyödyttömäksi, sillä maailman eniten tuoteväärennöksiä tuottava Kiina ei ole ollut mukana sopimusneuvotteluissa.

Sopimukseen johtaneita neuvotteluja käytiin yli vuoden verran 11 eri osapuolen kesken. Mukana olivat Australia, Kanada, Euroopan Unioni, Japani, Etelä-Korea, Meksiko, Marokko, Uusi Seelanti, Singapore, Sveitsi ja Yhdysvallat.Euroopan parlamentti hyväksyi ACTA-sopimuksen sisällön viime marraskuussa. EU-komissio ei kuitenkaan voinut osallistua allekirjoitukseen, sillä EU:n sisäiset sopimuksen allekirjoituksen valtuuttamiseen liittyvät muodollisuudet eivät ole vielä valmiita. EU-komission mukaan yksi allekirjoituksen estävä tekijä on se, että lopullista sopimustekstiä ei ole vielä käännetty kaikille unionin kielille.

EU:lla on aikaa toukokuuhun 2013 allekirjoittaa sopimus.

Tägit: EU acta
Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

13.10.2011 14:25

EU ei voinut osallistua toistaiseksi, eikä sen todellakaan edes pitäisi osallistua.

ACTA-sopimus on yhtä hyödyllinen, kuin miina-kielto Suomessa.

23.10.2011 16:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
EU ei voinut osallistua toistaiseksi, eikä sen todellakaan edes pitäisi osallistua.

ACTA-sopimus on yhtä hyödyllinen, kuin miina-kielto Suomessa.
Älä nyt, miinat tappaa.

On tuo miinakieltokin ihan helvetin naurettava.. koko maan johto on naurettava.

33.10.2011 16:46
xsml
Vahvistamaton

Ehdin jo luulla, että EU:ssa olisi tehty järkevä päätös kun ei oltu allekirjoitettu tuota. Mutta selvisihän se tekstin lopussa, ettei ne mitään järkevää päätöstä olleet tehneet. Olivat vaan hitaita pyörittelemään papereitaan.

43.10.2011 17:34

No laittaakos USA Kiinalle kauppapakotteita?


"I just came up with this neat method of encryption. Heres some ciphertext: FHDSIJOYW^&%$*#@OGBUJHKFSYUIRE. Is it strong?"

54.10.2011 00:31

Niin, minkalainen väärennös on "virallisilla" lenkkareilla, jotka on tehty aasiassa ja joihin laitetaan vaikkapa adidas tai nike tai joku muu brändimerkki ja brändin omistaja kauppaa niitä 100 € hinnalla, joiden valmistus on maksanut muutaman euron. Jo aikoja sitten tietoneiden komponentit tehtiin aasiassa ja täällä myytiin hienolla tuotemerkillä.
Artistien tuotteet on hiven toinen juttu, mutta nettiä käytetään markkinointiin ja eihän noita tuotteita tahdo edes marketeista tahdo löytyä.
Netistä löytyy hyvin paljon sellasta matskua, jota ei mistään kaupasta edes saa.
Pakotettasko näillä pykälillä paikallisradiotyyliin, että kuunnellaan vain jotain "ns. uutta".
Tai vain katellaan uusia elokuvia, eli vain markkinat ratkaisevat.
Jo aikoja sitten huomasin, että tiettyjä ihan hyviä bändejä ei paljoa kuulunut missään mediassa kun ne eivät olleet jonkun ison levy-yhtiön sopimuksissa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.10.2011 @ 00:32

Internet, Vapaitten ihmisten tapa elää ilman rajoja tai Rajoituksia, ajatus Joka säilyy..

64.10.2011 21:38

Piirustuspiireissä tätä ACTAa spekuloitiin niin perjaatteessa tämä ACTA saattaa olla fanipiirosten loppu. Vähän ikävällä tavalla tekstiin piilotettu asioita jotka mahdollisesti vaikeuttaa alottelevien taiteilijoiden menesytys mahiksia... taiteilijoita kun on muitakin kuin vain muusikoita ja näyttelijöitä. Toki niin kuin repino tossa totesi niin muusikoillakin saattaa olla vaikeat ajat koska tuo tähtitehdas (levy-yhtiöt) mahdollisesti saa yliotteen ja pystyy säännöstelemään entistä tehokkaammin mitä musiikkia ihmiset _SAA_ kuunnella. (Sama tietty koskee elokuvateollisuutta).

Minusta ollut aina huvittavaa, että musiikki- ja elokuvateollisuus itkee suoja-ajoista ja piratismista, mutta heillä ei ole mitään velvoitetta koskaa ylläpitää kulttuuria joihin heillä on oikeudet. Omasta mielestä jos yksikin kuluttaja haluaa jotain tiettyä biisiä/levyä/elokuvaa niin se pitäisi hänelle sitten myös tarjota. Nykyään digijakelun ansiosta tuo olis jopa mahdollista. Ei tarvitsisi enään valtavia tuotantolinjoja käynnistää yhden levyn painamiseksi. Voipi olla, että kaiken tämän piratismin vastaisen sodan sun muun takana on vain tämä ikivanha taistelu formaateista. Nyt vain ilmeisesti on niin paljo enemmän rahaa lobbaamiseen, että voivat jopa päästäkkin määräämään formaateista. Nykytilanteesta tietty voi osittain syyttää piratismia, mutta kyllä varmaan kaikki jotka on vähän pidempään jo elänyt niin toi angsti kaikkea uutta kohtaan näillä aloilla on aivan uskomatonta. Tavallinen kuluttajakin sen näkee ja kuluttaja on se joka tästä aina kaikkein eniten tulee kärsimään. Piraatit aina tuppaa keksimään jotain uutta ja innovatiivista kun teollisuus koittaa jarruttaa heitä. Ja kuluttajat on vain pelinappuloita joille koitetaan puolväkisin markkinoida kaiken näköstä p**k**.

Omakohtainen kokemus aika älyttömästä piratismi pelosta on tämä kanavien salaussäädöt. Joutunut osamaan yhden uuden digiboxin koska kaikki kanavat ei näkynyt vanhalla, kun viasat ja canal+ päättivät ruveta vainoharhaiseksi. Vihdoin kun sain hankittua fullHD television niin jälleenpäin samat kanavat päättivät, että tällä kertaa pitää olla CABLE HD merkintä televisiossa... mut eihän sekään tietenkään riittänyt vaan sitten piti vielä vuokrata erityinen kortinlukija tuohon. Seuraavaksi iloksi totesin, että televisio vaatiikin CIv1 kortinlukijan... eli tilanne on, se että rahaa pitäs laittaa vielä lisää... ostaa joko uus televisio tai HD Digiboxi. Tämmöstä sontaa saa kestää tavallinen kuluttaja... eikä kenenkään tarvitse mitään muuta kuin valitella tapahtunutta. Väliäkö tuolla kun on vain yks tyytymätön asiakas. No joo HD on vähän yliarvostettua.

Muita asioita jotka ACTAssa jännittää/pelottaa on miten toi vaikuttaa lääketeollisuuteen ja lääkkeiden saatavuuteen. Joillain ihmisillä on vaikeita perus-sairauksia ja saattavat tarvita lääkkeitä ihan vain pysyäkseen hengissä. Saattavat jo nyt maksaa aivan tolkuttomia hintoja lääkkeistä ja joskus nuo lääkkeet on todella harvinaisia. Mitenkähän tämä ACTA tosissaan sit tulee vaikuttamaan noihin hintoihin ja onko jotenkin turvattu, sekä onko tiettyjen lääkkeiden saatavuus turvattu?

Tämän kaiken turhan jorinan tarkoituksena vain oli, että ainakin ite haluisin nähdä jonkun kauppasopimuksen seassa joka koskee todella paljon tavallisia kansalaisia, että teollisuuden aloilla olis enemmän vastuuta myös tavallisten kuluttajien suuntaan. Toki tämmösellä voi estää vaaralliset tuoteväärennökset, mutta samalla tuossa on niin paljon uhkatekijöitä, että melkeen pelottaa.

Pahoittelut pitkästä tekstistä :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2011 @ 09:11

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto