AfterDawn: IT-alan uutiset

Electronic Arts pyrkii eroon pelipakkausten myynnistä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 10.5.2011 15:37 Kommentteja (23)

Electronic Arts pyrkii eroon pelipakkausten myynnistä Maailman suurin pelikustantaja Electronic Arts aikoo tulevien vuosien aikana lopettaa kokonaan fyysisten pelilevyjen myynnin ja siirtyä jakelemaan sisältöjään vain digitaalisia kanavia pitkin. Electronic Artsin toimitusjohtajan John Riccitiellon mukaan yhtiö muuttuu tulevaisuudessa pelejä tarjoavaksi digitaaliseksi palvelutaloksi.
EA on jo edennyt suunnitelmissa hyvän matkaa, sillä digitaalisen levityksen osuus yhtiön liikevaihdosta kasvoi 46 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Riccitiello selvensi yhtiön tulevaa strategiaa sijoittajille viime viikolla yhtiön julkaistua osavuosikatsauksensa. EA tulee perustamaan muutoksen kolmeen avainstrategiaan.

Ensimmäiseksi Riccitiello painottaa EA:n massiivista immateriaalisen omaisuuden määrää, joka on Riccitiellon mukaan alan suurin. Yhtiö omistaa oikeudet lukuisiin menestyneisiin pelisarjoihin ja tuotemerkkeihin, kuten EA Sports, FIFA, Hasbro, Madden, Battlefield, The Sims, Tetris ja Mass Effect. EA aikoo muuttaa pelisarjat jatkuvasti lisenssituloja tuottavaksi toiminnaksi.

Toiseksi EA näkee itsensä yhä enemmän sovellusalustana eikä niinkään pelkkänä sisällöntuottajana kolmannen osapuolen alustoille. EA vihjaili tulevasta palvelusta, joka yhdistää EA:n eri alustojen pelit yhdeksi monella eri alustalla toimivaksi pelialustaksi.

Kolmanneksi EA panostaa tuotekehitykseen palkkaamalla lisää maailmanluokan kykyjä palvelukseensa ja tarjoamalla riittävät resurssit kehitystyöhön.

Vaikka pelikeräilijöiden ei tarvitse olla huolissaan fyysisten pakkausten häviämisestä kokonaan vielä tänä tai ensi vuonna, koko alan suuntaus kohti digitaalista levitystä on kohtalaisen selvä.

Tägit: Electronic Arts
Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

110.5.2011 15:39

Osa ihmisistä varmasti on tätäkin hyvää uudistusta vastaan ihan vaan periaatteesta, mutta imho. hyvä suunta.

210.5.2011 15:49
Zarok
Inactive

Itse en luovu tilaa vievästä, hajovasta, pölyttyvästä, kuluvasta DVD-levystä... tai ehkä sittenkin. Viimeisimmät peliostokset on tapahtunut Steamin kautta.

310.5.2011 16:16

Hyvästi EA.

410.5.2011 16:29

Onhan se hyvä ja nopea tapa, mutta siinäkin ongelmansa. Ja kiva kun sen pelin omistaa ihan fyysisesti, voi asentaa ja pelailla vuosienkin jälkeen.

Ja tarkoittaako tämä, että pelihyllyillä ei tulla enää EA:n pelejä näkemään? Vai myydäänkö kaupoissa kohta pelkkiä pahvilappusia, joissa onnitellaan pelin ostosta ja ohjataan nettiin?

510.5.2011 16:34

hyvästit EAlle... Mites nyte voi lainata pelejä tai jos menee kaverille sitä hakkaamaan mutta sillä ei ole sitä peliä? Mites sitte?

610.5.2011 16:36

vaihtoehtoisesti voi maksaa pelistä käytön mukaan eli vain nettipeliajasta joka onkin koukuttavinta.

710.5.2011 16:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Varpomaa:
hyvästit EAlle... Mites nyte voi lainata pelejä tai jos menee kaverille sitä hakkaamaan mutta sillä ei ole sitä peliä? Mites sitte?
Öh, loggaat kaverin koneella EADM-palveluun sun tunnuksilla ja käytte kahvilla kun kone lataa ja asentaa pelin?

Konsoleilla vastaava, mutta käytätte sun logineja konsolin omaan levityskanavaan kaverin tilin sijaan. Muistat vaan jättää salasanan tallentamatta.

810.5.2011 18:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Niilomaan:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Varpomaa:
hyvästit EAlle... Mites nyte voi lainata pelejä tai jos menee kaverille sitä hakkaamaan mutta sillä ei ole sitä peliä? Mites sitte?
Öh, loggaat kaverin koneella EADM-palveluun sun tunnuksilla ja käytte kahvilla kun kone lataa ja asentaa pelin?

Konsoleilla vastaava, mutta käytätte sun logineja konsolin omaan levityskanavaan kaverin tilin sijaan. Muistat vaan jättää salasanan tallentamatta.
Hmm, minultakin jää kyllä siinä vaihessa EA-pelit pois ostolistoilta...ongelmana on juuri se että (nyt ostat cd/dvd-version) voit huoletta asennella ja pelailla...mutta koodi ja download ja pelaamaan...ja kone hajos pelimeni tai aikansa pelailtua unholaan..ja kas muutaman vuodenpäästä sehän oli mulla koneella jossain hhmm siis OLI, ja ea-pelvelimilta ei ole kokopeliä enää mitäs sitten tehdään? Sama koskee aikalailla konsoleita joilla ei ole isoa kiintistä, ainoa pelastus saattaisi olla levy-kuva(image) jonka poltta itse tai pilvitallennus.

Steam on kyllä ihan hyvä, mutta ärsyttävä kaatuilija ainakin Cod BO ja sitten se steam-paskaläjä on auki kokoajan taustalla, varsinkin vanhemmilla koneilla saattaa tulla vaikeuksia ja pienellä nettikaistalla. Toinen seikka oli ainakin itsellä se että et voinut "polttaa" peliä itselle....only download and setup.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.5.2011 @ 19:01

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

910.5.2011 20:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Steam on kyllä ihan hyvä, mutta ärsyttävä kaatuilija ainakin Cod BO ja sitten se steam-paskaläjä on auki kokoajan taustalla, varsinkin vanhemmilla koneilla saattaa tulla vaikeuksia ja pienellä nettikaistalla. Toinen seikka oli ainakin itsellä se että et voinut "polttaa" peliä itselle....only download and setup.
OT: Kyllähän steamissa on oma pelien varmuuskopiointi systeemi jolla pystyy asentamaan pelejä ilman että tarvii joka kerta ladata niitä uudestaan. Löytyy "Steam" valikosta jos tarvetta, itse en ole moista kertaakaan kokeillut.

1010.5.2011 21:22

Yhden oikean EAn pelin oli ostanut Livestä, bad company. Arcande pelejä on hankittu useita eri valmistajilta. Ladatuissa peleissä on se ongelma, että niitä ei lainata kaverille. Pelejä on kiva lainailla, puolin ja toisin.

EAlla riittää haastetta. Sapluula perustuu pelisarjoihin, valitettavasti uudet versiot eivät kiinnosta tarpeeksi. BC2 ei vain jaksa mätää, kun on pelannut reilun vuoden BC ja 1943:a. NFS ja TWG tuntuu täältä katsottuna kalutun loppuun.

Oikeastaan aivan sama, liekkö tolla väliä vaikka muutama EA:n alepeli jää ostamatta.

1110.5.2011 21:35
AfterDawn Addict

Tulee kyllä peljä vahemmän ostettua, jos näin menee, mutta ei minua haittaa :)


890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

1211.5.2011 0:15

itse ainakin ostan pelit pahvipaketeissaan, tosin suurelta osin tähän vaikuttaa se että ne ovat jopa halvempia tai ainakin saman hintaisia kuin esim. steamista ostetut mikä on todella suuri miinus, netti ostoina ehdottomasti voisi olla selvästi halvempi hinta.

1311.5.2011 0:42

Maassa jossa ei edes mokkulayhteyttä saa kaikkialle pitäisi sitten vaikka pleikkarille alkaa ladata br-levyn verran tavaraa. Kyllä pidän henk koht siitä laatikosta ja levystä.

Kyllähän EA säästää kun ei tarvi kauppoihin niin paljon enää painaa fyysisiä kopioita mutta eivät ne hevillä lähde pois. tai lähtee asiakkaitakin. Hah.

1411.5.2011 2:05

Siis lisätään nyt vielä, että itsellä on hyllyn päällä tusina vanhaa isoa pahvikoteloa, hyllyssä ~100 DVD-kotelossa olevaa PC-peliä, Steamissa joku ~80 peliä, EADM:ssä 2 peliä. Näiden lisäksi ~20 Xbox-peliä ja ~20 Xbox 360-peliä. Pääasiassa alelaareista ja Steam-kampanjoista sekä alennuksista. Täysihintaisia alle joka kymmenes.

Omalla kokemuksella Steam-pelit toimivat erittäin hyvin ja koneelle kerran ladatun pelin voi halutessaan tosiaan kopioida tai siirtää toiseen paikkaan, mutta itse yleisemmin poistan pelattuani säästääkseni levytilaa.

Ihmiset jotka valittavat että "menee 10 vuotta ja mystisen luonnonvoiman takia EA menee konkkaan ja jos et ole kopioinut peliä menetät sen kokonaan" tuntuvat unohtavan CD/DVD-levyjen eliniän. Aktiivisesti käytetty pelilevy voi hajota todella nopeasti. Esimerkkeinä Diablo 2 ja Starcraft -levyni, jotka muinoin olivat niin kovassa käytössä että lohkesivat lopulta, tai Halo 2 jonka pieni naarmu teki toimintakelvottomaksi. Digikopiot ovat TODELLA pitkäikäisiä.

Kavereille lainaaminen ja eteenpäin myyminen tietysti hankaloituu ja esim Steam-tili voi olla vain yhdellä koneella auki kerrallaan (avopuolison SimCityn aukaisu heittää minut ulos Warbandista), mutta näiden kohdalla pitää sitten miettiä, että mistä on tarkalleen maksanut. Onko ostanut tuotteen, vai käyttöoikeuden tuotteeseen? Itse ymmärrän nämä rajoitukset ja siedän ne hyllytilan säästämisen, levyswappailun välttämisen, sekä tuotteiden pitkäikäisyyden takia.

1511.5.2011 14:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kasperus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Steam on kyllä ihan hyvä, mutta ärsyttävä kaatuilija ainakin Cod BO ja sitten se steam-paskaläjä on auki kokoajan taustalla, varsinkin vanhemmilla koneilla saattaa tulla vaikeuksia ja pienellä nettikaistalla. Toinen seikka oli ainakin itsellä se että et voinut "polttaa" peliä itselle....only download and setup.
OT: Kyllähän steamissa on oma pelien varmuuskopiointi systeemi jolla pystyy asentamaan pelejä ilman että tarvii joka kerta ladata niitä uudestaan. Löytyy "Steam" valikosta jos tarvetta, itse en ole moista kertaakaan kokeillut.


Eipä polttanut ainakaan muutama vuosi sitten, kokeilin meinaan aikanaan race-peliä ja nero, alkohol, roxio eivät suostuneet polttamaan...no nyt en ole kokeillutkaan.

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1611.5.2011 15:24

Sillä tavalla, eli netti on kuin onkin pakollinen kun haluaa pelejä, voi p*rkele! Vaikka itselläni on netti mutta niillä joilla ei ole koko nettiä niin voi piru.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.5.2011 @ 15:26

1711.5.2011 20:36

Noh ohan toi ihan kiva että tuetaan. Mutta sitten please yks yhteinen paikka ja mielellään. Sellainen mikä on jo testattu toimivaks ja "vakaaksi".

Oma ääneni menee kyllä tässä vaiheessa väkisinkin Steami:lle! Sen kun saa nykyisin omenalle kanssa. ois tosi siistiä ku ois iso lista pelei steamis. Sit vaan silmät kiinni valittet minkä lataat. :P1811.5.2011 20:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bodomed:
Noh ohan toi ihan kiva että tuetaan. Mutta sitten please yks yhteinen paikka ja mielellään. Sellainen mikä on jo testattu toimivaks ja "vakaaksi".

Oma ääneni menee kyllä tässä vaiheessa väkisinkin Steami:lle! Sen kun saa nykyisin omenalle kanssa. ois tosi siistiä ku ois iso lista pelei steamis. Sit vaan silmät kiinni valittet minkä lataat. :P
DarkSteam on sellanen! Voit valita minkä pelin haluut ja saat ilmatteeks! darksteam.info. Ite käytän, todennu hyväks.


Western Digital 1TB, 2xGTX680, Intel Core i5-2500K, Corsair AX 1200W, CM Storm Scout, 8gb DDR3

1911.5.2011 23:05

Täytyy nyt ihan vähän vetää takaisin. EAlla on vähän annettavaa TWG:ssa, uusimmassa versiossa näyttäisi olevan Augusta 8on varmaan maksanut paljon). Old Course ja Beable Beach ovat jo olleet pitkään.

Myös DVD:n ikä on rajallinen, esim. Rally Trophy ei toimi meidän Windows seiskassa,mutta esim. Flat Out toimii. Suurin haitta on todella se, ettei peliä voi lainata kaverille/myydä eteenpäin. Jos jotain pelisarjaa tahkoaa, vain todellinen fani pitää edellisen version itsellään eikä lainaa/myy vanhempia versioita kavereille/eteenpäin.

2012.5.2011 11:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pitokokka:
Täytyy nyt ihan vähän vetää takaisin. EAlla on vähän annettavaa TWG:ssa, uusimmassa versiossa näyttäisi olevan Augusta 8on varmaan maksanut paljon). Old Course ja Beable Beach ovat jo olleet pitkään.

Myös DVD:n ikä on rajallinen, esim. Rally Trophy ei toimi meidän Windows seiskassa,mutta esim. Flat Out toimii. Suurin haitta on todella se, ettei peliä voi lainata kaverille/myydä eteenpäin. Jos jotain pelisarjaa tahkoaa, vain todellinen fani pitää edellisen version itsellään eikä lainaa/myy vanhempia versioita kavereille/eteenpäin.
Rally trophyn exe-tiedosto ei tue juuri 7:a eikä kyllä kunnolla vistaa varsinkin jos käytössä on 64-bit.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2011 @ 13:10

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

2112.5.2011 17:37

Hieno veto EA:lta. Yritys, joka yrittää ainakin olla edellä kävijä. Netistä ladattavat pelit on kuitenkin kaikin mahdollisin puolin näppärämpiä, kun levyt.

Pelin saa niin sanotusti samantien koneen edestä hankittua. Ei tarvitse tilata netistä ja odottaa muutamaa päivää tai etsiä kauppaa, josta boksin voi sitten noutaa. Ei ole sitä ongelmaa, että hukkaa pelin tai rikkoo levyn, kun aina voi ladata pelin netistä uudestaan. Ja jos tuntuu siltä, että haluaa talteen, niin ei muuta ku iskee levylle tai sit tallentaa johonkin massamuistille.

Toki tämä voi tuottaa vaikeuksia, jos on hidas yhteys ja sitten ei ole backuppeja ja menettää installerit jostain syystä.

2214.6.2011 2:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kasperus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Steam on kyllä ihan hyvä, mutta ärsyttävä kaatuilija ainakin Cod BO ja sitten se steam-paskaläjä on auki kokoajan taustalla, varsinkin vanhemmilla koneilla saattaa tulla vaikeuksia ja pienellä nettikaistalla. Toinen seikka oli ainakin itsellä se että et voinut "polttaa" peliä itselle....only download and setup.
OT: Kyllähän steamissa on oma pelien varmuuskopiointi systeemi jolla pystyy asentamaan pelejä ilman että tarvii joka kerta ladata niitä uudestaan. Löytyy "Steam" valikosta jos tarvetta, itse en ole moista kertaakaan kokeillut.


Entä kun Steam joskus lopettaa toimintansa, vai uskotko varmuudella että se on ikuinen, tai että jos EA pysyy koko ikäsi pystyssä ja pitää Steaminkin niin pitävät varmasti tuen kaikkiin peleihin?

Ei, minä en luota peliin jota ei ole mahdollista saada abandonwarena, sillä siinä vaiheessa kun peliä ei saa alkuperäisiltä tekijöiltä tai pelin tarvitsema palvelu bugaa, on crackatty ja tietosi "omistamistasi" peleistä kadonneet", niin peli on mennyttä jos sen piraatti tai abandonware (jep, en pidä niitä samoina asioina) ei toimi ilman firman pelipalvelinta, tms.

Kaikki tämä hienona pidetty uusi systeemi vie vain pelaajilta mahdollisuuden ostaa peli eikä vain lisenssi sen käyttöön firman ehdoin. Minä en tule maksamaan yhdestäkään pelistä jonka maksun vastineeksi saan vähemmän kuin itse pelin omistukseeni.

Ja kyynel vain itsellenne jotka meinaatte sanoa niin minulle - kuluttakaa minun puolestani rahanne mihin haluatte, en minä sitä vastusta.

Peace & Love, Sir Robin * http://kapsi.fi/~robsku/ - HackNBlog
* ZTE Blade: My first android computer. Old, so? No slide-out keyboard nor stylus :(
* Amilo laptop: Pentium Dual CPU T2390 @ 1.86GHz, 1MB Cache, RAM: 3GB, HDD: 120GB (not original), AMD/ATI Mobility Radeon HD 2400. Linux Mint Debian Edition.
...sen tarvi olla niin justiinsa

2314.6.2011 3:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Niilomaan:
Ihmiset jotka valittavat että "menee 10 vuotta ja mystisen luonnonvoiman takia EA menee konkkaan ja jos et ole kopioinut peliä menetät sen kokonaan" tuntuvat unohtavan CD/DVD-levyjen eliniän. Aktiivisesti käytetty pelilevy voi hajota todella nopeasti. Esimerkkeinä Diablo 2 ja Starcraft -levyni, jotka muinoin olivat niin kovassa käytössä että lohkesivat lopulta, tai Halo 2 jonka pieni naarmu teki toimintakelvottomaksi. Digikopiot ovat TODELLA pitkäikäisiä.
Mitään mystistä tai uutta firmojen tahi niiden palvelujen konkkaan menemisessä ei ole, ja mitä tulee levyihisi niin on ihan oma vikasi jos et osaa pitää huolta levyistäsi. Omissani ei ole naarmuja, vanhimmat ovat 80-luvulta (audio levyjä, mutta CD on CD on CD).

Lainaus:
Kavereille lainaaminen ja eteenpäin myyminen tietysti hankaloituu ja esim Steam-tili voi olla vain yhdellä koneella auki kerrallaan (avopuolison SimCityn aukaisu heittää minut ulos Warbandista), mutta näiden kohdalla pitää sitten miettiä, että mistä on tarkalleen maksanut. Onko ostanut tuotteen, vai käyttöoikeuden tuotteeseen? Itse ymmärrän nämä rajoitukset ja siedän ne hyllytilan säästämisen, levyswappailun välttämisen, sekä tuotteiden pitkäikäisyyden takia.
Nimenomaan sitä olen sanonut, juuri äsken aiemmassa viestissänikin, että kannattaa miettiä tosiaan onko ostanut tuotetta vai jotain muuta - ja mitä riskejä siinä on. Siedä sinä vain, minä en tiedä kuinka moni pelaa niin että joutuu levyswappailusta kärsimään ja pitkäikäisyys on diskettien korvauduttua CD:illä ollut todellisuutta, tosin olen kyllä nähnyt ihmisten joiden kämppä on siisti mutta levyjen säilytys kuin poikamiesboxi versio levysäilytyksestä - vastakohta minun kämpästä ja levyistä.

Niinjoo, ja yleensä levyistä otetaan varmuuskopiot jos pelätään että ne hajoavat. Hacx on ainoa josta itse olen ottanut koska sitä on lähes mahdoton saada mistään.


Peace & Love, Sir Robin * http://kapsi.fi/~robsku/ - HackNBlog
* ZTE Blade: My first android computer. Old, so? No slide-out keyboard nor stylus :(
* Amilo laptop: Pentium Dual CPU T2390 @ 1.86GHz, 1MB Cache, RAM: 3GB, HDD: 120GB (not original), AMD/ATI Mobility Radeon HD 2400. Linux Mint Debian Edition.
...sen tarvi olla niin justiinsa

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto