AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefox 9:ään suurin ulkonäköuudistus sitten nelosversion

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 14.9.2011 11:31 Kommentteja (19)

Firefox 9:ään suurin ulkonäköuudistus sitten nelosversion Firefox 9:n uusimmat nightly build -versiot paljastavat, että Mozilla aikoo jälleen uusia suositun verkkoselaimensa käyttöliittymän. Isompi uudistus tehtiin viimeksi Firefox 4:ssä, mistä lähtien selain on näyttänyt päällisin puolin samalta.
Firefox 9 on vasta erittäin varhaisessa kehitysvaiheessa, joten aivan kaikkia ulkonäköuudistuksia ei ole välttämättä lisätty siihen vielä. Jo nyt selain näyttää aivan erilaiselta kuin aiemmat versiot. Ajatuksena on jatkaa historiasta tuttua minimalistista linjaa vieläkin pidemmälle.

Muun muassa seuraava- ja kotinäppäimet ovat saaneet lähteä. Kehitystiimin mukaan seuraava-painiketta käytetään erittäin vähän, joten he poistivat sen hyödyllisempien elementtien tieltä. Molemmat näppäimet on tietysti mahdollista lisätä navigointipalkkiin jälkikäteen jos niin haluaa.

Ohjelmavälilehteä käytettäessä Firefox 9:n käyttäjä ei enää näe navigointipalkkia. Kehitystiimin mukaan käyttäjät eivät tarvitse palkkia koska he tietävät kyllä millä sivulla he ovat. Firefoxin lataushallintaohjelma on myös integroitu selaimen käyttöliittymään eli erillisen ikkunan sijasta hallintaohjelma aukeaa omaksi välilehdeksi.

Suurin muutos on tehty uusien välilehtien ulkoasuun. Sen sijaan että uusi välilehti olisi tyhjä, Firefoxin kehittäjätiimi on päättänyt esittää siinä käyttäjän tallentamat kirjanmerkit ja vierailluimmat sivut.Kuvat: Softpedia

Tägit: Firefox
Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

114.9.2011 12:03
rosmarkku
Vahvistamaton

Näyttää mielenkiintoiselta.

214.9.2011 12:13

Tuovatko he kuitenkin F6-pikanäppäimen takaisin ettei tarvi pitää tuota loputtomiin, tuota add-onia?

314.9.2011 12:18

Jaa, mitäs se F6 pitäisi tehdä?
(Ihan mielenkiinnosta kyselen, en edes FF käytä)

414.9.2011 12:54

Jaa, kotinäppäin on minun kaikista käytetyin ominaisuus, koska minulla on linkki sivu sen takana, vähän niin kuin suosikit jatkoa.

Kaiken kaikkiaan ei vaikuta hyvältä suunnalta. Eli on hyvä että ei näytetä turhia asioita, mutta ei kaikki asiat ole turhia. Myöskin jäättää asia käyttäjän valittavaksi on parempi kuin poistaa jokin asia kokonaan.

Esimerkiksi linkin näkeminen että missä ollaan, ei ole vain että tiedetään olevan oikealla sivulla, mutta myös varmistetaan että ollaan oikealla sivulla. Jos et näe missä olet, et voi tietää missä olet, koska käyttäjä voidaan ohjata muualle. Tekee huijaukset paljon helpommaksi.

Alkaa tuntua että Firefox kehitystiimi tekee heille itselleen sopivaa selaita, ei enään sellaista jonka käyttäjä voisi mukauttaa itselleen sopivaksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.9.2011 @ 13:04

514.9.2011 13:27

Osoiterivistä, Seuraava-napista ja Kotisivu-napista en tule kyllä ikimaailmassa luopumaan. Eikä uuden välilehden avaaminen saa hidastua törkeän paljon (mallia IE) sen vuoksi että sinne pitää tunkea kaikkea mahdollista tauhkaa. Jos haluan katsella suosikkeja, avaan Suosikit, jos haluan katsella historiaa, avaan Historian, mutta jos avaan uuden välilehden niin haluan tyhjän sivun enkä mitään muuta.

614.9.2011 13:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jaa, kotinäppäin on minun kaikista käytetyin ominaisuus, koska minulla on linkki sivu sen takana, vähän niin kuin suosikit jatkoa.

Kaiken kaikkiaan ei vaikuta hyvältä suunnalta. Eli on hyvä että ei näytetä turhia asioita, mutta ei kaikki asiat ole turhia. Myöskin jäättää asia käyttäjän valittavaksi on parempi kuin poistaa jokin asia kokonaan.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sammal:
Osoiterivistä, Seuraava-napista ja Kotisivu-napista en tule kyllä ikimaailmassa luopumaan.

"Molemmat näppäimet on tietysti mahdollista lisätä navigointipalkkiin jälkikäteen jos niin haluaa."
Kuten Chromessakin, kotinäppäin on vakiona piilotettu, mutta saa sen esiin.

Myös itse ehdottomasti noiden kannalla, että kotinäppäin ja seuraavanäppäin on itsellä ne käytetyimmät. Hiiressäni ei ole seuraavanäppäintä (vain takaisin) ja sillon sitä on käytettävä selaimesta käsin.

714.9.2011 14:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Jaa, mitäs se F6 pitäisi tehdä?
(Ihan mielenkiinnosta kyselen, en edes FF käytä)
Omassa Chromiumissa valitsee osoitepalkin koko tekstin, mikä nopeuttaa seuraavan osoitteen kirjoittamista ja linkin kopioimista. Kätevä ominaisuus, mutta en tiedä onko sama juttu FF:ssä.

Ja ihan näppäriltä uudistuksilta nuo näyttävät, vaikka nykyisen vakaan version ulkonäköön olenkin mieltynyt. (Vaikka Chrome/Chromium FF:n piekseekin...)

814.9.2011 16:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Jaa, kotinäppäin on minun kaikista käytetyin ominaisuus, koska minulla on linkki sivu sen takana, vähän niin kuin suosikit jatkoa.

Esimerkiksi linkin näkeminen että missä ollaan, ei ole vain että tiedetään olevan oikealla sivulla, mutta myös varmistetaan että ollaan oikealla sivulla. Jos et näe missä olet, et voi tietää missä olet, koska käyttäjä voidaan ohjata muualle. Tekee huijaukset paljon helpommaksi.
Kyllä itsekin tulee tuota kotinäppäintä käytettyä, mutta sen takana on lähinnä vain google, kuten varmaan suurimmalla osalla muullakin. En usko että sen liittäminen tuohon "uusi välilehti" nappulaan tekee pahaa, jos siinä näkyy haluamansa haku + suosikit ja historia. Ja tietääkseni firefoxiin on tarkoitus tulla myös tulevaisuudessa oma kotivälilehti(?).

Ja mielestäni seuraava nappula on myös aika turha tai itse tulee sitä erittäin harvoin tarvittua. Näin myös uskon monen muun kohdalla olevan.

Pitää myös muistaa, että molemmat saa takaisin, jos niin haluaa.

Ja mitä tulee tuohon navigointi palkin piilottamiseen, niin pitää nyt ensinäkin muistaa, että se katoaa vain ohjelmavälilehteä käytettäessä. Ja silloihan +99% tarkoitus on pysyä ko. sivulla, josta sitten linkit aukeaa uuten välilehteen. Erittäin järkevä uudistus. + tuon pitäisi myös toimia lopullisessa versiossa niin, että sivu kohtaisesti kysytään halutaanko se piilottaa.


914.9.2011 18:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Malboro:

Pitää myös muistaa, että molemmat saa takaisin, jos niin haluaa.


Kuinka moni koneen peruskäyttäjä osaa laittaa ne takaisin? Itse muutin muutamaan koneeseen FF4 selaimeen samat näppäinasettelut ja toiminnallisuudet kuin FF3 versiossa. Vaativuudeltaan sekin oli jo sitä luokkaa että ilman googletusta olisi jäänyt tekemättä.

Uudistukset joissa muutetaan selvästi ulkonäköä ja toiminnallisuutta on yhtä helvettiä semmoisille joilla tietokoneen käyttö on heikoissa kantimissa. No, omaa kuoppaansa tässä FF kaivaa. Kohta saa unohtaa kokonaan vanhemmalle väestölle FF asennukset.

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

1014.9.2011 19:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Malboro:

Pitää myös muistaa, että molemmat saa takaisin, jos niin haluaa.


Kuinka moni koneen peruskäyttäjä osaa laittaa ne takaisin? Itse muutin muutamaan koneeseen FF4 selaimeen samat näppäinasettelut ja toiminnallisuudet kuin FF3 versiossa. Vaativuudeltaan sekin oli jo sitä luokkaa että ilman googletusta olisi jäänyt tekemättä.

Uudistukset joissa muutetaan selvästi ulkonäköä ja toiminnallisuutta on yhtä helvettiä semmoisille joilla tietokoneen käyttö on heikoissa kantimissa. No, omaa kuoppaansa tässä FF kaivaa. Kohta saa unohtaa kokonaan vanhemmalle väestölle FF asennukset.
Olet kyllä tuossa oikeassa. Mutta tässä tapauksessa ei olisi kovin vaikeaa pistää pienimuotoista ohjetta miten ko. napit saa tarvittaessa takaisin. Nuo kun eivät ole kovin ison mutkan takana. Enkä jaksa uskoa että ko. muutokset nyt niin suuria olisi, että ne monenkaa elämää niin häiritsisi. Yleensä kaikkeen uuteen tottuu ajallaa.

Mutta yhtä asiaa olen aina miettinyt, että onko se jotenkin vaikeaa antaa näille uusille asioille vähän aikaa (eikä heti vaihtaa vanhaa systeemiä takas) ja ehkä sen jälkeen huomata, ettei ne olekkaan niin huonoja, mitä aluksi saattoi luulla? Itsekin olen muutaman kerran huomannut, että kun antaa jollekin muutokselle vähän aikaa, niin huomaa että se onkin huomattavasti parempi, vaikka aluksi olisi heti halunnut sen vanhan takaisin.

1115.9.2011 11:17

Opera ja hiiri eleet ftw!
Pidän erittäin paljon operan pikavalinnoista. FF ei ole tullut niin hirveästi käytettyä enää, mutta se menee aina silloin tällöin käytössä.

1215.9.2011 11:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Malboro:
Mutta yhtä asiaa olen aina miettinyt, että onko se jotenkin vaikeaa antaa näille uusille asioille vähän aikaa (eikä heti vaihtaa vanhaa systeemiä takas) ja ehkä sen jälkeen huomata, ettei ne olekkaan niin huonoja, mitä aluksi saattoi luulla? Itsekin olen muutaman kerran huomannut, että kun antaa jollekin muutokselle vähän aikaa, niin huomaa että se onkin huomattavasti parempi, vaikka aluksi olisi heti halunnut sen vanhan takaisin.


Samaa mieltä. Joskus vie vähän vähemmän aikaa, joskus enemmän mutta yleensä ei ole lopulta ollut tarvetta palata vanhaan takaisin.

Kieltämättä esim. Windows 8:n kohdalla tuli mietittyä, että pitäisikö kuitenkin vaihtaa perinteinen Windows 7:n tyylinen käynnistä-valikko takaisin. Mutta toisaalta, olen pyrkinyt menemään noiden uudistusten kanssa niin kuin ne on, joten katsellaan nyt sinne julkaisuun asti miten tuolla uudella hässäkällä tulee toimeen.

1315.9.2011 16:30

Ei kysymys ole pelkästään että tehdään uudella tavalla joku asia. Joskus toimintatapa tai ajattelutapa miten tuo asia tehdään myös muuttuu ja se ei vain aina sovi kaikkille. Joskus uusi on parempi, joskus vanha on parempi. Kaikki riippuu käyttäjästä eli mitä käyttäjä haluaa ja tarvitsee. Kyse on yksillöisestä tarpeesta. Ei jotain tietyä tapaa tarvitse pakottaa toisten käyttöön, vaan jokainen valitsee sen mistä pitää.

Se miten sinä haluat asiat, ei välttämättä ole sama miten joku toinen haluaa asiat.

1415.9.2011 16:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ei kysymys ole pelkästään että tehdään uudella tavalla joku asia. Joskus toimintatapa tai ajattelutapa miten tuo asia tehdään myös muuttuu ja se ei vain aina sovi kaikkille. Joskus uusi on parempi, joskus vanha on parempi. Kaikki riippuu käyttäjästä eli mitä käyttäjä haluaa ja tarvitsee. Kyse on yksillöisestä tarpeesta. Ei jotain tietyä tapaa tarvitse pakottaa toisten käyttöön, vaan jokainen valitsee sen mistä pitää.

Se miten sinä haluat asiat, ei välttämättä ole sama miten joku toinen haluaa asiat.

Totta.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Malboro:

Olet kyllä tuossa oikeassa. Mutta tässä tapauksessa ei olisi kovin vaikeaa pistää pienimuotoista ohjetta miten ko. napit saa tarvittaessa takaisin. Nuo kun eivät ole kovin ison mutkan takana. Enkä jaksa uskoa että ko. muutokset nyt niin suuria olisi, että ne monenkaa elämää niin häiritsisi. Yleensä kaikkeen uuteen tottuu ajallaa.


Ne ohjeet auta yhtään mitään tässä tapauksessa koska monilla ei se taito vaan riitä. En itse kannata pakko uudistuksiä käytettävyyteen, toiminnallisuuteen ja ulkonäköön. Syynä se että suuri osa "ihan varmasti" tykkää siitä...

Tuokin asia olisi ihan helppo toteuttaa siten, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Päivityksen aikana olisi mahdollista valita perinteinen näkymä tai kehittynyt näkymä. Jokainen voisi valita sitten oman tason ja mieltymysten mukaan mitä haluaa...

1516.9.2011 8:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Jaa, mitäs se F6 pitäisi tehdä?
(Ihan mielenkiinnosta kyselen, en edes FF käytä)
Omassa Chromiumissa valitsee osoitepalkin koko tekstin, mikä nopeuttaa seuraavan osoitteen kirjoittamista ja linkin kopioimista. Kätevä ominaisuus, mutta en tiedä onko sama juttu FF:ssä.

Eikös tää onnistu ALT+D yhdistelmällä?

1616.9.2011 8:33

Operassa näemmä F8

1716.9.2011 12:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ke5y:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yamaneko:
Jaa, mitäs se F6 pitäisi tehdä?
(Ihan mielenkiinnosta kyselen, en edes FF käytä)
Omassa Chromiumissa valitsee osoitepalkin koko tekstin, mikä nopeuttaa seuraavan osoitteen kirjoittamista ja linkin kopioimista. Kätevä ominaisuus, mutta en tiedä onko sama juttu FF:ssä.

Eikös tää onnistu ALT+D yhdistelmällä?
Näköjään onnistuu. Aina oppii uutta.

1820.9.2011 12:08

...ja Ctrl+L.

1920.9.2011 18:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Esimerkiksi linkin näkeminen että missä ollaan, ei ole vain että tiedetään olevan oikealla sivulla, mutta myös varmistetaan että ollaan oikealla sivulla. Jos et näe missä olet, et voi tietää missä olet, koska käyttäjä voidaan ohjata muualle. Tekee huijaukset paljon helpommaksi.

Sitä varten klikatessasi linkkiä ohjelmavälilehdessä, joka johtaa toiselle palvelimelle, sivu aukeaa poikkeuksetta uuteen välilehteen. Siinä samalla pitäisi huomata myös, ettei kaikki täsmää.

Itselläni on kotinäppäin piilossa ollut jo pidemmänaikaa. Mutta se, että tarvitsisiko siitä tehdä oletusta, on kyseenalaista.

Takaisin/eteenpäin näppäimiä käytän lähinnä hiirestäni suoraan. Läppärillä ollessani Backspace ajaa takaisin-näppäimen roolin jättäen eteenpäin-näpäimen niistä kahdesta siksi enemmän käytetyksi näppäimeksi, sillä sille ei löydy pikanäppäintä, jonka muistaisin.

Sitä minä vain ihmettelen, että mille sitä tilaa tarvitsee yhtäkkiä säästää? Parin nappulan poistaminen ei loppujenlopulso tuo edes suurta muutosta. Minulla on nyt muutama itse lisäämäni näppäin, ja tilaa osoiterivin reunustalla olisi hyvin vielä parille ylimääräisellekin näppäimelle. Minusta olisi edes se eteenpäin-näpäpin hyvä jättää sinne selkeyden nimissä, se kun ei edes tilaa juuri vie. Mitäs sitten, kun painat vaihingossa edellinen-painiketta, ja et keksikään, että miten pääsitkään takaisin sinne, missä äsken olit?

Sisällön tuominen uuteen tyhjään välilehteen on mielestäni varsin hyvä uudisistus. Minulla on ollut siitä vastaava käytössäni jo pitkään lisäosan muodossa, mutta se on ollut vähän tönkkö. Toivottavasti Mozillan toteuttamana se on yhtä hyvä, kuin esim. Chromella. Eipä tuo lisäosakaan ole lagannut, niin en usko, että tästäkään lagista tulee - mitä nyt näin jonkun sitä tuolla aijemmassa kommentissa pelkäävän.

Käytössäni on kyllä Nightly 9a1, mutta eipä näy mitään uutta verraten Aurora 8a2:een nähden noin pintapuolisesti - liekö vain Linuxversissa? Tarkistin päivitykset, ja ajan tasalla on.

Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto