AfterDawn: IT-alan uutiset

"Tiedostonjako on oire, ei ongelma"

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 1.7.2011 13:41 Kommentteja (19)

"Tiedostonjako on oire, ei ongelma" Telekommunikaatiojärjestelmiä rakentavan Ericssonin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Rene Summerin mukaan tiedostonjako on oire ongelmasta, eikä varsinainen ongelma itsessään. Summerin mukaan tekijänoikeuksienhaltijat itse ruokkivat piraatteja pitämällä kiinni vanhanaikaisista bisnesmalleista.
Tuoreimmassa Ericsson Business Reviewissä julkaistussa jutussa Summer kehottaa tekijänoikeudenhaltijoita lopettamaan tiukempien to-lakien ajamisen ja keskittymään siihen mitä kuluttajat oikeasti haluavat ostaa.

Summerin mukaan tekijänoikeudenhaltijat itse ovat suurin syy piratismiin. Hän perustelee kantaansa sillä, että suitsien pitäminen tiukalla on johtanut tarpeettomien esteiden syntymiseen ja kuluttajien vapauden riistoon. Digitaalisen viihteen kuluttaminen ei tunnu ostajan näkökulmasta enää mielekkäältä. Piratismi on juuri tämän ongelman ilmentymä.

Summerin mukaan viihdeteollisuuden pitäisi unohtaa lait ja viihteen kulutukseen rakennetut teennäiset järjestelmät. Sen sijaan viihdejättien pitäisi pyrkiä luomaan uusi bisnesmalli, joka pystyy tehokkaasti kilpailemaan piratismin kanssa.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

11.7.2011 15:17

spotify Tyylinen ratkaisu esim. annetaan katsoa 3 elokuvaa kuussa joka on ilmaista jonka jälkeen odotat yhden kuukauden jotta pääset katsomaan taas 3 elokuvaa tai sitten maksat kuukausimakua esim 5 € ja katsot rajattomasti. ja myös elokuvia tulisi pystyä ostamaan yksittäisinä kappaleina.

Mitä mieltä ratkaisusta?

21.7.2011 19:43

Niinpä. Piraatti on vain huonosti palveltu asiakas.

@3:30 :
http://www.youtube.com/watch?v=87pevh2Q0hg

EDIT:
Troll detected
|
v

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2011 @ 20:04

31.7.2011 19:53

Tiedostonjako on ongelma ja se on rikollista toimintaa aina, kun tekijänoikeuksia loukataan. Nettipiraatit ovat rikollisia Suomen lain mukaan, eikä se siitä tule ikinä mihinkään muuttumaan.

41.7.2011 21:30

Lainaus:
Tiedostonjako on ongelma ja se on rikollista toimintaa aina
Kyllä ympäri mailmaa alkoholin kiertolain aikana oli sama tilanne

Alkoholin valmistusta ja käyttöä yritettiin kieltää ahkerasti
mut se johti vain sala kuppiloihin johon rikolliset toivat viinaa

v1883 ekan kerran ja v1922 lakia kovennettin vasta v1931 se päättyi

Pitkällisen keskustelun jälkeen kieltolaki päätettiin kumota.
Joulukuun 30.päivänä vuonna 1931

Eli jos vaihdetaan salakuppilat Piratebayhin ja rikolliset sinne lataaviin henkilöihin

Niin täysin sama tilanteessa ollaan

Kuinkakohan kauan kestää teostolla ?
Lainaus:

Viihdejättien pitäisi pyrkiä luomaan uusi bisnesmalli, joka pystyy tehokkaasti kilpailemaan piratismin kanssa.
Kerrankin viisasta puhetta
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2011 @ 21:47

51.7.2011 21:39

Jaa hieman mutkikas juttu.

On totta että tekijäoikeuksia ajavat tahot ovat aiheuttaneet osan piratismista. Monet uudet asiat on toteutettu sitten että ne rajoittavat mahdollisuuksia, käyttömukavuutta ja ovat kalliita, joten ainoa tapa päästä niiden ohi on piratismi. Eli tavallaan piratismi tuote on parempi kuin alkuperäinen. Tekijäoikeuksista on tullut rajoitava tekijä, kaikelle kehitykselle, eli yritetään kontrolloida käyttöä entistä enemmän suojallakseen tekijän oikeuksia, kaikkien muiden kustannuksella.

Mutta kyllä se vika on myös kuluttajissa, eli eivät enään tahdo erottaa mikä on oikein ja mikä väärin. Yhteiskunta perustuu yhä enemmän välinpitämättömyyteen ja voiton tavoitteluuun. Eli yleinen moraalitaso laskee koko ajan, eikä enään tunnisteta tai välitetä missä rajat kulkee. Oma etu on kaiken muun yläpuolella. Joten jos tekijäoikeuden omistaja ajattelee vain omia voittoja, niin miksi kuluttaja ei tekisi samoin ja ajattelee vain omia etujaan.

Eli jos ei etsitä kuluttajalle helpompia keinoa saada asioita ilman että pitää kontrolloida kaikkea, niin eihän tuolle piratismille ole loppua. Mitä enemmän "rajoitetaan" kuluttajaa, sitä enemmän syntyy piratismia. Kyse on kuluttajien tarpeen täyttämisesta, eli kuka palvelee parhaiten. Kuten artikkelikin asian ilmaisi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2011 @ 21:48

61.7.2011 23:15

Väite on varmasti hyvinkin paikkaansapitävä.

72.7.2011 9:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
Lainaus:
Tiedostonjako on ongelma ja se on rikollista toimintaa aina
Kyllä ympäri mailmaa alkoholin kiertolain aikana oli sama tilanne

Alkoholin valmistusta ja käyttöä yritettiin kieltää ahkerasti
mut se johti vain sala kuppiloihin johon rikolliset toivat viinaa

v1883 ekan kerran ja v1922 lakia kovennettin vasta v1931 se päättyi

Pitkällisen keskustelun jälkeen kieltolaki päätettiin kumota.
Joulukuun 30.päivänä vuonna 1931

Eli jos vaihdetaan salakuppilat Piratebayhin ja rikolliset sinne lataaviin henkilöihin

Niin täysin sama tilanteessa ollaan

Kuinkakohan kauan kestää teostolla ?
Lainaus:

Viihdejättien pitäisi pyrkiä luomaan uusi bisnesmalli, joka pystyy tehokkaasti kilpailemaan piratismin kanssa.
Kerrankin viisasta puhetta
Samalla linjalla, kerkisit ensin kirjoittamaan juuri alkoholin kielto-ajasta...sama tuli minunkin mieleen heti. Jos maksulliset palvelut olisivat ns "helpompia" omaksua tai niiden käyttö yksinkertaista ja hinnat kohillaan niin toden näköisesti kauppa kävisi. Nyt vain yritetään tukkia patoa joka "rojahtaa" kohta.

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

82.7.2011 11:49

Itse en oikeastaan ole enää edes nähnyt tiedostojen jakamista edes ongelmana, tai että se olisi väärin. Toki tuotteista kannattaa ja pitää maksaa, mikäli haluaa samanlaista lisää. Eli en näe sitä sikäli oireena että se olisi paha asia, vaan oire tarkoittaa itselle enemmänkin että oireet ovat isojen mediayhtiöiden huolet ja huonojen lakien säätämiset.

Piratismi varmasti on suurempaa sen takia että useimmiten alkuperäinen tuote on huonompi kuin piraatti, tai ainakaan alkuperäinen ei juuri ikinä tuo mitään muuta kuin moraalista lisä-arvoa.

Jos musiikin ostamisessa vaikka siirryttäisiin siihen että ostamalla levyn saisit esimerkiksi arvan keikalle tai muuta oheiskrääsää (vaikeasti piratisoitavaa) niin silloin levyn hankkiminen toisi jotain lisäarvoa.

Tai sitten leffoista otettaisiin ne typerät aluekoodit ja pakolliset piratismitekstit pois, niin saattaisin itsekkin paljon mielummin niitä ostaa, kun ei tarvitsisi pelätä että toimiiko tämä DVD ongelmitta linuxissa vai ei, tai ylipäätänsä että onko aluekoodi sopiva laitteeseen.

Ja yleensä ottaen näiden firmojen pitäisi kyllä vihdoin ymmärtää että netti on mahdollisuus, ei vaara. Tämän lisäksi vielä pitäisi ymmärtää että DRM ei ole kopiosuojaus, vaan se on enintään haaste niille jotka noita kopioi. Peruskuluttajalle DRM on taas kirous, joka helposti rampauttaa tuotteen täysin vialliseksi. Esimerkkinä taas että linuxia käyttävien kannattaa kiertää kaikki DRM-suojatut palvelut kaukaa kun ne vaativat jotain kivoja softia jotka ei varmasti toimi linuxissa, ja ilman linuxiakin saa noissa pelätä että palveluntarjoaja kaatuu, jolloin voit heittää hyvästit kokoelmallesi.

92.7.2011 19:20

Mielestäni sekä piraatit että TO-järjestöt ovat oikeassa. Piratismi on rikos ("varkaus"), mutta niin on myös vakoilu ja vainoaminen. Itse olen parhaiten huomannut peleissä sen, että se piraattiversio toimii liiankin usein paremmin kuin ostettu versio, varsinkin StarForce-suojatut pelit ovat oikeaita pirulaisia jos on vähääkään erikoisempi tietokone käytössä ja on ostanut pelin. Tämän vuoksi teenkin usein niin, että ostan haluamani pelin ensin ja sitten vasta lataan sen laittomasti jos ostettu ei syystä tai toisesta toimi.

Palveluissa taas on omat ongelmansa. Yritä nytten laittaa kuluttajat ja levy-yhtiöt saman pöydän ääreen ilman, että joudut rakentamaan piikkilanka aitaa molemman ryhmän ympärille estääksesi pakenemisen. Levy-yhtiöitä ei voi vähempää kiinnostaa, mitä kuluttajat haluavat ja kuluttajat taas vaikuttavat saaneen jo osittain tarpeekseen tästä toiminnasta. Spotify on siitä loistava esimerkki, että kuluttajat saavat sitä mitä oikeasti haluavat, musiikkia halvalla, hyvällä laadulla ja ilman turhaa kaupassa juoksemista. Levy-yhtiöille ja artisteille tämä ei taas kelpaa, ku ollaan totuttu saamaan 5€/1€ / levy rahaa. Sitten kun jossain vaiheessa joku levy-yhtiö taas yrittää tehdä omaa Spotifytaan, niin taas nähdään miten palvelu pätkii, maksaa 50€ kuussa vähintään ja miten kukaan ei edes halua käyttää sitä, mutta levy-yhtiöt hinkuvat riemusta, koska uskovat, että ovat tehneet juuri niinkuin kuluttajat haluavat.

Voisin sanoa, että ehkä parhaiten koko nykyisen tilanteen piratismin kanssa on ratkaissut Mojang Ab. Minecraftiä on myyty noin 3-4 miljoonaa kappaletta alle 20€ / peli ja Notchista on tullut miljonääri käytännössä yhdessä yössä ja yllättäen vain ~30% pelaajista on maksanut pelistään. Minecraftiä voi pelata suoraan ilman, että on ostanut peliä, mutta et saa päivityksiä, et pysty pelaamaan netissä paitsi piraatti-versiot hyväksyvillä servereillä ja pelin yläreunassa on ilmoitus siitä, ettet ole ostanut peliä. Sitten kun mennään kysymään Nothcilta, että mitä mieltä hän on siitä, että hänen peliään pelaavista 70% on piratisoinut pelin, niin hän vain toteaa, ettei se häntä haittaa, vaan se haittaa niitä, jotka sijoittavat myöhästyviin floppeihin miljoonia ja odottavat silti saavansa niistä miljoonia. Yllättäen Notch on myös Piratpartietin jäsen.

103.7.2011 1:10

Meidän lapset ylettyy joka hyllylle ja heräävät monta tuntia ennen meitä, mutta eivät osaa mennä uTorrents kansioon, siksi emme osta levyjä! miettikää sitä... ;)

113.7.2011 1:38

Ei nämä asiat tule täällä muuttumaan ennen kuin ne muuttuvat rapakon tuolla puolen, eli siellä kaiken median valtakunnassa, Yhdysvalloissa.

Antti Kotilainen & Co on pelkkiä sätkynukkeja jotka liikkuu sen varassa mitä narua vedetään ja kuka vetää. Jokainen on varmaan käynyt pienempänä nukketeatterissa niin ei tarvitse paintilla piirtää esimerkkiä?

Edellämainitut ovat myös aivan liian vanhoja ymmärtääkseen tämän hetken nuoren ihmisen mieltä median kulutuksessa. Heidän lapsuudessaan kun ei ollut tietokoneita. Isäni on hieman häntä vanhempi, mutta ei osaa käynnistää tietokonetta edes. En usko, että Antti on myöskään wordia ja exceliä pidemmälle päässyt koulutuksessaan, ja ainakin jälkimmäisessä koulutus on mennyt pahasti vielä pieleen näitä aikaisempien uutisten korvaus-summia katsoessa. Kiitos.

123.7.2011 10:21

Omalla kohdalla hinnat on aikalailla se ratkaiseva tekijä. DVDeet alkavat olla nykyään kohdillaan hinnoittelun suhteen. BD:hen tekisi mieli siirtyä mutta kun uutuudet tahtovat monesti maksaa 25-30€ niin jää ostamatta... alesta toki saisi vanhoja nimikkeitä halvemmalla (<10€>) mutta kun valtaosa hyvistä on nähty/ostattu DVDeenä niin ei kiitos. Hirvittää ihan ajatella minkä hintaisia ovat seuraavalle formaatille ilmestyvät elokuvat =O

Pelien puolella hinnat ovat karanneet täysin käsistä. Duken PC versio 44€. Just joo... 12 vuotta odotettu joten eikähän sitä jaksa vielä tovin, että löytyy käytettynä.

133.7.2011 17:17

Atb:n Distant Earth maksoi Suomessa halvimmillaan 26€ julkaisuhetkellä, kun taas brittien Amazonista uusi levy kotiinkuljetettuna maksoi 13€. Amazonista levyn tietenkin ostin ja ihmettelin siinä samalla että mitä h€lvettiä Suomen musiikkilevyn hinnoittelulle onkaan tapahtunut. :D

144.7.2011 17:10

Lainaus:
PC versio 44€
Toi PC versio vielä halpa ostappa ps3 joutuu pistää melkein tupla summan
Lainaus:
ihmettelin siinä samalla että mitä h€lvettiä Suomen musiikkilevyn hinnoittelulle onkaan tapahtunut. :D
Liian monta välikattä

Esim Lidil tuo Saksasta halvemalla laivalla Suomeen kun rekat tuo sitä keski suomesta koti kauppaan

155.7.2011 6:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
Lainaus:
PC versio 44€
Toi PC versio vielä halpa ostappa ps3 joutuu pistää melkein tupla summan

Olen huomannut... onneksi ei kiinnosta konsolit.


Tuli tuossa muuten ostettua Duken PC-versio kun suht´edullisesti tuli vastaan. Voi sitä riemua kun asennusohjelma tokaisi: asennus vaatii yhteyden nettiin (uudemmassa (kakkos)koneessa ei nettiyhteyttä) Perkkkk...... jääkö minulle vaihtoehtoja. Eli joko siis alan ostella lisälaitteita/taistelemaan asetusten kanssa nettiyhteyden takia TAI hommaan toimivan version jostain päin maailmaa nykyisen (vanhahkon) nettikoneeni avustuksella.

Kyllä on tehty pc-pelaaminenkin vaikeaksi nykyään (viimeksi tullut pelejä pelattua/ostettua edellisen Duken tietämillä) =/

165.7.2011 13:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti HeQ:
Atb:n Distant Earth maksoi Suomessa halvimmillaan 26€ julkaisuhetkellä, kun taas brittien Amazonista uusi levy kotiinkuljetettuna maksoi 13€. Amazonista levyn tietenkin ostin ja ihmettelin siinä samalla että mitä h€lvettiä Suomen musiikkilevyn hinnoittelulle onkaan tapahtunut. :D
Joku kusipää vetää hulluna välistä?


Kyseessä on myös kapina. Halutaan kapinoida mega kapitalistisia jättikorporaatiota vastaan, jotka lobbaavat hallituksia säätämään niille suotuisia lakeja ja mahdollisesti käyttävät epämääräisiä keinoja, jotka rikkovat yksityisyyden suojaa yms.

179.7.2011 15:04

Koska mennään liian pitkälle

Kuvasin Helsinkin keskustassa menneen Pride kulkueen

Yuotube poisti äänen koska WMB (Warner Bross Music) oli niin vaatinut

mykkä video

Mut kumiskin esim Samba kulkueessa sai olla ääni ?

Kaveri sai saman varoituksen ja ääni poistettiin kun Rukalla kuvas jonkun laskettelu videon ja taustalla soi jotain Energy radio aseman musiikkia

Kaveri latas videon uudestaan Yuotube poisti kokovideon

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.7.2011 @ 15:06

189.7.2011 23:02

Tähän mennessä hattumaisin itseäni haittaava piratismin vähentämiseksi suunniteltu laitos on Steam.
Meinaan vaan, että on todella hattumaista kun pitää olla nettiyhteys pelatakseen peliä X, ja vaikka olisi netti, niin joutuu aivan turhaan odottelemaan ko. ohjelman käynnistymistä ja sen pakkomiellettä päivittää peli.
Jopa ensiasennuksessa Steam -pelit (F.3.A.R., Duke Forever) haluavat ladata jotain viimehetken tiedostoja. Eihän siinä mitään jos olisi 100 megan nettiyhteys, mutta moinen toiminta ei ole kivaa yhden megan netillä johon itse joudun tyytymään. Onnea vain 5 gigan pakotetun patchin lataamiseen, vaikka levyltä asennettu versio toimisi mainiosti.

Jopa pelin aktivointisysteemi on kustu, esim. Crysis 2. Asennat & aktivoit pelin kotona pöytäkoneella ja kun haluat pelata samalla koneella kaverin luona, niin kappas vaan, pitää taas aktivoida. Huoh.1922.7.2011 17:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:
Tiedostonjako on ongelma ja se on rikollista toimintaa aina, kun tekijänoikeuksia loukataan. Nettipiraatit ovat rikollisia Suomen lain mukaan, eikä se siitä tule ikinä mihinkään muuttumaan.
Et siten nuppi (tekijänoikeusjärjestö) ole huomannut sitä, että yhteiskunta muuttuu?? Miten se muuten oli, olikos laissa muistaakesrni RY:yyn rajoitus ettei se saa olla voittoa tuottava?? Mitenkä se nyt menikään?? Rikkooko joku taho omien intressien mukaan lakeja?? Millä perusteella tietojen eli tiedostojen jako on laitonta?? Sehän on perustuslain mukaan kansalais oikeus johon ei saa kukaan puuttua, muutakuin vakavien rikosten tutkinnan yhteydessä. Tiedosto, mikä se on?? Onko se tieto mikä on ykkösiä ja nollia vaiko ihan vaan tekstitieto sanomalehdessä vai onko se tieto minkä tietokone muuntaa ymmärettävään tietoon eli teitokonehan sen eikoksen tekee, ei ihminen..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto