AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle: tv-lupatarkastaja kysyy jo nettitv:stä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.4.2011 10:05 Kommentteja (18)

Yle: tv-lupatarkastaja kysyy jo nettitv:stä Erilaisten televisionkatselutapojen yleistyessä myös tv-lupatarkastajat joutuvat tarkastaman televisiolähetysten näkymistä vaikkei asunnosta perinteistä tv-vastaanotinta löytyisikään. Yle Satakunnan mukaan erityisesti nuorten keskuudessa ovat yleistyneet erilaiset nettitv-palvelut, jotka myös kuuluvat tv-maksun piiriin.
Tv-maksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa eri tv-kanavien ohjelmistojen jälkikäteen katselusta esimerkiksi Ylen Areena-palvelusta tai muiden kanavien vastaavista palveluista.

Nettitv:n kohdalla lupamaksu lankeaa maksettavaksi kuitenkin siinä tapauksessa, että operaattorin kanssa on solmittu sopimus, jonka avulla televisiokanavien tarjontaa voi seurata reaaliajassa esimerkiksi tietokoneen ruudulta. Samaan sarjaan kuuluu myös tv-kortit tai USB-liitäntäiset tv-vastaanottimet.

Ylen mukaan IPTV-palveluiden osuus kaikesta televisionkatselusta on kuitenkin vielä erittäin pieni ja suuri osa ihmisistä katsoo televisiota perinteisen antenni- tai kaapeliverkon kautta television ruudulta.

Tägit: TV-maksu
Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

127.4.2011 10:36
Tronic
Inactive

Miten niin kysyy jo? Kyllä mulle soittanut kysyi tuosta jo pari-kolme vuotta sitten, kun asunnossani oli vakiona tuleva IPTV-palvelu (vastasin siis kysyjälle ettei minulla ole tietokonetta). Lisäksi IPTV on muistettu mainita postissa tulevissa lapuissa.

Sen sijaan tv-maksuhallinnolla ei ole mitään keinoja sen selvittämiseen onko käytössäsi IPTV-palvelu, eikä sen puoleen onnistu myöskään sen selvittäminen jos tilaat kaapeliyhtiöltäsi kanavapaketteja. Operaattorit eivät näitä tietoja tv-maksuhallinnolle ilmoittele.

227.4.2011 10:46

Ongelma tuossa tv-lupatarkastajien toiminnassa on se, että ilman lupaa he eivät saa tulla asuntoon sisään ja heidän on kysyttävä aina lupa tulla sisään. Kun lupaa ei anneta ikinä muuttuu lupatarkastajien toiminta ja tarkastaminen mahdottomaksi. Lisäksi usea laittaa 5 euron ovisilmän 5 minuutissa, jolloin he eivät välttämättä edes avaa ovea lupatarkastajille esim. kerrostaloissa asuvat. Rivitaloissa asuvat voiva katsoa ikkunasta tai laittaa ovisilmän tarkistaakseen kuka on oven takana. Tarkastusten tekeminen mahdottomaksi on liian helppoa siksi on todella helppo jättää tv-lupa maksamatta jäämättä ikinä kiinni. Moni myös on sopinut kaikkien tuttavien ja kavereiden kanssa, että he soittavat puhelimeen kun ovat oven takana. Tällöin ainoa henkilö, joka oven takana pimpottaa ovikelloa on tv-lupatarkastaja. Itse en ole ikinä maksanut tv-lupaa, enkä tule maksamaan ihan vaan periaatteesta ja protestina ja boikottina ylen monopolille. Yllä on mainittu kaikille keinot millä voi tehdä kiinni jäämisen mahdottomaksi helposti. Parisuhteessa elävät voivat myös sopia helposti, että eivät avaa ovea tuntemattomille ja sopivat tuttaviensa ja kavereidensa kanssa, että he soittavat puhelimella kun ovat oven takana. Eli tuntemattomille ei avata ovea tai ei päästetä sisään.

Monta kertaa on tv-lupatarkastajat yrittäneet päästä sisään mutta olen aina maininnut, että en ikinä tule päästämään heitä sisään, jos olen viitsinyt avata oven :). Lisäksi vakiot vastaukset lupatarkastajille ei ole tv:tä tai ei ole digiboksia tai ei ole minkäänlaista tv-vastaanotinta asunnossa. Lupatarkastajat rupesivat soittelemaan puhelimeen, kun en avannut ovea, että harvoin olet kotona, kun he ovat olleet oven takana. Vaihdoin salaisen numeron ja lupatarkastajien soittelut loppuivat siihen. Kaikkien kavereiden ja tuttavien kanssa olen sopinut, että soittavat jos tulevat käymään ja oven taakse. Jolloin ainoa henkilö, joka soittaa ovikelloa on lupatarkastajat helppo tietää. Toki lupatarkastajien ovikellon soittelua en jaksanut kuunnella ja otin ovikellon pois toiminnasta. Sen takia lupatarkastajille ei ovi enää aukea.

Mieleeni on jäänyt sitkeä=typerä lupatarkastaja, joka 5 päivänä, joka aamu istui portaissa odottamassa, että lähden töihin. Aika epätoivoinen mutta mainitsin aina, että ikinä hän ei tule päästämään sisään vaikka istuisi, joka ikinen päivä portaissa odottamassa. Ei ole tyyppiä näkynyt sen jälkeen :D

Toinen helppo keino on lupatarkastajien osuessa ovelle kun avaa oven on kertoa heille, että ei päästä heitä sisälle ikinä ja lisäksi vakiot vastaukset lupatarkastajille ei ole tv:tä tai ei ole digiboksia tai ei ole minkäänlaista tv-vastaanotinta asunnossa ja pyytää poistumaan oven edestä ja ovi kiinni.
"Sisälle et tule lisäksi vakiot vastaukset lupatarkastajille ei ole tv:tä tai ei ole digiboksia tai ei ole minkäänlaista tv-vastaanotinta asunnossa ja näkemiin ja ovi kiinni." Lupatarkastajille kun avaa oven he näyttävät korttinsa ja ilmoittavat olevansa tv-lupatarkastajia. Sitten jos sanot, että ei ole tv:tä. Lupatarkastaja sanoo "Voimmeko tarkastaa asian" "Et voi tarkastaa koska en päästä sinua sisälle" ja näkemiin ja ovi kiinni. Eli todella helppoa ja mahdoton jäädä kiinni. TV-lupatarkastukset ovat aikansa eläneet ja toivottavasti kyseinen ammattiryhmä katoaa pian. En arvosta kyseistä ryhmää yhtään mikä näkyy aina vittumaisena asenteena heitä kohtaan mikä pistää heitä vituttamaan, kohtelen heitä kuten koiranpaskaa :) Olen kaikista vittumaisin ja jokaisen tv-lupatarkastajan pahin painajainen. TV-lupa on vapaehtoinen maksu, koska mahdoton jäädä kiinni jos ei maksa noudattamalla yllä mainittuja ohjeita. Eli ne jotka haluavat jättää maksamatta ja jäämättä kiinni kannattaa levittää sanaa ja oppia tästä kirjoituksesta.

Toki voi myös asian tehdä sillä lailla, ettei omista tv:tä ollenkaan tai omistaa sellaisen tv:n jossa ei ole digiboksia. Eikä tietokoneessa ole tv-vastaanotinta. Ne, jotka päästävät tv-lupatarkastajat sisälle huomaavat, että lupatarkastajat pyytävät käynnistämään tietokoneen ja tutkivat tietokoneen takaosaa mahdollisen tv-virittimen takia. Jälleen tarkastajat eivät saa käynnistää tietokonetta ilman lupaa, lisäksi windowsin salasana estää jo heitä tarkastamasta tietokonetta. Eli keinoja on monia mutta lopputulos on sama. Liian helppoa ja yksinkertaista tehdä tv-lupatarkastajien toiminta mahdottomaksi.

Tv-lupatarkastajien pitää nähdä tv-toiminnassa, jotta saavat maksun perittyä.Mutta sen voi kiistää. Esim. itselle kävi silleen, että kerran unohtui tv päälle, kun avasin oven tv-lupatarkastajalle ja se kuuli tv:n äänen ja ehkä näki tv:n. Keskustelu meni näin tvl: Jahas sinulla on tv ilman lupaa. mä: ei ole digiboksia ja konsolia käytän tv:n kanssa juuri nyt. tvl: kyllähän toi on tv suoralla lähetyksellä. mä: ei ole. tvl: sulla on tv digiboksilla. mä: ei ole. tvl: kirjoitan sulle lapun, että olet jättänyt tv-luvan maksamatta ja joudut maksamaan antoi maksulapun. Jonka revin saman tien. Alkoi uutta kirjoittamaan sanoin että revin jokaisen maksulapun jonka antaa vaikka jättäisi postiin kautta. mä: ei edelleenkään ole digiboksia. tvl: teen ilmoituksen, että olet jättänyt luvat maksamatta. mä: ei ole edelleenkään digiboksia, eikä mahdollisuutta vastaanottaa tv-lähetyksiä.

Paljon myöhemmin tuli lasku lupahallinnolta, että en ole maksanut lupaa ja olen katsonut tv:tä ilman lupaa. Valitin päätöksestä, enkä maksanut perusteina käytin, että tv-lupatarkastaja on keksinyt asian ja yrittää saada sellaiset maksamaan, joilla ei ole digiboksia, eikä mahdollisuutta vastaanottaa tv-lähetyksiä saadakseen bonuksia. Lisäksi mainitsin, että olin käyttänyt tv:tä konsolin kautta katsoin leffaa, jonka kaveri oli kopioinut konsolin kovolle. Huolellinen ja perusteellinen valitus siis lähti. Paljon myöhemmin tuli päätös, että kyseinen maksu päätös on peruttu. Luonnollisesti mulla oli sellainen tv jossa on sisäänrakennettu digiboksi. Eli katson tv:tä ilman lupaa. Oikeus voitti kuten aina :D Liian helppoa :)

Asian olisi voinut myös hoitaa siten, että olisi ilmoittanut tv-lupatarkastajalle tai lupahallinnolle, että on/ oli juuri sinä päivänä hankkinut digiboksi tv:n. ja valita kuukausittainen tv-lupamaksu. Tällöin kaikki tarkastusmaksut ja takautuva maksu " ns. sakko" maksut siitä, että on jättänyt tv-luvan maksamatta jäävät pois. Sitten irtisanoa lupa ja ilmoittaa että on myynyt tv:n ja ei voi enää vastaanottaa tv-lähetyksiä.

TV-lupatarkastajille on hyvä aina sanoa, ettei ole tv:tä ei ole nettitv:tä. On hyvä mainita ensiksi aina, ettei tule päästämään heitä sisään vaikkapa ikinä tai koskaan. Oli tv tai ei oli mahdollisuus katsoa tai ei. Keinoja on monia mutta lopputulos on aina sama. Tarkastajien asian voi tehdä yksinkertaisesti ja helposti ja nopeasti ja mahdottomaksi jäädä kiinni.

Noin 600 000 jättää tv-luvan maksamatta puolueettoman tutkimuksen mukaan, joka vuosi. Luku sisältää ne joilla ei ole oikeasti tv:tä tai mahdollisuutta vastaanottaa tv-lähetyksiä ja myös ne, jotka katsovat ilman lupaa.

Jotkut voivat ajatella, että asia on helppo ratkaista siten, että muutetaan lakia, että tv-lupatarkastajat voivat tulla sisään ilman lupaa. Tätä ei tule koskaan tapahtumaan. Tätä voisi verrata siihen ehdotukseen, että muutetaan lakia siten, että laitetaan kaikki nettipiraatit elinkautiseen vankeuteen ja piratismi ongelma ratkeaa. Ei yksinkertaisesti toimi, eikä sellaista tulla ikinä näkemään.

Ylen rahoitus valtion budjetista tai yle maksukortin taakse ovat ainoat toimivat ratkaisut. Toinen mainituista vaihtoehdoista tulee käytäntöön ennemmin tai myöhemmin. Paitsi jos kokoomus tasaveron rakastaja ja pienituloisten ja keskituloisten köyhdyttäjä ja rikkaiden rikastuttaja. Saa päättää asiasta niin silloin 30 euron/kk tai 360 eur/vuosi ylevero maksu tulisi kaikille ihmisille maksettavaksi ja se olisi henkilökohtainen maksu, jonka kaikki maksavat tuloista riippumatta. Toki kyseistä maksua sitten korotetaan, joka vuosi ylen jatkuvasti kasvavien menojen takia. Aivan kuten tv-maksua korotetaan jatkuvasti. Ongelman ydin on siinä, että Ylellä on monopoli, jolloin Yle jatkuvasti kasvattaa menojaan, koska tv-maksua sitten jatkuvasti korotetaan tämä on ollut jo vuosia. Monopolissa hinnat aina nousevat ja muut maksavat jatkuvasti kohoavat hinnat.

Alla kuva jossa huomaa miten yle on kasvattanut omia menojaan yli 100 miljoonalla eurolla vain 8 vuodessa. Miten tv-maksu on noussut melkein 100 eurolla vain 8 vuodessa.

http://img40.imageshack.us/f/tvmaksu.png/

Yle on paisunut kuin pullataikina. Eikä mikään ihme, kun sen on annettu kasvaa liian isoksi. Ylen tv-kanavia vähentämällä yksi tai kaksi jäljelle ja se ettei yle osta yhtään mitään super kalliita hollywood sarjoja. Sekä se, että Yle hoitaa vain sille pakolliset toiminnot. Toimisi yle alle 100 miljoonalla eurolla vuodessa, kun se nyt tarvitsee noin 500 miljoonaa vuodessa ja menot kasvavat joka ikinen vuosi. Eli paljon ylen toiminnasta voi karsia ja pitäisikin karsia pois kaikki turhat. Jättää vain pakolliset toiminnat sekä vaikka 100 miljoonan euron budjetti valtion varoista vuosittain.

Mitä useampi vastustaa/protestoi/boikotoi Ylen monopolia ja jättää maksamatta tv-maksun sitä nopeammin saadaan muutos tähän Ylen ongelmaan. Hyvänä esimerkkinä olivat viime vaalit kansa oli saanut tarpeekseen ja protestoi ja hallitus vaihtui. On aika saada muutos tv-maksuun siten, että se tulee joko valtion budjetista tai maksukortilta. Eikä tasaverona, jota kokoomus juuri rakastaa. Suomessa tulisi siirtyä progressiiviseen tulojen verotukseen, jotta verotus olisi oikeudenmukaista kaikkien kohdalla. Tasaveroilla rikkaat rikastuu paljon ja kaikki muut köyhtyy merkittävästi. Miljoonia tienaava ottaa kaikki tulot osinkoina ja maksaa vain 28% veroja, kun työtön maksaa 550 euron tuloista 20% veroja. Suomessa on moni asia pielessä mutta protestoimalla voi asioita muuttaa. TV-maksukin on vain tasavero.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2011 @ 13:04

327.4.2011 13:53

Huhhhuh.. joku taitaa nähdä aika paljo vaivaa maksamattomuuden eteen. Taitaa olla syvällinen periaatekysymys?

427.4.2011 15:03

Ylen rahoituksen järjestäminen valtionbudjetista on hiukan ongelmallista koska Ylen tulee olla puolueeton toimija. Jos rahat otettaisiin valtiolta, eduskunta voisi ja sen oikeastaan pitäisi valvoa ja säädellä Ylen sisältöä.
Ja mistä ne valtion rahat sitten tulevat? Ettei olisi kansalaisilta kerättävistä veroista.

Tuo on kyllä totta että Yle voisi keskittyä siihen laissa määriteltyyn toimenkuvaansa ja katsoa sen jälkeen jääkö rahaa johonkin kalliimpaan viihteeseen & ulkomaisiin sarjoihin.

Ja tuo maksukorttisysteemi vielä... Vanhemmalla väellä joka luultavasti eniten Ylen kanavia seuraa ei välttämättä ole kortinlukijoita, tai halua ruveta sähläämään tuommoisten kanssa. Digiboxi härdellin on kuitenkin sen verran tuoreessa muistissa.

527.4.2011 15:21

Suomessa sananvapaus on turvattu perustuslain kahdennessatoista pykälässä:
»Sananvapaus ja julkisuus
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.»
(Suomen perustuslain toisen luvun 12. pykälä.[1])
[muokkaa]Euroopan ihmisoikeussopimus
Suomi on allekirjoittanut yhdessä 43:n muun valtion kanssa Euroopan ihmisoikeussopimuksen, jonka 10. artikla toteaa sananvapaudesta muun muassa:
»Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.»
(Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan ensimmäinen kohta.)
Edellisen perusteella televisiolupamaksu on laiton ja näiden sopimusten vastainen, koska siinä tietojen vastaanottamiselle on asetettu viranomaisten laatima maksu. Suomessa täytyy maksaa valtion hallinnoimalle yhtiölle vaikka katsoisi vapaita kaupallisia kanavia tai ulkomaalaisia vapaita kanavia. Näissä sopimuksissa erityisesti kielletään viranomaisia puuttumasta sananvapauteen ja myös tietojen vastaanottamiseen. Tällä perusteella televisiolupatarkastus on myös näiden sopimusten vastaista.
Jonkun pitäisi viedä tämä asia ihmisoikeustuomioistuimeen.

627.4.2011 15:30

Ylen laittaminen maksukortin taakse ei ole mikään ratkaisu. Tätä haluavat ainoastaan ne, jotka eivät kyseistä maksukorttia hankkisi. Ylen tehtävä on tarjota tiedotusta ja ohjelmistoa koko kansalle, eikä tämä päämäärä täyttyisi, jos sitä varten täytyisi jokaisen hankkia erillinen (maksullinen) maksukortti.

727.4.2011 16:10

Lainaus:
Ylen rahoituksen järjestäminen valtionbudjetista on hiukan ongelmallista koska Ylen tulee olla puolueeton toimija. Jos rahat otettaisiin valtiolta, eduskunta voisi ja sen oikeastaan pitäisi valvoa ja säädellä Ylen sisältöä.
Kokoomus viime vaalikaudella vei Yleä kuin pässiä narusta, sinne YLeltä jääkiekon mm-kisat meni MTV3 maksukanavalle niin että heilahti. Samoin pari kanavaa ja mitä muuta, mutta ei Sasi ja kumppaneiden kallispalkkaiset johtajapalleihin ei koskettu. Samoin sinne piti palkata kallipalkkainen johtaja noksulta joka manageerauksesta ole totuttu kehumaan..."History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

827.4.2011 18:08
hakala881
Inactive

En maksa tv-lupaa näytöstäni, joka todellisuudessaan tv. Tein tänä vuonna poikkeuksen vaalilaskennoissa ja operaatio Valkkyriessä, sillä muutoin en haaskaa aikaa jonnen joutavuuksiin.

En koe tekeväni vääryyttä. Yle pitäisi pistää maksukorttien taakse, jotta tämä keskustelu päättyisi. Se olisi oikein kaikkien kannalta.

Esim. Äskettäin vielä mietin ongelmaa rem-unista heräämiseen jatkossa vakituisesti puoli viideltä työasioista.

Ratkaisu: jos ei kännykkä herätä, niin palohälyttimestäkö herätin. Poistaisinko hälyttimen anturin ja kellon piipittimen ja korvaisin vanhan nikko auton radio antenneilla.

Entäpä lisälaajennuksena hälyttimen volumen säätönappi, ettei sydäri iski. Sitten vaikkapa markkinointi. Vittumaiselle naapuri hyvää joulua?

Ei ehkä turhaa ja varmaan kokeilenkin. Mietin asiaa vakavasti toista tuntia.

Se oli parempaa tekemistä kuin istua perseellä tv-aivopesussa 3 tuntia, niin kuin väitetään keskimääräiseksi tv-käytön ajaksi.

Onneksi on sentään oma elämä. En maksa muitten riippuvaisuuksista.

927.4.2011 19:50

Lainaus:
Ylen rahoituksen järjestäminen valtionbudjetista on hiukan ongelmallista koska Ylen tulee olla puolueeton toimija.
Tuskinpa vaikuttaisi ylen "riippumattomuuteen" minkään asian suhteen. Samasta paikkaa ne rahat nytkin tulevat eli kansalaisilta ja toisekseen miten valtio/eduskunta/hallitus muuttaisi ylen toimintaa muutoin kun ehkä laittaisi jonkun stopin holtittomaan rahankäyttöön?

Ja todellakaan HBO:n sarjat eivät kuulu ylen alkuperäiseen toiminta malliin?

1027.4.2011 22:10

ei täälläkään makseta lupamaksua. Eikä avata ovea tuntemattomille, jos joku tänne haluaa niin aina soittaa etukäteen. Kerrankin poliisi kävi juttusilla (eri syystä) mutta ei heilläkään ollut sisälle asiaa ennen kuin ilmoittivat millä asialla olivat liikkeellä. Onneksi vielä rapun ovi on 24/7 lukossa joten saavat jäädä rannalle ruikuttamaan =) saisivat kyllä keksiä paremman keinon rahoittaa ylen toiminta...

1127.4.2011 22:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Tuskinpa vaikuttaisi ylen "riippumattomuuteen" minkään asian suhteen. Samasta paikkaa ne rahat nytkin tulevat eli kansalaisilta ja toisekseen miten valtio/eduskunta/hallitus muuttaisi ylen toimintaa muutoin kun ehkä laittaisi jonkun stopin holtittomaan rahankäyttöön?

Ja todellakaan HBO:n sarjat eivät kuulu ylen alkuperäiseen toiminta malliin?

Ylen puolueettomuus on tosiaan vähän kyseenalainen asia, kun ottaa huomioon että sen johtajanpaikalla istuu milloin minkäkin hallituspuolueen jäsenkirjan omaava henkilö.

Mutta jos se rahoitettaisiin valtionbudjetista siitä tulisi valtionyhtiö ja siinä menisi loputkin uskottavuuden rippeet puoluettomasta uutisoinnista.

Onhan siinä eroa ottaako Yle rahansa A) suoraan kansalaisilta TV-maksulla, mediaverolla tai jollain muulla hilpeällä pakkomaksulla. Tai B) Pyytää hallitukselta rahoitusta vuodeksi kerrallaan ja koittaa sitten olla sen verran hissukseen, että mahdollisesti tulisi jotain ensivuoden budjettia laadittaessa.

Ja sanotaan nyt vielä että minähän en opintotuesta maksele TV-lupia ja rapun ulko-ovi on lukossa 24/7 =)


"So, the next time you reach for the mouse and get ready to launch an angry litany of reasons why your favorite – thing – is better than the other person’s, hesitate.

Realize you have your irrational reasons, and so do they, and nothing will be gained by your proselytizing."

1227.4.2011 23:21

Tapoja on monia eikä budjettirahoitus mitenkään poikkeasi nyktilanteesta. Nyttenkin ylea sensuroidaan ja ei turhaan ihmisiä 'valisteta'.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1328.4.2011 3:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cedi:
Onneksi vielä rapun ovi on 24/7 lukossa joten saavat jäädä rannalle ruikuttamaan =) saisivat kyllä keksiä paremman keinon rahoittaa ylen toiminta...
Tuo onkin hyvä huomio rapun ovi on useissa paikoissa 24/7 lukossa mutta tv-lupatarkastajia se ei estä. Lupatarkastaja voi odotella, että joku tulee tai menee sisään/ulos ja menee samalla itse sisään. Aamulla kun ihmiset lähtevät töihin harvinaista. Illalla kun ihmiset tulevat kotiin yleistä. Tai sitten pyytävät isännöitsijää/kiinteistöhuoltoa avaamaan oven. Eli ei 100 varma suoja mutta kyllä hankaloittaa lupatarkastajien työtä.

Kun puhutaan Ylen rahoituksen järjestämistä valtion budjetista ei se tarkoita yhtä vuotta. Vaan sitä, että hallitus päättää Ylen budjetin vaikka 5-10 vuodeksi eteenpäin ja Yle saa tarkkaan sovitun summan joka vuosi, joka on vielä sidottu indeksiin, jos kustannukset nousevat. Sanotaan vaikka, että Yle saisi valtion varoista joka vuosi vaikka 5-10 vuoden ajan 300 miljoonaa euroa. Päätös voi olla vaikka 10 vuodeksi eteenpäin. Päätös on pysyvä eli Yle saisi valtion varoista aina sovitun summan. Tämä takaisi Ylen puolueettomuuden ja riippumattomuuden, vaikka Yle ei todellakaan ole koskaan ollut puolueeton tai riippumaton. Ylen johdossa ollut SDP Jugner ja paljon muita. Samoin Syrtek66 mainitsemat asiat ja paljon muita faktoja.

Ongelman ydin on se, että mikäli Yle saa vapaasti jatkaa kulujen lisäämisen linjalla se ei tule koskaan loppumaan. 8 vuodessa Ylen kulut ovat kasvaneet yli 100 miljoonaa euroa. Siksi Ylellä olisi oltava jokin kulukatto. Kulukattoa taas ei nykyisellä systeemillä saa mitenkään eikä mediamaksuilla. Siksi maksukortti tai valtionvaroista on ainoa järkevä vaihtoehto. Kaikki muut esitetyt vaihtoehdot aiheuttavat sen, että Yle vain kuluttaa yhä enemmän rahaa = maksut nousevat joka ikinen vuosi. Oli mediamaksu tai vanha systeemi. 10 vuoden päästä mediamaksulla tai vanhalla systeemillä Yle tarvitsee yli 800 miljoonaa euroa tai jopa yli miljardin. Kun ei ole ketään, eikä mitään järjestelmää mikä estäisi Ylen kasvattamasta omia menojaan jatkuvasti.

Ainoat henkilöt, jotka hidastavat ja estävät Ylen menojen kasvua ovat ne, jotka eivät maksa tv-maksua. 1990-1999, kun katsoo niin näkee, että mitä useampi maksaa sitä korkeampi tv-maksu on. Kun tv-maksu nousee tarpeeksi korkealla sitä vähempi sitä maksaa. Eli on asia miten vain maksu nousee kuitenkin. Koska Ylellä on monopoli ja se voi vapaasti kasvattaa kulujaan niin suuriksi kuin haluaa. Kun se tietää, että tv-maksua sitten aina korotetaan.

HBO:n sarjat, monet muut sarjat, kulttuuritalo ja monet sellaiset asiat, jotka eivät kuulu Ylen toimintaan sinne Yle pistää tv-maksu rahoja menemään. Tämä ei tule loppumaan ennen kuin Ylelle pistetään stoppi kulutukselle. Munattomat päättäjät, kun eivät tee mitään asian eteen eikä juuri kukaan muukaan. Jää ainoaksi vaihtoehdoksi, että mahdollisimman moni jättää tv-maksun maksamatta ja sitä kautta saadaan Ylen kulutukselle jarruja. Yle on kuluttanut useita vuosia enemmän rahaa kuin se saa. Siksi jokainen joka jättää maksamasta vähentää sitä rahaa mitä Yle voi kuluttaa hukkaan. Jos Yle hoitaisi vain sille kuuluvat pakolliset tehtävät ja kaikki muut turhat jätetään pois Yle pärjäisi noin 100-150 miljoonalla eurolla vuosittain. Nykyisellä systeemillä Yle tekee 70-80% ei pakollisia tehtäviä ja vain 20-30% pakollisia tehtäviä. Ei siis ihme, että tv-maksu rahoista menee noin 70-80% hukkaan. Eikä tämä asia muutu ennen kuin, jokin taho pistää Ylen järjestykseen. Munattomat päättäjät eivät halua näköjään sitä tehdä, joten vain ne jotka eivät maksa tv-maksua tekevät sen asian sitten kaikkien puolesta.

Joskus oli radiolupamaksu mutta siitä luovuttiin, koska valvonta oli mahdotonta. TV-maksu=TV-lupamaksu on myös tullut tien päähänsä sitä on myös mahdoton valvoa ja siitä on mahdoton jäädä kiinni jos järkeä käyttää. Lisäksi nykyisessä systeemissä on valtavasti ongelmia yllä mainitut. Eli tv-maksu valtion varoista tai maksukortin taakse. Maksukortti asian voisi toteutta siten, että vain yksi kanava näkyy tv:stä ja siellä näytetään vain se pakollinen mitä Yle on velvoitettu näyttämään kaikille ilmaiseksi ja se kustannetaan valtion varoista. Maksukortilla voisi sitten katsella Ylen muuta tarjontaa YLE2, YLE FST5,YLE Teema. Lisää tai vähemmän riippuen maksukortin suosiosta, jos tarpeeksi maksajia edellä mainitut kanavat ja mahdollisesti lisää. Jos ei tarpeeksi maksajia kanavia vähennetään sen verran, että tulot ja menot ovat tasapainossa.

Hyviä vaihtoehtoja on siis olemassa mutta päättäjille eivät kelpaa?
Lainaus:
Vihreät esittivät vaihtoehtoa tv-maksulle. Puolueen mielestä tv-maksu pitäisi korvata henkilökohtaisella ja tulosidonnaisella tv-maksulla.
Hyvä idea parempi, kuin tasavero. Vihreiden ehdotukseen kun lisätään, että alle 700 euroa /kk verojen jälkeen saavat ovat vapautettu maksusta kokonaan. Alkaa kuulostamaan hyvältä. Tosin Ylen jatkuva menojen kasvattaminen ei taida loppua mutta ei haittaa rikkailla on varaa maksaa jatkuvasti kasvavia tv-maksuja. Tässä saattaisi olla paras malli, jos mikään muu ei kelpaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.4.2011 @ 03:50

1428.4.2011 9:14

Lainaus:
Hyvä idea parempi, kuin tasavero. Vihreiden ehdotukseen kun lisätään, että alle 700 euroa /kk verojen jälkeen saavat ovat vapautettu maksusta kokonaan. Alkaa kuulostamaan hyvältä. Tosin Ylen jatkuva menojen kasvattaminen ei taida loppua mutta ei haittaa rikkailla on varaa maksaa jatkuvasti kasvavia tv-maksuja. Tässä saattaisi olla paras malli, jos mikään muu ei kelpaa
.

Muuten hyvä paitsi 2,5 miljoonan ihmisen tulot pitäisi tarkistaa ja listata johnkin johonkin valtion organisaatioon. Kuinka iso organisaatio tätä varten pitäisi järjestää? Budjettirahoitus, kiitos. Se on yksinkertainen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.4.2011 @ 09:15

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1528.4.2011 9:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Muuten hyvä paitsi 2,5 miljoonan ihmisen tulot pitäisi tarkistaa ja listata johnkin johonkin valtion organisaatioon. Kuinka iso organisaatio tätä varten pitäisi järjestää? Budjettirahoitus, kiitos. Se on yksinkertainen.
Kuvailemasi organisaatio kuulosta aika paljon verovirastolta."So, the next time you reach for the mouse and get ready to launch an angry litany of reasons why your favorite – thing – is better than the other person’s, hesitate.

Realize you have your irrational reasons, and so do they, and nothing will be gained by your proselytizing."

1628.4.2011 17:22

Ylen pitäisi laittaa maksukortin taakse. Ne joilla on varat hankkikoon itselleen niitä ja ne joilla ei ole vara niin olkoon maksamatta.
Itse en katso tv:tä ia paitsi silloin kun ylen kanavilta tulee jalkapalloa.

Minä olen opiskelija ja opiskelijoilla on yleensä huonot tulot varsinkin työttömillä opiskelijoilla. En aio maksa sitä tv-maksu, enkä edes tiedä minkä takia meidän pitäisi maksaa sitä vaikka se saa meidän verorahat valtiolta budjetikseen.


Asus M4A89GTD-PPRO | AMD Phenom II X2 555 | Kingston 2X2GB,DDR3 LC7 | ATI Radeon HD 5770, 1Gb, 40nm | SAMSUNG HDD 1TB | Windows 7 Home Premium 32Bit + Ultimate 64Bit

1729.4.2011 22:45

Eikös samalla periaatteella - jos ei huvita / ei ole varaa - pitäisi saada kaupasta (ja kaikkialta muualtakin) ruoat ja juomat ilmaiseksi? on totta että nykyinen TV-maksu on monelta kantilta ajateltuna epäoptimaalinen ratkaisu, ja parempia vaihtoehtoja on syytäkin miettiä. Mutta "muut maksakoot" ei ihan puhdasverisesti ole kovin rakentava ratkaisu sekään, vai onko?

Ja sitten tuohon tasaveroitkuun muutama kommentti: Suomessa ansiotulojen verotuksessa on eräs maailman jyrkimmistä progressioista. Ja miesmuistiin, aina kun verotusta on kevennetty (tai kiristetty), niin aina on tätä progressiota kiristetty. Kyllä, tämä pitää myös paikkaansa esim. 2007-2011 vaalikauden aikana. Samalla useimpia perusetuuksia on korotettu ja sidottu indeksiin (pl. opintoraha, jota ei sidottu indeksiin, mikä oli väärin - toivotaan että siihen tulee muutos alkavalla vaalikaudella).

Pääomatulojen verotus on kevyempää kuin ansiotulojen verotus, kun puhutaan tulotasosta alkaen n. 40000 euroa vuodessa. Toisaalta pääomatuloista ei kerry eläkettä eikä niitä myöskään lasketa mukaan silloin kun lasketaan sairauspäivärahaa, eikä pääomatulojen mahdollisesti loppuessa ole olemassa ansiosidonnaista turvaa toisin kuin ansiotuloissa/työsuhteessa. Lisäksi aikuisten oikeasti isoja pääomatuloja ansaitsee Suomessa niin harvalukuinen määrä ihmisiä, ettei niiden verottaminen vaikka 50% veron mukaan paljoa valtiontalouden ongelmiin auttaisi.

Lopuksi, Pääomatuloja verotetaan nimellistuoton (/voiton) perusteella, vaikka reaalituotto voi olla jopa negatiivinen. Esimerkki: sijoitat vuonna X 1000 euroa. Sijoitus tuottaa 5 vuodessa yhteensä 10% tuottoa. Kun nostat tuoton vuonna X+5, summa on 1100 euroa. Tästä voittoa on 100 euroa, josta peritään 28% pääomatuloveroa, käteen siis jää tuottoa 100-28 = 72 euroa. Valitettavasti noiden viiden vuoden aikana inflaatio on laukannut 2% vuodessa, yhteensä 10,4 %. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vuonna X+5 olet maksanut veroa 100 euron bruttotuotosta 28 euroa, mutta samalla tällä 1072 euron pääomallasi saat vähemmän tuotteita ja palveluita kun mitä olisit saanut 1000 eurolla vuonna X. Sijoituksen reaalituotto oli siis negatiivinen! Näin muuten on useimmissa tapauksissa silloin kun rahat makaavat kansalaisten pankkitileillä (vuositasolla yli 70 miljardia euroa)...

Tässä en nyt edes ota kantaa siihen, mitä muita - kansantalouden kannalta ikäviä - vaikutuksia olisi sillä että pääomatulojen verotusta sorkittaisiin liiaksi, etenkään progressiivisten elementtien suhteen.

Eli eivät nämä asiat ihan niin suoraviivaisia ja yksinkertaisia ole kuin mitä kenties kuvitellaan. Jope Ruonansuun sanoin : "Aatteleppa Ite"!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2011 @ 11:21

181.5.2011 22:25

Maksukortti olisi reilu systeemi, mutta se ei ikinä tule toteutumaan, sillä YLE tietää kuinka paljon se menettäisi tuloissa tämän jälkeen. Toinen ainoa järkevä ja reilu tapa olisi valtion budjetista, mikä tuskin käy YLElle samasta syystä (niin siis YLE:n hallitushan on täyttä puoluepoliittisesti sitoutuneita henkilöitä, eikäs maan hallitus määrää YLE:n hallitukseen edustajansa ?), joten minkäänlaista puhdasta puolueettomuutta ei ole ollut vuosiin, jos ikinä. Tosin systeemi on toiminut, sillä ei YLEllä käsittääkseni mitään Venäjä meininkiä ole ikinä harrastattu (tai ainakin hyvin on pidetty ovet kiinni sielläkin jos niin on).

Todennäköisin vaihtoehto mikä lähivuosina tulee tapahtumaan on mediamaksu, joka on kaikille sama ja pakollinen (ja tosiaan Kaikille, tässä ei katsota yhtä taloutta kuten tällä hetkellä - ja maksu tulee olemaan liki per asukas sama mitä se on nyt per talous, ainakin muutaman vuoden päästä siitä kun laki on astunut voimaan). Se siitä oikeudenmukaisuudesta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
2 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
4 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto