AfterDawn: IT-alan uutiset

Oscar-palkittu elokuva-ammattilainen ennustaa 3D:n tuhoa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.1.2011 13:39 Kommentteja (2)

Oscar-palkittu elokuva-ammattilainen ennustaa 3D:n tuhoa Oscar-palkittu leikkaaja ja äänisuunnittelija Walter Murch kritisoi kovin sanoin elokuva- ja elektroniikkateollisuuden nykyistä innostusta 3D-elokuviin. Murchin mielipiteet käyvät ilmi Chicago Sun-Times -lehden arvostetun elokuvakriitikon Roger Ebertin blogikirjoituksesta. Elokuva-alan veteraani ennustaa 3D-tekniikan olevan vain ohimenevä vaihe elokuvissa.
Murchin ansioiksi lasketaan muun muassa koko nykyisen äänisuunnittelu-tekniikan kehitys ja Murch oli mukana kehittämässä standardiksi muodostunutta 5.1-kanavaista äänentoistotekniikkaa Apocalypse Now -elokuvaa varten, jonka äänisuunnittelusta Murch palkittiin myös Oscarilla.

Murchin mukaan 3D-elokuvia vaivaa muun muassa laseista johtuva kuvan pimentyminen sekä lasien taipumus saada isokin ruutu vaikuttamaan huomattavasti kokoaan pienemmältä pinta-alalta. Elokuvia leikatessaan Murch on havainnut myös 3D-elokuvissa tapahtuvan horisontaalisen liikkeen aiheuttavan välkkymisefektin silmissä huomattavasti perinteisiä elokuvia nopeammin.

Suurimpana ongelmana Murch kuitenkin pitää katseen tarkentamisen ja suuntaamisen yhteydessä syntyvää ristiriitaa. 3D-elokuvia katsoessa katse tarkennetaan jatkuvasti yhdelle paikallaan pysyvälle 2D-pinnalle, mutta silti silmät on 3D-efektin havainnoimiseksi suunnattava eri etäisyydelle. Katseen suunnan ja tarkennuksen erottaminen on ihmissilmille epäluonnollinen tilanne, joka useissa katsojissa aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä pidemmällä aikavälillä.

Teknisten rajoitusten sekä ihmisen fysiikan rajoitusten lisäksi Murch huomio, että 3D-elokuvat muuttavat ihmisen suhdetta itse tapahtumiin, kun yleisö kokee katsovansa tapahtumia tietystä suunnasta. Perinteisen elokuvan tapauksessa katsoja saavuttaa parhaimmillaan unen kaltaisen tilan, jossa ympäristö unohtuu ja tarina ottaa kokonaan valtaansa. Murch siis korostaa hyvän tarinan merkitystä visuaalisen kikkailun sijaan.

Kirjeen lopussa Murch nostaa esiin kysymyksen kuinka kauan yleisö jaksaa innostua monilta osin huonommasta tekniiksta?

Tägit: 3D
Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

127.1.2011 18:55

Ihan aiheesta kaveri kirjoittaa. Nykytekniikalla 3D:llä tuskin on pitkää tulevaisuutta, lasit vaan on turhan hankalia käyttää. Sitten kun ei tarvitse istua enää aurinkolasit päässä pimeässä olohuoneessa katsoen tummaa ruutua voi hommasta oikeasti tulla jotain.

En väitä, etteikö välillä olisi elämys käydä leffateatterissa katsomassa 3D elokuva, jossa efektit ovat kohdallaan, mutta kotona, ei kiitos, ei ainakaan vielä. Hype ftw

227.1.2011 22:06

Onhan se ihan selvä, etti pelkkä joku tekniikka tee elokuvasta hyvää (tai huonoa). Ilman toimivaa tarinaa hienoimmatkin efektit saavat äkkiä haukottelemaan.

Se on sitten kokonaan toinen juttu, onko 3D vain ohimenevä vaihe - näyttötekniikka varmasti kehittyy niin, että nykyisenkaltainen tekniikka kyllä syrjäytyy, mutta tuskin 3D:stä niin suuria haittoja on, etteikö ainakin ison budjetin filmejä kolmiulotteisiksi tehtäisi jatkossakin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
1 kommentti
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto