MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.4.2011 13:06 Kommentteja (4)

MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia Viime kuussa Yhdysvalloissa toimiva Zediva-yritys pääsi otsikoihin sen uuden suoratoistopalvelun avulla, jossa yritys vuokraa kuluttajalle DVD-asemaa ja -elokuvaa etäkatselua varten. Tämän erikoisen ratkaisun avulla palvelun pyörittäjät vakuuttivat palvelun olevan täysin laillinen ilman esityskorvauksien maksamista, mutta elokuvateollisuuden etuja turvaavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) mukaan asia ei ole näin, ja tekijänoikeusjärjestö haastoikin Zedivan oikeuteen.
MPAA:n syytösten mukaan Zedivalla ei ole oikeutta esittää tekijänoikeudella suojattuja elokuvia julkisesti ilman erillistä lupaa. MPAA sanoo myös Zedivan kiertävän tekijänoikeuslakia teknisten temppujen avulla, ja MPAA pitääkin Zedivaa VOD-palveluna, eikä tavallisena videovuokraamona.

Zediva saa mahdollisesti oikeustaistelussa apu aiemmasta Cablevisionin ja tekijänoikeusjärjestöjen kädenvääntöön liittyvästä ennakkopäätöksestä, jonka perusteella kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä. Jos oikeus katsoo Zedivan DVD-asemien ja -elokuvien etävuokrauksen samankaltaiseksi asiaksi, täytyy MPAA etsiä toinen juridinen keino palvelun sulkemiseksi.Koska Zediva ei maksa erikseen elokuvastudioille korvauksia elokuvien vuokraamisesta, on palvelun hintataso saatu erittäin alhaiseksi, ja kymmenen vuokrauksen paketti maksaa vain 10 dollaria.

MPAA haluaa jokaisesta luvattomasta esityksestä korvauksia, ja yhdestä luvattomasta esityksestä saatava maksimikorvaus on Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan 150 000 dollaria.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

15.4.2011 13:14

"Oho, en ois uskonut"

25.4.2011 14:36

Toivottavasti saavat jatkaa toimintaansa samalla tavalla. Se on aina mukava kuulla kun MPAA ei jossakin asiassa saa haluamaansa. En kuitenkaan usko että kovin suuria menetyksiä tuo vuokrauspalvelu aiheuttaa, kun kerran samaa leffaa/levyä ei voi katsoa kuin yksi asiakas kerrallaan. Saa olla aika monta levyasemaa firmalla käytössä että saavat asiakaskunnan kasvettua pidettyä toiminnan käynnissä, muuten asiakkaat joutuvat varmaan varaamaan itselleen katseluvuoron jos asemat/levyt loppuu kesken.

35.4.2011 17:09

Tätähän odoteltiinkin, milloin tulee vastaisku.

415.4.2011 19:23

Lainaus:
...kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä.
Asia on juuri näin. Kyseessä ei todellakaan ole JULKINEN esittäminen jos vain palvelun ostaja/leffan vuokraaja katsoo tilaamaansa sisältöä.

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto