AfterDawn: IT-alan uutiset

Rippaus haluttaisiin laillistaa Britanniassa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 19.5.2011 13:52 Kommentteja (3)

Rippaus haluttaisiin laillistaa Britanniassa Britanniassa on ollut jo jonkin aikaa käynnissä nykyisen tekijänoikeuslain uudistamishanke. Tarvittavia uudistuksia tutki professori Ian Hargreavesin johtama työryhmä, jonka työ on nyt tullut valmiiksi. Valmistuneen raportin mukaan lakiin on tehtävä järeitä muutoksia, jotta Britannia pystyisi kilpailemaan media-alalla suurempia talouksia vastaan.
Pääministerille annetun selvityksen mukaan esimerkiksi nykyinen CD-, DVD- ja Blu-ray-levyjen rippauksen kieltävä laki pitää kumota. Hargreavesin mielestä nykyaikana kuluttajilla tulee olla mahdollisuus varmuuskopioida ostamansa musiikki tietokoneille tai kopioida sisältöä kannettaville medialaitteille. Rippaamisen laillistaminen parantaisi professorin näkemyksen mukaan paitsi innovointia, niin yhtä lailla Britannian taloutta. Britanniassa rippauksen vuoksi kukaan ei ole joutunut käräjille, mutta professorin mielestä on periaatteellisesti tärkeää, että laki on nykyaikainen.

Raportissa halutaan myös kevennyksiä lakeihin, jotka liittyvät johdannaisteosten luomiseen. Esimerkiksi YouTubessa on valtava määrä parodiavideoita tai mashupeja, joiden kriminalisointiin ei ole raportin mukaan mitään syytä. Tulevan TO-lain toivotaan kannustavan ihmisiä johdannaisteosten luontiin.

Lisäksi työryhmä ehdottaa niin sanotun Digital Copyright Exchange -lain käyttöönottoa. Se mahdollistaisi sellaisen vanhan arkistomateriaalin käytön, minkä tekijä on syystä tai toisesta jäänyt tuntemattomaksi.

Monet Hargreavesin ehdotukset on esitetty jo vuonna 2006 Gowersin raportissa, mutta niitä ei ole otettu käyttöön.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

119.5.2011 14:59

Järkeväntuntuisia ehdotuksia kaikki. Lisäksi teosten suoja-aikoja voisi samalla järkeistää eli lyhentää niitä huomattavasti.

219.5.2011 15:02

Kerrankin jotain järkevää!


AMD Phenom II X2 555 (X4 B55 ACC) | Sapphire Radeon HD 5770 1GB GDDR5 | AsRock 870 Extreme3 | Kingston HyperX Blu 1600MHZ DDR3 2GB x2 | HDD yht. 1.5TB | Cooler Master Centurion 5 II | Nexus Value 430 | Nexus Real Silent AXM-8200 | Windows 7 Ultimate 64-Bit | BenQ BL2400PT | HTC Desire | Canon EOS 550D | PS3 80GB | Sony MDR-V6

320.5.2011 11:21

Ihan kohtuullista olisi, että saat rippaa omistamasi materiaalin koneelle. Kerran ostanut elokuvan, on kohtuullista että saat katsoa sitä millä medialla itse haluat myöhemmin. Tai vähintään tehdä varmuuskopion.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto