AfterDawn: IT-alan uutiset

Mozilla ihmettelee Microsoftin päätöstä jättää XP-käyttäjät ilman IE9-päivitystä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 22.3.2011 13:00 Kommentteja (16)

Mozilla ihmettelee Microsoftin päätöstä jättää XP-käyttäjät ilman IE9-päivitystä Firefox-kehityksen johtaja Johnathan Nightingale pitää omituisena Microsoftin päätöstä jättää Internet Explorer 9 julkaisematta Windows XP -käyttäjille. Microsoftin mukaan syynä tuen poisjättämiseen on XP:n heikko tuki IE9-selaimessa käytetylle näytönohjainkiihdytetylle sivulataukselle. NetApplications-sivuston tilastojen mukaan vuosikymmenen takainen Windows XP on ylivoimaisesti käytetyin Windows-versio ja se löytyy noin puolesta Internetiin yhdistetystä tietokoneesta.
Tänään illalla odotettu Firefox 4 sekä viime viikolla julkaistu IE9 hyödyntävät Windows Vistan ja Windows 7:n tapauksessa Direct2D- ja Direct3D-rajapintoja laitteistokiihdytetyn sivulatauksen toteutuksessa. Windows XP ei kuitenkaan tue Direct2D-rajapintaa, vaan XP:n tapauksessa Mozilla on toteuttanut laitteistokiihdytyksen pelkästään Direct3D:n avulla.

Me kulutimme siihen paljon aikaa. Työmäärä XP:n tukemisen jälkeen oli lähes kaksinkertainen. Windows X käsittää lähes 50 prosenttia netin käyttäjistä ja tunsimme olevamme vastuussa käyttäjille, emmekä voineet jättää pois tukea XP:lle
Johnathan Nightingale


Myös muut selainvalmistajat ovat päätyneet julkistamaan selaimensa kaikki ominaisuudet Windows XP -käyttäjille.

Mozillan odotetaan julkaisevan Firefox 4 -selaimen lopullisen version tänään.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

122.3.2011 13:20

Kauppa se on joka kannattaa. Pikku hiljaa lopetetaan vanhojen tuotteiden tukeminen tällaisilla kikkailuilla, niin 'pakotetaan' käyttäjät vaihtamaan hyvästä pas....


Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

222.3.2011 13:39

Kattokaapa wikipediasta koska se Xp julkaistiin ja miettikää sitten onko järkeä ruveta tukemaan noin vanhaa käyttistä.

322.3.2011 14:14

Lainaus:
Kattokaapa wikipediasta koska se Xp julkaistiin ja miettikää sitten onko järkeä ruveta tukemaan noin vanhaa käyttistä.

Onhan se alkujaan vanha, mutta mitä sitten? Kuten edellä ilmenee, se on edelleen riittävän hyvä käyttis valtaosalle maailman ihmisistä. Ja hyvin suuri osa sen koodista ja ominaisuuksista on jo päivitetty vuosien saatossa erilaisilla korjaus- ja täydennyspäivityksillä. Loputkin heikkoudet olisi varmasti mahdollista korjata Win7 tasolle, mutta eipä se MS:lle kannata. Microsofthan saa rahaa vain ihmisten ostaessa uuden käyttöjärjestelmän, ei vanhojen päivittämisestä.

En tosiaan usko, että kyse on muusta kuin mitä muppis ensimmäisessä kommentissaan totesi.

422.3.2011 14:15

Ihan oikea suuntaus. Ei vanhaa kuolevaa käyttistä tarvitse ikuisuutta ruokkia. Xp koneet sisältävät kailenlisäksi pääosin vanhaa rautaa joten eipä niille hirveästi uusia omaisuuksia tarvitse tuoda.

Lainaus:
Ja hyvin suuri osa sen koodista ja ominaisuuksista on jo päivitetty vuosien saatossa erilaisilla korjaus- ja täydennyspäivityksillä. Loputkin heikkoudet olisi varmasti mahdollista korjata Win7 tasolle, mutta eipä se MS:lle kannata.

Koodi ja ominaisuudet on kumminkin hyvin kaukana seiskasta tai vistasta. Eikä ole xp:tä mahdollista korjata siten että vanhat ajurit ja ohjelmat toimisivat. Yhteensopivuus kun rikottaisiin niin vuosisadan katasrofi olisi valmis.
Lainaus:
Onhan se alkujaan vanha, mutta mitä sitten? Kuten edellä ilmenee, se on edelleen riittävän hyvä käyttis valtaosalle maailman ihmisistä.

Jos vanha on tarpeeksi hyvää niin uusia ominaisuuksia tuskin kaipaa...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2011 @ 14:26

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

522.3.2011 15:40

Hyvä vaan, etteivät julkaisu IE9:siä XPlle. Ehkä nyt loputkin XP käyttäjät alyävät vaihtaa nettiselaimensa parempaan... esim. firefox:iin tai Operaan.

622.3.2011 16:47

Jännä, hyvin Applemainen päätös.

Itse en ole vaihtamassa XP:n vakautta ja nopeutta Vistan (hyh) tai Seiskan silmäkarkkiin. Ehkä kun seuraavan kerran päivitän konettani uusilla osilla (mihin menee aikaa), hankin siihen myös uuden käyttiksen.

XP myös soveltuu vanhempien pelien pelaamiseen huomattavasti paremmin. Seiska kun ei tue useita pelejä, mikä on sääli.

722.3.2011 17:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Itse en ole vaihtamassa XP:n vakautta ja nopeutta Vistan (hyh) tai Seiskan silmäkarkkiin. Ehkä kun seuraavan kerran päivitän konettani uusilla osilla (mihin menee aikaa), hankin siihen myös uuden käyttiksen.


Ihmeesti samat legendat vaan elää. Vista voittaa xp:n vakaudessa mennen tullen. Nopeus on hyvää luokkaa uudenaikaisilla osilla (vähintään tuplaydin). Seiskan vakioteemoista löytyy windows 98 teema jos silmäkarkit häiritsee.

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

822.3.2011 17:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Ihmeesti samat legendat vaan elää. Vista voittaa xp:n vakaudessa mennen tullen. Nopeus on hyvää luokkaa uudenaikaisilla osilla (vähintään tuplaydin). Seiskan vakioteemoista löytyy windows 98 teema jos silmäkarkit häiritsee.
Ei olisi "legendoja", jos sinulla olisi jotai tutkimustulosta asiasta. Jos on, heitä ihmeessä kehiin, jookos?

Omassa käytössä Vista oli selkeästi raskaampi ja kaatui usein. (Ja nyt ei puhuta Vistasta uutena tai vanhassa koneessa, vaan viimeisimmästä Vistasta täysin yhteensopivassa ja laitteistovaatimuksiltaan täysin riittävässä koneessa.)

Seiska onkin asia erikseen. Se on jo vakaudeltaan kelvollista luokkaa, mutta häviää silti nopeudessa vanhemmissa koneissa. Ja kun sitä tukea ei vanhemmille softille ja peleille ole, en näe pelikoneessa päivittämisen tarvetta. Tässä miniläppärillä Starter on "ihan ok", mutta mielummin sitä käyttää kevyttä linukkaa nettisurffaukseen. (Alkaa olla vähän OT).

Ja Vistan vakauden varmentamiseksi ei käy pelkästään sinun sanasi, kuten ei käy pelkkä minunkaan sanani sen epävakauden varmenteeksi.

922.3.2011 17:21

Kannattaa ottaa huomioon, ettei kaikilla ole vara ostaa vähän väliä jotain uusilla osilla täytettyä konetta vain sen takia, että Microsoftin ohjemistot toimisi ongelmitta.

XP toiminut ongelmitta joten miksi vaihtaa "uuteen" ja maksaisin siitä hyvästä taas kourallisen euroja.

1022.3.2011 17:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Ei olisi "legendoja", jos sinulla olisi jotai tutkimustulosta asiasta. Jos on, heitä ihmeessä kehiin, jookos?

Omassa käytössä Vista oli selkeästi raskaampi ja kaatui usein. (Ja nyt ei puhuta Vistasta uutena tai vanhassa koneessa, vaan viimeisimmästä Vistasta täysin yhteensopivassa ja laitteistovaatimuksiltaan täysin riittävässä koneessa.)

Seiska onkin asia erikseen. Se on jo vakaudeltaan kelvollista luokkaa, mutta häviää silti nopeudessa vanhemmissa koneissa. Ja kun sitä tukea ei vanhemmille softille ja peleille ole, en näe pelikoneessa päivittämisen tarvetta. Tässä miniläppärillä Starter on "ihan ok", mutta mielummin sitä käyttää kevyttä linukkaa nettisurffaukseen. (Alkaa olla vähän OT).

Ja Vistan vakauden varmentamiseksi ei käy pelkästään sinun sanasi, kuten ei käy pelkkä minunkaan sanani sen epävakauden varmenteeksi.

Vakauksia ei ole juurikaan testailtu vaikka nettiä selasin. Se on kuitenkin huomattu miljoonaan kertaan että xp-koneisiin joutuu tekemään paljon uudelleenasennuksia kun Vista ja seiska toimii kerta asennuksella. Lisäksi oikein toimimaan laitettu vista on monessa paikassa todettu järkyttävän vakaaksi. No tuossa kuitenkin siitä faktaa että Vistan rakenne on vakaampi
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/windows-compared-windows-7-vs-vista-vs-xp-615167?artc_pg=7

Vakauteen vaikuttaa tietoturva joka on vistassa kiistatta parempi
http://news.softpedia.com/news/Windows-7-vs-XP-SP3-vs-Vista-SP2-Botnet-Infections-160852.shtml

Nopeudessakin vista menee monissa testeissä menojaan
http://www.winmatrix.com/forums/index.php?/topic/26618-windows-7-vs-vista-sp2-vs-xp-sp3-performance-benchmark-results/
http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=72298

Huomoitavaa on että moni testeistä ei ole vistan uusimmalla versiolla joka omalta osaltaan auttaisi lisää suorituskykyyn.Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

1123.3.2011 3:01

Täytyy tuohon todeta, että itse en tunne ketään, joka olisi ollut tyytyväinen Vistaan. Aina sen käyttäjät marisevat kaipaavansa mieluummin vaikka XP:tä takaisin. Tosin iso osa tutuistani kuuluu Linux-leiriin ja käyttää Windowseja enemmän satunnaisesti. Samanlaista valitusta kyllä töissäkin, Vistan käyttäjät nurisevat selvästi enemmän kuin XP:n tai Seiskan.

Itse hyppäsin käytännössä Vistan yli, eli en ole käyttänyt sitä niin paljon, että voisin omakohtaisesti kommentoida vakautta. Xp on mielestäni varovasti käytettynä ollut hyvin vakaa, mutta kyllähän sen aika helposti huonosti toimivalla softalla tai haittaohjelmilla saa aivan sekaisin.

1223.3.2011 4:58

Mitä tulee XP:n epävakauteen. Niin nyt tarvii kyllä sanoa, että tuossa juuri asentelin kaverille XP:n uusiksi hänen koneelle. Ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, ja tuokin uudelleen asennus johtui kovalevyn rikkoutumisesta.

Suurin tekijä tietoturvan suhteen on siinä näppiksen ja tuolin välissä. Toki, XP:n saa helpommin solmuun kuin Vista tai Seiska koneen, koska kyselevät käyttäjältä hieman enemmän. Myös tietoturvaa ollaan paranneltu palomuurin ja muiden ominaisuuksien osalta reilusti.

Kaverini koneessa toimi siis zone alarm muurina ja avast torjunta softana. Kerran kuukaudessa ajeltiin ccleaner, ja joskus katseltiin malwarella (ja aiemmin Spybotilla) mahdolliset pöpöt koneelta. Eipä ollut pöpöjä kuin niiden kertojen jälkeen kun joku muu kuin koneen omistaja oli koneella päässyt kauemmin itsekseen sähläämään.

Ja edelleen meinaa käyttää XP:tä, järkevää sinänsä koska eipä koneessa vista tai seiska tehojensa kovin mairittelvasti edes pyörisi. Linux oltaisiin muutoin asennettu, mutta kaverin vaimo ei sitä halunnut. Joten uusi kovalevy koneeseen ja XP uusiksi, taas toimii.

Mitä itse uutiseen tulee, niin M$:n pointin ymmärrän kyllä. Rahaahan ne haluavat uuteen käyttikseen siirtymällä. Mutta onneksi maailmasta löytyy vaihto ehtojakin. Ikävä pointti tosin voi tulla siinä kohdin vastaan kun IE8:ssa alkaa tietoturva olemaan kutos version tasolla..

Sitten pitänee ryhtyä joihinkin operaatioihin (xploreri kun rumbailee tuolla XP:n taustalla, niin tietoturvan puolesta IE9:in päivittäminen olisi hyvä asia).


Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

1323.3.2011 5:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Täytyy tuohon todeta, että itse en tunne ketään, joka olisi ollut tyytyväinen Vistaan. Aina sen käyttäjät marisevat kaipaavansa mieluummin vaikka XP:tä takaisin.

No nyt törmäsit yhteen sellaiseen joka on ollut tähän asti Vistaansa täysin tyytyväinen. :) XP:tä en halua takaisin mistään hinnasta. Seiska olisi kyllä kieltämättä kiva, mutta itselleni tässä vaiheessa melkoisen tarpeeton kun on ominaisuuksiltaan aika lailla yks' yhteen Vistan kanssa. Taitaapa vielä omalla kohdallani jäädä seiska kokonaan väliin ja hommaan sitten Win 8:n sen ilmestyessä samalla kun hommaan uuden koneen (mikäli tämä nykyinen niin pitkälle jaksaa potkia).

Sinänsä kyllä ymmärrän tuon mikkiksen päätöksen jättää XP IE9:n ulkopuolelle, yhtiö kun haluaa rahaa nykyaikaisten käyttiksien ostojen myötä ja samalla pikkuhiljaa wanhoista käyttiksistä eroon - mutta toisaalta olisi ollut kyllä jollain tavalla toivottavaa, että IE9:n saisi myös XP:lle kun miettii miten paljon maailmalla on vielä XP:llä varustettuja koneita.

GA B85M D3H | E3-1230V3 | True Spirit 120 M BW Rev.A | Asus R9 270X DCII TOP | SF-600P14XE-PRO | 8GB RAM | PNY 120GB SSD | WDC WD10EZEX | Fractal Define Mini | Win7 64bit Pro |

1423.3.2011 9:43

Ja tässä myös yksi Vistaan tyytyväinen, kotona tällä hetkellä 2 pöytäkonetta joissa Vista, ja olohuoneessa mediapc jossa Vista pyörii hyvin vaikka kone ainoastaan yksiytiminen 2600mhz sempron ja 1gt keskusmuistia, lisäksi yksi vanha läppäri 1,7ghz pentiumilla, sekä atom N270 miniläppäri johon asennettu Vista XP:n tilalle... näiden käyttökokemuksella voin sanoa että väitteet Vistan raskaudesta ja kovista laitevaatimuksista on kyllä pelkkää urbaanilegendaa

1523.3.2011 14:33

No hyvä, että Vistakin ainakin joillakin toimii hyvin. Ehkä useimpien ongelmat ja asenteet juontavat juurensa Vistan alkuajoilta, jolloin ongelmia kiistämättä oli. Mutta pitänee huomauttaa seuraavalle marisijalle, että vika voikin olla käyttäjässä.

1625.3.2011 23:15

Kyllähän se Vista nykyisin kohtuullisen hyvin toimii, mutta Microsoft onkin jo varautunut Vistan ja seiskankin osalta ns. itsetuhoutuvaan käyttikseen. Reilun kahden vuoden Vistan (suhteellisen normaalin) käytön jälkeen winsxs kansiossa C: asemalla oli n. 13 gigatavua tavaraa, josta compcln työkalulla sain vain reilun gigan pois!
Olen tässä miettinyt sitä, että jos 2-3 vuotta vanhalla koneella on C: aseman käytössä noin 80 gigatavua levytilaa niin asennetut ohjelmat huomioiden kiintolevy täyttyy mukavasti siinä 10 vuoden sisään. Normaali käyttäjä todennäköisesti (viimeistään) tässä vaiheessa menee kauppaan ostamaan uuden koneen uudella käyttiksellä. Eli tuskinpa päästään ainakaan tavallisten pc käyttäjien osalta yhtä hyviin lukuihin kuin XP:n kanssa.
Tässä en tietysti ole huomioinut kiintolevyrikkojen tai viruksien aiheuttamia uudelleen asennuksia, mutta kumminkin...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto