AfterDawn: IT-alan uutiset

EU tutkii operaattoreiden kaistarajoituksia

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 25.4.2011 14:50 Kommentteja (6)

EU tutkii operaattoreiden kaistarajoituksia Euroopan Unioni on aloittamassa tutkinnan Internet-operaattoreiden käyttämistä kaistanrajoittamiskeinoista. Tutkimuksessa käydään läpi kaistarajoitukset sekä kiinteiden että mobiileiden verkkoyhteyksien tapauksessa. Tavoitteena on pitää Internet-liikenne tasa-arvoisena riippumatta käytetystä palvelusta ja ajankohdasta.
Tuloksena saattaa olla jopa täyskielto minkään palvelun toiminnan rajoittamiselle kaistan riittävyyteen vedoten esimerkiksi ruuhka-aikoina. Tähän menessä muutamat eurooppalaisoperaattorit ovat rajoittanet asiakkailtaan paljon kaistaa kuluttavien palveluiden kuten Skypen tai esimerkiksi BBC:n iPlayer-videosovelluksen käyttöä.

Tutkimuksen taustalla on vahvasti Internetin neutraaliuden puolesta puhunut EU:n tietoyhteiskunnan kehityksestä vastaava komissaari Neelie Kroes.

Olen hyvin vakuuttunut siitä, että kaikilla EU-kansalaisilla tulee olla yhtäläinen oikeus avoimeen ja rajoittamattomaan Internetiin ilman piilotettuja rajoituksia tai luvattua hitaampia yhteyksiä.


EU aikoo puuttua kaistanrajoituksiin aluksi kilpailulainsäädännön keinoin, mutta Kroes on valmis myös kieltämään rajoitukset kokonaan, jos alalla ei itse päästä rajoituksista eroon. Vaikka Kroes ajaa priorisoimantonta Internet-liikennettä ensisijaisena tavoitteenaan, hän kertoi tiedostavansa "yleisesti ymmäretyn" tosiasian, että jonkinlaista priorisointia on luultavasti pakko toteuttaa.

Video- ja VoIP-palvelujen rajoittamisen sijaan Kroes ehdottaa, että kapasiteettia voitaisiin säästää viivyttämällä ruuhka-aikaan palveluita, jotka eivät ole yhtä aikakriittisiä kuin reaaliaikainen ääni. Kroesin mukaan esimerkiksi sähköpostin vastaanottajaa ei haittaa muutaman minuutin ylimääräinen viive tiedonkulussa.

Tägit: Euroopan Unioni
Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

125.4.2011 15:05

Kuulostaa vaaralliselta jos ei tiedetä että mitä ollaan tekemässä. Kyllä ruuhkan takia on oikein laittaa sellainen liikenne pienemmälle prioriteetille joka kärsii vähemmän pakettien tippumisesta. Tässä tosin tulee sitten ongelmaksi että on aika raskasta tunnistaa käytetty ohjelma, ja tunnistuksen voi kiertää salaamalla liikenne. Harva tosin luultavasti valittaa jos esim p2p-liikenne hitusen hidastuu ruuhka-aikana, kunhan http-sivut toimi.

225.4.2011 18:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ilborg:
Kuulostaa vaaralliselta jos ei tiedetä että mitä ollaan tekemässä. Kyllä ruuhkan takia on oikein laittaa sellainen liikenne pienemmälle prioriteetille joka kärsii vähemmän pakettien tippumisesta. Tässä tosin tulee sitten ongelmaksi että on aika raskasta tunnistaa käytetty ohjelma, ja tunnistuksen voi kiertää salaamalla liikenne. Harva tosin luultavasti valittaa jos esim p2p-liikenne hitusen hidastuu ruuhka-aikana, kunhan http-sivut toimi.

Ymmärrän pointisi, kyllähän verkko pitää pystyä pitämään hengissä. Luulen kuitenkin että EU on lähtenyt liikkeelle ihan periaatteesta. Eli jos annetaan operaattoreiden rajoittaa liikennettä niinkuin ne haluavat olisi ihan mahdollista, että operaattorit rajoittaisivat Videosivusto X liikennettä, mutta ei Youtube liikennettä jne. Tällainen toiminta loukkaisi Internetin avoimuutta ja tasa-arvoisuutta.

325.4.2011 20:17

Kannattaa miettiä tätäkin asiaa, ennenkö ensi kerran tavan vuoksi kitisee EU:sta. Muutamalla sektorilla seilataan vaarallisilla vesillä ("perse edellä" menetelmällä luotu euro), mutta ainakin minun näkökulmastani tämän uutisen tapauksen kaltaiset linjaukset - joita on paljon, kääntävät nyky-EU:n varsin positiiviseksi.

Kroes tuossa toteaa, että jonkinlaiset kaistan rajoitukset ovat välttämättömiä. Niinhän ne ovat. Melko vahva luottamus on kuitenkin, ettei komissio hyväksy esim. oman videopalvelun suosimista rajoittamalla kaistaa kilpailijan palveluihin tms. Sallittuihin menetelmiin on taatusti myös luvassa läpinäkyvyyttä.

425.4.2011 20:25

Maksa 100/5 liittymästä, tuolla nopeudella pitää päästä käsiksi kaikkeen mitä interneteissä on tarjolla, oli ruuhkaa tai ei, mutta jos nopeutta pakolla rajoitetaan jotenkin tulee myös hinnan laskea samassa suhteessa.

Jos joku päivä torrentti ei tulekkaan 11Mt/s niin otan yhteyttä operaattoriin välittömästi. ;)

No eiköhän EU hoida tämän homman kotiin ja operaattorit voivat nostaa hintoja päätökseen vedoten.

525.4.2011 20:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ilborg:
Kuulostaa vaaralliselta jos ei tiedetä että mitä ollaan tekemässä. Kyllä ruuhkan takia on oikein laittaa sellainen liikenne pienemmälle prioriteetille joka kärsii vähemmän pakettien tippumisesta. Tässä tosin tulee sitten ongelmaksi että on aika raskasta tunnistaa käytetty ohjelma, ja tunnistuksen voi kiertää salaamalla liikenne. Harva tosin luultavasti valittaa jos esim p2p-liikenne hitusen hidastuu ruuhka-aikana, kunhan http-sivut toimi.
Tässä onkin kyse netin neutraliteetista -- on jo nyt muutamia esimerkkejä maailmalla siitä, että vaikkapa operaattori X rajoittaa jonkin videopalvelun kaistaa - ja tarjoaa samaan aikaan kilpailevaa palvelua itse, mainostaen sitä "pätkimättömällä kuvalla".

Toisaalta IMO, jos verkko-operaattorit myyvät 3 miljoonaan kotitalouteen 10/10 kaistan, niin ainakin verkko-operaattoreiden oman runkoverkon täytyy riittää siihen, että kaikki 3 miljoonaa kotitaloutta verkkoyhteyttään tuolla nopeudella käyttävät. Käytännössä niin, että jompikumpi - asiakkaan 10 megan liittymä tai lähettävän palvelinpään kapasiteetti ovat pullonkaulana, eivät operaattorin verkot.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lamma:
Kannattaa miettiä tätäkin asiaa, ennenkö ensi kerran tavan vuoksi kitisee EU:sta.
Pitkälti samaa mieltä, esim. tietoyhteiskuntajutuissa EU tuntuu olevan 100x enemmän asioista perillä kuin Suomi - vaikka toki Suomessa monet jutut onkin tehty aikanaan oikein (esim. kännykkäverkkojen kilpailu ja laajakaistayhteyksien unbundling on tehty Suomessa oikeasti helkkarin hyvin).

626.4.2011 2:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Toisaalta IMO, jos verkko-operaattorit myyvät 3 miljoonaan kotitalouteen 10/10 kaistan, niin ainakin verkko-operaattoreiden oman runkoverkon täytyy riittää siihen, että kaikki 3 miljoonaa kotitaloutta verkkoyhteyttään tuolla nopeudella käyttävät. Käytännössä niin, että jompikumpi - asiakkaan 10 megan liittymä tai lähettävän palvelinpään kapasiteetti ovat pullonkaulana, eivät operaattorin verkot.

Muutenhan se olisi hyvä, mutta operaattorit joutuisivat väkisin tekemään suuria päivityksiä verkkoihinsa, jotka nostaisivat taas hintoja entisestään.

Mielestäni pitäisi määrittää miten monta prosenttia myydystä kaistasta tarvitsee pystyä toimittamaan samaan aikaan, niin hinnat pysyisi kohtuullisena ja netit toimisi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.4.2011 @ 02:56

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto