HS: Musiikintekijöiden Gramex-korvausten määrä lähes 15 miljoonaa viime vuonna

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 1.3.2011 12:51 Kommentteja (7)

HS: Musiikintekijöiden Gramex-korvausten määrä lähes 15 miljoonaa viime vuonna Helsingin Sanomat kertoo, että musiikkialan tekijänoikeuksista huolehtiva Gramex jakoi musiikintekijöille lähes 15 miljoonan euron verran korvauksia viime vuoden aikana. uutisen mukaan kokonaissummasta 11,2 miljoonaa meni kotimaisille artisteille ja 3,5 miljoonaa ulkomaisille taiteilijoille.
Tuottajat tienaavat musiikkialalla yleensä esittäviä taiteilijoita paremmin ja tuottajien osuus kotimaisen musiikin potista oli 5,8 miljoonaa euroa ja esittävien taiteilijoiden 5,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen korvaus tuottajille oli kuitenkin noin 1000 euroa kun esittävät taiteilijat saivat korvauksia keskimäärin hieman alle 500 euroa.

Gramex-korvauksia maksetaan musiikin kaikenlaisesta julkisesta esittämisestä niin radiossa ja televisiossa kuin kuntosaleilla ja kaupassa. Julkinen esittäminen sähköisessä mediassa sekä julkisissa tiloissa muodostavat suurimman osan Gramexin tuloista, loput tulevat kopiointi, verkkokäyttö- ja ulkomaisista korvauksista ja hyvitysmaksuista.Gramex kehuu olevansa alan kansainvälisessä kärjessä kustannustehokkuudellaan, sillä yhdeksän kymmenesosaa kerätyistä rahoista jaetaan eteenpäin artisteille.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Gramex
Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

11.3.2011 15:36

Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

21.3.2011 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.
Tarkentaisitko näkemystäsi?

32.3.2011 02:18

Lainaus:
syrtek66
Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.
Meinaatko syrtek muuten äänestää? taidat kokoomuslainen olla prkl.

42.3.2011 09:53

äänestän toki mutta piraatteja, eikö se bannerista käy ilmi? ;) Ok tuon kommentin voisi varmaan muokata paremmnin. Eli 1) tuo 15 miljoonaa euroa (100 miljoonaa mummon rahaa) on tulonsiirtoa kuluttajilta etujärjestöille ja niiden harvalukuisille edustajille. 5.8 miljoonaa mmh, kuinka monelle tuottajalle? Jos tuo 1000 euron keskimääräinen tulojako menisi tasan, tarkoittaisi se sitä että Suomessa olisi 5800 tuottajaa jotka olisi saanut tukea. Sama taiteijoista, 10800 tukea saanutta. Näin ei ole vaan jotkut saavat tuplajättipotin ja toiset pelkän kuitin. Mielenkiintoista että tuottajia ja taiteilijoita näyttää olevan suhteessa 1:2.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.3.2011 @ 09:54

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

52.3.2011 10:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
äänestän toki mutta piraatteja, eikö se bannerista käy ilmi? ;) Ok tuon kommentin voisi varmaan muokata paremmnin. Eli 1) tuo 15 miljoonaa euroa (100 miljoonaa mummon rahaa) on tulonsiirtoa kuluttajilta etujärjestöille ja niiden harvalukuisille edustajille. 5.8 miljoonaa mmh, kuinka monelle tuottajalle? Jos tuo 1000 euron keskimääräinen tulojako menisi tasan, tarkoittaisi se sitä että Suomessa olisi 5800 tuottajaa jotka olisi saanut tukea. Sama taiteijoista, 10800 tukea saanutta. Näin ei ole vaan jotkut saavat tuplajättipotin ja toiset pelkän kuitin. Mielenkiintoista että tuottajia ja taiteilijoita näyttää olevan suhteessa 1:2.
Kyse ei ole tuottajien tai soittajien määrästä vaan heidän tuotostensa määrästä. Jos jotain biisiä soitetaan miljoona kertaa radiossa ja toista yhden kerran, tietenkään korvaukset eivät jakaudu tasaisesti. Eikai tuossa nyt mitään epäselvää pitäisi olla?

62.3.2011 14:24

Nuo Gramexin korvaukset ovat sentään ymmärryksen rajoissa koska perustuvat esityskertoihin eli jos kappaletta X soitetaan radiossa, tv:ssä jne. niin siitä saavat tämän kyseisen kappaleen tekijät ja esittäjät korvauksen. Teoston korvauksen sen sijaan ovat näitä vedetään hatusta summa joka kerätään jollain tavalla millä ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja jaetaan noppaa heittämällä eteenpäin, siltä osin mitä edes jaetaan koska "käsittelykulut" tuntuvat Teostolla olevan aivan järjettömän verrattuna esimerkiksi juuri Gramexin toimintaan.

730.8.2011 11:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
Nuo Gramexin korvaukset ovat sentään ymmärryksen rajoissa koska perustuvat esityskertoihin eli jos kappaletta X soitetaan radiossa, tv:ssä jne. niin siitä saavat tämän kyseisen kappaleen tekijät ja esittäjät korvauksen. Teoston korvauksen sen sijaan ovat näitä vedetään hatusta summa joka kerätään jollain tavalla millä ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja jaetaan noppaa heittämällä eteenpäin, siltä osin mitä edes jaetaan koska "käsittelykulut" tuntuvat Teostolla olevan aivan järjettömän verrattuna esimerkiksi juuri Gramexin toimintaan.
No ei kyllä kaikissa tapauksissa perustu oikeisiin soittokertoihin. Monet esityskorvaukset ja lisenssit ovat sellaisia, ettei niissä luetella ollenkaan käytettyjä biisejä, vaan ne antavat vain yleisluonteisen luvan soittaa äänitteitä. Korvausmäärä perustuu esim. yrityksen toimintapinta-alaan tms. Sen sijaan tällaisista korvauksista saatavat tuotot Gramex kylläkin jakaa radiosoittomäärien perusteella. Oletkos useinkin kuullut radiosta vaikkapa zumbamusaa tai joogamusaa tai kenties baletinopetusmusaa? JOstain syystä Suomessa kaikesta sellaisestakin musiikista, joka on lähtökohtaisesti valmistettu vaikkapa tanssiliikuntaa varten (ja josta peritään yleensä sen mukainen maksukin äänitteen hinnassa!), pitää erikseen maksaa Gramexille, että sitä saisi käyttää SIIHEN TARKOITUKSEEN JOHON SE ON MYYTY. Tuloja näistä äänitteistä siis saavat vain ne, joiden musa soi radiossa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto