AfterDawn: IT-alan uutiset

Piratismi häviämässä laillisille sisällöille

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 28.3.2011 16:22 Kommentteja (14)

Piratismi häviämässä laillisille sisällöille Suomalaisista yhä suurempi osa hankkii kulttuurinsa ja viihteensä Internetin laillisista kauppapaikoista hämärien P2P-verkkojen sijaan. Asia käy ilmi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tilaamasta kyselystä. Kyselyssä kävi ilmi, että aiempaa useampi myös tuomitsee laittoman nettilatailun.
Nettikauppoihin ja muihin viihdepalveluihin tutustuneista 60 prosenttia kertoi käyttäneensä laillisia viihdepalveluita ja 29 prosenttia ilmoitti ostaneensa sisältöjä nettikaupoista. Tutuimmat palvelut olivat odotetusti Spotify, NetAnttila sekä Applen iTunes.

Tutkimuksessa haastatelluilta tiedusteltiin myös millä tavoin laillisten palveluiden suosiota voitaisiin kasvattaa. Vastauksissa esiin nousi palveluiden käytön helpottaminen nykyiseen verrattuna.

Viime vuotiseen kyselyyn verrattaessa tuloksissa näkyy, että laiton tiedostojen levitys ja lataus on vähentynyt netinkäyttäjien keskuudessa. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus pitää silti piratismia merkittävänä ongelmana ja suurimpana esteenä laillisen sisältökaupan kehittymiselle. Toisaalta moni netinkäyttäjä olisi valmis maksamaan hyvälaatuisista sisällöistä kohtuullista hintaa, mutta monimutkaisten tekijänoikeuslakien vuoksi kuluttajien haluamaa sisältöä ei ole tarjolla laillisissa nettikaupoissa, mikä ajaa monet etsimään sisältönsä muualta.

Tägit: piratismi
Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

128.3.2011 16:33

En tiedä edelleenkään mistä saan laillisesti täyspitkän elokuvan 1080p kuvalla, väh. 15,000kbps bitratella ja DTS-HD MA tai TrueHD 5.1 -äänillä noin 2-3 tunnissa ja vielä mkv-muodossa jolloin voin katsoa sitä missä haluan siirtämällä sen vain kodin verkkolevylle.
Siispä edelleenkni ainoa tapa on ostaa se Blu-ray julkaisu jostain fyysisesti ja sitten ripata koneelle joka on sekin tehty niin pirun hankalaksi... BD on yksi suljetuinpia formaatteja ikinä.-.-

Näin asiat tehdään kuluttajalle helpoksi...

228.3.2011 17:11

Varmaan on totta että iTunesin ja Spotifyjen kaltaisen systeemit vähentävät musiikin latauksia. Ja onhan se jos laatu on hyvää, palvelut tarpeeksi toimivia ja helppokäyttöisiä ja tavara laadukasta.

Mutta esim. jenkki-tv-sarjojen järkevän seuraamisen suhteen lataaminen on suomessa ainoa keino, jos siis meinaa jotain vakituisesti seurata ja kärryilläkin pysyä. Ja väitän että se puoli pitää pintansa pitkään.
Suomessa on melkein ihme jos laatusarjat tulevat alle parin vuoden viiveellä esitettäväksi, saati sitten että niitä esitettäisiin kunnolla; jaksot ilman turhia siirtelyitä ja kaudet ilman että ne pistetään tauolle heti ekan tai tokan kauden jälkeen vuodeksi, lopetetaan siihen tai vedetään uusintana kolme kertaa parhaaseen aikaan joka kanavalla. Ja kaiken tämän jälkeen vielä mietitään näytetäänkö seuraavakin kausi...joo laitetaan ne sunnuntaiyölle ja voidaan sanoa ettei ole katsojia, turha jatkaa. Just. Siis katsojalta (ainakin itseltä) kertakaikkiaan loppuu into suomen tv-kanavien tv-sarja-esityspolitiikkaan.

Toinen on kieltämättä elokuvat, BluRayt maksaa Suomessa ihan maltaita, jos leffan yleensäkään löytää kohtuuajassa ja puolipäivää saa odottaa leffan alkamisia kaiken alkutauhkan jälkeen (jota ei aina edes saa kelattua), kun kuitenkin monet näistä leffoista saa suht nopeasti julkaisusta vedettyä ihan huippu- tai ainakin katsottavalla laadulla verkosta jopa 3-4 tunnissa ilman mitään turhaa kilkettä, tyyliin "no bullshit, just movie".

Välillä tämä laillinen puoli on vain niin hankalaa että miettii oikeasti kahdesti mitään ostamisia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.3.2011 @ 17:13

328.3.2011 18:26
AfterDawn Addict

Tuo on kyllä ravostuttavaa, kun ostaa elokuvan niin ei voi katsoa sitä muualta kuin siltä levyltä...

Menee ohi aiheen :p

428.3.2011 19:31

Tää netistä hankittava "kulttuuri ja viihde" käsite on niin suuri ettei sitä voi puhua vain musiikkina.. audiot erilaisilla laaduilla ja muodoilla.. leffat + muut audio/video judanssit eri laaduilla ja muodoilla joista jokaiselle varmasti löytyy jotain.. Näin vertaisverkossa.. suurin osa saatavilla omaan makuun sopivana.. laatuna joko huono tai hyvä.. oma päätös mitä lataa..

Laillisissa palveluissa tämä kuitenkin on hieman suppeampaa määrällisesti sekä laadullisesti mitattuna..

1 viestissä asiasta kanssa hyvä esimerkki..


Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

528.3.2011 20:38

Samat asiat kuin ylemmissä viesteissä tuli itsellekin mieleen. Spotify:n jälkeen ei ole musiikkia tullut ladattua, eikä Steamin ansiosta pelejä ole tullut waretettua.
Leffat onkin sitten asia erikseen. Laillisia sreaming -palveluja ei vain ole, joten ainoa tapa saada elokuvia helposti ja vaivatta on warettaminen.
En (enää) käy erikseen ostamassa musiikkia tai pelejä, joten miksi elokuvat / tv-sarjat olisivat poikkeus? Kyse ei siis ole siitä, ettenkö olisi jopa valmis maksamaan tällaisesta palvelusta, vaan siitä, että laillisia palveluja ei ole.

628.3.2011 21:50

Jep jep.. teosto maksut varmaan pysyvät tallenteissa vaikka piratismi olisi 1% luokkaa.

728.3.2011 23:14

Lainaus:
Suomessa on melkein ihme jos laatusarjat tulevat alle parin vuoden viiveellä esitettäväksi

Tuntuu kyllä että nykyään sarjat tulevat muutaman kuukauden viiveellä näkymään suomessa. Jos ei FTA kanaville niin ainakin maksullisille. Täytyy ottaa huomioon, että monet laatusarjat pöyrivät jenkeissäkin ns.premium cable kanavilla(=maksullisilla).
ensiesitykset:
The Pacific usa 14.3 suomi 4.4
Dexter 5.kausi usa 26.9 suomi 3.10
Detroit 1-8-7 usa 21.9 suomi 6.1
House 7.kausi usa 20.9 suomi 2.11
True Blood 3.kausi usa 13.6 suomi 25.8
Lainaus:
Toinen on kieltämättä elokuvat, BluRayt maksaa Suomessa ihan maltaita,

Eihän niitä Suomesta tarvitse ostaa. Esim. play.com:ssä on mielestäni hyvinkin kilpailukykyiset hinnat.

las ballenas son el camino

828.3.2011 23:28

Enpä ole televisiota katsonut nyt viimesen puolentoista vuoden aikana, kaikki viihde on tullut lataamalla. Syitä tähän on enemmän kuin tarpeeksi ja samalla radalla aion jatkaa. Jakaa en vertaisverkossa aio, hatuttajat hatuttakoon.


YARR!

929.3.2011 8:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nRT:
Samat asiat kuin ylemmissä viesteissä tuli itsellekin mieleen. Spotify:n jälkeen ei ole musiikkia tullut ladattua, eikä Steamin ansiosta pelejä ole tullut waretettua.
Leffat onkin sitten asia erikseen. Laillisia sreaming -palveluja ei vain ole, joten ainoa tapa saada elokuvia helposti ja vaivatta on warettaminen.
En (enää) käy erikseen ostamassa musiikkia tai pelejä, joten miksi elokuvat / tv-sarjat olisivat poikkeus? Kyse ei siis ole siitä, ettenkö olisi jopa valmis maksamaan tällaisesta palvelusta, vaan siitä, että laillisia palveluja ei ole.

Kyllä on, mutta ei mainstream leffoille tai sarjoille.


Rape is never funny. Unless its a clown.

1029.3.2011 9:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Lainaus:
Suomessa on melkein ihme jos laatusarjat tulevat alle parin vuoden viiveellä esitettäväksi

Tuntuu kyllä että nykyään sarjat tulevat muutaman kuukauden viiveellä näkymään suomessa. Jos ei FTA kanaville niin ainakin maksullisille. Täytyy ottaa huomioon, että monet laatusarjat pöyrivät jenkeissäkin ns.premium cable kanavilla(=maksullisilla).
ensiesitykset:
The Pacific usa 14.3 suomi 4.4
Dexter 5.kausi usa 26.9 suomi 3.10
Detroit 1-8-7 usa 21.9 suomi 6.1
House 7.kausi usa 20.9 suomi 2.11
True Blood 3.kausi usa 13.6 suomi 25.8
Lainaus:
Toinen on kieltämättä elokuvat, BluRayt maksaa Suomessa ihan maltaita,

Eihän niitä Suomesta tarvitse ostaa. Esim. play.com:ssä on mielestäni hyvinkin kilpailukykyiset hinnat.
Niimpä mutta joissakin tapauksissa tulee koodaus eteen, eli se surullinen aluekoodi...kun joistakin laitteista sitä ei saa nollattua...jolloin ulkomailta ostamasi levy on frisbee :p.

Noilla latauspalveluilla on yksi ongelma poislukien anttila. Se on verkkopankilla maksaminen. Kokeilkaas vaikka visa electron korttilla maksaa ituneissa, ei onnistu. Eli pitäisi olla joku toinen kanava eli visa, mastercard, express, visa e ja pankkimaksu (verkkopankki). Jolloin palvelu olisi kaikille mahdollinen.

Mutta tuo on hyväasia jos piratismi hiipuisi, en tarkoita kuolemista vaan sitä että asenteet muuttuvat, tosin piratismi on sillalailla hyväksi että laittaa mediatalot uudelleen miettimään hinnoitteluaan kun nyt se toiminta on aikalailla MAFIAmaista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.3.2011 @ 09:48

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

1129.3.2011 10:25

Miettikääs mikä muu vastustaa muutosta satoja miljoonia vuodessa, sen sijaan, että parantaisi asiakaspalveluaan / tuotteitaan...

Mikä muu taho kilpailutilanteessa käyttää strategianaan taistelua tyylimyllyä vastaan? Luulisi voittavan strategian olevan tarjota parempi vastine kilpailijan tarjoamalle palvelulle / tuotteelle. Luulisi, että ne kaikki rahat, jotka "tuhlattu" piratismin vastaiseen taisteluun olisi ohjattu jo Napsterista lähtien laillisten palveluiden / tuotteiden tuottamiseen... Esimerkkinä nämä palvelut tulevat vähintäänkin vuosikymmenen jäljessä. Esimerkkinä netistä on saanut ladata dvd imagen, polttaa sen levylle thats it, ei tarvinnut käydä anttilan alekopassa, toki sen 3-5€ olisin voinut maksaa, että olisin saanut arkistoida kyseisen elokuvan vaikka ilman kansia DVD-muodossa jonnekin, nyt sama "palvelu" on jo käytössä Bluray kansalle, siis piraattina, ei laillisena. No kohta varmaan saa ladata DVD:ita itse ja poltaa levylle, tuskin koskaan, sillä mediäyhtiöt eivät halua ihmisten omistavan mitään.

1230.3.2011 9:17

Noiden BluRay:den kanssa tilanne on täysin sietämätön. Jos ostan levyn, niin en voi sitä laillisesti katsoa omalla koneellani (käyttöjärjestelmänä ei ole Windows tai MacOsX). Itse asiassa ostamalla levyn ja valmistamalla siitä sitten katsontakelpoisen kopion syyllistyn suurempaan rikkeeseen (vahvan suojauksen purkaminen) kuin saman elokuvan kopioimalla valmiiksi toimivana versiona Internetistä (lievä tekijänoikeuden loukkaus, korkeintaan). Miksi siis ostaisin levyn?

1330.3.2011 10:40

Lainaus:
Noiden BluRay:den kanssa tilanne on täysin sietämätön. Jos ostan levyn, niin en voi sitä laillisesti katsoa omalla koneellani (käyttöjärjestelmänä ei ole Windows tai MacOsX).

Ihan vinkkinä sanon, että kannattaa valita käyttöjärjestelmä sen mukaan mitä koneellaan tekee. Jos olet HC pelaaja, haluat katsoa BR elokuvia tai käyttää vaikkapa Photoshoppia niin älä asenna linuxia. Tai ainakin valmistaudu siihen, että joudut säätämäään. Paljon.


las ballenas son el camino

1430.3.2011 15:14

Merirosvot teurastivat taiteilijan
"Näin ihmisen luovuus tapettiin. Jäljelle jäi vain harmaita saksalaisia suoria kulmia."

Kulttuurin leviäminen on vääjäämätöntä. Pelkästään tekijänoikeusjärjestöjen valittamiseen ja ahneeseen voitontavoitteluun keskittymisen sijaan on syytä keskustella myös siitä, mitä hyviä puolia kulttuurin vapaalle leviämiselle on ihmiskulttuurin kehityksen näkökulmasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.3.2011 @ 15:15

ku on nähny yhen fraktaalin, on nähny ne kaikki.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto