AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefox 5:n uudet ominaisuudet julki

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 4.4.2011 09:44 Kommentteja (5)

Firefox 5:n uudet ominaisuudet julki Firefoxin neljäs versio julkaistiin vasta hiljan pitkän beta-testausvaiheen jälkeen, mutta jo tässä vaiheessa alkaa olemaan selvää mitä uutta selaimen vitosversio tulee pitämään sisällään.
Firefox 4:n näkyvin uudistus oli kokonaan uudelleensuunniteltu käyttöliittymä. Vaikka Firefox 5 tulee noudattamaan pitkälti edeltäjänsä ulkonäköä, niin luvassa on kuitenkin merkittäviä parannuksia. Aloitussivu-näppäin tulee poistumaan kokonaan, ja sen korvaa pysyvä aloitussivu-välilehti. Välilehtien yläpuolelle on myös tulossa tiedostojen upload-indikaattori, joka kertoo kuinka paljon tiedostosta on jo siirretty palvelimelle.Uudistukset tulevat ensisijaisesti kohdistumaan selaimen käytettävyyteen. Jotkin ominaisuudet löytyvät jo Googlen Chrome-selaimesta (tai sen kehitysversioista), mutta Firefoxin tapauksessa niitä on pyritty kehittämään hieman pidemmälle. FF5:een on luvassa välilehtien monivalinta, jonka ansiosta useita välilehtiä voi käsitellä yhtenä kimppuna. Käyttäjä voi esimerkiksi siirrellä niitä tai sulkea yhden kimpun aivan kuin kyse olisi yhdestä välilehdestä.

Käyttökokemusta Firefoxin kehitystiimi on päättänyt parantaa integroimalla selaimeen tiedostojen esikatselun. Käytännössä tulevassa Firefoxissa on sisäinen PDF-lukija, mutta ominaisuutta on ajateltu laajentaa muihin yleisiin tiedostomuotoihin. Esimerkiksi web-sivulta löytyvää MP3-musiikkia voi vastaisuudessa kuunnella suoraan selaimella.Sosiaalinen media tulee olemaan vitosen ykkösjuttu. Selaimeen on kaavailtu erillistä ikonia osoiteriville, jonka kautta voi nopeasti päivittää oman Facebook-statuksen tai lähettää twitter-viestin. Identiteettihallinnan ansiosta samalle tilille voidaan tehdä samanaikaisesti useita sisäänkirjautumisia tai pysyä jatkuvasti kirjautuneena palveluun.

Firefox 5 julkaistaan näillä näkymin 29. kesäkuuta. Tämän vuoden aikana ilmestyvät myös FF6 ja FF7.

Tägit: Firefox
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

14.4.2011 9:56

Nuo tabien ryhmittäminen ja ryhmien sulkeminen tuli jo Opera 11. Eli ei ainakana ole mikään uusi juttu selaimissa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.4.2011 @ 09:58

24.4.2011 10:06
JA
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xhawk:
Nuo tabien ryhmittäminen ja ryhmien sulkeminen tuli jo Opera 11. Eli ei ainakana ole mikään uusi juttu selaimissa.
FF4 sisältää nuo myös. Uutisessa kaiketi tarkoitetaan että tulevassa versiossa tabeja voi valita eri tavalla ennen kuin kyseisiä toimintoja käyttää.

34.4.2011 12:04
rigeod
Vahvistamaton

Tuo sosiaalisen median namikka (kulkee nyt nimellä Mozilla F1) on ainakin ollut ihan kätevä sen verran, mitä olen sitä tässä käyttänyt (löytyy Mozilla labsista lisäosana).

Mielenkiinnolla odotan, mitä tuo home tab tuo tullessaan, siitä on ainakin ollut viime vuoden puolella melko suuret suunnitelmat.

Mitä lie tarkoitetaan tuolla välilehtien ryhmityksellä, johan sitä on ollut yli vuosi sitten kehitysvaiheessa olevan lisäosan muodossa ja betassa oletuksenakin vajaan vuoden ja nyt vakaassakin nelkussa mukana. Ja tuossa xhawk kun mainitsi tuosta Operan ryhmittelytyökalusta... Sille en itse ole juuri käyttöä löytänyt, ei mitään verrattuna tab panoraman kätevyyteen.

44.4.2011 13:53

Alkuperäisessä lähteessä kerrotaan, että tuo tabien monivalintamekanismi pitäisi toimia samalla tavalla kuin Chromen nightly buildeissa. En käytä Chromea niin paljoa, että olisin kovin hyvin kartalla miten homma siellä puolella on hoidettu. Joten en osaa sanoa, että miten tuo tabien kollektiivinen hallinta oikein muuttuu.

55.4.2011 3:28

Firefoxiin tulossa samoja ominaisuuksia kuin RockMelttiin? Toivottavasti, näppärä selain jos sosiaalista mediaa (tai RSS-syötteitä yms.) käyttää paljon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto