MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.4.2011 13:06 Kommentteja (4)

MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia Viime kuussa Yhdysvalloissa toimiva Zediva-yritys pääsi otsikoihin sen uuden suoratoistopalvelun avulla, jossa yritys vuokraa kuluttajalle DVD-asemaa ja -elokuvaa etäkatselua varten. Tämän erikoisen ratkaisun avulla palvelun pyörittäjät vakuuttivat palvelun olevan täysin laillinen ilman esityskorvauksien maksamista, mutta elokuvateollisuuden etuja turvaavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) mukaan asia ei ole näin, ja tekijänoikeusjärjestö haastoikin Zedivan oikeuteen.
MPAA:n syytösten mukaan Zedivalla ei ole oikeutta esittää tekijänoikeudella suojattuja elokuvia julkisesti ilman erillistä lupaa. MPAA sanoo myös Zedivan kiertävän tekijänoikeuslakia teknisten temppujen avulla, ja MPAA pitääkin Zedivaa VOD-palveluna, eikä tavallisena videovuokraamona.

Zediva saa mahdollisesti oikeustaistelussa apu aiemmasta Cablevisionin ja tekijänoikeusjärjestöjen kädenvääntöön liittyvästä ennakkopäätöksestä, jonka perusteella kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä. Jos oikeus katsoo Zedivan DVD-asemien ja -elokuvien etävuokrauksen samankaltaiseksi asiaksi, täytyy MPAA etsiä toinen juridinen keino palvelun sulkemiseksi.

Koska Zediva ei maksa erikseen elokuvastudioille korvauksia elokuvien vuokraamisesta, on palvelun hintataso saatu erittäin alhaiseksi, ja kymmenen vuokrauksen paketti maksaa vain 10 dollaria.

MPAA haluaa jokaisesta luvattomasta esityksestä korvauksia, ja yhdestä luvattomasta esityksestä saatava maksimikorvaus on Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan 150 000 dollaria.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

15.4.2011 13:14

"Oho, en ois uskonut"

25.4.2011 14:36

Toivottavasti saavat jatkaa toimintaansa samalla tavalla. Se on aina mukava kuulla kun MPAA ei jossakin asiassa saa haluamaansa. En kuitenkaan usko että kovin suuria menetyksiä tuo vuokrauspalvelu aiheuttaa, kun kerran samaa leffaa/levyä ei voi katsoa kuin yksi asiakas kerrallaan. Saa olla aika monta levyasemaa firmalla käytössä että saavat asiakaskunnan kasvettua pidettyä toiminnan käynnissä, muuten asiakkaat joutuvat varmaan varaamaan itselleen katseluvuoron jos asemat/levyt loppuu kesken.

35.4.2011 17:09

Tätähän odoteltiinkin, milloin tulee vastaisku.

415.4.2011 19:23

Lainaus:
...kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä.
Asia on juuri näin. Kyseessä ei todellakaan ole JULKINEN esittäminen jos vain palvelun ostaja/leffan vuokraaja katsoo tilaamaansa sisältöä.

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Fordin ennuste – Itsestään ajavat autot kestävät vain neljä vuotta Fordin ennuste – Itsestään ajavat autot kestävät vain neljä vuotta (26.8.2019 07:57)
Itsestään ajavat autot voivat osoittautua hyvinkin tuottavaksi liiketoiminnaksi, sillä Fordin autonomisten ajoneuvojen operatiivinen johtaja John Rich arvelee autojen kestävän käytössä vain ....
Supercell paljastaa tänään uuden pelin – Onko tässä aineksia uuteen hittiin? Supercell paljastaa tänään uuden pelin – Onko tässä aineksia uuteen hittiin? (26.8.2019 07:39)
Supercellin pelikehitys ei toimi millään liukuhihnaperiaatteella, vaan julkaistavaksi kelpaavia pelejä kehitetään rauhassa ja vain parhaimpiin peleihin yhtiö aikoo satsata markkinointiresursseja. ....
Arvostelu: Roomba i7+ - Se kallein (ja paras?) robotti-imuri, joka osaa myös tyhjentää oman pölysäiliönsä Arvostelu: Roomba i7+ - Se kallein (ja paras?) robotti-imuri, joka osaa myös tyhjentää oman pölysäiliönsä (25.8.2019 19:38)
Arvostelussamme tämän hetken kallein - ja monen mielestä paras - robotti-imuri, Roomba i7+. Erikoisuutena Roomba i7+ osaa tyhjentää itse oman pölysäiliönsä.
Star Wars -sarja The Mandalorian sai ensimmäisen trailerin Star Wars -sarja The Mandalorian sai ensimmäisen trailerin (24.8.2019 21:01)
Disney on julkaissut ensimmäisen virallisen trailerin tulevalle Star Wars -sarja The Mandalorianille. Kyseessä on Lucasfilmin tuottama ja Jon Favreun luoma televisiosarja, jossa seurataan Mandalore-planeetan ....
Nämä 17 Nokia-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon Nämä 17 Nokia-puhelinta saavat päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon (24.8.2019 14:10)
HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikas paljasti Twitterissä listan Nokia-puhelimista, jotka saavat tulevan Android 10 -päivityksen sekä päivityksen aikataulun. Lista julkaistiin sen jälkeen, ....

Uutisarkisto