AfterDawn: IT-alan uutiset

Oscar-palkittu elokuva-ammattilainen ennustaa 3D:n tuhoa

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 27.1.2011 13:39 Kommentteja (2)

Oscar-palkittu elokuva-ammattilainen ennustaa 3D:n tuhoa Oscar-palkittu leikkaaja ja äänisuunnittelija Walter Murch kritisoi kovin sanoin elokuva- ja elektroniikkateollisuuden nykyistä innostusta 3D-elokuviin. Murchin mielipiteet käyvät ilmi Chicago Sun-Times -lehden arvostetun elokuvakriitikon Roger Ebertin blogikirjoituksesta. Elokuva-alan veteraani ennustaa 3D-tekniikan olevan vain ohimenevä vaihe elokuvissa.
Murchin ansioiksi lasketaan muun muassa koko nykyisen äänisuunnittelu-tekniikan kehitys ja Murch oli mukana kehittämässä standardiksi muodostunutta 5.1-kanavaista äänentoistotekniikkaa Apocalypse Now -elokuvaa varten, jonka äänisuunnittelusta Murch palkittiin myös Oscarilla.

Murchin mukaan 3D-elokuvia vaivaa muun muassa laseista johtuva kuvan pimentyminen sekä lasien taipumus saada isokin ruutu vaikuttamaan huomattavasti kokoaan pienemmältä pinta-alalta. Elokuvia leikatessaan Murch on havainnut myös 3D-elokuvissa tapahtuvan horisontaalisen liikkeen aiheuttavan välkkymisefektin silmissä huomattavasti perinteisiä elokuvia nopeammin.

Suurimpana ongelmana Murch kuitenkin pitää katseen tarkentamisen ja suuntaamisen yhteydessä syntyvää ristiriitaa. 3D-elokuvia katsoessa katse tarkennetaan jatkuvasti yhdelle paikallaan pysyvälle 2D-pinnalle, mutta silti silmät on 3D-efektin havainnoimiseksi suunnattava eri etäisyydelle. Katseen suunnan ja tarkennuksen erottaminen on ihmissilmille epäluonnollinen tilanne, joka useissa katsojissa aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä pidemmällä aikavälillä.

Teknisten rajoitusten sekä ihmisen fysiikan rajoitusten lisäksi Murch huomio, että 3D-elokuvat muuttavat ihmisen suhdetta itse tapahtumiin, kun yleisö kokee katsovansa tapahtumia tietystä suunnasta. Perinteisen elokuvan tapauksessa katsoja saavuttaa parhaimmillaan unen kaltaisen tilan, jossa ympäristö unohtuu ja tarina ottaa kokonaan valtaansa. Murch siis korostaa hyvän tarinan merkitystä visuaalisen kikkailun sijaan.

Kirjeen lopussa Murch nostaa esiin kysymyksen kuinka kauan yleisö jaksaa innostua monilta osin huonommasta tekniiksta?

Tägit: 3D
Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

127.1.2011 18:55

Ihan aiheesta kaveri kirjoittaa. Nykytekniikalla 3D:llä tuskin on pitkää tulevaisuutta, lasit vaan on turhan hankalia käyttää. Sitten kun ei tarvitse istua enää aurinkolasit päässä pimeässä olohuoneessa katsoen tummaa ruutua voi hommasta oikeasti tulla jotain.

En väitä, etteikö välillä olisi elämys käydä leffateatterissa katsomassa 3D elokuva, jossa efektit ovat kohdallaan, mutta kotona, ei kiitos, ei ainakaan vielä. Hype ftw

227.1.2011 22:06

Onhan se ihan selvä, etti pelkkä joku tekniikka tee elokuvasta hyvää (tai huonoa). Ilman toimivaa tarinaa hienoimmatkin efektit saavat äkkiä haukottelemaan.

Se on sitten kokonaan toinen juttu, onko 3D vain ohimenevä vaihe - näyttötekniikka varmasti kehittyy niin, että nykyisenkaltainen tekniikka kyllä syrjäytyy, mutta tuskin 3D:stä niin suuria haittoja on, etteikö ainakin ison budjetin filmejä kolmiulotteisiksi tehtäisi jatkossakin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto