AfterDawn: IT-alan uutiset

Patenttiriidat uhkaavat Googlen WebM-videoformaattia

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 30.7.2011 16:15 Kommentteja (10)

Patenttiriidat uhkaavat Googlen WebM-videoformaattia

Googlen VP8-videokoodekki ei välttämättä olekaan niin vapaa patenttivaateista kuin Google antaa ymmärtää. Lähes käytännön standardiksi muodostuneen H.264-koodekin lisensointia hallinnoiva MPEG LA -ryhmä on koonnut kasaan 12 yritystä, joiden omistamat patentit saattavat kattaa tärkeitä osia VP8-koodekista. MPEG LA:n patenttiasiantuntijat vertaavat parhaillaan yritysten omistamia patentteja Googlen VP8-spesifikaatioon yhteneväisyyksien tarkistamiseksi.
MPEG LA on ehdottanut yrityksille niin kutsutun patent poolin, eli yhteisen lisensointiprosessin käyttöönottoa niiltä osin, kuin yritysten patentit risteävät Googlen spesifikaation kanssa. Päätöksiä lisenssien suhteen ei kuitenkaan ole vielä tehty, MPEG LA kertoo streamingmedia.com-sivustolle.

MPEG LA:n jäsenten ja Googlen edut risteävät voimakkaasti kilpailussa tulevaisuuden yleisestä videostandardista. Kyseessä on kilpailu HTML5-tekniikan videostandardista, johon Google tarjoaa viime vuonna ostamaansa VP8-koodekkiin perustuvaa WebM-videoformaattia ilman lisenssimaksuja. Toisaalta maksullisen H.264-formaatin rautatason tuki on integroitu lähes kaikkiin nykylaitteisiin, mikä puoltaisi sen käyttöä myös tulevaisuudessa. HTML5-standardia kehittävä W3C ei kuitenkaan ole innostunut maksullisen tekniikan sisällyttämisestä tulevaan standardiin. Myös selainvalmistaja Mozilla vastustaa H.264:n käyttöä osana HTML5:ttä ja luonnollisesti myöskään Google ei aio tukea sitä Chrome-selaimessaan.
Vaikka MPEG LA:n tarkastajat löytäisivät yhteneväisyyksiä nykyisten patenttien ja Googlen VP8-koodekin välillä, patenttiloukkaussyytteet ja lisensointivaatimukset eivät ole läpihuutojuttu. Googlen mukaan VP8-koodekin alkuperäinen kehittäjä On2 omisti kaikki koodekin käytössä tarvittavat tekniikat, jotka kaupan myötä siirtyivät Googlelle. Google lienee myös valmis puolustamaan 100 miljoonan investointiaan lakituvassa, eli mahdollisia patenttiloukkaussyytöksiä tuskin heitellään kevein perustein.

Silti mahdollisuus tuleviin lisenssikiistoihin saattaa olla jo tarpeeksi estämään Googlen WebM-formaatin leviämisen laajempaan käyttöön.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Google h.264 WebM
Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

130.7.2011 16:46

No voi itku, mutta tätähän epäiltiinkin. Vaikka Googlen idea oli hyvä, niin myttyynhän se tämän myötä menee.

230.7.2011 19:07
ama_12221
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
No voi itku, mutta tätähän epäiltiinkin. Vaikka Googlen idea oli hyvä, niin myttyynhän se tämän myötä menee.
Tulispa jo patentti apocalypsi, niin päästäisiin koko ongelmasta eroon. Sen jälkeen yksi (google) omistais kaikki tai sitten kaikki vihdoinkin ymmärtäisivät, että tyhjästä ei kannata maksaa.

330.7.2011 22:00

Aika erikosita on kyllä se että ISOT firmat eivät ota selvää ensin kenellä patentti on jos on ja oliskos se myynnissä? vapaa käyttää? vai lisenssoitavissa? Google ei ole ainoa, Nokia, Apple etc...voi kyllä olisi töitä edessä ko firmojen patenttipuolella.


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

430.7.2011 22:03

100 miljoonan investointi googlen massisäkissä ei tunnu edes ilmavaivana suolenmutkassa.Onpahan yksi VP8 kodekki ja yritys sulkana pöytälaatikossa kuljeksimassa jos niikseen menee..Pistetään toinen satku ajankuluksi oikeustupaan että voidaan kirjoittaa edes uutisia.

531.7.2011 02:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Aika erikosita on kyllä se että ISOT firmat eivät ota selvää ensin kenellä patentti on jos on ja oliskos se myynnissä? vapaa käyttää? vai lisenssoitavissa? Google ei ole ainoa, Nokia, Apple etc...voi kyllä olisi töitä edessä ko firmojen patenttipuolella.
Voivoi.. tämä se on kuule just softapatenteissa ongelma. Et voi käydä joka maan patentteja läpi joka kerta ku jotain koodaat. Tulee ilmi ku joku valittaa. Mahdoton tehtävä.

631.7.2011 02:23

"Toisaalta maksullisen H.264-formaatin rautatason tuki"

Wikipedia: "On August 26, 2010 MPEG LA announced that H.264 encoded internet video that is free to end users will never be charged for royalties."

731.7.2011 02:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti roponen:
"Toisaalta maksullisen H.264-formaatin rautatason tuki"

Wikipedia: "On August 26, 2010 MPEG LA announced that H.264 encoded internet video that is free to end users will never be charged for royalties."
Niin? Ja pointtisi oli? Teeppä softa, joka koodaa videon tuolla kodekilla. Tuu sitten lainaileen wikipediaa. Maksa kuite ne rojaltit ennen ku laitat softas jakoon..

831.7.2011 02:57

emagdnim, rauhoitu, älä hyökkää. Ei sinulle siitä mitään iloa koidu, tuohdut vaan entistä enemmän ja raivoat lopulta pian ihan tyhjästä koko maailmalle. Ei se muiden vika ole jos et ymmärrä jotain asiaa. hengitä hetki syvään ja lue uudestaan, ehkä asiaan on olemassa jokin toinen näkökanta?

Pointtihan oli tietenkin se ettei tuossa koko totuus tullut esiin. H.264 ei ole maksullinen internet videoille jotka jaetaan ilmaiseksi. Siitä tässä joku aika sitten oltiin eniten huolissaan.

931.7.2011 03:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti roponen:
emagdnim, rauhoitu, älä hyökkää. Ei sinulle siitä mitään iloa koidu, tuohdut vaan entistä enemmän ja raivoat lopulta pian ihan tyhjästä koko maailmalle. Ei se muiden vika ole jos et ymmärrä jotain asiaa. hengitä hetki syvään ja lue uudestaan, ehkä asiaan on olemassa jokin toinen näkökanta?

Pointtihan oli tietenkin se ettei tuossa koko totuus tullut esiin. H.264 ei ole maksullinen internet videoille jotka jaetaan ilmaiseksi. Siitä tässä joku aika sitten oltiin eniten huolissaan.
Jaa, katoppa joo. Luin nyt lainaamas pätkän jopa iha kokonaan. Uutta minullekkin... :D Sori. Mut edelleenkin edellinen viestini pätee. Formaatti ei ole ilmainen. Jonku täytyy siitä aina maksaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.7.2011 @ 03:02

102.8.2011 13:21

Softapatentit ovat koko alan syöpä. Niillä lihovat vain isojen firmojen lakimiehet. Voidaan vain kuvitella maailma, jossa ei tällaisia sontapatentteja olisi. Millaista se olisikaan? Huomatkaa, että ohjelmistopatentiton maailma ei tarkoittaisi sitä, että toisen koodia voisi surutta käyttää. Sen sijaan samankaltaisen toiminnallisuuden rakentaminen itse olisi sallittua. Tämänhän nämä patentit estävät. Pahimmillaan on patentoitu hiiren klikkauksia. Missä menee raja?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto