AfterDawn: IT-alan uutiset

Hammaslääkärit haluavat sensuroida tekijänoikeuden varjolla

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 28.5.2011 11:13 Kommentteja (18)

Hammaslääkärit haluavat sensuroida tekijänoikeuden varjolla ArsTechnica-sivuston toimittaja Timothy B. Lee kohtasi mielenkiintoisen kaavakkeen käydessään tarkistuttamassa hampaitaan philadelphialaisella hammaslääkärillä.
Tavallisten potilaspapereiden täytön lisäksi häntä pyydettiin allekirjoittamaan kaavake, joka antaa hoitavalle lääkärille oikeuden sensuroida asiakkaansa julkisia kommentteja hänestä. Molemminpuolinen yksityisyyssopimuksen keskeinen sisältö on, että asiakkaan tulevaisuudessa kirjoittamien kommenttien tekijänoikeudet siirtyvät lääkärille, jos niiden aihe liittyy ko. lääkäriin tai hänen antamaan hoitoon. Sopimus pohjautuu lääkäreiden oikeuksia puolustavan Medical Justice -järjestön tekemään asiakirjaluonnokseen. Sopimuksen laillisuus on asetettu kyseenalaiseksi.

Vaikka hammaslääkäri ja Medical Justice muuta väittivätkin ArsTechnican toimittajalle, niin sopimuksen ensisijainen tarkoitus on estää epämiellyttävän julkisuuden leviäminen hampaita hoitaneesta lääkäristä. Tämä on mahdollista koska sopimuksen takaaman tekijänoikeuden perusteella lääkäri voi vaatia hänelle epämieluisten viestien poistamista jälkikäteen verkosta sakon uhalla. Lääkärit pelkäävät, että epämiellyttävän julkisuuden levitessä heidä asiakkaansa hakevat hoitoa paremmilta lääkäreiltä.

Tapaus on yksi esimerkki siitä, kuinka tekijänoikeuden alkuperäinen tarkoitus, eli luovuuden edistäminen ja turvaaminen, on alkanut unohtua. EFFIn mukaan kyseinen tapaus on hyvä varoitus siitä millaisiin epäkohtiin liian tiukka tekijänoikeuslaki voi johtaa.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

128.5.2011 13:02

Mistäköhän tääkin on sit lähteny liikkelle? Joku laittanu paikallislehen pirahti -palstalle valituksen huonosta puudutuksesta?
Aika järjetöntä touhua.

228.5.2011 13:25

Tässä on pakko asettua lekurin puolelle. Liika negatiivinen julkisuus haittaa uskomattoman paljon lääkärin työtä. Nämä nettikirjoittelijat tuskin sitä ikinä ymmärtävät, mutta niin se vain on.

328.5.2011 13:28

Toisaalta kyllä ymmärrän itse verkossa kiusatuksi tulleena. Olisi hyvä olla laki jolla tuon saisi loppumaan. koska se on ihan ihmisen itsetunnon kannalta parempi. Kun ei tarvii pelätä että törmää viel joskus samaan asiaan. Onhan tuossa sitten myös työntekijän tulevaisuuskin vaakalaudalla. Että joskus kun on tehnyt virheen niin sitä ei unohdeta, koska sen tiedon sais netistä.

Toki on olemassa se mahdollisuus että et saisi koskaan tietojasi pois sivuilta/netistä. Mutta ainakin tuo vaikeuttaisi jutun etsimistä.428.5.2011 14:43

Lainaus:
Lääkärit pelkäävät, että epämiellyttävän julkisuuden levitessä heidä asiakkaansa hakevat hoitoa paremmilta lääkäreiltä.

Niinpä niin..

528.5.2011 14:45

Lainaus:
Toisaalta kyllä ymmärrän itse verkossa kiusatuksi tulleena. Olisi hyvä olla laki jolla tuon saisi loppumaan. koska se on ihan ihmisen itsetunnon kannalta parempi.

On olemassa muita lakeja joilla voidaan puuttua nettikiusaamiseen.las ballenas son el camino

628.5.2011 14:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:
Tässä on pakko asettua lekurin puolelle. Liika negatiivinen julkisuus haittaa uskomattoman paljon lääkärin työtä. Nämä nettikirjoittelijat tuskin sitä ikinä ymmärtävät, mutta niin se vain on.
Ai että jos lekuri ei osaa tehdä työtään oikein niin häntä ei saisi arvostella? Aika tyhmältä kuulostaa minusta..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2011 @ 14:50

728.5.2011 14:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JJamo:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:
Tässä on pakko asettua lekurin puolelle. Liika negatiivinen julkisuus haittaa uskomattoman paljon lääkärin työtä. Nämä nettikirjoittelijat tuskin sitä ikinä ymmärtävät, mutta niin se vain on.
Ai että jos lekuri ei osaa tehdä työtään oikein niin häntä ei saisi arvostella? Aika tyhmältä kuulostaa minusta..
Sitten kun se arvostelu menee yli.

Voit miettiä miten peruspirkko 60v:n hoitomyönteisyyttä parantaa se seikka, että hän lukee jatkuvasti lehdistä lääkärin ammattitaidottomuudesta. Ei varmaankaan suostu kovin helpolla syömään verenpainelääkkeitään.

828.5.2011 16:35

Lääkereitä, niin kuin opettajia, rakentajia, tilitarkastajia jne. täytyy saada arvostella. Sama laki rakentajille, surkeaa työtä ei saa arvostella, koska hänen työntekonsa vaikeutuu. Ja peruspirkko ei uskalla rakentaa taloaan, kun lukee lehdestä negatiivisia kommentteja...

Itse en suostuisi allekirjoittamaan. Täysin typerä vaade ja tämän täytyisi olla mielestäni laitonta.

929.5.2011 0:22

Auttaisiko tuollainen sitten firmoihin kohdistuvaan verkkokiusaamiseen? Jos joku kertoo, kuinka huonoa kohtelua jonkun lääkärin tai firman taholta sai, on mielestäni muille asiakkaille vain eduksi kuulla siitä. Jos taas joku perättömästi haukkuu toista, se on jo lainkin mukaan rangaistava teko. Sensuurisopimuksen avullahan firmat voisivat helpommin kohdella asiakkaita miten lystäävät, kun epämiellyttävät kommentit voidaan vaatia poistettavaksi.

En tosin ymmärrä, miten jonkun palvelun haukkuminen voisi ylittää teoskynnyksen ja näin ollen kuulua lainkaan to-lain piiriin? Ja aivan selvää on, että to-lain alkuperäinen ajatus tuossa vesitetään, kuten uutisessakin sanotaan.

1029.5.2011 0:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:

Voit miettiä miten peruspirkko 60v:n hoitomyönteisyyttä parantaa se seikka, että hän lukee jatkuvasti lehdistä lääkärin ammattitaidottomuudesta. Ei varmaankaan suostu kovin helpolla syömään verenpainelääkkeitään.

Hoitomyönteisyyttähän lisää se että lääkärit voivat tehdä ihan mitä tahansa eikä kukaan saa siitä valittaa. Ei muuta kuin silmät kiinni ja korvatulpat korviin niin kaikki on hyvin. Ei muuta kuin sensuroidaan kaikki huonot uutiset ja virheet niin maailmasta tulee aivan sairaan hyvä paikka asua...

Ja aika tyhmä on 60 vuotias peruspirkko jos se jättää verenpainelääkkeet ottamatta kun paineet hipoo pilviä. Sillä saa kerättyä itselleen "kivoja" lisäsairauksia.

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

1129.5.2011 4:51

Jos tohtoria ilman aihetta arvostellaan niin amerikassa taitaa olla jo valmiiks liuta lakipykäliä ja ennakkotapauksia joiden turvin hän voi lähteä hakemaan oikeutta. Aiheesta taas pitääkin saada arvostella.

Hammaslääkärin ammatti tosin on varmasti yksi niitä alttiimpia tällaiselle joten sillä tavalla sen ymmärtää että halua on vähentää turhaa negatiivistä viestintää. Kokemus voi olla hyvinkin paljon asiakkaan omasta päästä kiinni ja hammaslääkärissä käynnin maine on sellainen ettei kovin moni ole muutenkaan järin innolla lähdössä hampaitaan porauttamaan.

Mutta... ei näin.

1229.5.2011 16:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Ja aika tyhmä on 60 vuotias peruspirkko jos se jättää verenpainelääkkeet ottamatta kun paineet hipoo pilviä. Sillä saa kerättyä itselleen "kivoja" lisäsairauksia.
Sellasia ne ihmiset vain on. Kun verenpainetaudista ei ole merkittäviä oireita, ei lääkkeiden syöntiäkään pidetä niin tarpeellisena kuten esimerkiksi syövässä.Voit miettiä, etä jos lääkäri on saanut 7 vuoden peruskoulutuksen ja toiset 7 vuotta erikoistumiskoulutusta, nin hänellä jos kellä on tieto miten ihmisiä hoidetaan.

Helppoahan se on arvostella, kun ei oikein edes tiedä mitä arvostelee.

EDIT: Sanoin jo ekassa postissani, että nämä nettikirjoittelijat eivät tätä ikinä tajua. MOT
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2011 @ 17:05

1329.5.2011 17:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:

Helppoahan se on arvostella, kun ei oikein edes tiedä mitä arvostelee.

EDIT: Sanoin jo ekassa postissani, että nämä nettikirjoittelijat eivät tätä ikinä tajua. MOT
Tuo on kyllä hienoa argumentointia.

Ja se, että joku on saanut vaikka jopa 20 vuoden koulutuksen, ei tarkoita, että hänen pitäisi olla arvostelun yläpuolella. Saatika, että hän on immuuni virheille.

E: Ja johan sekin on mainittu, että aiheettonta syyttämistä vastaan on jo monia lakipykäliä ja keinoja taistella tätä vastaan. Kaiken negatiivisen kommentoinnin sensurointi ei todellakaan ole oikea tapa taistella aiheetonta syyttelyä vastaan!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2011 @ 17:31

1429.5.2011 17:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Ja se, että joku on saanut vaikka jopa 20 vuoden koulutuksen, ei tarkoita, että hänen pitäisi olla arvostelun yläpuolella. Saatika, että hän on immuuni virheille.
Ei olekaan, mutta jos arvostelulla on suoria vaikutuksia ihmisten terveyteen sekä sitä kautta jopa epäsuorasti sinun veroprosenttiisi (huonontunut perusterveys->enemmän terveydenhoitomenoja valtion budjetista).

1530.5.2011 15:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:

Sellasia ne ihmiset vain on. Kun verenpainetaudista ei ole merkittäviä oireita, ei lääkkeiden syöntiäkään pidetä niin tarpeellisena kuten esimerkiksi syövässä.Voit miettiä, etä jos lääkäri on saanut 7 vuoden peruskoulutuksen ja toiset 7 vuotta erikoistumiskoulutusta, nin hänellä jos kellä on tieto miten ihmisiä hoidetaan.

Helppoahan se on arvostella, kun ei oikein edes tiedä mitä arvostelee.

EDIT: Sanoin jo ekassa postissani, että nämä nettikirjoittelijat eivät tätä ikinä tajua. MOT

Edelleenkään mykkä-kuuro-sokeana oleminen ei tee kenenkään elämästä parempaa. Maailma ei muutu koskaan parempaan suuntaan ilman asiallista arvostelua.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:

Ei olekaan, mutta jos arvostelulla on suoria vaikutuksia ihmisten terveyteen sekä sitä kautta jopa epäsuorasti sinun veroprosenttiisi (huonontunut perusterveys->enemmän terveydenhoitomenoja valtion budjetista).


Sillä sitä vasta onkin huonot vaikutukset ihmisten terveyteen kun negatiiviset kommentit kielletään. Lääkäreistä tulee jumalia ketkä saavat tehdä mitä huvittaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.6.2011 @ 09:55

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

161.6.2011 9:06

Milloin kyseiset arvostelut löytyy torrenttina?

173.6.2011 14:04

Tekijänoikeusfasismi on lähisukua markkinafasismille jossa ahneus ja rahantavoittelu menevät sananvapauden, ihmisoikeuksien yms. edelle.

Koskahan valmistajat, kauppiaat ja muut yrittäjät alkavat soveltaa uutta uljasta fasistista otetta sananvapauden nujertamiseen...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

183.6.2011 15:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:
Ei olekaan, mutta jos arvostelulla on suoria vaikutuksia ihmisten terveyteen sekä sitä kautta jopa epäsuorasti sinun veroprosenttiisi (huonontunut perusterveys->enemmän terveydenhoitomenoja valtion budjetista).

Bussionnettomuuksista ei saa enää uutisoida, koska Pirkko 60v ei enää uskalla käyttää busseja. Tällä on epäsuora vaikutus ilmastonlämpenemiseen.

Eivät ne ongelmat sensuurilla poistu.

E: Alkuperäinen viesti viittasi Pirkon haluttomuuteen käyttää bussionnettomuuksia :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.6.2011 @ 15:29

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto