AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkijat kehittivät uuden tavan kiertää nettisensuuria

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 15.8.2011 10:06 Kommentteja (3)

Tutkijat kehittivät uuden tavan kiertää nettisensuuria Princetonin yliopiston tutkijat ovat esitelleet uudenlaisen tavan kiertää verkkosensuuria. Telexinä tunnettu projekti ei pyri peittämään verkossa surffaavan identiteettiä, kuten nykyiset tekniikat, vaan antaa ulospäin väärää informaatiota avattavasta sivusta.
Telexin toimivuutta on testattu onnistuneesti Pekingissä, jossa tutkijat pääsivät maassa kiellettyyn YouTubeen. Tekniikan ajatus on seuraava. Henkilö haluaa yhdistää itsensä YouTubeen, mutta sivu on lisätty hallituksen estolistaan. Päästäkseen YouTubeen henkilön on avattava jokin sallittu verkkosivu (https) ja avattava Telex-ohjelma. Ohjelma merkkaa käyttäjän verkkoliikenteen niin, että hän näyttäisi yhdistävän sallitulle sivulle, vaikka hän todellisuudessa katselee videoita YouTubessa.

Ajatuksena on hyödyntää sitä tietoa, että TCP/IP-yhteydet harvoin kulkevat suoraan koneelta palvelimella, vaan matkalla käydään useilla eri asemilla. Yhtenä asemana on Telex-palvelin, joka huomaa merkatun yhteyden ja putkittaa Telex-ohjelman käyttäjälle sivun, jonne hän todellisuudessa halusi mennä.

Tekniikka on toistaiseksi kokeiluvaiheessa, joten loppukäyttäjät voivat joutua odottamaan vielä pitkäänkin ennen kuin Telex avautuu julkiseen käyttöön. Tarkempi tekninen selitys löytyy projektin kotisivuilta.


Tägit: sensuuri
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

115.8.2011 14:58

Onko tässä oikeastaan mitään uutta verrattuna perinteiseen SSH-tunnelointiin. Siis yhteys SSH:lla sopivalle palvelimelle ja kaikki liikenne tuon tunnelin kautta. Toimii kuin junan vessa.

215.8.2011 15:49

Vaatii yhteistyötä ISP:n kanssa, eli tuskin tuota Kiinassa voi käyttää sen jälkeen, kun juttu leviää.

315.8.2011 16:18

Hieno juttu, että näitä sensuurin kiertämiseen tarkoitettuja tapoja kehitetään. Alas sensuuri.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto